Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Staviš gumice ispod kapica i biće svi mirni.

Moja keva je čula u susednoj sobi...doduše, i moj sto i njen krevet su do zida a zidovi dosta tanki.

Kakve su to gumice, gde mogu da se nabave, da li su iste za sve tastature?

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk

O ring, ima na Aliju :)

Inače klinac ima tu Kumaru, ja koji sam imao daktilografiju u srednjoj školi i znam šta je zaglušujuća buka, ovo nije normalno koliko je glasno :D

Poslednja izmena:
Poručio sam je. Videću koliko je bučna, vratiću ako je baš previše bučna. Video sam da ima i MS Thunder Pro u toj ceni, ali Redragon brend mi uliva više poverenja.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Ja sam je probao u game centru,haos kako je bucna [emoji2]

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poručio sam je. Videću koliko je bučna, vratiću ako je baš previše bučna. Video sam da ima i MS Thunder Pro u toj ceni, ali Redragon brend mi uliva više poverenja.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Kupi O-ringove kod nas na KP. Potraži linkove ovde u temi (i ja sam kupio, ali skinuo zbog boljeg osećaja i smatram da mi je bolje sa zvukom nego što mi gumice pomažu i daju drugi osećaj).

Ako ne nađeš link reci da ja potražim.
Edit: ovde je prepiska, ali KP link više ne radi https://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=4960444

Poslednja izmena:
Ima neko preporuku za tastaturu bez numerickog dela i da moze da se kupi kod nas?

Stigao Keychron K2, bukvalno za tri dana od kako sam naručio. Prvi utisci su da zamerke nemam!
Samo čekam da vidim koliko će trajati baterija kako ću se navići na ovaj smanjeni layout, jer sam do sada koristio full size tastaturu.
Uzeo sam verziju sa alu ramom, izrada je zaista sjajna. Uglavnom, ko ima načina da nabavi bez da plati slanje, mislim da je odlična tastatura za cenu. Ja sam platio i slanje, ali ajde, zainatio sam se, mesecima već tražim tastaturu.

Da odgovorim sam sebi, a možda i nekog zanima - od 27.02. pa do sad, još uvek je battery indicator na green, tj. iznad 70% baterije. Nisam neki heavy user, bez backlighta, ali opet, ovo je odlično, mnogo više nego što sam očekivao.

Ducky One 2 Mini ima za 100e, jedino je pitanje da li uzeti blue ili brown switch. Treba mi samo za kucanje bez gaminga.

Pogledaj malo po YT šta kažu, uglavnom preporučuju više Blue za kucanje, mada bi bilo najbolje ako možeš negde da ih isprobaš i sam odlučiš :)

Mnogo klikću plavi, pre ili kasnije verovatno će početi da te iritira.
Mislim, nisu ni braon (a ni većina drugih) carstvo tišine, ali jesu pitomiji.

Ducky One 2 Mini ima za 100e, jedino je pitanje da li uzeti blue ili brown switch. Treba mi samo za kucanje bez gaminga.
Mini je 60%, pitao si za TKL

brown je meni personalno bolje, ali to sve zavisi od osobe do osobe

Uzeh HyperX Alloy FPS Pro sa Cherry Blue switchevima za ~80e. Jel bilo nesto bolje za taj novac, za gaming/kucanje? Hteo sam Cherry switcheve ovaj put.

Poceli da zezaju dugmici (registruje duple klikove ili neke ne registruje) na K553 staroj 3g, mada je dosta popila za te 3 godine, u principu je dobro da radi. Probacu da je otvorim i ocistim sa WD 40 (video resenje na YT) pa ako prezivi i proradi, ide na poklon.

Uzeh HyperX Alloy FPS Pro sa Cherry Blue switchevima za ~80e. Jel bilo nesto bolje za taj novac, za gaming/kucanje? Hteo sam Cherry switcheve ovaj put.

Poceli da zezaju dugmici (registruje duple klikove ili neke ne registruje) na K553 staroj 3g, mada je dosta popila za te 3 godine, u principu je dobro da radi. Probacu da je otvorim i ocistim sa WD 40 (video resenje na YT) pa ako prezivi i proradi, ide na poklon.
Isti simptomi kod moje iz potpisa. Nije pomoglo ništa (ne trajno), pa sam na kraju uzeo 70 prekidača za 20$, zamenio 20 koji su pravili problem i nisu se više javljali (za sada).

Razmisli o tome, greota mi je bacati takvu tastaturu čiji se problem lako i relativno jeftino može rešiti.

@Ivan, nemoj cistiti sa WD-40, treba da cistis sa kontakt sprejem, a WD to nije. Ne znam kakvo je to resenje sa YT kada za to koriste WD-40. WD-40 je lubrikant, odmascuje, cisti od prasine, ali ima univerzalnu namenu i zna da bude agresivan u nekim slucajevima gde ostecuje.

Imas u mikroprincu za oko 600din. kvalitetan nemacki kontakt sprej bas za tu namenu:
https://www.mikroprinc.com/sr/proizvod/sprej-teslanol-t6-kontakt-200ml

Poslednja izmena:
@Ivan, nemoj cistiti sa WD-40, treba da cistis sa kontakt sprejem, a WD to nije. Ne znam kakvo je to resenje sa YT kada za to koriste WD-40. WD-40 je lubrikant, odmascuje, cisti od prasine, ali ima univerzalnu namenu i zna da bude agresivan u nekim slucajevima gde ostecuje.

Imas u mikroprincu za oko 600din. kvalitetan nemacki kontakt sprej bas za tu namenu:
https://www.mikroprinc.com/sr/proizvod/sprej-teslanol-t6-kontakt-200ml
Ne pomaže ovde. Koristio sam ga i ja, ali za kontakte, ne u samom prekidaču.
WD je korozivan, pogledajte ambalažu.

@imarkovic

Hvala, nisam iz BG-a, videcu ako imam kuci nesto za kontakte, ako ne nek ceka da prodje ova manija.

HyperX Alloy FPS Pro sa Cherry MX Red ili Drevo BladeMaster PRO TKL sa Cherry MX Slient Red? Jel ima neko Drevo uopšte ovde na forumu da prenese utiske iz prve ruke? Deluje mi predobro za 120e vs 90e koliko je HyperX Alloy FPS Pro.

Evo posle par dana punih kuckanja, mogu reci da se nisam pokajao, zadovoljan sa HyperX Alloy FPS Pro MX Blue.

Na oko slicna kao Redragon koju sam imao, kad sam je izvadio iz kutije prva pomisao je bila bacene pare, posle par dana koriscenja vidim da definitivno to nije slucaj.

HyperX Alloy FPS Pro sa Cherry MX Red ili Drevo BladeMaster PRO TKL sa Cherry MX Slient Red? Jel ima neko Drevo uopšte ovde na forumu da prenese utiske iz prve ruke? Deluje mi predobro za 120e vs 90e koliko je HyperX Alloy FPS Pro.

Za te pare pogledaj Durgod tastature, mada je sad čupavo za dostavu spolja...

Spolja? Na šta konkretno misliš? Vidim da ih ima na francuskom Amazonu odakle naručujem. Recimo ova Hades 68 https://www.amazon.fr/Hades-68-Clav...child=1&keywords=Durgod&qid=1584706119&sr=8-1. Ne znam kakav je Durgod u odnosu na Drevo, moram da istražujem malo, nisu me zanimale tastature.

Godinama imam Logitech K810, ali počela je da otkazuje, tako da hoću da ostanem na tenkeyless formi, bitno mi je da ne zauzima puno mesta na stolu i da je kuckanje dobro, nisam neki gejmer.

Durgod je bolji.

Nisam ni znao da imaju taj Hades model...zanimljivo da ima Kailh Box White, ako voliš clicky prekidače mnogo bolji izbor od Cherry Blue.
Imaj u vidu da ti mali formati (68-key, 75-key) često imaju nestandardne veličine nekih tastera, mahom u donjim redovima, što može da pravi probleme ako menjaš keycapove...

Koliko vidim, na FR Amazonu imaju samo taj model. Znam da iz Kine mogu da se naruče i drugi, možda i sa drugih mesta. Sviđaju mi se njihovi 87-key modeli, imaju dobre PBT keycapove, ovaj Hades ima ABS, čini mi se...

Poslednja izmena:
@jurodivi

Hvala na odgovoru. Imaću u vidu Durgod. Dokle god prekidači ne prave veliku buku, trebalo bi da mi odgovara, tako da mx blue i box white mislim da nisu za mene. Zato sam i hteo Hyperx alloy fps pro sa red ili blade master pro sa red ili silent red. Veličine ovih pomenutih modela mi odgovaraju, nije neophodno da idem na još manje formate ako baš ne moram.

@Voyager

Barem ovde u Francuskoj nema nikakvih kašnjenja za sad. Isporuke se normalno izvršavaju. Pre neki dan sam poručio nešto DHL-om i stiglo mi je za ravno 24 sata iz Slovenije. Amazon i dalje garantuje isporuke za par dana, mada su stavili obaveštenje da može biti odlaganja manjih. Tako da ne brinem što se toga tiče.

Dobro razmisli takva ti mehanicka tastatura treba, da li klasicna ili TKL i obavezno se dobro informisi o vrstama prekidaca, razlikama itd. Npr. Blue i White su bolji za kucanje (sto si naveo kao prioritet) ali su bucniji od vecine ostalih, a naveo si da bi ti takva buka mozda smetala. Imas dosta objasnjenja po netu, npr:

Evo jos 3 TKL koje uglavnom hvale:
SteelSeries Apex 7 TKL
Fnatic miniSTREAK
Filco Majestouch-2

Ova treca je prilicno visoko ocenjena ali nekako deluje kao genericka $5 tastatura iz kabineta informatike s pocetka dveiljaditih :D

Pre 2 meseca sam hteo da kupim bilo koju dobru mehanicku, za 8-10k din, i da je koristim uporedo sa bezicnom Logitech na koju sam odavno navikao (pre svega zbog 100% stabilne bezicne konekcije i rasporeda media tastare).
I tako sam skupljao informacije, citao testove i zakljucio da mi zapravo treba premium bezicna, mehanicka tastatura (sa normalno rasporedjenim media tasterima) ali sve to pod uslovom da nije previse u gaming fazonu :d Dakle, nemoguca misija, za sada.

Nasao sam ovu Redragon (sa crvenim Outemu prekidacima), koja je jedna od retkih bezicnih u toj klasi: https://www.redragonzone.com/products/redragon-k596-vishnu-2-4g-wireless-wired-rgb-mechanical-gaming-keyboard

Jos uvek se nije pojavila u SRB. Smeta mi sto je TKL a i sam dizajn je nekako neozbiljan, sto vazi i za font. Ali ne vredi, verovatno cu morati nju da kupim kada se pojavi.
Ili da nadjem neku drugu, sa zicom, gledao sam Patriot (V765 i V770) i Cougar (700k i 700K Evo) i deluju ok samo sto ne znam kakve su u praksi.

Poslednja izmena:
Filco ti je tu najbolja tastatura, jedino sto meni smeta sto nema po default-u PBT kapice, nego ABS, te mora da se menja... Sto se mene tice, ja bih Filco Ninja, ali kad bi bila PBT. Ali, klasika je po meni uvek najbolja opcija, medjutim sad je vise popularniji cirkus :)

@hsv.stoned

Kao što rekoh, TKL obavezno, ne bih cherry mx blue jer imam bebu od devet meseci u istoj sobi, kad se zaneseš u kucanju ume da bude dosta iritirajuć zvuk. Naravno da sam pogledao desetak videa i dvadesetak tema o prekidačima po netu pre nego što sam postovao ovde - zvukuvno i po utiscima kao što rekoh cherry mx red. Mislim da je nepotreban mx silent red, ne treba mi baš apsolutna tišina, overkill bi bio, previše mushy bi bili.

Posle dosta istraživanja, mislim da ću da uzmem Steelseries Apex 7 TKL sa cherry mx red, deluje mi kao najbolja izvedba. Ostavljam sebi fore do ponedeljka da odlučim, ali 98% uzimam nju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno