Razmisljao sam da li da ovo napisem ali eto morao sam, ne mogu da citam vise kako ljudi pisu svasta na raznim forumima uglavnom stranim, a vezano je za Sony Xperia kameru, odnosno softver kamere. Malo malo pa kao odlican hardver, los softver i slicno. Pa to oni namerno rade da ne ugroze iz nekog razloga svoju foto diviziju i slicne price, pa onda kako to konkurencija sa njihovim senzorima odradi bolje iskustvo kamere zahvaljujuci boljem softveru i tako dalje. Ima tu raznih verzija price ko je to citao zna na sta sve mislim. Naravno koliko je bitan sam hardver toliko je vazan i sto bolji softver odnosno obrada fotografije kako bi se izvukao maksimum iz tog parceta hardvera. Evo ovako, svi mi koji dosta pratimo desavanja vezana za mobilne telefone i neku Sony Xperia pricu do sada, dobro znamo da sto se softvera kamere tice stalno se nekako u tom polju vise ocekivalo od Sony, i uvek je tu imalo prostora za neka znacajnija poboljsanja, a to najvise mislim na bolje fotografije koriscenjem automatskog rezima u tezim odnosno slabijim svetlosnim uslovima. Bas u takvim uslovima koriscenje manuelnog rezim je znao da odradi bolji posao. E sad iznosim moje iskustvo koje ne moze da ospori skoro niko od onih sto lupetaju pa pisu razne komentare, jer vecina njih nikad nije ni korista Sony Xperia telefon, a to su uglavnom i fanovi drugih brendova. Svako ko godinama koristi Sony Xperia modele najbolje razume ovo sto sada pisem. Podelicu svoje iskustvo sta se i kako menjalo kod Sony modela u nekih prethodnih desetak godina. Posto sam koristio skoro sve vodece modele od Sony Ericsson od 2006, ali ajde bolje od kad su presli na android platformu pa bolje da kazem pocevsi od prvog modela i Z serije pa sve negde do XZ2. Sve u svemu posto najvise fotografisem preko dana generalno sam i vise nego zadovoljan rezultatima kamera svih modela. Ali moram da naglasim da se na svakom od tih modela u losijim uslovima moglo vise izvuci na manuelnom rezimu. Vecina korisnika zeli da izvadi telefon, da fotografise odma i to je to nikakva podesavanja i cackanja koja bi im oduzela vreme. E to je ono sto je najvise falilo ranije na Sony Xperia kamerama. Medjutim pocevsi od modela Sony Xperia XZ2 kvalitet fotografija je primetno napredovao, ne nesto preko dana ali u slabijim uslovima osvetlenja razlka je primetna gde se vidi jasan napredak. Imajuci u vidu rezoluciju, otvor blende, nedostatak opticke stabilizacije fotografije su i vise nego dobre. I ne verujem da bi konkurentski modeli sa istom takvim specifikacijom modula kamere mogli ista bolje da urade, a ne bi me cudilo i losiji da budu. Znaci od XZ2 modela skoro uopste nisam koristio rucni rezim. Bez obzira sto je isti senzor kamere kao na prethodnih par modela novi Qualcomm ISP uz poboljsane Sony algoritme za obradu fotografija su odradile svoj deo posla i poboljsale iskustvo kamere. E sad sta je sustina price ljudi i dalje misle kako je softver kamere ostao nepromenjen cak i u najnovijim Xperia 1 i Xperia 5 modelima. Ja vam licno potvrdjujem da kamera ne samo u hardversklm delu vec i sto je dosta vazno cak i vise u softverskom delu dosta napredovala sa najnovojim Sony Xperia modelima u odnosu na prethodne modele. Poredio sam kameru Xperia 1 sa XZP, XZ2, XZ3 i odlicno znam sta pricam. Celokupno iskustvo i jednostavnost koriscenja kamere pocevsi od modela Xperia 1 dovedena na vrhunski nivo. Jednostavno pokrenuti kameru, sasvim je nebitno koje je doba dana i noci odnosno koji svetlosni uslovi su u pitanju, fotografije sa automatskog rezima su odlicne. Postoji jedan dodatni razlog zasto u uslovima slabijeg osvetlenja treba izbegavati rucni rezim, u sta sam se uverio vise puta, a to je da samo u auto rezimu radi Sony Alpha algoritam za potiskivanje buke, koji je upravo u ovom modelu i predstavljen kao i niz nekih drugih funkcija koje ranije nisu bile. Jednostavno napraviti jednu fotografiju na auto, a zatim istu na rucnom rezimu i samo ih obe uvecati i sve je jasno kao dan. Tako da poenta cele price je da je prakticnost kamere odnosno izvadi i slikaj za klasu ispred svih prethodnih modela. A takvom iskustvu je najvise doneo unapredjen hardver, pre svega brze fokusiranje, opticka stabilizacija, veci otvor blende, veci pojedinacan piksel, i uz sve to novi algoritmi za obradu fotografija. Poredio sam kameru sa bratovim P30 pro koji je toliko nahvaljen sto se kamere tice da je to nenormalno. Iskreno osim boljeg zuma i svetlijih fotografija u bas bas mracnom okruzenju skoro pa nista drugo nema bolje. Cak na svakoj fotografiji bez obzira da li je dan ili noc ja imam vise detalja pogotovo onih najsitnijih i najfinijih(auto rezim). Inace fotografije na P30 Pro su primetno losije kada se izabere maksimalna rezolucija u uslovima slabijeg osvetlenja i po meni jedino korisno u idealnim uslovima. Nije dzabe Huawei stavio 10mpx na auto, e sad zna se i zasto je to tako. To je sto se tice glavne kamere. Poredio sam i sirokougaonu tu su dosta slicni samo sto zbog vece rezolucije P30 Pro moze malo vise da zumira ovako nema neke primetne razlike. Tako da generalno sto se iskustva kamere tice Xperia 1 u poredjenju sa P30 Pro ovaj drugi generalno skoro pa nista nije bolji. Taj zum sto ima to je trenutno klasa za sebe zbog samog periskopa, tako da to i nije bas za porediti jer Xperia 1 nema taj sistem za zum, ali ce ga verovatno sledeci model dobiti. Sve u svemu glavna kamera i sirokougaona slicno iskustvo stim sto je na glavnoj u skoro svim svetlosnim uslovima nivo detalja bolji na Xperia 1. Sve ostalo je manje vise slicno( dinamika, balans bele, ekspozicija, buka i artifakti) negde za nijansu bolji jedan, negde drugi. U nocnim uslovima kad se koristi (Night mode) za fotografisanje koji Xperia 1 nema( ni ne treba mu) uz pomoc jednog trika odnosno klika na ekran fotografije izgledaju skoro pa podjednako osvetljeno kao na P30 Pro, osim u nekim bas bas mracnim uslovima gde je P30 Pro malo svetliji i to je to u sustini. Sve u svemu obe kamere u odlicne. Ali kad vidim kako je DXOmark rangirao kameru na Xperia 1 u poredjenju sa P30 Pro smesno je bilo sta reci osim koliko su oni izgubili smisao i da jednostavno ko im plati bice u vrhu po ocenama ko ne plati dosta nize i to je to. Najbolje poredjenje je kada imate oba modela u rukama i sve lepo vidite, sve ostalo nije merodavno.
Sent from my J9110 using Tapatalk
Sent from my J9110 using Tapatalk
Poslednja izmena: