Firma je dobila novi COMTRADE-ov racunar "WBS Computer". Kad je izvadjen iz kutije, odmah je primeceno da je nalepnica koja sprecava otvaranje kucista ostecena. Na nalepnici pise na engleskom jeziku da se gubi garancija ukoliko se ista osteti ili skine. Racunar je inace neispravan, BIOS ne prepoznaje HDD. Koje su sanse da Comtrade uvazi reklamaciju?
Ukoliko se dobro sećam... Nakon šest meseci, i u slučaju da popravka nije moguća, kao ni zamena za isti uređaj, imaš pravo da biraš između ponuđenog zamenskog uređaja i povraćaja novca.
------Ukoliko se dobro sećam... Nakon šest meseci, i u slučaju da popravka nije moguća, kao ni zamena za isti uređaj, imaš pravo da biraš između ponuđenog zamenskog uređaja i povraćaja novca.-----
To i ja pretpostavljam, samo nisam siguran.
Jos da mi je clanove zakona koji to regulisu... da mogu pokazati kad krene "igranka".
Kojoj sluzbi, organizaciji, se obracam u slucaju problema, spora, ima neko kontakte od njih... ?
Ako sam dobro video (mozda i gresim), na prvoj strani ima raznih zakona i pravila od koji su neki (ako ne i skoro svi) zastareli.
Moze li to neko da uredi, da obrise nepotrebno, zastarelo i da ostane samo aktuelno?
Ljudi verovatno je vec diskutovano o slicnim stvarima, al ne pomaze mi ni search opcija stoga se izvinjavam ako se ponavlja pitanje i situacija.
Reklamirao sam graficku od jednog prozivodjaca, ponudili su mi zamenu od drugog proizvodjaca koja je dolazila u nekom bulk pakovanju s random kutijom, Odbio sam naravno, medjutim ne prihvataju to odbijanje uz razlog ponudjena je adekvatna zamena itd..
Prihvatio sam sta da radim, nisam dobio ni nov fiskalni samo taj RMA papir il sta vec. Dal sam pametno postupio, i da li mogu naknadno da se zalim
Zakon koji se primenjuje je Zakon o zaštiti potrošača čl. 52 i 56 Zakona. Prilikom zamene menja se isti artikal za isti ili za artikal sa boljim preferencama.
U prvih 6 meseci potrošač ima pravo da traži zamenu ili povraćaj novca, a tada postoji teret dokazivanja na trgovcu i postoji pretpostavka nesaobraznosti ukoliko to nije u suprotnosti sa prirodom robe ili nesaobraznostzi.
Odgovori na pitanja od jedne agencije za zastitu potrpsaca u BG.Ako nema adekvatne robe ili ne može da se izvrši zamena vraća se novac.
Nakon 6 meseci prvenstvena prava kupca su zamena i popravka.
Ako se reklamaciaj odbije možete se žaliti trgovcu i nakon toga voditi sudski psor.
U mom slucaju je proslo 6 meseci, isporucena "adekvatna" zamena, u prevodu slican uredjaj ali bez originalnog pakovanja, tako da to ovde u clanu ne pise sta se u tom slucaju desavaRaspitivao sam se za moju reklamaciju pa prenosim saznanja:
Odgovori na pitanja od jedne agencije za zastitu potrpsaca u BG.
Samo da napišem da moraju da vrate iznos najdalje 14 dana od kada prime obrazac za odustanak.Narucim ja tako elektricni gril u gigatronu, Dva dana me zovu da pitaju da li je u redu da posalju (a ja u neverici), i kad je najzad stigao, Ima ogrebotinu koja nije nastala u transportu, nego je fabricka greska.
Posto sam narucio onlajn, Imam pravo na povracaj novca ako u roku od 14 dana od dana preuzimanja vratim uredjaj uz popunjen obrazac prigovora.
E, sad... Slanje placam ja (posto nemam prodavnicu u svom mestu), a novac ce mi biti vracen "kad se ustanovi da li je prigovor osnovan", kako sam razumeo coveka! Ma, hej!
Jedna velika, velika, OGROMNA nula za gigatron od mene (necu ni veliko "g" da im napisem). Totalno sam razocaran odnosom prema kupcima.
Nekako bih ocekivao da mi posalju ponovo, a ja da vratim po kuriru koji mi donese paket (to bi bilo normalno, u kakvoj god drzavi da zivimo, ako je njima stalo do kupaca). Sad je moj novac kod njih, oni ga drze dok im se cefne (trebalo im je cetiri dana da mi dostave paket), a ja nervozan. Nula od mene i vise nikakva kupovina kod njih.
Posto je petak, mogu tek u ponedeljak da posaljem, da sedim i cekam kurira, pa da cekam da se oni smiluju i na ne znam koji nacin vrate novac "pa da narucim ponovo".
Vazi...
Ako odustaješ od kupovine nema šta da ti šalju drugi, ako reklamiraš proizvod onda je sasvim druga procedura.Nekako bih ocekivao da mi posalju ponovo, a ja da vratim po kuriru koji mi donese paket (to bi bilo normalno, u kakvoj god drzavi da zivimo, ako je njima stalo do kupaca).
U novembru 2018. sam kupio XIOMI MI A2 u Gigatronu. Juce mi je crko zvucnik (sagovornika jedna cujem). Zvao sam Gigatron. Rekli su mi da se telefon donosi u najblizu Gigatron prodavnicu, pa ga zatim salju u Nepo System, a Nepo System ga salje dalje!
Posto mi ovo deluje da se nece brzo zavrsiti, da li imam pravo da telefon odnesem u servis PC Centra koji je ujedno i ovlasceni servis za XIOMI proizvode? Imam fiskalni racun i Gigatronov garantni list, na garantnom listu na dnu stranice pise Nepo System.
Ako ga odneseš direktno u servis možda se tretira da pristaješ na popravku ako je do 6 meseci od kupovine !!?
U suprotnom, ako treba popravka imaš pravo da tražiš nov.
...Sad, jeu li ti dali obrazac za odustanak prilikom isporuke?
Ako odustaješ od kupovine nema šta da ti šalju drugi, ako reklamiraš proizvod onda je sasvim druga procedura.
Proslo je 8 meseci od kupovine. Predao sam telefon ipak u Gigatronovoj radnji. Trazili su mi originalnu kutiju sa SVOM opremom sto je dosla uz telefon (punjac, USB kabl, adapter za sluske, iglica za vadjenje SIM kartice)...Morao sam da se vracam kuci jer nisu hteli da prime telefon bez punjaca i USB kabla.
Normalno je da tako treba, ali pri podnošenju reklamacije ti uvek možeš da se izjasniš da tražiš zamenu uređaja ili povrat novca, a šta će od svega toga biti to zavisi od njih i od okolnosti u tom trenutku. Trebnalo bi da čekaš do nedelju dana za odgovor, šta dalje.
Moje iskustvo detaljno sam opisao. Odobrena ti je zamena, obicno ta zamena isti cenovni rang naprasno nema tih modela, na kraju bude daj sta das iz te klase ili skuplji model pa doplatis i to je opet cekanje jedno nedelju dana.Videcu,inace u pitanju je winwin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari