pozdrav drugari
stari sam pratilac foruma,ali tek odnedavno i član.
neki dan sam prešao sa honor 9 na mi 9t pro pa da ostavim koji utisak.
uzeo sam ga u bh telecomu za €400 na dvije godine rata sa "pravom" garancijom,tako da je to ok što se tiče odnosa cijena.
za početak,telefon nije znatno veći od honora koji ima ekran 5.1.to što skoro nema bezele stvarno daje odličan utisak.honor naspram njega izgleda kao telefon iz prošlosti zbog "mesa" na čelu i bradi.uglavnom,jedan od glavnih razloga zbog kojeg sam se odlučio za mi 9t pro je taj što je ekran bez izreza i baterije.naravno i zbog toga što je u njemu zadnji sd chipset ali i kirin 960 je stvarno bio dobar.
postavljanje telefona preko googla je prošlo poprilično bezbolno,tako da sam većinu stvari prebacio u startu sa starog telefona wireless.ostalo nažalost mora ručno.inače oba telefona uključena usb kablom u laptop,uključene sve dozvole u developer modu i neće direktno copy/paste da radi iz nekog razloga,tako da proces ide duplo preko laptopa.
što se tiče samog softwarea,ja uvijek koristim defaultni,nemam namjeru da instaliram nikakve romove,tako da većinu stvari držim vrlo jednostavnim.
odmah sam uključio dark mode i super izgleda,jedino me nervira što su notifikacije tamno sive sa sivim slovima,ali to valjda može sa nekom temom da se popravi (ako neko ima predlog neka mi se pliz javi).
ono što mi često iskoči je glupi updater koji sam probao da ubijem sa force stop i clear data pa ne izlazi stalno,ali ako neko i za to ima trajno rješenje rado bih saslušao.
inače od starta koristim nova launcher kao i na prethodnom telefonu,swipe down je podešen tako da mi otvori notifikacije što baš pomaže sa visokim displejem.za razliku od honora koji je na swipe down imao određeni manji lag pri samoj radnji,ovde to ide instant.
baterija je vrhunska,ali kontam da to svi koji imaju ovaj telefon znaju.razmišljao sam u stvari koliko može da pomogne punjenje baterije svaki drugi dan samom vijeku trajanja baterije.kontam da nije nezanemarljivo ako telefon ide na punjač svaki drugi dan u odnosu na svakodnevno punjenje,ali to su samo moje pretpostavke.
ono što me začudilo vezano za kameru je što mi se ponekad desi prilikom startovanja kamere da se zaledi,pa moram na home da izađem,ponovo uđem i sve radi kako treba.govorim o zadnjoj kameri.takođe mi nije jasno zašto su kameru na poleđini napravili tako da može da se izgrebe,tj zašto je uzdignutija od one prve iznad.čak i sa ovom generičkom maskicom kada se stavi na sto,imam osjećaj da bi mogla lako da se izgrebe.isto ne pomaže to što je na sredini,pa često prst tokom razgovora stavim baš tu.na honoru su kamere bile u samom telefonu,tj u ravni sa poleđinom gore lijevo što je po meni praktično i sigurno mjesto.
što se tiče prednje,prilikom prvog izlaska kamere vratila se nazad 99% pa sam je bukvalno rukom vratio tako da bude u ravni sa ivicom telefona.od tada izlazi i vraća se nazad bez greške u ravan.
slike su za sada vrlo dobre,nisam stigao puno da eksperimentišem,tako da ne bih donosio neki sud nakon par dana korištenja.
primjetno je da ima puno više opcija u settingsu nego na honoru,ali sam software se ne razlikuje baš previše.
iste su one gluposti oko dozvola,ali u biti po defaultu su mi same dolazile sve notifikacije,tako da sam tim prijatno iznenađen.
otključavanje prstom radi odlično.na ekranu nemam nikakvu zaštitu.tako sam gurao i na honoru 2 godine.čak nisam podešavao dva puta isti prst i otključava u djeliću sekunde.naravno za momenat je brži fizički senzor na honoru,ali nakon pritužbi koje sam pročitao ovde,mislio sam da je neupotrebljiv.u stvarnom životu i svakodnevnoj upotrebi za mene je vrlo upotrebljiv i stvarno dobar.
zvuk sa zvučnika dole je dosta tanak,jedna od stvari koja je mogla biti bolja.ne mislim na glasnoću nego na "punoću".ali kontam da niko ozbiljan osim dolaznog poziva i notifikacije i ne radi ništa drugo sa njim,tako da je to ok.
aod još nisam palio,ova opcija raise to wake mi je skroz kul,tako da ću se sa aod-om pozabaviti kad izguštam neke druge stvari.
preko bluetooth-a sam se spajao u autu a ujedno i na honor 4 band i sve radi uredno.
wi fi signal je odličan.po prvi put takođe vidim 4g+ što nisam imao na honoru.
da,ovaj coating na ekranu je isto dobar,ne ostaju otisci koliko sam imao priliku da vidim na nekim drugim telefonima.
uglavnom,nakon 2 sony i 4 huawei telefona ovaj mi dođe kao pravo osvježenje u svakom smislu (iako je ovaj zadnji honor 9 i dalje odličan i njegova funkcionalnost se nije smanjenila ni nakon 2 godine upotrebe).