Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

I onda intel 9400f sa 6 jezgara u 90% igrica pokida 3600 sa 6/12....

Ne vidim razlog zašto bi pokidao?

Meni iskreno ocekivan ishod, kao sto rece covek gore, sa marketinske/finansijske strane nista vise vise nije realno. E sad, videcemo cene, meni se konkretno cini, odnosno siguran sam da ce u startu mnogo bolji deal biti ryzeni druge generacije. Pogledajte samo cene kod nas sada i ove najavljene. Nesto slicno je bilo i na pocetku sa drugom generacijom.

Ostavili su mogućnost za to, lepo se uzme B450 ploča i na njoj mogu procesori druge generacije, a kada padnu cene uradi se upgrade. Meni su ok priču napravili.

Dobre performanse,ali skupo. Bar 30% skuplje nego sto je ocekivano po leekovima. Sumnjam da nece moci x370,izbacice neko custom bios

To verovatno, da, custom BIOS mada verujem i da ce proizvodjaci da izbace nesto. Posto i ja trebam da radim upgrade a realno mi ne treba, verovatno cu ici sad na 2600 sa B450 a kasnije da radim upgrade.

Biće sigurno podrška za X370, vendori će izbaciti biose.

Skupo. Čak i ako su (pre)stigli Intel po ST performansama, očekivao sam niže cene. Ali ako je sudeći po dosadašnjem iskustvu, vrlo brzo će R5 2600 na 160±10 €, što je ok

Pa zar nije sad 2600 oko 160?

Tek sad sam video,ryzen 9 70mb kesa. Bolest

2600 je već duže vreme (jedno 2 meseca) oko 140e. Čak je i kod nas "slična" cena, 18.000 dinara.

Da, 140 kod madjara a 18k a ono pakovanje bez kutije ali isti kao Box.

Pa dobro,ako 3700x bude malo brzi od 9700k kao po najavama,a 99% hoce,opet je 100e jeftiniji,plus kuler. Isplati se, a pitanje je dal Intel moze da obara cene, tako da mislim da ce ove cene biti aktuelne poduze

Intel da obara cene? :) Nešto mi to ne pije vodu baš.

Pa onda idi na 3600 :D 3600x i 3800x po ovome nude dosta manje od 3600 i 3700x. Ali ni ja ne razumem logiku tih cena,ko ce da kupi 3600x pored 3600,jedino ako bude bolji kloker

Takodje ne razumem ko ce da da 400 dolara za 3800x 8/16 kad za 100usd vise ima 12/24

Poslednja izmena:
@fingon82
To se tako namerno radi. Onaj ko želi premium proizvod ide na skuplju varijantu. Zašto ne povećati profit ako roba ima kupca. Isto je i sa grafičkim kartama, pun čip po pravilu ima lošiji odnos cena/performanse i tako gledano, ne vredi uloženo. Ali se prodaje.

Meni je bitno što za max. 150€ (ako prodam moj CPU za 50€) mogu da dobijem 40% bolje ST performanse i verovatno 240% bolje MT performanse, što mi je važnije. I sve to sa istim TDP-om, na 2 godine staroj ploči iz srednjeg segmenta.

Ne znam kako je +15% IPC (a u gaming-u i preko 20%) razocarenje!
Pa Zen 2 je IPC i PPW poboljsanje, nije clock increase, to treba ocekivati od Zen 2+.
+15% IPC je impresivno za danasnje pojmove, gde je iscediti IPC povecanje iz postojeceg software-a mission impossible.
Ocekivao sam najvise 7-8%. Ako stvarno bude 15% to je vise nego impresivno.

Amd kao i Intel daje na kasicicu! Ne treba se cuditi tome, jer su im iste gazde tj. vasnici akcija.
Ovo je sve dogovorno da stvari ostanu po starom, ovde se ljudi dele na tabore plavi i crveni , a oni zajedno prave profit i svake godine mikro dobitci , a roba skuplja po 100$!

@dakula74

Mislim da nisi u pravu, jer pogledaj cene i klokove intela druge generacije, pa onda pogledaj sedme. Porasle cene osetno, OC potencijal veci za 300-400MHz, IPC bolji za ~20%, pride je druga generacija (do devete) bila poslednja generacija sa zalemljenim IHS-om.

Ovde se slican napredak dobija kroz jednu generaciju, a cene ostaju iste, plus radi na istim plocama.

Po ovim najavama, ako se obistine, lici da je AMD preuzeo IPC lead od Intela, i to za cak 7-10%.
Ako se ovo pokaze kao tacno, Intel je u velikom problemu, jer vise nece biti niti jedne oblasti gde je bolji.
Kao programer, preferirao sam Intel u zadnje vreme zbog single threaded performansi, IPC-a i Performance-per-Watt-a, a definitivno se posle 15 godina (i Althlon-a 64) ponovo vracam na AMD!

@drakula
Kako vece cene? 2600 non X launch price je bila $199 - dakle identična. Da je 1:1 isti perf pa i da razumem tvoju logiku, ali ovako ne mogu da je nađem.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Videcemo kad se pojave i ovi novi AMD i ovi novi Intel procesori sta ce biti, tu neke razlike biti nece pogotovo, ako Intel malo redukuje vec prebudzene cene.
Ja gledam srednji jeftiniji segment i nisam odusevljen sa 3600 i 3600x, ni cenom ni klokom.

Ja nisam do sada video da Intel redukuje cene, samo su išle na gore.

Intel u principu ne smanjuje cene, izbacuje nove procesore po istim/vecim,bar do sad. Ali odavno nije bio u situaciji kao sad,tako da je sve moguce. Ocigledno je da AMD zbog nizeg procesa moze mnogo vise da ih sreze dole,tako da se to Intelu ne isplati,ali nikad se ne zna kakvu racunicu moze da nadje.

Poslednja izmena:
R5 3600 ima 10-15% veći klok, 10-15% veći IPC , i 10% manju cenu u odnosu na R5 1600. Nije to ni tako mali napredak za 2 godine, imajući u vidu prethodnih 10 ;) Takođe 12c/24t za 500€, koji može na ploču od ~100€ niko nije ni mogao da sanja do pre 3 godine.

Naravno da AMD neće dati procesore za male pare, nisu oni dobrotvorna organizacija, već kompanija koja je bila pred bankrotom i kojoj treba novac za dalji razvoj, kao i svima ostalima

Performanse i klokovi su skroz u domenu ocekivanog,ali je cena veca nego sto su leekovi bili. Licno sam ocekivao neki 12/24 za 350 do 400e, 500e mi je mrsko da dam, nisam bas toliki entuzijasta :)

Dobro, slozili smo manje vise da je sve ovo bilo realno za ocekivati, leakovi su leakovi i nista vise.

Sa druge strane, mene zanima, kada su Ryzeni vec ovakvi, sta ce biti sa Navi-em, tu su leakovi bili isto veoma optimisticni, a izgleda da cemo imati karte koje su na nivou rtx 2060 i rtx 2070 sa istom ili cak u prvom slucaju visom cenom. Drugim recima u oba slucaja, i za Ryzene i za Navi, izgleda da smo dobili nista :d I to je to manje vise za ovu godinu.

Vrh Dno