Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja jedno početničko pitanje. Zašto se toliko potencira da se uplate evri na račun, prilikom plaćanja u inostranstvu ili na stranim sajtovima? Današnji kurs MC EUR-RSD je 118,2, a u mojoj lokalnoj menjačnici je 118.6 da kupim evre. Ok, online menjačnica MTS daje 118.03.
Pitanje je, da li sam prevideo neki % trošak banke za ovu konverziju ili se samo primenjuje kurs sa sajta MC-a?

A da li je moguce da ovi nemaju opciju stednog racuna po vidjenju? Zvao call centar, kazu nema samo oroceno (sto i stoji na sajtu). Navikao sam da mi racuni vezani za platne kartice (eur i rsd) budu sa manjom kolicinom sredstava pa prebacim pomalo koliko mi treba. Ovako ispada da, ko mi zloupotrebi karticu, moze da mi skine celu ustedjevinu u mts banci.

Sent from my COL-L29 using Tapatalk

Dodatni devizni račun može da se otvori, ali dinarski ne može. Tj. može ali kao još jedan tekući račun čije održavanje se naplaćuje.

Možda da ograničiš plaćanja na pos na aplikaciji na neku sumu, koliko trošiš od prilike mesečno. Tako da svakako ne bi mogao da ti skine ceo iznos a možeš odraditi u aplikaciji i blokadu svega - plaćanja, podizanja novca itd za par sekundi ako se nešto desi ne daj bože.

Inače mi pos i bankomati više ne primaju karticu, radi samo pay pass, izgleda da sam nekako oštetio čip.
Koji je najbrži način za zamenu kartice pošto putujem za 10ak dana. Da li zvati cc ili bolje lično?

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Licno ako imas neku MTS Banku (bivse Dunav Banka poslovnice) blizu.
Verovatno ce oni moci nesto da "bit flipnu" da brze dodje. Mozes i u MTS poslovnici da trazis verovatno, ali oni samo prosledjuju zahtev, pa je isto kao da sam trazis zamenu preko aplikacije.

Mada probaj call centar. Def. postoji hitna izrada kartica, ali vec su poceli odmori..

Mislim da moze i dodatni dinarski, kao i devizni, da se otvori. U tarifniku im pise da su im dinarski depozitni racuni bez naknade (kao i devizni). Verovatno je to to.

Piše, ja tražio, pokazivao... Zvali centralu, trust mozgova zasedao i kažu ne može. To je samo za oročenu štednju.

Ja sam otišao u poslovnicu. Lična karta i nekoliko potpisa. Odmah vidljiv u e-bankingu.

Možda da ograničiš plaćanja na pos na aplikaciji na neku sumu, koliko trošiš od prilike mesečno. Tako da svakako ne bi mogao da ti skine ceo iznos a možeš odraditi u aplikaciji i blokadu svega - plaćanja, podizanja novca itd za par sekundi ako se nešto desi ne daj bože.

Inače mi pos i bankomati više ne primaju karticu, radi samo pay pass, izgleda da sam nekako oštetio čip.
Koji je najbrži način za zamenu kartice pošto putujem za 10ak dana. Da li zvati cc ili bolje lično?

Ako ne vidiš fizičko oštećenje onda možda spadaš i ti među nas, nekada radi a nekada ne:
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?334275-Telenor-Banka&p=5843965&viewfull=1#post5843965

A jel može da se otvori dodatni dinarski račun, koji je bi bio vezan za karticu?

A jel može da se otvori dodatni dinarski račun, koji ne bi bio vezan za karticu?

Naravno, nego sam pitao zato sto u RF banci to nije moguce. Ako imas npr. a vista devizni racun, tacno je da on nece biti vezan za karticu u smislu online placanja karticom, ali ako karticu ubacis u bankomat sva sredstva sa tog racuna su ti i dalje dostupna. Ja sam se pre dve godine zalio u banci jer smatram da je ovo sigurnosni propust koji je nastao prelaskom na nove "pametne" bankomate. Problem nisu resili nego su mi poslali ranac sa logom RF banke "u znak zahvalnosti" :d

MTS nema pametne bankomate i problem rešen :) Devize mogu da se podižu samo u filijalama.

Naravno, nego sam pitao zato sto u RF banci to nije moguce. Ako imas npr. a vista devizni racun, tacno je da on nece biti vezan za karticu u smislu online placanja karticom, ali ako karticu ubacis u bankomat sva sredstva sa tog racuna su ti i dalje dostupna. Ja sam se pre dve godine zalio u banci jer smatram da je ovo sigurnosni propust koji je nastao prelaskom na nove "pametne" bankomate. Problem nisu resili nego su mi poslali ranac sa logom RF banke "u znak zahvalnosti" :d
Ko jos drzi devize kod RF kada ti maltene naplacuju da ih drzis :) TJ. ko je posle 2016. otvorio devizni njemu i naplacuju.

Nisam siguran, ali mislim da je (u smislu stednje) devize isplativije drzati u MTS banci, a dinare u TB.

Evo i ja jedno početničko pitanje. Zašto se toliko potencira da se uplate evri na račun, prilikom plaćanja u inostranstvu ili na stranim sajtovima? Današnji kurs MC EUR-RSD je 118,2, a u mojoj lokalnoj menjačnici je 118.6 da kupim evre. Ok, online menjačnica MTS daje 118.03.
Pitanje je, da li sam prevideo neki % trošak banke za ovu konverziju ili se samo primenjuje kurs sa sajta MC-a?
Теби динаре у евре конвертује банка по свом курсу,не Мастеркард.

Ako se primenjuje kurs iz mts menjačnice, onda je to još povoljnije?

Da.

Da se nadovezem na post od 16.juna. Banka kaže, prodavac je registrovan u inostranstvu. Shodno tome iako se plaćanje vrši u RSD automatski se konvertuje u EUR i preporučuju konverziju pre plaćanja iako se na kraju svede na isto zbog kursa.

Ako MB koristi svoj dobar kurs za RSD->EUR pri tim auto-konverzijama, onda je i bolje da se ne kupuje unapred (tako moze da banka automatski konvertuje tacno koliko treba, umesto da se kupi vise).
Kod TB to recimo nije uvek slucaj, uglavnom te automatske idu po onom lose kursu, pa je bolje da sami kupite.

Alfa, možeš li da mi objasniš čemu onda služi taj kurs koji Visa i MC imaju na svojim sajtovima?

P.S. Od skoro sam u mts, nisam ništa plaćao u drugoj valuti i ne znam koji kurs oni primenjuju pri konverziji.

To je kljucno pitanje. Da li MB prilikom konverzije koristi "kurs online menjacnice" koji danas iznosi 118.03 ili kurs iz "kursne liste banke" koji danas iznosi 120.15. Ili se zapravo koristi MC kurs.

Poslednja izmena:
Mnogo se stvari mesa.... postoje 6 kurseva koji mogu biti u opticaju, ili cak 8 nekada, ali ukratko:
Kurs MC/Visa se koristi ukoliko valuta transakcije nije valuta kartice (sto ukljucuje i slucaj da se u dinarima placa na sajtovima nekim nasim karticama).
Banka menja dinare u EUR (ili druge valute u EUR), po svom kursu (kursevima ako se druga valuta menja u EUR), da bi naplatila potrazivanje za ino-placanja, ako nemate EUR.

Takodje, banka ce konvertovati u dinare, ukoliko nemate dinare za dinarske transakcije.

U konkretnom slucaju mikija ima 3 konverzije:
- sajt je napravio konverziju u dinare po svom kursu (za ovako male zemlje/trzista se ide na to da se koristi srednji + neka margina sigurnosti, mada je Zara eto zaokruzila na **90 dinara, ali sigurno nije to uradila na svoju stetu)
- MC je konvertovao dinarski iznos u EUR, po svom kursu
- MTSB (ili druga nasa banka) konvertuje dinare u EUR, po svom kursu

Za vecinu sajtova postoji opcija da se bira valuta, i uvek je najbolje birati valutu sajta, nikako dinare.
Zara eto ne dozvoljava, nego nam samo u dinarima dozvoljava placanje.
Posto je cesto koristite izgleda, predlazem da im napisete mail i obrazlozite situaciju.

Mislim da je previse zakomplikovan scenario koji pokusavas da objasnis. Bar mene samo zbunjuje ovo:
- MC je konvertovao dinarski iznos u EUR, po svom kursu
- MTSB (ili druga nasa banka) konvertuje dinare u EUR, po svom kursu

Zasto i banka i MC konvertuju dinare u evre?

Evo jedan jednostavniji primer, pa objasni tok konverzija ako mozes:
Kupujem igru sa Steama (cena u evrima). Na MTSB racunu imam samo dinare (mada imam i racun u EUR, ali na njemu imam 0 evra).
Ko ce izvrsiti konverziju RSD u EUR? MC ili MTSB? Ili i jedni i drugi kako si gore naveo (mada mi to nema smisla)?

Ukoliko MTSB konvertuje dinare u evre pri ovoj transakciji, koji kurs ce koristiti? Onaj povoljni online kurs ili onaj nepovoljni kurs?

Edit: Mada mislim da sam skapirao Mikijev scenario sto si objasnio. MC konverzija u njegovom scenariju predstavlja samo iznos u evrima koji se potrazuje i dostavlja kupcu, dok MTSB konverzija RSD u EUR predstavlja stvarnu konverziju tvojih dinara u evre kako bi platio to potrazivanje.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno