Poslano sa mog Redmi 5A koristeći Tapatalk
Ako imaš Xiaomi Redmi 5A kao što piše. Na tom telefonu jedino možeš dobiti bržu vezu ako staviš 40MHz širinu kanala za wifi na 2.4GHz (ovo preporučujem samo u slučaju da nema drugih wifi mreža u komšiluku - u stanu nikako).
2.4GHz free spektar koji se koristi za wifi ima ukupno oko 60MHz širinu - sve wifi mreže na jednoj lokaciji dele tih 60MHz na 2.4GHz bendu.
Ako koristiš 20MHz širinu kanala, možeš na jednom mestu imati 3 wifi mreže koje se ne preklapaju.
Ako koristiš 40MHz širinu kanala, možeš na jednom mestu imati 1 wifi mrežu na 40MHz i 1 na 20MHz širine.
Jeftiniji telefoni (pa čak i neki mid-range) imaju samo jednu antenu za wireless. Dok neki od mid-range i većina skupljih imaju bar dve.
Na jeftinim telefonima čak ne postoji podrška za 802.11ac (5GHz) wifi.
Tvoj telefon podržava samo 802.11bgn (2.4GHz) i ima samo jednu antenu (što znači da ne može koristiti MIMO tehnologiju) pa samim tim sa 20MHz širinom kanala ne može ni u teoriji preko 50Mbps. To nije krivica tvog provajdera. Sa 40MHz širinom kanala (u slučaju da je okolina čista) možeš izvući i 100Mbps.
Za veće brzine, kupi telefon koji podržava wifi na 5GHz ili barem 2x2 MIMO tehnologiju.
Meni na 50Mbps VDSL-u na telefonu (Mi A2) sa telekomovim ruterom (ZTE) ne radi preko 35Mbps jer ruter ima samo 2.4GHz, okolina nije čista - neću 40MHz širinu kanala. I onda da kažem "provajder ne valja". Na kablu imam regularnih 50Mbps, na (skupljem) laptopu imam 50 (jer je 2x2MIMO) i na skupljem telefonu (Mi 8) imam 50Mbps.
Na ExeNet optici mi sa 2.4GHz AP-om na 20MHz širine kanala isto na Mi A2 ne radi preko 35-40Mbps dok na Mi 8 radi i 70-80Mbps jer ima 2x2 MIMO.
Sa 5GHz AC, praktični maksimum koji imam na (skupljem) laptopu je 500Mbps (2x2 MIMO na 80MHz širine kanala). I to naravno samo u istoj prostoriji.
Da uzmeš 1000Mbps paket na optici (trenutno postoji samo na Orion i mts optici) na wifi-ju
NIKAD nećeš videti.