Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

???? Nista? Ako mislis da smo dobili nista,imas problema sa percepcijom stvarnosti.

Dobili smo malo bolje performanse od Intelove 9xxx serije po 20-30% manjoj ceni.

Performanse i klokovi su skroz u domenu ocekivanog,ali je cena veca nego sto su leekovi bili. Licno sam ocekivao neki 12/24 za 350 do 400e, 500e mi je mrsko da dam, nisam bas toliki entuzijasta :)
Znam na one vesti ali pomalo je nerealno da ti daju 12c koji se dobro clockuje po ceni 8c od pre 2 godine ispod 4GHz.
I ovo je veliki napredak, daleko vise od onih 5% koje je Intel davao iz godine u godinu.

Tapatalk from Poco loco

da li ce biti ryzen 3 3300/3200? a320 ploce nece podrzavati ryzen 3000 seriju?

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Bice kasnije verovatno, ovo prvo izlazi pa kad u proizvodnji budu imali skartove (da ne rade sva jezgra itd,) onda stizu slabiji modeli, klasika. A320 verovatno nece imati podrsku za nove modele.
Ne svidja mi se sto X570 zahteva aktivno hladjenje, jos jedna stvar na koju treba misliti, odrzavati, to se zaprlja, pa uspori ili cak i stane pa problemi. Ko u vreme VIA cipsetova.

Bice kasnije verovatno, ovo prvo izlazi pa kad u proizvodnji budu imali skartove (da ne rade sva jezgra itd,) onda stizu slabiji modeli, klasika. A320 verovatno nece imati podrsku za nove modele.
Ne svidja mi se sto X570 zahteva aktivno hladjenje, jos jedna stvar na koju treba misliti, odrzavati, to se zaprlja, pa uspori ili cak i stane pa problemi. Ko u vreme VIA cipsetova.

Samo da se gleda koja ploča bude imala hybrid fan sistem - tj. da se fan pali i gasi po potrebi i neće biti problema. Plus ako sam dobro razumeo najveće opterećenje/zagrevanje za X570 chipset je u situacijama kada se koristie M.2 diskovi u raid setup-u, što iskreno mislim da neće biti slučaj korišćenja kod velike većine korisnika.

Ne zelim nikakav budjavi aktivni hladnjak na ploci!Ko je nekad imao na VIA zna na sta mislim.
Nego kako teskasi da ostvare veci klok od ovih manjih, razumem da biraju cipove , ali su mi klokovi za 3600 seriju bas mali. Nadao sam se da ce neki 3600x moci da se ustabili na 4,5 za sva jezgra, koliko vidim nista od toga. Razumem da je i njima stalo da prodaju skuplje procesore, ali i ovi jeftiniji su sa poprilicno manjim klokom.

Po čemu to zaključuješ? Moj 2600 ima max turbo 3.9, pa je kod mene nasviran za all-core na 4.1 ili 4.2 24/7.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Nisam oduševljen sa X570...kako li očekuju da hlade onaj čipset na ITX pločama, pojma nemam. Ne znam da li će makar B550 ITX da bude bez tih zezancija...
A definitivno sam bacio oko na 3700X, sa tim TDP-om je idealan za SFF sisytem. Mada, cena nije baš mala, kod nas neće biti ispod 350€ (za početak)...
Ryzen 5 je blago razočaranje, očekivao sam malo veće klokove, ako ništa drugo.

Poslednja izmena:
???? Nista? Ako mislis da smo dobili nista,imas problema sa percepcijom stvarnosti.

Dobili smo malo bolje performanse od Intelove 9xxx serije po 20-30% manjoj ceni.

Nikakav game changer na to sam mislio.
Sad, ono sto bi moglo da bude prijatno iznenadjenje da vidimo ryzen 3 sa 4c/8t.

Poslednja izmena:
@ Borgof

Pa malo mi bust na 4,4 , obzirom da je 7nm, a tvoj 12. Ok IPC poboljsanje, ali ipak mi nedovoljno.

@ Borgof

Pa malo mi bust na 4,4 , obzirom da je 7nm, a tvoj 12. Ok IPC poboljsanje, ali ipak mi nedovoljno.
Ne znam da li si svestan cinjenice da je klok neraskidivo povezan sa ipc performansama. Drugim recima,generalno posmatrano, procesor od 5ghz ima iste performanse kao procesor na 4.5ghz sa 10% vecim ipc performansama.

Po onome sto sam video po raznim sajtovima i forumima,ako je verovati nekim insajd informacijama,amd vec ima spreman 16 core procesor, dohvata oko 4.2-4.3ghz na svim jezgrima klokovan. Ima takodje i semplova (ne znam kog cpu-a) koji dohvataju 5ghz na jednom jezgru. Ali da ide bilo koji na 5ghz na svim jezgrima,to nema sanse. Ono sto su neki od nas pominjali jos pre nekoliko meseci, deluje da ce 4.5-4.6 biti plafon za OC za sva jezgra.

Poslednja izmena:
ako sam dobro razumeo, pošto je meni single core performance najbitniji za posao, bolja kupovina će mi biti najjači novi amd sa boostom do 4.5 od i9900k sa 5ghz?

Ko je na 2000 seriji za sad nema razloga da radi upgrade a ko je na prvoj generaciji on moze da razmisli.

@ Borgof

Pa nisam nesto siguran da to ima toliko veze sa procesom koliko sa samomo arhitekturom. Koliko dugo vec intel dobacuje 5+GHz, jos od pre 14nm.
No, mislim da treba sacekati lepo da se pojave cpu-ovi i videti rezultate pre ikakvog suda. Koliko imaju prostora da se nasviraju i kakvi su clock/clock u odnosu na intel a i zen zen+.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ko je na 2000 seriji za sad nema razloga da radi upgrade a ko je na prvoj generaciji on moze da razmisli.

Slažem se, oni sa Ryzen 2000 ili Coffee Lake Intelima nemaju mnogo razloga za prelazak (pogotovo oni sa Intelom jer moraju da menjaju i ploču i procesor i verovatno da nabave i brzi RAM).
Za one sa matorim mašinama, poput mene, ili one koji sklapaju potpuno novu mašinu, ovo je odlična prilika.

Ne znam da li si svestan cinjenice da je klok neraskidivo povezan sa ipc performansama. Drugim recima,generalno posmatrano, procesor od 5ghz ima iste performanse kao procesor na 4.5ghz sa 10% vecim ipc performansama.

Po onome sto sam video po raznim sajtovima i forumima,ako je verovati nekim insajd informacijama,amd vec ima spreman 16 core procesor, dohvata oko 4.2-4.3ghz na svim jezgrima klokovan. Ima takodje i semplova (ne znam kog cpu-a) koji dohvataju 5ghz na jednom jezgru. Ali da ide bilo koji na 5ghz na svim jezgrima,to nema sanse. Ono sto su neki od nas pominjali jos pre nekoliko meseci, deluje da ce 4.5-4.6 biti plafon za OC za sva jezgra.

Znam , ali ja konkretno pricam za 3600 seriju, a ti pricas za teskase koje ce ljudi manje da kupuju, jer im broj jezgara ne znaci nista, vec im je bitnija cena.
Zasto bi neko sa 2600 presao na 3600???Sta bi nekog sa 9400f nateralo da predje na 3600, ako recimo samo igra igrice??Ja posto se bavim 3d-om cu uzeti neki novi teskas, ali moji drugari ce me pitati sta da uzmu za gejming od nove serije Ryzena, jer je Hype bio da ce dosezati barem 4,5 za sva jezgra!!! 3600x bust na 4,4 i upitno je da li ce moci i tih 4,4 na sva jezgra.
@Borgof
Slazem se.

Znam , ali ja konkretno pricam za 3600 seriju, a ti pricas za teskase koje ce ljudi manje da kupuju, jer im broj jezgara ne znaci nista, vec im je bitnija cena.
Zasto bi neko sa 2600 presao na 3600???Sta bi nekog sa 9400f nateralo da predje na 3600, ako recimo samo igra igrice??Ja posto se bavim 3d-om cu uzeti neki novi teskas, ali moji drugari ce me pitati sta da uzmu za gejming od nove serije Ryzena, jer je Hype bio da ce dosezati barem 4,5 za sva jezgra!!! 3600x bust na 4,4 i upitno je da li ce moci i tih 4,4 na sva jezgra.
@Borgof
Slazem se.
Ne pricam za nikakve teskase,pricam za sve procesore koji su ikad izasli. To pravilo vazi za sve,a fiksacija na klok je nebitna bez uzimanja u obzir ipc performansi. Iz tog razloga je i5 2320 na manje od 3ghz bio bolji od fx 8200 klokovanog na 5ghz u mnogim primenama.

Ako mislis na deo gde pisem o overkloku 16 core,taj feo je odvojen paragrafom, i jasno je svakom da nije namenjen kao odgovor tebi, vec je u sklopu teme

Poslednja izmena:
Mislim da su ocekivanja bila i suvise velika. Na netu vec 6 meseci vlada euforija od toga da ce se 8 core 16 thread famozni 3600 moci kupiti za manje od 200 evra. I pre CES-a kada je zavladala opsta pomama da ce nesto krucijalno da se desi spomenuo sam da bi to bio pucanj u nogu samom sebi od strane AMD-a. Pa nece tek tako AMD da se odrekne starog lagera preko noci i izbaci nesto sto ce biti veliki koknkurent sopstvenim proizvodima. Da su se obistinila ona nagadjanja od pre neki mesec da cena 3600 sa 8/16 bude nekih 180 evra pa ko bi i pomislio na 2700. Ovako ce cena zen+ da ide lagano dole ima lepo da se prodaje a zen 2 po logici stvari ima da se prodaje kao sto se prodavao zen+ kada je izasao. Strasno me je nerviralo toliko trolovanje ljudi sto ovde sto po drugim forumima o nagadjanjima, rekao je poznati bloger, strucnjak..... Cak sam ispao i glupan, kako mi je svojevremeno jedan clan rekao, sto nisam sacekao CES jer ce da izadje cudo od procesora za sitnu lovu. Zakljucak price bi bio tresla se gora rodio se mis. Jeste unapredjenje ali daleko od onoga sto se ocekivalo. U stvari ista je razlika kao sto je bila sa pojavom zen+.

Mislim da su ocekivanja bila i suvise velika. Na netu vec 6 meseci vlada euforija od toga da ce se 8 core 16 thread famozni 3600 moci kupiti za manje od 200 evra. I pre CES-a kada je zavladala opsta pomama da ce nesto krucijalno da se desi spomenuo sam da bi to bio pucanj u nogu samom sebi od strane AMD-a. Pa nece tek tako AMD da se odrekne starog lagera preko noci i izbaci nesto sto ce biti veliki koknkurent sopstvenim proizvodima. Da su se obistinila ona nagadjanja od pre neki mesec da cena 3600 sa 8/16 bude nekih 180 evra pa ko bi i pomislio na 2700. Ovako ce cena zen+ da ide lagano dole ima lepo da se prodaje a zen 2 po logici stvari ima da se prodaje kao sto se prodavao zen+ kada je izasao. Strasno me je nerviralo toliko trolovanje ljudi sto ovde sto po drugim forumima o nagadjanjima, rekao je poznati bloger, strucnjak..... Cak sam ispao i glupan, kako mi je svojevremeno jedan clan rekao, sto nisam sacekao CES jer ce da izadje cudo od procesora za sitnu lovu. Zakljucak price bi bio tresla se gora rodio se mis. Jeste unapredjenje ali daleko od onoga sto se ocekivalo. U stvari ista je razlika kao sto je bila sa pojavom zen+.
.

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока

Kad AMD isprazni svoj lager onda ce 2000 serija ici dole sigurno ali ne pre kraja godine.

Haha vrebao nidzo temu da iskoci neki post na njegovu vodenicu,da ga ogreje sunce :D

Očekivanja...heh. Seriozno, kad sam video po netu da se ljudi legitimno primaju na "leakove" sa 16-core za 250$ ili 12-core na 5 GHz ili Navi u rangu sa 1080TI za 250$ i slične *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*štine, pa kad počnu da planiraju buildove sa njima...samo facepalm. I nema šanse da ih ubediš da od toga nema ništa. "Fuck Intel, AMD će da napravi revoluciju"...ama baš ništa nisu naučili od CES-a.

To je, što je, došlo je i nije loše. A u 2020. će navodno i Ryzen 4000 generacija (optimizovani Ryzen 3000)...tek negde u 2021. ili 2022. možemo da se nadamo nekom većem skoku i novim socketima, DDR5, etc.

Svi su hteli 3600 i 3600x po performansama 2700 ili 2700x, za 2/3 ili upola cene. Pa nisu u AMD-u blesavi.
Zbog ovakvih "leak-ova" sa sajtova koji su nam svima poznati, gde se uglavnom iznose više lepe želje (clickbait) nego realne informacije, čim otvorim članak, ako u prvih par rečenica nemaju konkretno šta da kažu, preskačem (naslovie u fazonu, prvo se desilo ovo, a onda su se svi zaprepastlli!!! i ne otvaram).

Da ne bude da mrzim novinare (blogere) i ja bih više voleo da su cene niže, ali šta je tu je. Sa prvom i drugom serijom su prisvajali tržište, sad je vreme da malo naplate. U svakom slučaju ja im skidam kapu što konačno ima konkurencije na tržištu i počinju da uvode novitete ne čekajući na intel. Samo još da se malo presaberu u GPU segmentu, jer to trenutno teško škripi.

Poslednja izmena:
Pa skoro ista je cena ostala, nisu nista posebno podigli. 1800x (kao prvi top 8-core desktop cpu) je na startu bio 500$ (sto je sad cena prvog 12-core desktop cpu), 2700x 330$ (kao 3700x), 2600x 230$, 2600 200$ (kao 3600).

Poslednja izmena:
Kako može AMD da spusti cene niže od ovoga, kad nemaju konkurenciju :d Mislim, ako su njihovi rezultati sa prezentacije upola tačni, intel nema šta da traži sa trenutnim cenama. i9-9900K je 5% brži od 3700X, a 50% skuplji. WTF? i5-9500 košta 230€, ko je lud to da kupi pored 3600(X)?

Pa to i jeste poenta, konkurenciju nemaju i nemaju potrebe da jos spustaju cene. Nude ubedljivo najvise za bilo koje pare tako da nema mozganja.

Tapatalk from Poco loco

Buildzoidove pretpostavke koje ploče iz sadašnje generacije će biti dobre za Ryzen 3000:

TL;DW
6-core će moći na bilo šta.
8-core na većinu pristojnih B450/X370/X470 ploča
12-core na najbolje B450 (tipa MSI B450 Tomahawk, Pro Carbon) i dobre X470 (Pro Carbon & Prime Pro verovatno, ASRock Taichi, GB Gaming 7)
16-core na najbolje X470 (Crosshair VII Hero, GB Gaming 7, Taichi)

Poslednja izmena:
Pratite na casu malo pazljivije,to su kolekcionarski primerci,bice proizvedeno samo 999 komada, cena 999 dolara po komadu.

Nazad
Vrh Dno