Toplotne pumpe su mi zanimljive, ali generalno malo znam o njima. Ako neko može da odgovori: Za slučaj da se u kući instalira više tipova grejanja (podno, fancoil, radijatori), kako se redukuje temperatura da u podnom bude dovoljno niska? Odnosno, da li je moguće u istom sistemu imati dve različite temperature?
То да су топлотна пумпа и подно грејање јефтинији не може само тако да се рачуна, додај трошкове уградње па ће цена да буде реалнија. Као када би поредио цену вожње таксијем и својим аутом и онда у другом случају рачунаш само гориво.
Priča o topolotnim pumpama je komplikovana. Praktično, da bude optimalan, sistem grejanja TP mora da se projektuje posebno za svaki objekat. TP se i prodaje kao modularni sistem, sama T pumpa, izmenjivači, razne vodene pumpe (još ako je voda spoljni medijum), ventili/mešači/regulatori. Bez razgovora sa obučenim specijalistom, teško se može ovde na forumu odgovoriti na sva pitanja, i teško se može izračunati da li vam je TP najbolje rešenje. Ako iz nule krećete u izgradnju kuće, TP jeste najbolje rešenje, jer svakako investirate neke pare u neko grejanje. Ali ako već imate neki objekat, onda ugradnja TP ponekad može biti prekomplikovana ili preskupa.
Npr, ako gradite kuću od nule, ugraditi cevi za podno grejanje u podnu košuljicu, jeste neznatan procenat investicije, i piece-of-cake za izvođenje.
Ako već imate kuću u kojoj živite, dodati podno grejanje je pain-in-ass. Za stanove, još gore.
...
Dve različite temperature vode su naravno moguće, potreban ti je termostatski mešajući ventil. Postoje i daljinski kontrolisani.
Ali to nema veze sa TP. Takvi ventili se ponekad mogu (i trebaju) koristiti i kada ložimo drva u kotao, a ne samo za TP.
O tome sam i pricao, za sobu od 20m2 si imao 20 rebara, moras da stavis jos 20 da bi skinuo prosecno za 10c ulaznu vodu. Da hoces jos da skines temperaturu eto ceo zid u radijatorima.
Ne preterujmo. Kod mene u stanu, imamo 5-8 Alu rebara po sobi. Kakvih bre 20?!? U najvećoj dnevnoj sobi+trpezarija, oko 35m[SUP]2[/SUP] ukupno, imamo 18 rebara nešto veće visine od 80cm.
A i pored toga, morao sam da stavim termostatske glave na sve radijatore, jer je u nekim sobama pretoplo (gradska toplana).
Alu radijatori su efikasniji po rebru. A postoje i Alu rebra veće visine koji su još efikasniji. Postoje rebra i do 220cm visine, postoje veoma
dekorativni radijatori (pažnja!!! ne proveravajte cene za te dekorativne, slošiće vam se...

).
Poenta jeste da TP može da gura i radijatore, iako nije najbolje rešenje.
Glavna poenta jeste da se za svaki prostor, TP mora preračunavati iz početka.