Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa dobro vas dvojica nemojte da perete spoljne jedinice a ostalima narocito onima koji se primarno greju na split sisteme ili toplotne pumpe vazduh-voda preporucujem barem jedno godisnje detaljno pranje izmenjivaca i ciscenje hladnjaka invertera i radnog kola ventilatora.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Svako ima oci, pa neka pogleda za sebe koliko je prljavo.
Evo kod mene za 2 godine i 10 i 11 meseci godisnje konstantnog rada i to sada posle celog leta, kada se ne cisti parom od odledjivanja.

Dakle, ok je cistiti, ali nista bitno i neophodno, pogotovo nekome kome klima nije blizu zemlje.
Ja sam na trecem spratu i jos imam ogromno drvece do 8. sprata blizu klime, neko ni to nece imati.
f56dbd18ca180bee78d398421e38b7da.jpg
7d0ca0ba0f048a03fa9e89a53ec55da0.jpg
cf139aae41556e2f3df0237be0d9c646.jpg
6a54fb358a6289520a42282bf084d97d.jpg
f30adb3cca70f788502b9c07bf41e749.jpg

Ima tamo naslaga ne moze pranje da skodi ne znam cemu toliko insistiranje da ne treba uopste da se pere.
Naprskaj malo sredstva za pranje kondenzatora pa ces videti da ima crnog.
Koja li je temperatura te pare od odledjivanja da tako dobro cisti?

Poslednja izmena:
Pa pricamo o ljudima kojima nije lako pristupacno na visokim zgradama.
Nije lose oprati, ali daleko od toga da je nesto mnogo bitno.
Ko primeti da mu se djubre nahvatalo spolja, naravno da treba da plati nekome da to opere ako ne moze sam lagano.

Nema tu ne znam ni ja sta, to je prljavstina, prasina, koja se slije...pogotovo na vecim visinama gde skoro uopste nema prasine.

Drugo, u kuci imamo creva, merdevine, sve je lakse...a u kuci moras da kupis pumpicu i da visis na prozoru na xx spratu, ne bi li oprao.

Ne insistiram ja da se ne pere, nego ti preuvelicavas kolicinu prljanja i vaznost pranja spoljasnje na velikim visinama.

Iskreno bas me briga ko pere a ko ne pere niti cu im ja prati.
Ko ugradjuje klimu da se sa njom greje treba da ga ugradi na mesto gde mu se moze prici a to je ispod terase ili prozora.
Posto se velika vecina na klime samo hladi ili malo dogreva njima jedno cetkanje ili ona "para" sve resava.
Ubiste se od prepucavanja kome je veci cop a sad ispada da odrzavanje istog je "preterivanje"

Citam ovde kako cistite klime, kolega iznad okacio i slike. Ono sto mene interesuje kako sve ovo radite kada je klima okacena recimo na 4 spratu :)

Ako nema druge opcije, iznajmljivanje korpe na kamionu je oko 30€/h.

Opcija br.2 su alpinisti koji izvode radove na visini. Ne znam cene za njih.

Ali svakako je preporuka da ugradnja spoljne jedinice bude na nekom pritupačnom mestu.

Moje pitanje se odnosilo upravo na ovo sto je Heroj87 i napisao.
Ma nema sanse da se klima na visim spratovima odrzava na isti nacin kao kada imas kucu. Iskreno jos ne videh da je neko ovako prao klimu, a zivi u stanu.
Niko nije rekao da je lose cistiti na taj nacin, ali ako ti je dostupno pa sam nesto da uradis.
Kada bi na ovaj nacin odrzavao klimu na spratu gde zivim kontam da bi na svake 3 godine mogao da postavljam novu koliko bi me izasla demontaza/montaza/servis :)

Ne treba se raspravljati naravno oko ovoga.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Zato i ne treba dopustiti da klima postane nedostupna za odrzavanje.
To moze da odradi bilo ko samo da je klima pristupacna.

Poslednja izmena:
Zavisi da li te je zent od visine ili ne :)

Naravno da klima moze da se usvinji. Pisao sam vec da sam letos 2x prao kompletno spoljnu jedinicu jer je izmenjivac bio potpuno zapusen. Celo leto su radili ulice u kraju i nenormalna kolicina prasine se skupljala.
Naravno, koristite zdrav razum. Ako nije bas zaprljanja nije smak sveta ako se ne ocisti, ako je bila kao moja onda je to HITNO potrebno. Steta sto nisam slikao.

Tapatalk from Poco loco

Zato i ne treba dopustiti da klima postane nedostupna za odrzavanje.
To moze da odradi bilo ko samo da je klima pristupacna.

PA i nije bas tako.
Niti svakome odgovara da mu klima blokira prostor ispod prozora, niti svako moze tek tako da se nagne kroz prozor da bi cistio klimu.
Meni je lako da je operem, ali me bole uvo da se bakcem poprilicno bespoentnom rabotom :)

Evo ti dole slike 25 godine stare Toshibe, koja nikada nije oprana, a dok je bila u mojoj sobi kada sam bio klinac, 15 godina je radila 6 meseci godisnje, 24 sata dnevno i nije nikada grejala, dakle nije se cistila otapanjem...dakle, 25, ne 1 i ne 5 godina.
Poslednje 2, 3 godine se ne koristi toliko, pali se kada je preko 25c na 2, 3 sata dnevno...

d1f6160f3aae52de8f2272b9ca29be37.jpg
f0fd8dafc5061d2c4bc08fb681e53951.jpg
c079bc8d196afe63cbfbc6b71a3da67a.jpg
bef815a6152e70624a23ca16729b6d66.jpg

Poslednja izmena:
Ima i tu naslaga ne sekiraj se ali je sasvim druga prica sa dvoredim kondenzatorima.
Ako neko ugradjuje klimu za primarno grejanje a ne stavi ga na lako pristupacno mesto za odrzavanje i ne daj boze popravku onda nemam komentara.
Inace malo lakse sa pecaroskim pricama.

Siguran sam da si hteo reci "lovackim pricama"...

Sta je tacno lovacka prica, to jest, za sta mislis da lazem?

Dodatno, jeste razlicito, ali nista bitno, ne izmisljaj vise neko fantomsko prljanje klima uredjaja i ne preuvelicavaj uticaj na potrosnju.

Svakako da ce svako staviti klimu na pristupacno mesto, niti ce majstor da se vere kao spajdermen da je ugradi, ali ne znaci da je svakome lagano i zvejedno da izadje do struka kroz prozor, pogotovo starijim ljudima.

Ok, zicis u nekom ruralnijem delu, imas dosta zemlje i prasine pri vetru od toga i skuplja ti se blato po klimi.
Toga u gradu, a pogotovo iznad prvog sprata gde ne moze sa zemlje da se dodje do klime, nema ni delic u odnosu na kuce, pogotovo onih dalje od centra, sa dvoristima i slicno.

Zivim na 3. spratu, koristimo klime preko 30 godina, od kada znam za sebe, nikada nisu prane spoljasnje jedinice, ni na ovoj staroj 25 godina, ni na par koje imaju 10-15, sve vrh rade.

Dodatno da napomenem da uvek imam brdo servisera na raspolaganju da mi to besplatno urade, ako ja necu.

Ovo za spoljnu je kod mene tacno, prao sam spoljnu i nista nisam dobio niti sam imao prljavstvine na izmenjivacu a da sam kondezat ne spere sam posle sezone hladjenja kad prvi put krenem da grejem. Ta prva voda je prljava kad krene grejanje i to se bas vidi. Dupli izmenjivac na LGC i LU. LLCA je jedoredni i tu tek nema potrebe jer samo greju kad je dnevna ispod 10c.

Interesantno kako postavim neki konstruktivni post dolazi do besomucnog omalozavanja istog.
Secam se pre par godina u jednom od svojih prvih postova sam pokrenuo pitanje tvrdog lemljenja bakarnih cevi pod azotom kada je doticni gospodin osuo paljbu po meni i tada me uverio da je obican sarlatan.
Ne mora niko da pere klimu ali nece mu skoditi moze samo da bude efikasnija.

Čitava filozofija oko pranja. Ako je prljava operite, izduvajte vazduhom ili sta god, a ako nije nemojte. Opet počinje da se generalizuje.

Ja se izvinjavam ako se tema odrzavanja klime ne uklapa ovde.

Sta mislite o peracu pod pritiskom i direkt u klimu? Video sam jednom da neki majstor to radi. Blato haos ispalo neki lokal na ulici u NS.

Smatram da je to glupost i *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*izam. Oštećenja lamela su verovatna, a time se umanjuje njihova funkcija.
To me podseti na onog *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*a što je unutrasnjost mercedesa prao na isti način, čisto da pokaže da mu se može.

Samo drzati malo dalje onaj smrk i mozes slobodno, recimo pola metra. Mada obicnim crevom i pritiskom iz mreze mozes sve isprati. Bolje lagano i duze da ispiras nego da nesto zeznes sto kaze maxy.

Evo ja sam na četvrtom spratu i bilo je dosta prašine na spoljnoj u jednom momentu. Pored naše zgrade pravila se druga, užas jedan bio od prašine.
Tako da ne treba generalizovati.
I slušajte Zoxora, čovek ima znanja i iskustva sa ozbiljnim sistemima.

Juce kolege prali.
Ada Mall
Tri chillera po 1000 kW i cetri toplotne pumpe po 520 kW.
Naslage od iduvnih gasova prasine itd katastrofa kolege licile na dimnicare [emoji23]
172e37f42d7bb8feefe2aac8343a3d3e.jpg

Čitam ja pažljivo, baš zbog toga što ima i znanja i iskustva. Ali kao što si napisao iznad ne treba generalizovati, niti su ove split-sistem igračke ozbiljan sistem grejanja gde npr. 5-10% uštede čini značajnu razliku, niti svi imaju mogućnost jednostavnog održavanja. Meni su klime pri zemlji, i kao i zoxoru lake za održavanje, ali to nije kod svakog slučaj.

Serviser koji meni održava klime, pored pranja uj svaki put kompresorom razduva i sj. Ili ovo možda ne rade svi serviseri?

Ja sam spoljasnje jedinice oprao Karcher-om, ali sa dodatkom-diznom koja moze da se savije pod uglom od 90 stepeni, tako da mogu da se peru i lamele od pozadi, a ima i regulisanje pritiska, sto je bitno da ne bi doslo do krivljenja istih. Nisu visoko, ali su merdevine neophodne...:)

Jednu koja je pored dimnjaka od centralnog grejanja na drva i ugalj sam rasturio kao i Zoxor, necete verovati sta je sve izaslo iz nje, posle jedne sezone grejanja i hladjenja, a i iz druge dve je bilo dosta prljavstine, dvoriste je u pitanju, ulepi se prasina, ono sto leti sa drveca, razne trave, uglavnom, bilo je dosta prljavstine.

Po meni, svako ko ima mogucnosti bi trebao da ih ocisti, pa makar i crevom da polako isprska, svakako moze da bude samo bolje.
Znamo da i na automobilu prljav hladnjak, moze da ima uticaja na temperaturu motora, pa tako i ovde, prljav izmenjivac sigurno u nekoj meri umanjuje ucinak klime...

Poslednja izmena:
Pa na autu klima zna da otkaže poslušnost ako je hladnjak prljav. Pre par meseci sam prao crevom. A između lamelica 1 000 000 000 mrtvih muva i buba. Tu nikakvo otapanje ne pomaže :D (mada ga kod autokolima obično i nema)

Evo ja sam na četvrtom spratu i bilo je dosta prašine na spoljnoj u jednom momentu. Pored naše zgrade pravila se druga, užas jedan bio od prašine.

Nema nikakvo iskustvo sa split sistemima, osim tih par koje poseduje, covek se bavi VRF sistemima.
Daleko ozbiljnije stvari, ali ne i usko povezane sa ovim o cemu se trenutno prica.

Ne treba biti genije i znati, isto kao i na frizideru, da sve sto radi izmenu toplote, radi efikasnije kada nema izolacije preko.
Niko nista od toga nije sporio.

Poenta je da ne treba da se ljudi ovde plase da je to nesto sto je obavezno i neophodno i da ce svuda izaci ne znam ni ja sta i da ce stedeti 500, 1000 dinara mesecno na struji i slicno...pa treba i razdvojiti uslove u kojima klime rade.
I naravno da niko nije toliko operisan, da ne vidi da mu je klima blatnjava od gradilista ili nekog treceg smaka sveta.

Isto je tako bilo i sa vakumiranjem, gde je neko to rekao i onda ovde vas xx koji nemate nikakve veze sa klimama, nastavilo to da ponavlja kao da ce klima bez toga crci posle nedelju dana.
Super stvar koju treba uraditi, ali bez koje split klimi 99% nista nece biti.
Ugradjene na stotine hiljada klima bez vakumiranja u Srbiji, pa rade bez problema.

Treba razdvojiti sta je zaista bitno, a sta manje.

Slazem se da treba postovati sto je vise moguce, ali nije svaka sitnica smak sveta.

Poslednja izmena:
Nema nikakvo iskustvo sa split sistemima, osim tih par koje poseduje, covek se bavi VRF sistemima.
Daleko ozbiljnije stvari, ali ne i usko povezane sa ovim o cemu se trenutno prica.

Ne treba biti genije i znati, isto kao i na frizideru, da sve sto radi izmenu toplote, radi efikasnije kada nema izolacije preko.
Niko nista od toga nije sporio.

Poenta je da ne treba da se ljudi ovde plase da je to nesto sto je obavezno i neophodno i da ce svuda izaci ne znam ni ja sta i da ce stedeti 500, 1000 dinara mesecno na struji i slicno...pa treba i razdvojiti uslove u kojima klime rade.
I naravno da niko nije toliko operisan, da ne vidi da mu je klima blatnjava od gradilista ili nekog treceg smaka sveta.

Isto je tako bilo i sa vakumiranjem, gde je neko to rekao i onda ovde vas xx koji nemate nikakve veze sa klimama, nastavilo to da ponavlja kao da ce klima bez toga crci posle nedelju dana.
Super stvar koju treba uraditi, ali bez koje split klimi 99% nista nece biti.
Ugradjene na stotine hiljada klima bez vakumiranja u Srbiji, pa rade bez problema.

Treba razdvojiti sta je zaista bitno, a sta manje.

Slazem se da treba postovati sto je vise moguce, ali nije svaka sitnica smak sveta.
"Nema nikakvo iskustvo"
Bas navaljujes da omalozavas.
Ugradio sam ih popravljao i odrzavao mnogo vise nego sto si ih ti video.
Jedino jos nisam sreo taj tvoj sa parocistacem [emoji23]

Ne moram ja da ih odrzavam, moje informacije su od ljudi koji se time bave 40, 50 godina, na razlicitim rashladnim uredjajima.

Ne znam sta je smesno kod otapanja, a samim tim i samociscenja klime zimi?

Cak sam ti dao i sliku klime koja skoro nikada nije grejala za svojih 25 godina, cak se nije ni tako cistila.
Ali naravno, kada se ne podudara sa tvojim misljenjem, ja lazem...

I to oko gluposti gde se slazemo oko necega, samo ne oko bitnosti iste stvari.

Koliko li bi tek nekulturan bio da neko tvrdi nesto sto zaista nema veze sa zivotom...

Ne moram ja da ih odrzavam, moje informacije su od ljudi koji se time bave 40, 50 godina, na razlicitim rashladnim uredjajima.

Ne znam sta je smesno kod otapanja, a samim tim i samociscenja klime zimi?

Cak sam ti dao i sliku klime koja skoro nikada nije grejala za svojih 25 godina, cak se nije ni tako cistila.
Ali naravno, kada se ne podudara sa tvojim misljenjem, ja lazem...

I to oko gluposti gde se slazemo oko necega, samo ne oko bitnosti iste stvari.

Koliko li bi tek nekulturan bio da neko tvrdi nesto sto zaista nema veze sa zivotom...

Izvini ali ti pokusavas da osporis svaki moj post.
Ja samo branim moje postove.
Ja sam preporucio pranje ti udari ko mutav da ne treba.
Pa i ne mora ako nije prljavo.
Ali izgled ume da vara a pranje ne moze da skodi.
Sto se tice iskustva pogledaj malo referenc listu firme Grappa doo pa se zapitaj ko je to sve pustio u rad ko to odrzava i popravlja pa cemo onda da pricamo o bilo cijem iskustvu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno