Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav ljudi, potrebna mi je pomoc oko odabira inverter klime za stan od 52kvm, a raspored je cini mi se malo bzvz za klimu("skica stana" dole ispod).Useljavam se uskoro u stan na visokom prizemlju, stara gradnja nema izolaciju, dva spoljna zida sever-istok, zid zidan od jedne ipo cigle, pvc stolarija, a pokusacu na kvarno da odradim izolaciju na ta dva zida tj ako me puste komsije. Budzet do 1200e.

Ako moze savet koju klimu ili vise klima i gde postaviti...hvala unapred!

https://photos.app.goo.gl/QQ4fdGVwEmULgAth8

Prvo izolacija pa klima. No, ako si baš zapeo, a budžet ti je ohoho, onda recimo Gree Amber, a možeš i dve klime, npr. Gree Viola ili Midea Mission. Lično bi se pre odlučio na dve klime i to jednu u spavaću sobu pa da duva kroz vrata ka predsoblju, a drugu u dnevnu sobu iz smera terase da duva ka trpezariji. Te dve klime su ti taman 1200 eur sa ugradnjom.
Ja sam dao predlog za ove klime, a možeš izabrati i bilo šta ostalo u rangu od cca 500 eura, npr. Daikin, Fujitsu, LG...

Ima li neko iskustva sa Vivax inverterom?

Poslednja izmena od urednika:
Kvadratura soba... ?
Razmak izmedju prozora i severnog zida u d.s. (da li moze stati unureasnja jedinica tu?

Prvo radi izolaciju zidova ("na kvarno" ili legalno i uz dogovor), da ne smetaju spoljne jedinice...

Nadam se da ce moje ideje za postavljanje klime ili klima biti jasne.
U d.s. imas 3 moguca polozaja unutrasnje i 4-5 polozaja spoljasnje, mada ne verijem da ce onaj na zidu prozora d.s. biti moguc zbog velicine prostora, izmeri pa ces znati...
Kako je stan u v.p. spljnju mozes staviti gde hoces, bolje ne vecu visinu da neko ne dobije ideju da je odnese...
U s.s. imas 4 moguca polozaja unutrasnje i 2 za spoljasnju.
Obrati paznju da ne duva u s.s. klima na krevet i vodi racuna da zimi klima treba da duva na dole, skoro pravo u pod pa do 45 stepeni, dok leti pak klima treba da duva paralelno sa plafonom (90 stepeni) pa do 45 stepeni...

Pogledajte prilog 273524

Dve Gree Viole, ili dve Midea Mision... Ja bih pre isao na Viole jer jedine imaju grejace spoljne jedinice u tom rangu. Nikako jedna klima, nece zavrsiti posao kako treba koliko god da je jaka ako raspored prostorija nije dobar.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Viola i mission nisu u istom rangu, Lomo i Mission jesu, zato isto i kostaju.
Ali, slazem se, 2 Viole su tu dobar izbor, pogotovo zbog nedostatka izolacije.

Pa samo bi se delimično slozio,

Viola jeste bolja od mission Ali mission je samo cenovno u klasi sa gree lomo jer je mission bolji od njega.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Hvala svima puno na odgovorima! Aj ja kad budem isao ponovo u stan izmericu kvadraturu soba i rastojanja prozora. Pri kraju sam procesa stambenog kredita :bottle: pa kad budem dobio kljuc u ruke znacu sta tacno mogu da rusim a sta da gradim i postavljam. Hvala jos jednom pa ako sve bude kako treba da i ja podelim neko svoje iskustvo i isto pomognem kome treba...

Pa samo bi se delimično slozio,

Viola jeste bolja od mission Ali mission je samo cenovno u klasi sa gree lomo jer je mission bolji od njega.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Po cemu je tacno bolja?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ugradjena viola 12ica... Unutrasnja jedinica nije imala azota kad su otvorene cevi - kako je majstor rekao, treba da se čuje karakteristično "ššššššš". Probao je unutrašnju jedinicu na kompresor, kaže da radi - pa smo je i ugradili. Za sad je otprilike u redu, videću kako će ovih dana raditi. Sve u svemu nadam se da je sve u redu (iako je u garanciji 5 godina, mrzi me da se cimam sa prodavcima i čudima).

... Unutrasnja jedinica nije imala azota kad su otvorene cevi - kako je majstor rekao, treba da se čuje karakteristično "ššššššš". Probao je unutrašnju jedinicu na kompresor, kaže da radi - pa smo je i ugradili. ...

Jesam ja citajuci ovaj forum nekad nesto totalno pogresno shvatio o instalaciji klime, gasu u klimi i tome slicno ili je ovde majstor totalni **TARD ?!
Zar se gas ne nalazi u spoljnoj jedinici vec nabijen za barem 7m instalacije?

Poslednja izmena:
Da, gas (freon) je u spoljnoj jedinici, ja ne znam o kakvom azotu on prica. Azot se koristi pri varenju cevi ako se ne koriste holenderi da ne ostane garez unutar cevi.

Unutrašnja jedinica je pod malim pritiskom, fabrički napunjena azotom da se spreči prodor vlage prilikom skladištenja. Cevi su zatvorene plastičnim zaštitnim čepovima čijim skidanjem azot izcuri. Ako nema azota, nama majstorima jeste indikacija da nešto sa instalacijom unutrašnje jedinice nije kako treba, dešava se da neki fabrički spoj- var na cevima nije dobar.
Dobra stvar kod klima uređaja je što se to lako utvrdi prilikom vamumiranja, svakako je poželjno ispitati instalaciju pod pritiskom za svaki slučaj, čisto da bi se izbegle komplikacije nakon ugradnje.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Unutrašnja jedinica je pod malim pritiskom, fabrički napunjena azotom da se spreči prodor vlage prilikom skladištenja. Cevi su zatvorene plastičnim zaštitnim čepovima čijim skidanjem azot izcuri. Ako nema azota, nama majstorima jeste indikacija da nešto sa instalacijom unutrašnje jedinice nije kako treba, dešava se da neki fabrički spoj- var na cevima nije dobar.
Dobra stvar kod klima uređaja je što se to lako utvrdi prilikom vamumiranja, svakako je poželjno ispitati instalaciju pod pritiskom za svaki slučaj, čisto da bi se izbegle komplikacije nakon ugradnje.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Video sam da se lik razume u svoj posao. Jedini problem mi je sto cu sve vreme razmisljati, je li sve u redu i na koji nacin ce se ispoljiti (ne)ispravnost. Sve u svemu, postoji mogucnost da je radnik tamo nije napunio azotom. Sta da se radi... Da mi je ova pamet bila, svakako bih je vratio gde sam je kupio i uzeo od samog servisa koji ih ugradjuje i ima u ponudi. Doduse, mozda ce raditi normalno, otkud znam...

U hotelu sam imao neku PKFY-p15. 7ca, soba 35m2 otprilike.
Kad radi podesavanje :D, ubija kako brzo hladi. Nije poredivo direktno, ali eto..
Ovo je valjda samo za multisplit ili sisteme u zgradama, bez ventilacije bih rekao.

Ali svejedno jace od 7ce nece povuci.

Pa ako je sve radio kalo treba, onda je uradio i vakumiranje, a tu sazna da li pusta ili ne.

Video sam da se lik razume u svoj posao. Jedini problem mi je sto cu sve vreme razmisljati, je li sve u redu i na koji nacin ce se ispoljiti (ne)ispravnost. Sve u svemu, postoji mogucnost da je radnik tamo nije napunio azotom. Sta da se radi... Da mi je ova pamet bila, svakako bih je vratio gde sam je kupio i uzeo od samog servisa koji ih ugradjuje i ima u ponudi. Doduse, mozda ce raditi normalno, otkud znam...
Ako cevi nisu delovale korodirano spolja, onda nisu ni iznutra. Nije to tako mator model (iz nekog skladišta, čišćenje zaliha, itd) pa da treba da se brineš

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Pa ako je sve radio kalo treba, onda je uradio i vakumiranje, a tu sazna da li pusta ili ne.

Ne mora da znači, može da pušta malo, ali dovoljno, a da opet pri vakumiranju ne može da se utvrdi, kao ni pri stavljanju pod pritisak. No, da ne mračim čoveku temu, verovatno nije ništa. Možda su i cepovi propustili. A kako su holenderi odsečeni nema mesta za brigu.

Ako su odseceni onda je vario cevi? Ako jeste, onda se koristi bese azot isto da ne bude garezi unutra, tako da je u svakom slucaju izbacio vlagu.

Ne mora da znači, može da pušta malo, ali dovoljno, a da opet pri vakumiranju ne može da se utvrdi, kao ni pri stavljanju pod pritisak. No, da ne mračim čoveku temu, verovatno nije ništa. Možda su i cepovi propustili. A kako su holenderi odsečeni nema mesta za brigu.
Merenjem vakuma itekako moze da se utvrdi i najmanje pustanje.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

U konačnosti može, ali ne znam ni jednog servisera koji bi se dovoljno dugo bavio time, tim pre što sam ja imao problem sa unutrašnjom jedinicom. Jednostavno je centralni servis uvoznika odustao i dali su mi drugu klimu. Recimo klima na mom autu pušta toliko da normalno radi 2 godine, a gde pušta i kako to niko je zna niti hoće da troši vreme. Pod pritiskom je provela celo popodne i kazaljka mrdnula nije, ali tri servisera koja su je gledala sumnjaju na mikro pukotinu negde, ko zna gde.

Na konto price o 18C, da dodam jos iskustva :)

Dva dana, od kako se vratih iz Beca, cekala me LUCA.
Da, jaca klima u svakom smislu od HJ35VA, ali cenovno me skoro isto izasla. Cak sam komotno mogao i 07LUCA da stavim, radila bi posao, ali nju bi morao da cekam podosta, nema je kod nas na stanju :(

Probe radi, za tili cas je ohladila <20*C, nije ni stigla da zavrsi Powerful mod od 20 minuta koliko traje.

Ono najbitnije... osecaj na 21*C (i nocu, kada me je HJ35VA na 18C podesena kupala znojem) je bolji itekako. Da, na 21*C je drzim sada nocu, druga brzina, i prijatnije je ne samo od ovih sto sam zamenio, nego je stvarno najprijatnija klima koju sam koristio.
Probacu i malo vecu temperaturu ovih dana, mada na 23-24C nema sta da hladi :D Ali kada ne duva, za 10-15s se ima osecaj da je neprijatno vruce, iako je stvarno ~24*C u stanu. Svaka klima.
Danju je na 22-23*C najtisi mod, gledam samo da se ba ne gasi. Stvarno ne mogu opisati koliko je prijatniji osecaj.

Deo tog loseg osecaja kada ne radi klima je sigurno zbog toga sto ja i ne ne ostavljam nista otvoreno, centar BGa je alergo zona. Stanovi tokom jula inace ne bi bili vruci, znam dosta ljudi u zgradi koji nisu ni palili klime (a bili su ceo jul tu) i stvarno nije neprijatno da se cak i radi u takvom stanu.

Svaka tebi cast ako drzis na 18 :) Meni vec na 22 postaje neprijatno. 24-25 mi je OK.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Vise ne drzim, 21C je prijatno bas :D

I meni je 18C hladno. Nego su ranije morale na nize, ova def.ne treba.

Meni zavisi od spoljne temp jer smo stalno malo unutra malo napolju, zbog dece. Pa gledam da razlika ne bude velika

^ne bi smeo da drzim takvu razliku da imam decu. I ako se neko najavi da dolazi sa klincima, uvek je ili ugasim ili ostavim na mnogo vise (ko sme u centar da "svrati" bez najave :D).
To mi je skroz jasno. Ali da imam klince, bio bi u vecem stanu, sve bi bilo drugacije ;)

Kada sam u kuci, kod mojih, nije isto uopste. Tamo je 23*C skroz prijatno za spavanje. Ne znam, iako je moja zgrada dobro izolovana, verovatno zidovi ipak nakupe dovoljno toplote, i sl. A kuca se hladi od zemlje, ili sta vec.. nisam dovoljno upucen.
Osecaj je glavna stvar.

Mnogo je bitna temp zidova, kao i stakala na prozorima. Inače može biti i 20C temp vazduha, ako isijava toplota iz zidova (pogotovo iz plafona) i od prozorskih stakala, osećaj je kao u rerni.

Spoljne i unutrasnje jedinice Toshibe ispituju se u fabrici i unutrasnja jedinica stize prazna.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Mnogo je bitna temp zidova, kao i stakala na prozorima. Inače može biti i 20C temp vazduha, ako isijava toplota iz zidova (pogotovo iz plafona) i od prozorskih stakala, osećaj je kao u rerni.
Bas to iz plafona i mislim da se oseti u zgradama, i da mi smeta najvise.
Iako mi je trenutni stan ususkan da bolje ne moze biti (3. sprat od 5, 5. vertikala od 9 ravno-spojenih, i "iza" mene postoje stanovi okrenuti ka drugoj strani(.

Klima se gasi na 23C trenutno na najnizoj brzini. Tako je bila od jutros podesena (23C, najniza).

Ja da bih održao željenu temperaturu, tj. da bi zadana i stvarna temperatura bile približno iste držim ventilator na auto. Ako bih stavio ventilator na najtiše, tj. najnižu brzinu mislim da bi po vrućem danu jako teško postigao željenu temperaturu. Različite klime imaju i različite senzore, pa razlika između proizvodjaca a i b u odnosu na referentnu temperaturu merenu kontrolnim uređajem mogu varirati i do par stepeni. Odatle i potiče deo nesporazuma vezanih za merenje temperature. Sigurno sa tim Mitsubishijem nešto nije bilo u redu jer i najjeftinije klime umeju dobro da rashlade. No, ti si svoj problem rešio, pa je apsolutno nebitno dalje o tome razgovarati.

Ma da, taj Mitsu nije bio ok. Bitno je da si ti sada zadovoljan klimom i da sve radi kako treba. Sad jos da prodjes inicijaciju u Fujitsu sekti :d:d:d

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno