Ne znam kakve ima veze da li piše "na prazniku smo" ili "u karantinu smo", očigledno je AliExpress izabrao da još neko vreme sve podvlači kroz "produženi prolećni festival", da li su dobili takav nalog od vlasti ili su smatrali da tako manje plaše kupce, kako god svodi se na isto. Npr. na drugoj online platformi, dosta manjoj (i formalno registrovanoj u HK, pa mogu slobodnije da pišu - FastTech) lepo kažu da su onemogućeni da idu na posao i da šalju robu, kao i da bukvalno rade od kuće šta mogu preko neta (tj. mogu samo da odgovaraju na pitanja).
Dosta gradova je u totalnoj izolaciji, samo tu ima desetine miliona ljudi, a ako ste gledali snimke iz onih koji zvanično nisu (Šenžen, Šangaj) i tu ima samo po neka osoba na ulici, rade samo neke prodavnice, na svakom koraku stoje ljudi koji ti mere temperaturu da bi mogao da prođeš dalje, većina firmi je i dalje zatvorena dok se ne vidi kako će se menjati broj zaraženih. Kako im vlada bude davala direktive, tako će morati da rade.
Tako da ne čudi što produžuju na Aliju rok za slanje, većina nije u stanju fizički da pošalje narudžbine, a ne znaju kada će im to biti omogućeno. Par stvari mi je doduše krenulo, sve preko Cainiao / Letonije, ali vidi se da idu jako sporo. China Post je izgleda u totalnoj blokadi, a bojim se i Singapur jer su praktično prekinute transportne linije. Kome je krenulo pre ovih mera iz poslednjih 10-15 dana, njemu će stići ako je izašlo iz Kine za to vreme. Preko China posta verovatno ništa nije izašlo jer u najboljem slučaju čuči u Pekingu kao i do sada što je bilo.
U poslednjih par dana skoro svi prodavci gde mi je order još na čekanju su me kontaktirali i pitali da li želim da otkažem ili da još čekam, to smatram dovoljno korektnim i ne znam u čemu je tolika frka ? U toku je epidemija nezabeležena u skorije vreme i naravno da treba gledati širu sliku.
Neko je pitao da li može da se desi da prođe toliko vremena u čekanju na slanje pa da posle ne bude dovoljno dugo vreme zaštite da roba stigne. Ne, naravno, jer se vreme zaštite (uglavnom 60 dana, ne 40 kao što je napisano) računa tek od trenutka slanja.
Što se tiče saveta da se ne kupuje u radnjama sa "random" nazivima, to je potpuno besmislen rezon, jer to nisu nikakvi random nazivi, nego svaka nova prodavnica dobije svoj broj od Aliexpressa (reklo bi se po redu kako se prijavljuju i svi nazivi radnji su originalno isti - Shop xyz store), a onda neki mogu da traže da dobiju i neki konkretan naziv koji je lakši za pamćenje. Da li se to posebno plaća (i to puno ?) pa neki neće da se otvore za to, ili moraju da se zadovolje prvo neki kriterijumi, ne bih znao, ali sam viđao radnje sa "lepim" nazivima i procentom zadovoljstva korisnika od 80% i manje, a i obrnuto - neki "bezimeni" shopovi imaju 100% povoljan odziv već dugo.
Sve negativne ocene (naravno i pozitivne) koje se daju prodavcu imaju efekta samo 6 meseci, sve što je starije od 6 meseci se resetuje - i ocene i recenzije, i broj ordera. Tako da kad "kažnjavate" prodavca to radite na 6 meseci, ne duže.
I još jedan savet - kada gledate ocene koje su ostavili prethodni kupci, najmanje su bitne one sa jednom zvezdicom, jer tu ima bukvalno svega, od onih koji napišu "sve je super, hvala mnogo" pa krknu 1 zvezdicu, do onih koji vrište "prodavac je prevarant, nije mi ništa stiglo za 60 dana i sad nemam ni pare ni robu", takvi ne znaju ni šta je dispute ni kako se otvara... Ima ih dosta koji posle napišu "a evo stiglo je", a 1* ostane, jer jednom kad se da ocena ne može više da se menja. Najbolje odmah gledajte koliko ima ocena sa 3* i šta tu kažu.