Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Nisam ni video Strix iskreno, odlicna takodje. Znam da ima impact, ali je oko 400e, sto je mnogo.

ASRock uopšte nije tunjav. Samo je menjao par USB portova za Thunderbolt i ima Intelov kuler mount. Dakle, "niche" ploča.

@anarki:

I "slabiji" Asus je skup. A ne nudi ništa što bi opravdalo cenu, realno...

Poslednja izmena:
Nije Strix toliko skuplji od Asrock-a i Gige, nekih 50e.
Problem je sto na njega samo AIO ili voda.

ASRock uopšte nije tunjav. Samo je menjao par USB portova za Thunderbolt i ima Intelov kuler mount. Dakle, "niche" ploča.

@anarki:

I "slabiji" Asus je skup. A ne nudi ništa što bi opravdalo cenu, realno...

Ima najbolju naponsku taj Strix i odlicno reseno hladjenje doticne. Mislim da vredi tih 50e vise.

Sto se tice Asrocka, bas premalo USB portova, najlosija naponska od svih X570 ITX ploca, a ako je negde bitno da bude dobra jeste ovde gde nemas hladnjake koji ce nadomestiti neefikasnost.
A Intel mount je glupost cista na sve to, pogresan ce biti mounting pressure na CPU.

@Erik
Nego, kako je tebi voda rasporedjenja? 3x120 radijatori?
Intersuje me, jer je kuciste prelepo, samo me brine hladnjenje.
Sledecu r4000 masinu, pravim itx iskljucivo.
Ili taj Phanteks, ili nesto tipa h210i ili pak 011 mini.

Poslednja izmena:
Ima najbolju naponsku taj Strix i odlicno reseno hladjenje doticne. Mislim da vredi tih 50e vise.

Sto se tice Asrocka, bas premalo USB portova, najlosija naponska od svih X570 ITX ploca, a ako je negde bitno da bude dobra jeste ovde gde nemas hladnjake koji ce nadomestiti neefikasnost.
A Intel mount je glupost cista na sve to, pogresan ce biti mounting pressure na CPU.

Po meni, ne vredi 50€ više. Ostale 2 ploče takođe imaju odličan VRM, funkcionalno skoro i da nema razlike. A Asus ima ozbiljnih problema sa kulerima, 95% low profile kulera ne može da stane od onolikih heatsinkova...a ako moraš da koristiš tower kulere ili AIO, eliminišeš većinu ITX kućišta i čemu onda (skupa) ITX ploča...

Ne znam, po meni nema smisla uzeti je kad je Gigabyte jednako funkcionalan i jeftiniji a ASRock nudi stvari koje druge dve nemaju...Asus tax, šta? Ah da...ima marketinški roman ispisan na poleđini, yaaay.

Vredi za one koji voze AIO ili Loop.
PC 011 mini koji izlazi sada, custoom loop i da te Bog vidi. Em lepo, em malo, em ubija.
Kao npr Corsair One, koji je kao Shift, sa 2xAIO unutra.

Poslednja izmena:
Uvek je tezak izbor, X570ITX Giga i Asrock tunjavi za 3900/3950x, a Asus tunjav za overclock memorije (u sustini sa smanjenim ocekivanjima za bilo koji OC, i Giga i Asus su sasvim ok).

https://www.youtube.com/watch?v=b4ss2eeJcTc&t=966s

https://www.youtube.com/watch?v=YnqkEra_FAU&t=958s

Impact takodje, Asus bas maksimalno iskoriscava svoj mindshare uprkos fijasku sa 5700 TUF:

https://www.youtube.com/watch?v=0Rre77rE3Ag

XFX besplatno RMA i/ili slanje novog kulera radi i zvanicno se izvinjava, a Asus cuti pravi se lud, i spusta cenu za 50 evra za karticu na kojoj ce ljudima da prosvira memorija kroz nekoliko meseci-godinu dana jer gura 105-115 stepeni, ...

5600 XT TUF je toliko sredjena, bolje odradjenja u odnosu na 5700 da je premalo razlicita od Strix modela, hahaha, da cene obe nisu u nebesima bila bi odlicna kupovina, ...

Poslednja izmena:
Nije memorija problem na Asus-u, kupis lepo Patriot b-die 4400mhz c19, spustis na 3800, zategnes kao lud i to je to. Sve preko 3800mhz na amd-u je glupost.
Sto su tunjavi? Rade oba procesora bez problema.

Kada vidim ovakve komentare tunjave ploče. Jel si probao, pa znaš da su tunjave? Meni je dosta ploča prošlo kroz ruke i klokovao se ram solidno. B-die na Crosshairu je radio na oko 4600mhz, za više od toga mora A2 revizija B-die i to je to. Znači može da klokuje ram dobro, iako nije Impact koji još bolje trenira memoriju.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

@anarki1302, @Gulftown slazem se za kao sto i napisah, za realne situacije i pristojan OC, sasvim ok, pogotovo sa ryzen-ovim ponasanjem sa memorijom.

ali opet, pogledajte snimke od actually hardcore overclocking/bullzoid-a, i kolicinu ogranicenja i cost-saving stvari sto Asus radi, ...

Takodje @Gulftown spominjes Crosshair, na kome mozda nema ovih problema ?, ja licno ne znam da li ima ili nema, nemam uslova licno da isprobavam, takodje da li si ti licno isprobao X570I Strix ?

Takodje, videh preko koji sat, Yay konacno Evo 2.0 revizija 5700 TUF sad sa hladjenjem sa 5600 XT, ...

@Gulftown takodje, 4600MHz je prilicno cool, koja Crosshair, i koje latencije ?, takodje, za impact ne mogu mnogo da pricam, nisam mnogo ispratio, vise ovo za stix itx

Poslednja izmena:
@dogzilla
Mali buildzoid ume da pretera sto se tice OC-a. Njegovo poimanje istog i moje nisu isto, niti ce biti. Moje je 24/7 safe stable, njegovo je guraj do kraja. Na isto razmislja i Gulf, posto se bavi time.
Svaka Asus x570 osim 570-P(mora malo vrm da se hladne za OC 3950x) je dovoljna za 3950x OC, i to 1.4v lagano. VRM je odradjen odlicno, isto vazi i za Gaming X itx Asrock, kao i za Giga itx.
Sto se Asus-a tice, nista novo, izvikana kompanija, kao i Apple, ali su x570 odradilo kako treba, moguce najbolje od svih.

https://docs.google.com/spreadsheet...TJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=611478281

^^Za ovo bi trebalo da znas, pa vidi sta pise za sve x570 itx.

@anarki1302, @Gulftown slazem se za kao sto i napisah, za realne situacije i pristojan OC, sasvim ok, pogotovo sa ryzen-ovim ponasanjem sa memorijom.

ali opet, pogledajte snimke od actually hardcore overclocking/bullzoid-a, i kolicinu ogranicenja i cost-saving stvari sto Asus radi, ...

Takodje @Gulftown spominjes Crosshair, na kome mozda nema ovih problema ?, ja licno ne znam da li ima ili nema, nemam uslova licno da isprobavam, takodje da li si ti licno isprobao X570I Strix ?

Takodje, videh preko koji sat, Yay konacno Evo 2.0 revizija 5700 TUF sad sa hladjenjem sa 5600 XT, ...

@Gulftown takodje, 4600MHz je prilicno cool, koja Crosshair, i koje latencije ?, takodje, za impact ne mogu mnogo da pricam, nisam mnogo ispratio, vise ovo za stix itx
Ako imaš dobru memoriju, većina ploča će da je klokuje ok. Sada pitanje je šta tebi treba i šta očekuješ.
Crosshair VIII Hero, 4600mhz latence oko 14,15. Naravno napon oko 1.8v,1.9v recimo.

^^
Vidis dogzilla, njegovo poimanje OC-a i nase nije isto.
1.8v za memoriju, to je samo za brze testove i slikanje, nista vise.

Može i da se nadje stabilno. Da mi treba, ja bih ga držao na visokom naponu, šta me briga. :D

@Erik
Nego, kako je tebi voda rasporedjenja? 3x120 radijatori?
Intersuje me, jer je kuciste prelepo, samo me brine hladnjenje.
Sledecu r4000 masinu, pravim itx iskljucivo.
Ili taj Phanteks, ili nesto tipa h210i ili pak 011 mini.

Pass-through fittinzi i radijator 1x 360 ispod stola. Igrao sam se i sa 2x 360 ali nema potrebe. Dovoljno je tih i ovako.

Po meni, ne vredi 50€ više. Ostale 2 ploče takođe imaju odličan VRM, funkcionalno skoro i da nema razlike. A Asus ima ozbiljnih problema sa kulerima, 95% low profile kulera ne može da stane od onolikih heatsinkova...a ako moraš da koristiš tower kulere ili AIO, eliminišeš većinu ITX kućišta i čemu onda (skupa) ITX ploča...

Ne znam, po meni nema smisla uzeti je kad je Gigabyte jednako funkcionalan i jeftiniji a ASRock nudi stvari koje druge dve nemaju...Asus tax, šta? Ah da...ima marketinški roman ispisan na poleđini, yaaay.

50e vise bih platio ako treba i za gigabyte da ima samo jedan vise PWM fan header. Sa dva je bas problem. Tri je kul skroz. Kazem Gigabyte je odlican, malkice losija naponska i hladjenje doticne + jedan manje fan header i eto razlike u ceni. Realno gledano ovo za naponsku je moja paranoja od toplote i sto volim da mi je hardware hladan, jedini realni minus je manjak fan headera.

@Erik
To je vec druga prica, kada stoji 360 ispod stola.

Poslednja izmena:
@ Gulftown

4600MHz@CL14,15|1-8-1.9v zvuci lepo, voleo bih da istestiram jednom. Ali bio bi srecan i za obican B-die na 3733/3800MHz maksimalno zategnut sa 4000 ryzen serijom xD

Ovako sam ulovio Micron E-die kad je bio jeftin, i cekam da vidim sta ce da bude sa ryzen 4000 i kako ce moci na Asus Prime X370-Pro sto imam.

@anarki1302

def nije :), ali ne slazem se da je 1.8v samo za slikanje, koliko pohvatah 1.7v za 24/7h B-die moze da tera zauvek, uz ventilatore preko memorije.

@vabasten ne mora ni da gura glomazni fanhub u itx kuciste, ima za 1000 din kod madjara samo splitter obican kablovski 1 na 5 4-pin pwm, sa sata napajanjem i adekvatno terminiranim zicama oblozenim termobuzirom da se ne greje.

a takodje ima i obicnih 1 na 4 pin pwm Noctua kod nas, i extendera isto ako zatreba u firmi na Vi sto pocinje.

586153_akasa_ak_cbfa07_45.jpg

Poslednja izmena:
@ Gulftown

4600MHz@CL14,15|1-8-1.9v zvuci lepo, voleo bih da istestiram jednom. Ali bio bi srecan i za obican B-die na 3733/3800MHz maksimalno zategnut sa 4000 ryzen serijom xD

Ovako sam ulovio Micron E-die kad je bio jeftin, i cekam da vidim sta ce da bude sa ryzen 4000 i kako ce moci na Asus Prime X370-Pro sto imam.

@anarki1302

def nije :), ali ne slazem se da je 1.8v samo za slikanje, koliko pohvatah 1.7v za 24/7h B-die moze da tera zauvek, uz ventilatore preko memorije.

Mnogo je 1.7v, do 1.5 max sto se mene tice, makar za 24/7.

@anarki1302 nije mnogo, B-die je fenomenalno parce hardwera, sa kontrolisanim temperatura terace 1.7v koliko god ti godina zatreba, Bullzoid istestirao, i der8auer je pomenuo jednom bio, na redditu sam naisao isto da radi ljudima vec nekoliko godina bez problema (naravno kontam da su u svim prilika bolji B-die primerci).

To je samo psiholoska granica, fizika ne laze. Pre ce da pobrljavi IMC nego B-die kvalitetan.

Poslednja izmena:
Neće ni IMC ako mu se ne gura napon, ali to zavisi i od primerka procesora kakav IMC ima i koliko mu napona treba.

Svaki IMC ce da pobrljavi kroz relativno kratko vreme ako se pretera sa naponom, tu se mora zadrzati razum pri dizanju voltaza.

ASUS je radio reviziju svoje naponske jedinice na X570 pločama pre izlaska na tržište. I bukvalno se ovo ispravilo oko naponske. Sad gledam da ostatak proizvođača nema još uvek rešenje i da se pregrevaju više no što bi trebalo. Shodno tome, ako se dobro pogleda video, ili tabela iznad jasno je koliko više prostora kod OC-a ima kod ASUS-a u poređenju na druge. Ja recimo koristim Crosshair VIII Formula na vodi. Kada sam dobio 3900X (korišćen) rečeno mi je da na 1.35V radi na 4.25GHz bez greške. Kod mene sad radi na 4.35GHz sa naponom od 1.29V... Da elaboriram, ako hoćeš OC i max iz njega, ne postoji bolji izbor od ASUS X570 ploča u ovom trenutku... ili dok konkurencija ne nađe svoje rešenje za VRM i pregrevanje.

Poslednja izmena:
Zavisi i koji će napon da se gura. Ko hoće napone od 1.3+v, taj će morati bolju ploču da uzme. Crosshair VIII ploče stvarno nemaju grešku, naponska je dobra.

Ako pričamo o identičnim naponima, Gigabyte i MSI se na istom setupu pregrevaju više i to u nekim slučajevima ekstremno više. Evo još nekoliko primera.

83946021_10221480328988606_878908148809728000_o.jpg

Link: https://youtu.be/7BTNREZFC6A?t=164&...wkdUy-pU59764uxb8lLjm5YKUoZ9mnOARYSYyfOebbaAU

84495968_10221480376789801_4336041700339220480_o.jpg

Link: https://www.youtube.com/watch?v=aUz...7Y_HHsqBcJbihxQHrdGkMOYD02XfjQjtvYM4YYq9WCzqU

84763619_10221480384870003_4662242198727688192_o.jpg

Svaki x570 Asus je uradjen odlicno, za razliku od x470, b450 itd.
MSI najgore odradio x570 entry level, ali ubedljivo najgore.

Ako se vec ide na 39xx seriju procesora zasto bi uzimali plojku od 200e?
Za takav procesor, koji se uzima i zbog OC-a, barem plojku poput MSI Unify ili ASRock Taichi koje su oko 280/290e...(mada bejase neka frka skoro oko apdejta Biosa za ASRock?)

Poslednja izmena:
Zato što nije vreme za kupovinu skupe plojke.
X670 će da bude fanless, cene iste ili pak niže od x570.
Ne sumnjam da će i stvari oko pregrevanja da isprave.

X570 je prvi chipset koji AMD sam pravi i dizajnira, zato je skuplji i zato ima svoje probleme.

Bice bolje s narednom generacijom naravno :)

Vrh Dno