Šta je novo?

Apple to switch to Intel chips!

Ivan®

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
855
Apple Computer plans to announce Monday that it's scrapping its partnership with IBM and switching its computers to Intel's microprocessors.

Apple has been using PowerPC chips to power their Macintosh line of computers since 1994. But according to CNET, Apple is scheduled to announce this Monday at their Worldwide Developer's Conference their intention to make the switch.

Those who remember the migration from the 68k series chips back in the early 90s may recall that it took some doing. To run at optimal speeds, software has to be recompiled to the native chipset. Migrating to a totally different platform such as PowerPC to Intel will be a significant upheaval.

When Apple announced their move to IBM's next-generation PowerPC chipsets (now in the G5) some pundits have long made the argument that Apple can't ship enough computers to remain competitive on both price and performance with computers powered by Intel-compatible CPUs. Simply put, economies of scale were working against Apple in the long-run.

According to a CNET source, what may have spurred the change was just that -- IBM's concerns about making a low-volume chip that competes with x86's in performance in the same price-range.

The question is, can the Mac survive a transition from the PowerPC to Intel-based CPUs with the corresponding software compatibility/optimization issues?

Dakle...sta mislite? :)

Pa me nislimo nista.... Mislim da im se to ne isplati, jer ce to da bude PC sa MAC-OS-om. A onda ce konkurencija da ih pojede jer tu nemaju sta da traze. MAC je prilicno zatvoreni standard i to je ono sto ih stiti. Prvo, problem koji bi imali je tranzicija softvera na x86 (-64), a sledeci problem bi bio to sto bi svaki PC mogao da ima OS-X. U tom slucaju bi oni postali najobicniji PC brand. Druga stvar, PPC nije uopste los, narocito Power5 koji je izuzetno mocan CPU, a to kako ce da prave jeftine cipove ili derivate od takvog CPU-a to je vec drugi problem. Doduse, MAC nikada nije bio jeftina masina, pa stoga ne vidim razlog da neko ko je do sada kupovao Apple, ne kupi i sada takvu masinu koja ima u sebi Power5.

Mislim da bi to bilo obicno njesra. Kakav bre Mac sa Intel procesorom!?

Intel nije dobar ni za PC, a ne za Macintosh ;) :D

Poslednja izmena:
Možda Apple želi ovim da natera IBM da snizi cene ili nešto slično?

Pa ako se ovo obistinit o ce zaista biti prava bomba!
Ja licno tesko mogun da poverujem da bi se Apple tako lako odrekao kompletne softverske baze? S druge strane, oni dobijaju onoliko procesora, koliko mogu da prodaju, nekako mi ne drzi vodu prica da bi tim potezom zeleli da se takmice sa Dellom?
Nije kod Apple problem procesor.
G5, tj Power5, ciji je G5 derivat je fenomenalan CPU,a li je OS X njesra OS koji ne moze da iskoristi ni deo njegovih potencijala (pa zaboga oni jos uvek nisu napravili Full 64bitni OS X). Da ne govorimo da OS X kaska milijardama godina kada je rec o 3D akceleraciji. Premda akceleratori koje onoi ugradjuju mogu da pruze zaista mnog, na njima se sve sto je 3D vuce...
Evo sjajnog lanka koji pokazuje u kojoj meri OS X jednostavno ne moze da iskoristi PPC 970FX procesor:

http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2436

Ko zna, mozda ce OS X bolje raditi na x86 arhitekturi?!

U svakom lsucaju, ako Apple zaista objavi to sto se u prvom postu navodi, stosta ce se promeniti u PC svetu!

Mozda Apple zatrazi od Intela da mu napravi procesore koji nisu optereceni x86 istorijom, i koji su potpuno kompatibilni sa MacOS X sistemom - dakle procesore koji nisu kompatibilni sa Windowsom.

Nedjo je napisao(la):
Pa ako se ovo obistinit o ce zaista biti prava bomba!
Ja licno tesko mogun da poverujem da bi se Apple tako lako odrekao kompletne softverske baze? S druge strane, oni dobijaju onoliko procesora, koliko mogu da prodaju, nekako mi ne drzi vodu prica da bi tim potezom zeleli da se takmice sa Dellom?
G5, tj Power5, ciji je G5 derivat je fenomenalan CPU,a li je OS X njesra OS koji ne moze da iskoristi ni deo njegovih potencijala (pa zaboga oni jos uvek nisu napravili Full 64bitni OS X). Da ne govorimo da OS X kaska milijardama godina kada je rec o 3D akceleraciji. Premda akceleratori koje onoi ugradjuju mogu da pruze zaista mnog, na njima se sve sto je 3D vuce...
Evo sjajnog lanka koji pokazuje u kojoj meri OS X jednostavno ne moze da iskoristi PPC 970FX procesor:

Ko zna, mozda ce OS X bolje raditi na x86 arhitekturi?!

U svakom lsucaju, ako Apple zaista objavi to sto se u prvom postu navodi, stosta ce se promeniti u PC svetu!

Problem je pre do toga sto kod MacOS X ne postoji rasporostranjeni API kao sto je Direct3D, a OpenGL drajveri su sigurno sumnjivog kvaliteta. Sama 3D implementacija je jako dobra kada je rec o QuartzExtreme i sada, kod Tigra, Core2D Image odnosno Core3D Image-u.

Da problem sa pojedinim drajverima postoji verovatno potvrdjuje i to sto je Core2D Image po defaultu iskljucen u MacOS X Tiger 10.4 i 10.4.1 (bice enableovan u nekoj od narednih revizija), ali se moze enableovati uz pomoc Apple XCode Tools koji se mogu free skinuti sa Apple sajta ukoliko imate MacOS X 10.4.x Tiger. Ja sam to probao na FX5200 i radi bez problema, mada me nije previse zanimalo.

Nije problem do OS-a kao OS-a, vec bih pre rekao da je problem sa drajverima tj. Apple nema dobre drajvere za graficke kartice, ali Apple se nikada nije promovisao kao igracka masina - to je totalno besmisleno.

Kada je GUI u pitanju, zahvaljujuci Quartz-u, 3D akceleracija razbija, a sam GUI je napravljen uz implementaciju OpenGL-a. Verovatno je u drajverima vise paznje posveceno tom delu OpenGL API-ja tj. funckijama koje se koriste za generisanje GUI-a, jer je u namenama za koje je Apple predvidjen to najbitnije.

Jednostavno, ne verujem da nVidia ili Ati posebno optimizuju drajvere koje pisu za Apple.

Cak je i PC promasena investicija, ako je igranje cilj, a o Mac-u da ne pricam. Za MacOS X se ne mogu, kao za Windows ili Linux, skinuti posebni drajveri sa nVidia.com/ATi.com, vec drajveri stizu samo kroz delta/combo update koji se skida sa Apple.com. Sve u svemu to sto igrice rade losije na Mac-u, nije nikakav nedostatak, jer niti igre za Mac izlaze paralelno/istovremeno sa PC naslovima, niti PC igrice izlaze paralelno sa Xbox-om/PS-om :)

Cak i da su u nekoj suludoj kombinaciji igrice identicne na PC-ju i Mac-u (mislim, one koje sam ja probao izgledaju identnicno, ali testovi pokazuju da rade sporije i do 30%) zasto bi neko kupio recimo za igranje PowerMac G5 koji kosta par hiljada dolara, kada PC slicne snage moze kupiti za 3x manje para. Za igrice je svejedno na cemu "radis" - PC ili Mac. Opet, sto bi se neko igrao na PC-ju kada 3x bolje moze da se igra na Xbox-u/PS-u.

Tu dolazimo do drugog poredjenja, a to je da se jake strane Mac-a ispoljavaju upravo u radu u OS-u koji radi dosta bolje nego Windows i mnogo vise je user friendly. Onaj kome je to bitno, ima para za Mac i ne zanimaju ga igrice, jer nema vremena da ih igra zaradjujuci pare :)

Znaci, to sto igre rade losije na Mac-u ja ne vidim kao neku manu Macintosh-a, niti to sto igre rade bolje na PC-ju jeste prednost PC-ja. Ako cu da se igram, igracu se na konzolama :)

Intel procesor u Macintosh-u bi mozda bio dobra stvar, ali meni sve to deluje kao neverovatna stvar. Nije moguce implementirati u jednu seriju masina PPC, a u drugu i386, zbog OS-a. Vec je jednom, ne tako davno, izvrsena totalna tranzicija sa Classic-a na X i sada bi to sve ponovo trebalo da se radi. Ako je neko tamo lud da to sve ponovo radi neka radi :) Mada, mozda implementiraju emulator kao sto su ubacili u X, Classic Environment da bi mogle da se pokrecu aplikacije za MacOS 9 pod MacOS X :)

Ne verujem da ce biti moguce jednostavno uzeti sa nekog eventualnog iMac-a P4 :) instalacioni disk MacOS-a i instalirati ga kuci na Athlon 64 sa Nforce plocom, jer nece biti drajvera za specifican hardver, a instalacija ce verovatno proveravati ID hardvera kao sto je to slucaj sa grafickim kartama za Mac koje se razlikuju od PC verzija bas po firmware-u i velicini EEPROM-a (veci EEPROM kod Mac grafickih cesto onemogucava flash firmware-a u najveci broj PC grafickih kako bi iste radile na Mac-u).

Mozda je moguce da se pojavi neka sta ja znam Media Center verzija Mac-a koja ce biti zatvorenog tipa i reprodukovace multiledijalne sardzaje, a tu je svejedno sta je ispod haube, a OS bi se lako prilagodio. Delimicno bi se to uklopilo i u Intel-ovu smaracinu oko digitalnog doma - ko zna.

Boyce je napisao(la):
Mozda Apple zatrazi od Intela da mu napravi procesore koji nisu optereceni x86 istorijom, i koji su potpuno kompatibilni sa MacOS X sistemom - dakle procesore koji nisu kompatibilni sa Windowsom.

Ali zasto bi Intel sada kreirao kompletno nove cipove za 2,5 procenata trzista. Valjda je logicnije da kazu Apple-u, pa nista momci, ako hocete nase cipove prekompajlirajte taj vas kernel (koji je vec prekompajliran - Darwin postoji za i386 :) ) tj. napisite OS.

@delimir: Nije mala stvar biti u drustvu sa Apple-om, i na neki nacin kontrolisati Apple-ove proizvode. Ja nazalost neznam perspektivu apple racunara, ali vrlo je moguce da ce potraznja za njima rasti sve vise i vise. Mada je Intel vec na PC trzistu, ovde bar nema AMD da im se mesa :)

Gledao sam one PowerBook racunare i bogme nisu losi, a nisu ni skuplji od HP/Dell/IBM notebook racunara iste klase. Da imam visak resursa nabavio bih jedan :)

Btw. cudi me da Apple nije poceo sa PDA uredjajima i telefonima, makar OS-om za telefone. To bi bilo zaista fino, i malo bi razmrdalo ove ostale. Kada sam juce procitao u SK da tek od skora postoji valjani search program za Symbian :(

ja mislim da je apple-u frka oko procesora za powerbook-ove.....tu je i dalje g4, a ocigledno da g5 jos uvek ne moze tako lako da zadovolji sto se tice potrosnje, temperature itd.....

PB ce verovatno imati svoj novi non-G5 CPU i opet ce sa marketinske strane to biti pun pogodak i pored toga sto ce biti u pitanju objektivno zastarela tehnologija...

http://www.theregister.co.uk/2004/08/18/dual-cores_detailed/
http://www.theregister.co.uk/2003/06/04/motorola_adds_dualcore_g4/
http://www.macrumors.com/pages/2004/09/20040928095829.shtml
http://www.macrumors.com/pages/2005/01/20050131003109.shtml

To je izmedju ostalog i razlog zasto MacOS X nije prebacen u potpunosti na 64-bita - onda u mobile segmentu ne bi imali OS.

Nedjo je napisao(la):

G5 je baziran na Power4.

Vitez Mlata je napisao(la):
G5 je baziran na Power4.
vaistinu ;)

LM

Deki skoro pa si zeznuo Audio frika u duzini posta :d
Ako bi se apple malo otvorio ka 'vidiji i atiju, mozd bi i dobio bolji drajver. Secams e jednog od blogova Dzona Karmaka u kome je on pisao kako je jedan dan isao do Kupertina i asistirao appleovim inzenjerima u optimizaciji OGL drajvera.
Onos to je zanimljivo u onom clanku Anandtecha jeste da je OS X uzasno los kada je rec o multitridingu, iako apple odavno forsira dvoprocesorske masine, ali nista ne cini kako bi povecao njihovu efikasnost u samom OS-u. U prevodu, njima ne treba HT "cetvorka", jer OS X ne ume da je isoristi, a nema shanse da im Intelpravinovi CPU. Pa oni su u prvom kvartalu prodali malo jace od 1 000 000 Mekova, Intel toliko procesora proizvede za NEDELJU dana! Appleov problem sa IBM-om je bio taj da imnije odgovarala cena G5-ca, koje je IBM proizvodio u izuzetnpo malim serijama i morao da ih tarifira zbog Applea veoma nisko.
Iako je mnogo toga nepoznato, moguce je da je IBM samo izasao u susret Appleu s PPC 970 procesorom na kratke staze, da se kompenzuje propast Motorole u PPC alijansi. Verovatnos e dilovi kakvi postoje izmedju APplea i IBM-a spajaju na duzi niz godina i moguce je da taj rok istice iduce godine. Ako se malo bolje razmisli Intel i nije tako nelogicna opcija za Apple. Sa Chipzillinim procesorima kompanija iz Kpuchina ce imati jos vece margine na svojim masinam jer ce sigurno dobijati CPU-ove jeftinije nego od IBM-a.

Da samo sto se AF lozi na tamo neke Intel-e, a ja na softisticated noble Apple :)

Pored toga o Intel-u se ovde ***** i previse, a o Appe-u jako malo - pa mora neko :D

Ma cela filozofija Apple-a kao verovatno najprofitabilnije kompanije u IT sektoru (npr. prosle godine skoro 300 miliona profita, a pogledajte npr. koliko ima AMD :) ) lezi u sto visem profitu i ne verujem da ce oni sada da se drndaju sa jeftinim masinama i da opet zaradjuju isto. Mada moguce je da hoce da naplate steceni brend i omasove ga. Odrzati visoke profitne margine mogu samo sa sto jeftinijom cenom kostanja, pa se zatvaraju gde god mogu. Nece da keshnu ATi-ju i nVidia-i za drajvere, nece da placaju IBM-u tih desetak procenata vise za procesore i sl.

Prelazak Mac-a na x86 nije tako jednostavan, jer otkako postoji, Mac koristi drugaciju arhitekturu. Prvo su to bili, kao i kod Amiga/Atari racunara 680x0 procesori, a kasnije i PPC koji su logican razvoj dogadjaja nakon Motorola 680x0 serije procesora. Istina je da je Apple prihvatio dosta tekovina PC sveta u poslednje vreme, ali implementacija x86 procesora bi bila los potez. Ipak, uvek ostaje iPod da vadi fleke, koliko god zabrljali sa racunarima :)

IBM ima i vise nego dovljno noviteta za buducnost. Na kratke staze tu je dual core G5. Freescale se napraviti valjda taj Dual Core G4 cip (tzv. G4+). U perspektivi pojavice se i neki derivat Cell-a itd...

Implementacija Dual CPU arhitekture unutar PowerMac-ova je bio iznudjen potez u vreme kada je Intel pumpao P4 na preko 2 giga, a IBM nije mogao ni priblizno toliko da natera svoje procesore. Sada ne vidim da postoji ikakav problem sa PPC 970FX cipovima po tom pitanju. Procesori rade na maximalnih 2.7 GHz sto je vise nego sto izvlaci Athlon 64 FX, a i kada se pojavi FX57 radice na 2.8G.

Znaci, ovi iz Apple-a stalno kenjkaju iliti tvrde pazar i to je sustina. Kakav Intel, ne verujem da bi njih uopste zanimalo da se bakcu sa Apple-om pod takvim uslovima. Cela fama se digla kada je Apple predstavio MacMini i sada svi ocekuju da Apple napravi jeftine iMac i PowerMac racunare i tako se sroza u potpunosti i postane krsh-Dell. Valjda se to nece desiti.

PS: Koliki je bum dozivela IT industrija najbolje pokazuje taj podatak od "bednih" milion mekova za prva tri meseca. Naime A500 je svojevremeno bila bestseler, a ukupno je u svetu za sve vreme trzisnog prisustva A500-tke prodato oko 1.3 miliona masina :)

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
PS: Koliki je bum dozivela IT industrija najbolje pokazuje taj podatak od "bednih" milion mekova za prva tri meseca. Naime A500 je svojevremeno bila bestseler, a ukupno je u svetu za sve vreme trzisnog prisustva A500-tke prodato oko 1.3 miliona masina :)

al' ti je poredjenje.....tad je malo ko imao i TV :)

Poslednja izmena:
Vitez Mlata je napisao(la):
Evo javlja i inquirer: http://www.theinquirer.net/?article=23714

U svakom slucaju, mozda bi najpametnije bilo sacekati keynote... vise puta se pokazalo da predvidjati sta ce Apple uraditi sledece, jeste najlaksi nacin da covek ispadne papan :)

Pa nema sta da se ispadne papan. Papani cute i nista nemaju da kazu ;)

Niko ne moze nista sa 100% tacnoscu da predvidi, ali moze da iznese svoje misljenje, zelje, cestitke, pozdrave :)

Ivan® je napisao(la):
...tad je malo ko imao i TV :)

Da to je verovatno uzrok zasto je prodato tako "malo" Amiga racunara - nisu imali ljudi TV da prikazu sliku sa Amige :)

Pošto je jezgro OS X-a derivat FreeBSD-a mislim da im neće biti teško da se prebace na x86 arhitekturu. Ali ostaje problem drajvera za čitav niz uređaja koji ne radi ili nema punu funkcionalnost ni na FreeBSD-u niti će je imati tako lako u OS X-u. Da podrži toliku gomilu raznog krša od hardvera je sposoban samo Microsoft koji to radi od 95-ce.

Applu ostaje da pravi x86 mašine sa ograničenim brojem dobro podržanih komponenti, a bilo kakva zamena komponenti u takvim mašinama će biti mučenje naspram onoga što smo navikli do sada.

...ili ce Intel poceti da proizvodi PowerPC chipove?

Boyce je napisao(la):
Btw. cudi me da Apple nije poceo sa PDA uredjajima i telefonima, makar OS-om za telefone. To bi bilo zaista fino, i malo bi razmrdalo ove ostale. Kada sam juce procitao u SK da tek od skora postoji valjani search program za Symbian :(

Apple je poceo daleko pre svih sa PDA uradjejima ali je i zavrsio pre svih
:) cak i pre samog palma. mislim da se njihov pda zvao newton...

delimir je napisao(la):

najbolje da je A500 prodato oko 1.3 miliona... cifre se vrte uglavnom oko 4.0 miliona. ...osim toga danas se proda 50.0 miliona ves masina godisnje - jeste IT dozivela procvat ali su racunari izgubili dusu :banana:

i da se nadovezem na moj prethodni post: i Mac bi izgubio delom na svom sarmu i eksluzivnosti koja ga sada prati ako predje na x86 procesore. kako se ono kaze? INTEL OUTSIDE!

kovacm je napisao(la):
Apple je poceo daleko pre svih sa PDA uradjejima ali je i zavrsio pre svih
:) cak i pre samog palma. mislim da se njihov pda zvao newton...

Apple Newton.

Uglavnom, u 10h je otvaranje WWDC 2005. a Jobs ce naravno drzati uvodnu rec koja ce biti prenosena preko Interenta, pa ce se vrlo brzo znati o cemu se radi.

Poslednja izmena:
Ovo bi moglo biti interesantno !

Industry sources also say Apple is a licensee of Transitive's [transitive.com] QuickTransit virtual processor technology, which allows anything to run on Intel x86 (and vice versa) via dynamic instruction translation.

Ko nema dovoljno brzu vezu za quicktime stream, moze da prati prenos na http://www.macrumorslive.com

Pocinje u 19 po BG vremenu

Citati odozdo na gore!

11:05 am That's it
keynote over

11:04 am more than even hardware innovations, the core of the mac is the operating system
that's not changing.

11:04 am many will be shipping universal binaries by this time next year

11:04 am 500 apple engineers on-site

11:03 am talking about different venues at conference

11:03 am fairly far along already
create universal binaries

11:03 am OS X runs fantastically on Intel processors

11:02 am lot of work ahead

11:02 am intel-based macs in marketplace next year

11:02 am lots of great power pc products in pipeline

11:02 am will continue with 3rd transition - will make best machines we know how to make
will not happen overnight

11:02 am "we know transitions"

11:02 am great time to start building for the future

11:01 am important story with a very happy ending

11:01 am "together at last"

11:01 am brings together skills and opportunities of two great companies
play on respective strengths
Apple legendary in innovation of OS & Hardware design
Intel - legendary in delivering great processors - relentless persuit of better processors

11:00 am Catch up - not every app will be easy to convert, so translate PowerPC code inline into tel - dynamic binary translator. Photoshop plugins for PPC binary translate without a hitch. Developer transition kit - 3.64Ghz P4, for select and premier developers only $999.

11:00 am so happy the world's most innovative computer company and world's most innovative chip company have finally teamed up

10:59 am not so subtle message that the pentium needed to run cooler

10:59 am "burn baby burn"

10:59 am G3

10:59 am toasting the pentium chip commercial

10:58 am showing commercial from 1993

10:58 am Catch up - not done yet, will put in dev hands soon. How to make it work with your apps - separate code, xcode will compile for all, cocoa with minor tweeks and a recompile will work without a hitch - can be ready in a few days. Carbon will still take a few weeks to recompile but xcode makes things faster. Xcode 2.1 released, builds universal binary (one binary works on both PPC and intel)

10:58 am 1993 - 2 events happend
switch to 604, and introduction of the Pentium

10:58 am microprocessor business kept humming along for quite some time

10:57 am didn't quite work out the way Intel had hoped

10:57 am connections of intel/apple happened about the same time

10:57 am Catch up - two major challenges - making OS X think on intel procs. Every release of OS has been compiled for intel x86 for the last 5 years - cross platform by design. All demos up to this point have been done on an intel proc.

10:57 am picture of him and steve having dinner together long time ago

10:56 am "The Silicon Valley Story"
Intel founded in 1968 by coinventor of integrated circuit
invented first microprocessor

10:56 am Catch up - transition isn't going to be overnight, this time next year plan is to ship macs with intel processors, complete transition by end of 2006.

10:56 am Catch up - Moving to Intel processors from PowerPC. Why the transition - want the best computers for end users and we haven't been able to deliver what we wanted. PPC products still to come, future roadmap 2006 and beyond - intel roadmap is exceptional

10:56 am try and explain how we got here today

10:55 am went out of way to give steve a big hug when crossing stage

10:55 am been great - introduce Pres/CEO of Intel

10:55 am engineers have a lot in common - productive relationships

10:54 am passionate about product

10:54 am kinda like us

10:54 am working with intel for a few months - deeper in discussions than ever before

10:54 am test

10:52 am test

10:47 am Coverage will resume shortly

10:43 am Sorry about the problems, we are working as fast as we can to bring you updates

10:35 am PDT - “Here’s the geekout for developers”. Widgets, scripts, Java: they’ll just work. Cocoa - Xcode: small tweak, recompile. Carbon - Xcode - a few weeks of tweaking, recompile.

10:34 am PDT - Steve’s hopping through every app. Performance is snappy. He’s playing an H264 movie trailer for something wtih Brad Pitt and Angelina Jolie. “Ok, enough of that” he says after a few seconds.

10:33am PDT - “As a matter of fact, this system I’ve been using here…” the keynote’s been running on a P4 3.6GHz all morning”

10:32am PDT - Satellite shot with crosshairs shows building where a team has been working on the “Just in Case…” scenario. Every release of Mac OS X has been compiled for Intel for the past 5 years. Here comes the demo!

10:30 am worlds apart in technology

10:30 am trans from OS 9 - OS X earlier this decade

10:30 am Transitive - 2 major transitions

10:31am PDT - PowerPC - 15 integer perf units (not sure what) per watt. Intel does 70 per watt. “Mac OS X has been living a secret double life” for the past 5 years.

10:30am PDT - Intel offers not just increased performance, but reduced power consumption. Transition will be complete by WWDC ‘07.

10:29am PDT - “I stood up two years ago and promised this (3.0G PowerMac), and we haven’t been able to deliver.” Steve says it’s bigger than that, though. No roadmap for the future based on PowerPC - they can’t see a future.

10:28am PDT - “It’s time for a third transition. And yes, (puts up slide that says): It’s true.” Next slide is one word: “Why?”

10:27am PDT - 1994-1996 Moto 68K -> PowerPC. “I wasn’t hear then, but from everything I hear the team did a great job.” 2001-2003: OS9 - OS X.

10:26am PDT - “Now, let’s go to the big topic: Transitions.”

Poslednja izmena:
I eto, ode Mac na intel.
@delimir: Kao sto sam ti rekao, ona prica o G5 dual, G4+ meni sada lici na cist papanluk ;)
BTW Sta ce se desiti sada sa G4/G5 Mac-ovima na lageru? Ocigledno se ne isplati kupovati ih, ne? Rosetta ce pokretati stare aplikacije, a nove dolaze u vidu universal binaries (je l' se neko seca fat binaries).

Poslednja izmena:
Nista vise nije sveto :(...

Nazad
Vrh Dno