Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poenta je da neko ne uzme i potrosi vece pare za pranje klime no sto ce ustedeti za 10 godina ili ne do Bog, rokne kroz prozor sa visine, misleci da je to pranje spoljasnje nesto bitno, zato sto si se ti jednog dokonog vikenda gajbi dohvatio pranja klima koje su maltene na zemlji :)

Pa imali smo covela koji je pap sa prvog sprata montirajuci nosace za klimu i trajno sepa jer se zid za koji se drzao okrunio, a to mu je posao...ne treba svakome preporuciti da se vere kroz prozor ne bi li ocistio ceo izmenjivac, a coveka sekund deli od "zakocen sam, ne moze mi niko nista" i letenja.

Sama konstrukcija i polozaj splita joj omogucava da neuporedivo manje prasine upada u nju, pa kod koga ne duvaju neki uragani i nanose lisce i gluposti sa poda na 3., 4. sprat, nece verovatno za zivotni vek llime, osetiti prednost ciscenja iste, bas zato sto se ta prasina koja se nanese, spere kondenzacijom i visokom temperaturom kada se klima odledjava, a krupne prljavstine maltene nema na visinama.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Poenta je da neko ne uzme i potrosi vece pare za pranje klime no sto ce ustedeti za 10 godina ili ne do Bog, rokne kroz prozor sa visine, misleci da je to pranje spoljasnje nesto bitno, zato sto si se ti jednog dokonog vikenda gajbi dohvatio pranja klima koje su maltene na zemlji :)

Pa imali smo covela koji je pap sa prvog sprata montirajuci nosace za klimu i trajno sepa jer se zid za koji se drzao okrunio, a to mu je posao...ne treba svakome preporuciti da se vere kroz prozor ne bi li ocistio ceo izmenjivac, a coveka sekund deli od "zakocen sam, ne moze mi niko nista" i letenja.

Sama konstrukcija i polozaj splita joj omogucava da neuporedivo manje prasine upada u nju, pa kod koga ne duvaju neki uragani i nanose lisce i gluposti sa poda na 3., 4. sprat, nece verovatno za zivotni vek llime, osetiti prednost ciscenja iste, bas zato sto se ta prasina koja se nanese, spere kondenzacijom i visokom temperaturom kada se klima odledjava, a krupne prljavstine maltene nema na visinama.

Niko nije pricao o bilo kakvom placanju majkumu pa ovo je forum moji saveti su upuceni onima koji prate ovaj forum i eventualno zele to da odrade u ssm varijanti tako da te molim da sjases sa mene ja cu i dalje pokusati nekom da pomognem prostim savetom ili uputstvom.

Drugovi forumasi, na vas dva mislim, smorište nas... nek pere ko smatra da treba prati, nek ne pere ko neće.
Ajde malo vise priče o nekim novim i starim modelima a manje inaćenja i nadgornjavanja.
Evo ja sam shvatio posle prva 2 posta da neke klime treba prati a neke mogu i bez pranja, da zavisi od prljavstine sredine (zraka) u kojoj se nalae, visine na kojoj je montirana, dostupnosti, vrednoće domaćina, dubine dzepa, dakle volje, mogucnosti i potrebe...

"Ko o ovom još nešto pisne ima da prijavu od mene stisne." :p

Poslednja izmena:
Da li neko ima podatke za Daikin rxb35c5v1b koja je maksimalna dozvoljena duzina cevovoda i visinska razlika.
Ne uspeva mi da nadjem nigde svuda nalazim prazno polje.

Poslednja izmena:
Valjda je to ovo?
fe5dd0244aad61a173e8fb747cc9f691.jpg
7460c15f8354383e36b4b2c092c8e6fb.jpg

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Nemam pojma da ubacim pdf :) morao sam ovako.

Nemam pojma da ubacim pdf :) morao sam ovako.

Ma super je.
Trebao mi je samo podatak max duzinama zbog prebacivanja sa fasade na krov ali slaba vajda sa 15m iako 12m visine bi zadovoljilo.

@Xepoj87 ti svoje klime slobodno ne vakuumiraj, ali nemoj drugima da preporucuješ da preskaču taj proces. Kao prvo uklanja se atmosferska vlaga iz instalacije, jer nepovoljno utiče na ulje u kompresoru, kao drugo instalacija se vakuumiranjem ispituje na zaptivenost. Nekada na on-off uređajima kada razlika od 10% manje ili više gasa nije pravila problem, majstori ispuste malo gasa u atmosferu i tako "odzrače" instalaciju. A instalacija "leđa uz leđa" sa celih pola metra cevi... Sada je to drugačije, inverteri su osetljivi na manjak gasa, instalacija je bar 3m, skroz druga priča

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ne znam zasto mislis da je inverterska tehnologija neka novost, ali da te obavestim da nije, starija je od vecine nas.
Druga stvar je sto su sada struja i grejanje poskupeli, a klime pojeftinile, pa je masa vas otkrilo invertere i sada svi strucnjaci termodinamike.
Nisam ni ja tu mnogo bolji, ali barem ne deklamujem internet tekstove koje ni sam ne razumem, nego pitam nekoga ko iz iskustva zna neke stvari.

Niko nikome nije preporucio da ne vakumira, ne izmisljaj.
Ne znam zasto imate potrebu za tolikim foliranjem i preuvelicavanjem do besvesti svega sto neko kaze, samo da bi ispali pametniji...
I curenje se ne proverava vakum pumpom.

Elem, vidim da svi Japanci dolaze sa 15m standardno napunjeni, ali zar to ne zavisi i od obima cevi?
Logicno mi je da manji obim cevi moze duze cevi da trpi?

Poslednja izmena:
Pročitaj svoj post #16374 pa vidi šta si pisao za vakumiranje. "Nebitno, neće crći uređaj", itd. Ne prosipam znanja "sa interneta", već sam čitao ozbiljne studije koje su objavili profesori na japanskom državnom institutu. A tiče se uticaja manjka ili viška gasa na performanse toplotne pumpe. Ima i o uticaju vlage na vek ulja u kompresoru, kao i ekstremni slučajevi smanjenja protoka radnog fluida kroz kapilaru, baš zbog vlage u ulju koja mu drastično menja tačku stinjavanja, tj povećava viskozitet na niskim temperaturama. Ako znaš šta je adijabatski proces, i kako izgleda Karnoov ciklus (dve izoterme i dve adijabate), biće ti jasno kako to utiče na performanse uređaja. Mani je jasno, jer sam to učio na faksu, i rad sam da naučim i nešto novo. I ponavljam MANJAK gasa nepovoljno utiče na performanse toplotne pumpe, a odzračivanje (od strane "majstora" nemača vakuum pumpe) ispuštanjem gasa u atmosferu stvara baš manjak, jel tako? Što se tiče prečnika cevi, poželjno je držati se preporuke proizvođača. Ti misliš da je dovoljno da zapremina cevi bude "tu negde" i sve OK? E pa nije, bitan je i statički i dinamički pritisak. A oba su zavisna (jedan direktno a drugi u obrnutoj proporcionalnosti) od prečnika cevi. To je detaljno opisao čika Giovanni Battista Venturi, i zove se Venturijev efekat. Pre nego što (opet) kažeš da nešto izmišljam, konsultuj udžbenik iz Fizike.

Poslednja izmena:
Pitanje, kako resiti paljenje grejaca tacne a da nije preko termostata hocu sa palim po potrebi, koje su mi opcije kontrolisanja, koja jacina kabla je ok od 40 ili 60w po m

Veži ga redno na prekidač. Što se tiče snage, ja bih stavio što jači, jer kolioo vidim ideja je da radi kratko i kad za to ima potrebe. Smotaj ga po tacni da bude 150W instalirane snage i nema zime (tj leda).

Ne znam zasto mislis da je inverterska tehnologija neka novost, ali da te obavestim da nije, starija je od vecine nas.
Druga stvar je sto su sada struja i grejanje poskupeli, a klime pojeftinile, pa je masa vas otkrilo invertere i sada svi strucnjaci termodinamike.
Nisam ni ja tu mnogo bolji, ali barem ne deklamujem internet tekstove koje ni sam ne razumem, nego pitam nekoga ko iz iskustva zna neke stvari.

Niko nikome nije preporucio da ne vakumira, ne izmisljaj.
Ne znam zasto imate potrebu za tolikim foliranjem i preuvelicavanjem do besvesti svega sto neko kaze, samo da bi ispali pametniji...
I curenje se ne proverava vakum pumpom.

Elem, vidim da svi Japanci dolaze sa 15m standardno napunjeni, ali zar to ne zavisi i od obima cevi?
Logicno mi je da manji obim cevi moze duze cevi da trpi?

Tako je zaptivenost instalacije se ne proverava vakum pumpom nego vakumetrom.
Deblja cev kod split sistema ne utice na napunjenost samo tanja koja god da je ona 6 ili 10 mm (ili vece kod komercijalnih uredjaja) ona je ta koja odredjuje kojom kolicinom se dopunjuje sistem ako za tim ima potrebe.

Poslednja izmena:
Ne prosipam znanja "sa interneta", već sam čitao ozbiljne studije koje su objavili profesori na japanskom državnom institutu. ...jer sam to učio na faksu...

Pitanje za tebe druze i sve ostale koji znaju...

Zanima me kako spoljnja toplota utice na rad klime (inverter ali i "obicne" ako ima razlike) na grejanje u stanu...?
Da li se lakse zagreje stan i oslobodi hladnoca na spoljnoj jedinici kad je napolju bas toplo?
Da li isto vazi i za hladjenje, pa da se toplota na spoljnoj lakse razmeni kada je napolju hladnije a mi jos hladimo u stanu (zive pingvini u njemu ili nas drug alfa, veliki pozdrav alfi i alfa vrati se... :D)?
Zasto je ogranicena donja temp za hladjenje i gornja za grejanje (sem razumnom pretpostavkom da necemo previse hladiti ili pregrevati prostor u kom radi klima)?
Ima to neke veze sa sposobnošću uređaja, samog procesa izmene toplote i sl. ?

Jutros posao napolje, prolazim kraj komsijske klime oko 10:30-10:45h napolju oko 19C (recimo) klima radi, pa pomislih da jedino moze grejati i onda sam razmisljao upravo o ovom gore pobrojanom, zamisljao na sta bi licila spoljna jedinica u januaru na -15C kad bi klima dozvolila da hladi stan ili leti kad bi grejao (ajde bolje prolece/jesen u dobrom plusu kao danas), da li bi bilo leda na spoljnjoj...?

Temperaturni opseg je limitiran svojstvima radnog fluida, tj temperaturom isparavanja i kondenzacije, kao i tehničkom sposobnoću uređaja (uprošćeno rečeno). Naravno sa spoljna temperatura utiče, pa tako klima na grejanju @-15°C gubi pola snage (kako koja). I efikasnost pri grejanju (COP) opada sa padom spoljašnje temperature. Pa tako se isezonski koeficijent efikasnosti prilično razlikuje u zavisnosti da li je topla, srednja ili hladna zona, pa je recimo ta vrednost 5.1/4.0/3.2 po zonama.

Mislio sam za kontra radnje zimi i leti, da zimi jos hladimo prostoriju i kako bi se tad ponasala spoljnja (izmenjivac) odnosno kad u prolece i jesen po toplom vremenu hocemo da dogrejemo prostoriju jos...
Mada i prva recenica mi dosta govori, "zavisi od radnog fluida".

Pa radni fluid je sad uglavnom R32 u ovim kućnim klima uređajima. Grejanje kad je napolju toplo, i hlađenje kad je napolju hladno je super efikasno

Fiks klime ugalavnom pa i inverteri sa fiksnim ventilatorom mogu da hlade do negde oko +10 inverteri sa promenljivom brzinom spoljnog ventilatora uglavnom do -10 dok neke varijante komercijalnih mogu da hlade do -15 pa i nize.
Na grejanju gornji limiti su oko 25 ali kod mnogih klima to bude i manje.

Treba pomoc oko odabira klime za sad je Lmce fujitsu u planu, interesuje me jeftinija midea mission jeftinija je 13k od lmce cuo sam da je par ljudi zadovoljno sa njom,i cena igra ulogu, sta mislite i koji model mission gledati onda, za pocetak ce grejati 30kvm izolovanog prostora nova pvc, fasada 5cm,u planu jos jedna sledece godine za ostalih 20kvm,ukupno 50kvm za grejanje

Ako nemaš pomoćno grejanje (bekap) ne znam koliko bi bilo pametno osloniti se na samo dve klime u klasi mission, a uzimajući u obzir tu kvadraturu. Izolacija od 5 cm nije dovoljna za veći minus, jer hladnoća u dužem intervalu (par dana konstantnog minusa) lako probije istu. Jednom u pet , deset godina zna da bude nezgodna zima.

LMCE je dovoljan za to, pa nek je i minus mesec dana. Samo da se izbegne ugradnja na mestu gde bi je zatrpavao sneg, a pošto je i grejač u planu, nema zime.

A viola profi ima li iskustva sa njom zbog cena gledam, ili je lmce best buy

Iskustva sa Violom Profi ima Xepoj87, mada on ima LU pa poredenje nije bas isto kao sa LMCE. Uglavnom kaže da je LU jači uređaj, a Viola je tiša. Ako sam dobro upamtio. Biće iskustva sa Violom Profi kada @ZoranObradovic sa Elitmadzone montira svoje dve koje je nedavno kupio. Mada, LMCE je opet (malko) jači od Viole Profi, tj 3.1kW spram 2.6kW na Tbiv. Viola bi trebalo da ima tišu spoljašnju, slabija je malo na grejanju, ali poseduje wifi [emoji16]

Javljam utiske Viole cim malo zahladni,za sada greje ok(temperature oko 7 stepeni nocu),mislim da ne spusta ispod 420w na grejanju ali cu to jos sve proveriti u sledecih par dana.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Javljam utiske Viole cim malo zahladni,za sada greje ok(temperature oko 7 stepeni nocu),mislim da ne spusta ispod 420w na grejanju ali cu to jos sve proveriti u sledecih par dana.

koje sve klime imaš, i kakvi su utisci u odnosu na Violu (do sad)?

Lec07,llc09,midea mission 12 kod mene a Violu je cale uzeo,jos je rano da ih uporedjujem,cekam da malo zahladni pa cemo videti.

Ne znam tacno,ona sto je na nasem trzistu jedino kontam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno