Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Neka gospodja iz Intese nauci tih par proizvoda! Mozes da otvoris koliko hoces deviznih u istim i/ili razlicitim valutama... i preko eBank da prebacujes novac izmedju racuna i vrsis konverziju ako imas dinarski/HIT. Podji na drugi salter ili ekspozituru... ili trazi shefa.

Nema potrebe za Visa Internet, jer je ogranicena i kosta 800 din jednokratno.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Predlazes mi da odem u drugu ekspozituru i otvorim sta konkretno? A-vista racun? I ako mi odobre jel treba da trazim LIB? Zaboravih da kazem da mi je ova danas rekla da to za ebanking odradim kad budem isao po karticu...E sad, sta je time tacno mislila jbm li ga...P.S. Nemam tekuci dinarski racun kod njih...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da... i LIB je mogla odmah, ali ta do podne mrzi sebe, a od podne ostale.

A kome da trazim LIB? Od salteruse kad budem uzimao karticu ili kad budem otvarao a-vista? Jel moram nekako povezati racune ili to ide automatski? Hvala i izvini na smaranju. Toliko te izlude da bi te ubedili i da ti ime nije pravo.

Mozes odmah da trazis LIB na salteru... sve ce biti automatski povezano uz tvoj nalog - kartice, racuni.

Definitivno moze vise deviznih racuna, danas mi odgovorili na mejl ovi iz Inteze.

Mora li se plaćati preko PayPal - a ili može direktno sa internet karticom (Visa virtuon).
Šta sve treba imati da platim robu na AliExpress-u.

Gde god mozes PP, bolje je da ga koristis jer imas vecu zastitu.
Na AE ne znam kako je trenutno za PP, ali tamo mozes i direktno sa Visom.

Treba ti novac, 10% vise od iznosa cene i +10eur na racunu, preko toga.

Kako da uradim. U pitanju su dve osobe :
- vlasnik Visa Virtuon
- osoba na čiju adresu ide roba i obavlja kupovinu.
PayPal nalog otvaram na ime vlasnika Visa virtuon ili može i na moje ime?

PayPal nalog mora na vlasnika kartice. Od sajta zavisi da li mozes da saljes na drugu adresu od one koja je na PP nalogu, 99% nece.

Slanje sa AE-a moze na tvoju adresu, cak i ime ne mora biti isto kao na ime vlasnika kartice, samo sto ce mozda prvi put biti neke provere, ali nisam cuo da se to desilo :)

Do sada sam za internet kupovine koristio Visa Electron karticu Komercijalne banke čiji sam račun povremeno dopunjavao i vršio internet plaćanja. Danas me obaveštavaju da mi je pristigla Dina Clasic Internacionalna koja je vezana za moj tekući račun na koji primam zaradu, imam dozvoljeni minus itd i sa kojom takođe mogu vršiti internet plaćanja. Moje pitanje je da li neko ima iskustva sa ovom Dina karticom a pre svega me interesuje sigurnost s obzirom da na ovoj kartici koja je vezana za tekući račun obično budu veće količine novca od Visa Electron na koju nisam uplaćivao više od 1000-2000 dinara pa i nisam mogao biti izložen nekoj većoj šteti.

Mani se Dine, van zemlje je nece prihvatiti nigde online, cak ni u US za sada.
Tek kada pocme UnionPay sistem aa Dinom bice wow

Ovu Dinu svakako dobijam besplatno u okviru paketa a za Vizu plaćam održavanje. Plaćanja su uglavnom prema aliexpresu, ebay, google play i sl. i najviše me interesuje sigurnost.

Poslednja izmena:
:D
Ево више о Динчету па истражи,има и списак сајтова за онлајн,наших.
http://www.dinacard.nbs.rs/

Može da se uplati donacija preduzeću "Beograd na vodi" [emoji33]

E dobro, hvala. Nisam znao da je Dina ograničena na lokalnu upotrebu. Onda vadim ponovo Visu jer ni još malo ističe

Ti kao da nikad nisi cuo za formulu "za 2, najvise 3 godine".

Koja je najbolja za lično (ne online) plaćanje u inostranstvu i podizanje na bankomatu? Koja najmanje banka/kartica dere?

Ako imas veci promet, gde se primeti ako ima ikakve provizije, Intesa Visa Electron ili Internet (mada ona kosta jednokratno 800din za nove korisnike!).

Zatim AIK Banka, free Flexi racun sa (free) MasterCard (debit) karticom (sve je vezano za EUR, cak i placanja u zemlji su po srednjem kursu!). MC kurs, i to je neverovatno precizan po sajtu MCa. Za razliku od Intese, gde u 90% slucajeva ne mogu da pohvatam koji se kurs koristi - iako nikada nije los, nekada je cak i bolji od MC kursa, ali prosto nije precizan. Ovo je moje cepidlacenje, te razlike su toliko sitne da ni na 100.000e godisnje ne bi primetio razliku.

MTS Banka je sledeca, posto te samo Racun Plus kosta 100din u mesecu kada imas prometa, nema provizije za ino placanja, a i kurs je treci najbolji u zemlji (fizicke menjacnice, KomBank pa MB). ako ti zatreba.

Onda je opet Intesa sa karticama na osnovu depozita, ili po osnovu Hit racuna.

I onda dolazi Telenor Banka sa Progresiv racunom, znaci 300din mesecno (za razliku od svih prethodnih gde se ili ne placa nista ili se placa samo u mesecu kada se koristi racun). Nema provizije za ino placanja, ali kurs je slabiji od svih gorepomenutih za kupovinu EUR.
Medjuim, TB ima uplatu EUR na bankomatu ;) I to iskreno znaci dosta.

ALI, Telenor Banka ne prihvata nikakve reklamacije na placanja karticom, za razliku od Intese! Ako cesto kupujes, to ti moze znaciti mnoooooogo vise nego skoro ista drugo u celoj prici.

@Jericho, ova prica oko UnionPay-a je imala mnogo vise potpore i koristi za svih "10 strana" (narod, Dinu, Srbiju, UnionPay, Kinu, 5 muljatora koji se ubace izmedju..), itekako je cudno da nije zavrsena jos uvek.

Poslednja izmena:
Imam dinarski TR kod Poštanske banke.
Šta treba da dobijem Intesa platnu karticu i internet karticu?

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

da odeš u banku i podneseš zahtev [emoji28]

šta podrazumevaš pod platnom karticom?

dinari, evri, debitna, kreditna, revolving itd

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Ako imas veci promet, gde se primeti ako ima ikakve provizije, Intesa Visa Electron ili Internet (mada ona kosta jednokratno 800din za nove korisnike!).

Zatim AIK Banka, free Flexi racun sa (free) MasterCard (debit) karticom (sve je vezano za EUR, cak i placanja u zemlji su po srednjem kursu!). MC kurs, i to je neverovatno precizan po sajtu MCa. Za razliku od Intese, gde u 90% slucajeva ne mogu da pohvatam koji se kurs koristi - iako nikada nije los, nekada je cak i bolji od MC kursa, ali prosto nije precizan. Ovo je moje cepidlacenje, te razlike su toliko sitne da ni na 100.000e godisnje ne bi primetio razliku.

MTS Banka je sledeca, posto te samo Racun Plus kosta 100din u mesecu kada imas prometa, nema provizije za ino placanja, a i kurs je treci najbolji u zemlji (fizicke menjacnice, KomBank pa MB). ako ti zatreba.

Onda je opet Intesa sa karticama na osnovu depozita, ili po osnovu Hit racuna.

I onda dolazi Telenor Banka sa Progresiv racunom, znaci 300din mesecno (za razliku od svih prethodnih gde se ili ne placa nista ili se placa samo u mesecu kada se koristi racun). Nema provizije za ino placanja, ali kurs je slabiji od svih gorepomenutih za kupovinu EUR.
Medjuim, TB ima uplatu EUR na bankomatu ;) I to iskreno znaci dosta.

ALI, Telenor Banka ne prihvata nikakve reklamacije na placanja karticom, za razliku od Intese! Ako cesto kupujes, to ti moze znaciti mnoooooogo vise nego skoro ista drugo u celoj prici.

Hvala na odgovoru. E sad, po kursu... Da li neka od njih, tipa MTS ili Telenor, recimo Telenor jer je viševalutni račun i možeš uplatiti ovde EUR u zemlji direktno na bankomatu, odeš na odmor u Grčku i plaćaš sa raspoloživim EUR na kartici bez provizije? Ili banka te EUR konvertuje u RSD, zatim iz RSD u valutu (ovom slučaju EUR) zemlje u kojoj se nalaziš?

OMG

ako imaš evre skida evre u inostranstvu!!!
ako bankomat nije banke koja je izdala karticu obično banka naplaćuje proviziju. za plaćanje po prodavnicama ništa sem računa

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Poslednja izmena:
^ima kod Telenora provizija i za placanje u EUR (pa cak i u RSD ako sajt nije iz Srbije!), na Starter racunu!!!
Isto vazi i za Sberbank, Raiffeisen (najgora po ovom pitanju!), vecina KomBanka kartica (nema informacije o tome javno, KB je najteza da se snadje covek po ovom pitanju, jer osim iskustva ovde -nema nicega), Erste, EFG (valjda!), PoSted, UniCredit vecinu kartica sada, SoGe, ProCredit..

U prevodu samo AIK, MB i Intesa su trenutno provereni da skoro ni za koju karticu nema ino provizije (Ima kod Amexa za non-EUR placanja i moze kod Inspire, kao i kod AIK ako je samo za tekuci vezana bilo koja kartica).

Cekam na PMu da rastumacimo sa Jocom89 iz PayPal teme, ali izgleda da je covek bio u pravu za primejen kurs kod Intese :)

Ne znam da li je za ovu temu, vidim da novine pisu da sirom Beograda (ne znam za druga mesta) sinoc nije prolazilo placanje karticama...Ni visa, ni mc, ni dina...Razlog: solarna oluja!?

Poslednja izmena:
Ne online placanja, nego preko POS-a...

Vrh Dno