Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Vidi sad ovako. Broj obrtaja motora (kompresora) u ovom slučaju jeste posledica fine regulacije frekventnog regulatora, a ne uzrok. Dakle, što je bolji frekventni regulator (kvalitetnija, a samim tim i skuplja elektronika) moguće je na efikasniji i ekonomičniji način eksploatisati neki motor (kompresor). Recimo mekan start, manje opterećenje motora u toku eksploatacije, manja potrošnja (3ći stepen zavisnosti?)... čime se dobija duži životni vek samog motora. Frekvencija, jačina struje i napon su neke od karakteristika električne struje.
Koliko se sećam, ovde neku ulogu imam i moment... no davno se išlo u školu, pa sad ne mogu da se setim, ali je valjda poenta da se on održava konstantnim, a to se postiže promenom napona putem promene frekvencije (ne broja obrtaja, nego napajanja).

Ima li ovde neki el. ing. da ovo malo razjasni?

Vožnja motora bilo kakvom brzinom nije nikakav problem. DC drajv može da ima pun moment sa brzinom 0 ili 0,1 obrtaja po sekundi. Znači vrtenje brzinom 1 Hz nije nikakva spektakularna novina. Mene interesuje kako kompresor 'radi' , kad ga motor vrti talo niskom brzinom.

Možda ima ugrađen menjač koji multiplicira broj obrtaja zahvaljujući visokom momentu :D
U svakom slučaju Gree je nešto patentirao, a to sigurno nije 1 obrtaj motora u sekundi.
Osnovi principi rada su manje više prosti i poznati decenijama, ali proizvodjač nekim finesama (tehnologijama) te proste i poznate principe vremenom unapređuje.

Piše u onom indijskom pamfletu da može stabilno da radi sa 15 W i 1 Hz u idelanim uslovima (šta god to bilo), samo što se niko od ponosnih vlasnika nije javio ni sa približno niskom potrošnjom. Za Amber je bio uspeh kad troši ispod 400W.

Pa onda fali samo bolji radni fluid, a to neće biti u skorije vreme.

Piše u onom indijskom pamfletu da može stabilno da radi sa 15 W i 1 Hz u idelanim uslovima (šta god to bilo), samo što se niko od ponosnih vlasnika nije javio ni sa približno niskom potrošnjom. Za Amber je bio uspeh kad troši ispod 400W.

Amber ima grejace koji trose 80-100W, a ne znamo kada i koliko rade.
Na hladjenju jako nisko modulira, ali je Amber power model i ne verujem da je tu namesteno da uopste i moze da radi tako i ako je kompresor sposoban.
Ja sam kacio snimke da modulira na grejanju do 300W, sto je super za klimu koja na maksimumu daje 7.2kW toplote.

U Crown je daleko prefinjenija klima, pa je zato 12ica i kostala 1500e inicijalno, a problem je sto se kod nas prodaje stari model iz 2011. godine.

Zapravo, napraviti da se tako sporo vrti nije uopste jednostavno, jer sto je sporije, to je teze napraviti da bude mirno i izdrzljivo.
Da nije tesko, ne bi Gree dobio posebnu nagradu za to i imali bi i drugi proizvodjaci.
Sa tehnoloskog aspekta je dobro postignuce.

Sa prakticnog, to znaci da mozes i jako mali prostor jako lagano da hladis, da ne bude prejako nikada.

Poslednja izmena:
1 Hz 15 W je korak od neceg minimalnog.
U klima uredjajima su uglavno cetvoropolni kompresori koji se okrenu jednom na dva herca.
U prevodu znaci da takav kompresor ima 1500 obrtaja u minuti na 60 Hz.
Toshiba Daiseikai u rezimu hladjenja moze da radi minimum 600 o/min (10 rps)
Daiseikai VI 10 ima maksimum oko 60 rps ili 3600 o/min i to ce da ima na oko 120 Hz
Daiseikai VI 16 (isti kompresor kao na 10) ima maksimum oko 110 rps odnosno 6600 o/min da bi to dostigao inverter ga vozi na 220 Hz

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

1 Hz 15 W je korak od neceg minimalnog.
U klima uredjajima su uglavno cetvoropolni kompresori koji se okrenu jednom na dva herca.
U prevodu znaci da takav kompresor ima 1500 obrtaja u minuti na 60 Hz.
Toshiba Daiseikai u rezimu hladjenja moze da radi minimum 600 o/min (10 rps)
Daiseikai VI 10 ima maksimum oko 60 rps ili 3600 o/min i to ce da ima na oko 120 Hz
Daiseikai VI 16 (isti kompresor kao na 10) ima maksimum oko 110 rps odnosno 6600 o/min da bi to dostigao inverter ga vozi na 220 Hz

Ne daje mi opciju promene.
Izvinjavam se
1500 o/min je na 50 Hz

Sta ubaciti u sobu od 16m2?

Ne mogu da ubacim klimu u hodnik ne odgovara mi nikako, jer onda moram drzati vrata od sobe otvorena.

Mislio sam uzeti u HR, pa da vratim PDV (BiH)

Ako je izolacija dsolidna onda neka od cca 3.5 kW iz srednjeg segmenta (od oko 500 eura) bi trebala da pokrije čitavu grejnu sezonu bez problema i to od visoke vlage do niske temperature.

Da li brzina duvanja utice sta na potrošnju i rad kompresora?
Kada je na auto lose greje, nece nikada da mi duva jako, kada je na trecoj brzini sve kako treba funkcionise, al nemam merac da propratim?

Poslato sa CLT-L09 pomoću Tapatoka

Utice u smislu da sto jace duva ventilator klima manje struje trosi. Tebi to nece tako delovati jer ce duvati manje topao vazduh pa mozda mislis da greje losije ali tako se oslobadja ukupno vise toplote.

Tapatalk from Poco loco

60 kvm grejne površine
LG P12EN
VIVAX AEMI 09
Potrošenu u decembru 777 kWh, 7056 RSD.
u odnosu na prošlu godinu kada sam se grejao na običnu klimu i kotao, - 43 % potrošnja struje.

Ukupno, ili samo klime? Mi toliko trošimo mimo grejanja. :D

60 kvm grejne površine
LG P12EN
VIVAX AEMI 09
u odnosu na prošlu godinu kada sam se grejao na običnu klimu i kotao, - 43 % potrošnja struje.

Lepo je to što si smanjio troškove grejanja ali je decembar 2019 imao više prosečne temperature nego decembar 2018.Tako da smo mislim svi imali manje račune nego prošle godine u isto vreme.

@mitar
ukupno

@proleter
svestan sam toga, ali drugi način matematike i poređenje ne mogu da izvedem. Ali u ovu cenu treba ukalkulisati ono jedno povećanje cene električne energije. U decembru 2018 godine sam potrošio 1379 kWh, tj. 602 kWh više u odnosu na isti mesec 2019. Deo od toga ide na topliji mesec, a deo na energetski efikasniji uređaj.

60 kvm grejne površine
LG P12EN
VIVAX AEMI 09

Lepo je to što si smanjio troškove grejanja ali je decembar 2019 imao više prosečne temperature nego decembar 2018.Tako da smo mislim svi imali manje račune nego prošle godine u isto vreme.
Kod mene to i nema nekog značaja,bez obzira dal je napolju plus 5 ili minus 5 kuću moraš da greješ .Drugo bi bilo da je spoljna temp 15-20 stepeni,ovako ništa ne znači.

Naravno da znači razlika, posebno temperature oko i iznad 4-5 stepeni kad klima radi bez defrosta. Kod klima je ta razlika više primetna nego kod drugih vidova grejanja jer efikasnost opada sa padom temperature, a zahtevi za energijom se povećavaju.

Defrost povecava potrosnju jer su tada gubici pa posle mora da nadoknadi. Zato i treba da se predimenzionise kada se uzima jer je defrost bitna stavka u racunici.
Meni decembar izasao 50e za 4 klime, kuca 90m2.

Spustila se magla i to samo takva.

Pokusacu u par reci da objasnim zasto klima manje trosi sa vecom brzinom ventilatora:
(vrednosti navodim ugrubo ali relativno tacno)
Ako uzmemo da je spoljna temperatura oko 7 C pritisak usisa kompresora je oko 8 bara a temperatura kondenzacije oko 35 C sto odgovara pritisku od oko 20 bara sto znaci da kompresor mora da digne temperaturu/pritisak za oko 12 bara
U tom slucaju je kompresor izuzetno efikasan odnosno ima visoki COP.
Ako je temperatura izduva (kondenzacije) recimo 50 C sto odgovara pritisku od oko 30 bara komresor mora da napravi dizanje (lift) od 22 bara i pritom mu pada COP.
To vazi za svaki rast pritiska/temperature do nekog maksimuma od 63 C.
Padom spoljne temperature pada i usisni pritisak pa samim tim se dodatno povecavaju i razlike pritisaka.
Ove temperature/pritisci vaze za R410a ali slicno je i za R32.
Naravno mnogi ne mogu da zagreju svoju kucu/stan sa izduvom od 35 C ali zato je i bitno dobro dimenzionisati uredjaj.
Uredjaj koji radi sa niskom kondenzacijom i manje ledi samim tim su manji gubici kod defrosta jer sva energija utrosena za odledjivanje je ustvari utrosena struja i toplotna energija iz prostorije koja se greje je unutrasnja jedinica delimicno i hladi prostoriju prilikom defrosta.
Ovo sve vazi za prostoriju u kojoj je vec postignuta neka sobna temperatura ako je ta temperatura daleko ispod zadate to dodatno opterecuje kompresor na jedan drugaciji nacin koji cu objasniti u nekom drugom tekstu.
Da dodam da ovo objasnjenje vazi za slucaj da kompresor radi istom brzinom a menjamo brzinu ventilatora.
Ako sve sumiramo znaci kompresor (uredjaj) daje istu kolicinu energije da li duvao 35 ili 55 C ali sa 35 C trosice manje za istu kolicinu energije (kao voznja uzbrdo gde je put ekvivalent toplotnoj energiji u nasem slucaju) [emoji16]

Poslednja izmena:
Ja sam izmerio -32C na unutrasnjem izmenjivacu prilikom defrosta, da li stvarno ide toliko nisko i zasto? Naravno turbina tada ne radi.

Ne radi ventilator, ne dovodi se efikasno topli vazduh iz grejane prostorije izmenjivacu, pritisak a time i temp. isparavanja freona sve vise padaju

Ja sam izmerio -32C na unutrasnjem izmenjivacu prilikom defrosta, da li stvarno ide toliko nisko i zasto? Naravno turbina tada ne radi.
Usisni pritisak/temperatura pada zbog lose razmene.
Nema dovoljno isparenog freona zato sto nema razmene odnosno vrlo je mala zbog toga sto ventilator stoji i samo malo vazduha prodje konvekcijom.
Defrost je rezim hladjenja i unutrasnja mora da hladi odnosno freonski krug mora postojati.

Ma to znam, nego imas li neke podatke na koliko stepeni ide freon prilikom defrosta unutra i napolje?

Baci podatak ako nadjes vremena, hvala.
Temperatura unutrasnjeg izmenjivaca nije bitna ali negde na ispod -35°C nema vise freona da hladi kompresor pa ce posrasti discharge gas temperatura na kompresoru i kompresor se usporava.
c5d154f5b95fae880a4db2ce04397eb1.jpg

ff652ec5f058d5953b1c3c1b15673140.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno