Šta je novo?

Grejanje na struju

Ne baš. U tri sobe sam imao ukupno 32 rebra. Dodao sam još 28. Imam mnogo prozora, a radijatori su smešteni ispod njih tako da se sve lepo uklopilo.

No to je osobenost stana u kome živim i možda nije promenljivo u drugačijem prostoru.

Poslednja izmena:
Uvedeni su nedavno i subvencionisani krediti GEFF kod nas, trenutno mislim da samo LG toplotne pumpe spadaju pod njega, ne znam koje su ga domaće firme sve usvojile ali znam da se može realizovati preko Erste ili Unicredit banke. Uglavnom se isplati ako neko uzima na kraći period (do 3 godine, do ovog perioda mislim da je kamata najpovoljnija), gde kada otplati kredit dobija povraćacaj novca 15-25% vrednosti kredita u zavisnosti od proizvoda koji se uzima, mislim da ima objašnjenje na Etaž, Erste ili Unicredit sajtu. Osim TP mislim da se mogu uzeti i inverteri (nisam siguran), uzeh kotao pre nego što je ta priča krenula pa nisam dublje izučavao.

Dacu ti moj primer, za 85 kvadrata bi preko infostana placao daljinsko grejanje nesto preko 10k mesecno, znaci oko 1000 evra godisnje, bez ikakvog uticaja na kvalitet grejanja. S obzirom da je stara zgrada sa visokim plafonima verovatno bih morao i da dogrevam, znaci dodatni troskovi

Sa toplotnom pumpom i podnim grejanjem sam imao trosak za struju oko 6000 mesecno za zadnja tri meseca, neka bude tako i novembar i mart to mu dodje oko 30k godisnje. Eto to mu dodje najgrublji racun, daljinsko grejanje je jedno od najskupljih vidova grejanja
Овде није исто плаћање зими и осталих месеци, постоји мањи фиксни део и већи варијабилни па лети рачуни буду много мањи, углавном бар упола од зимских. Ако ми је јануар био 6к, можда мај буде испод 3к ... погледао сам рачуне, мај је био 2к6.
Мени је алтернатива ТА пећ, а ту може да се прође јефтиније али по цену загревања једне или две просторије и обавезе праћења јефтине струје.
То да су топлотна пумпа и подно грејање јефтинији не може само тако да се рачуна, додај трошкове уградње па ће цена да буде реалнија. Као када би поредио цену вожње таксијем и својим аутом и онда у другом случају рачунаш само гориво.

Toplotne pumpe su mi zanimljive, ali generalno malo znam o njima. Ako neko može da odgovori: Za slučaj da se u kući instalira više tipova grejanja (podno, fancoil, radijatori), kako se redukuje temperatura da u podnom bude dovoljno niska? Odnosno, da li je moguće u istom sistemu imati dve različite temperature?

То да су топлотна пумпа и подно грејање јефтинији не може само тако да се рачуна, додај трошкове уградње па ће цена да буде реалнија. Као када би поредио цену вожње таксијем и својим аутом и онда у другом случају рачунаш само гориво.

Priča o topolotnim pumpama je komplikovana. Praktično, da bude optimalan, sistem grejanja TP mora da se projektuje posebno za svaki objekat. TP se i prodaje kao modularni sistem, sama T pumpa, izmenjivači, razne vodene pumpe (još ako je voda spoljni medijum), ventili/mešači/regulatori. Bez razgovora sa obučenim specijalistom, teško se može ovde na forumu odgovoriti na sva pitanja, i teško se može izračunati da li vam je TP najbolje rešenje. Ako iz nule krećete u izgradnju kuće, TP jeste najbolje rešenje, jer svakako investirate neke pare u neko grejanje. Ali ako već imate neki objekat, onda ugradnja TP ponekad može biti prekomplikovana ili preskupa.

Npr, ako gradite kuću od nule, ugraditi cevi za podno grejanje u podnu košuljicu, jeste neznatan procenat investicije, i piece-of-cake za izvođenje.
Ako već imate kuću u kojoj živite, dodati podno grejanje je pain-in-ass. Za stanove, još gore.

...

Dve različite temperature vode su naravno moguće, potreban ti je termostatski mešajući ventil. Postoje i daljinski kontrolisani.
Ali to nema veze sa TP. Takvi ventili se ponekad mogu (i trebaju) koristiti i kada ložimo drva u kotao, a ne samo za TP.

O tome sam i pricao, za sobu od 20m2 si imao 20 rebara, moras da stavis jos 20 da bi skinuo prosecno za 10c ulaznu vodu. Da hoces jos da skines temperaturu eto ceo zid u radijatorima.

Ne preterujmo. Kod mene u stanu, imamo 5-8 Alu rebara po sobi. Kakvih bre 20?!? U najvećoj dnevnoj sobi+trpezarija, oko 35m[SUP]2[/SUP] ukupno, imamo 18 rebara nešto veće visine od 80cm.
A i pored toga, morao sam da stavim termostatske glave na sve radijatore, jer je u nekim sobama pretoplo (gradska toplana).

Alu radijatori su efikasniji po rebru. A postoje i Alu rebra veće visine koji su još efikasniji. Postoje rebra i do 220cm visine, postoje veoma dekorativni radijatori (pažnja!!! ne proveravajte cene za te dekorativne, slošiće vam se... :p ).

Poenta jeste da TP može da gura i radijatore, iako nije najbolje rešenje.
Glavna poenta jeste da se za svaki prostor, TP mora preračunavati iz početka.

Poslednja izmena:
Uvedeni su nedavno i subvencionisani krediti GEFF kod nas, trenutno mislim da samo LG toplotne pumpe spadaju pod njega, ne znam koje su ga domaće firme sve usvojile ali znam da se može realizovati preko Erste ili Unicredit banke. Uglavnom se isplati ako neko uzima na kraći period (do 3 godine, do ovog perioda mislim da je kamata najpovoljnija), gde kada otplati kredit dobija povraćacaj novca 15-25% vrednosti kredita u zavisnosti od proizvoda koji se uzima, mislim da ima objašnjenje na Etaž, Erste ili Unicredit sajtu. Osim TP mislim da se mogu uzeti i inverteri (nisam siguran), uzeh kotao pre nego što je ta priča krenula pa nisam dublje izučavao.

Prošle godine je to kod nas bilo na kašičicu, formalno možeš za bilo šta vezano za energetsku efikasnost (TP, PVC stolarija, termofasada, itd), realno skoro nemoguće dobiti jer je kredit na osnovu neke godišnje kvote valjda od EU što pokupe veliki igrači. Mada je ovo neka poluinformacija od lika koji je u ovom poslu, ja nisam ni probao na ovaj način.

Овде није исто плаћање зими и осталих месеци, постоји мањи фиксни део и већи варијабилни па лети рачуни буду много мањи, углавном бар упола од зимских. Ако ми је јануар био 6к, можда мај буде испод 3к ... погледао сам рачуне, мај је био 2к6.
Мени је алтернатива ТА пећ, а ту може да се прође јефтиније али по цену загревања једне или две просторије и обавезе праћења јефтине струје.

Ja sam računao samo mesecni izdatak grejanja po infostanu (85m2 x 120din), to je 10 Kdin/mes ili 120 Kdin/god. Kod TP imam merenje utrošenih kw mesecno što je preracunato u pare onih 6 kdin/mes, tj 30 kdin za grejnu sezonu i nešto sitno za hlađenje tokom letnje sezone. Za grub okvirni proracun ušteda godišnja na grejanju je nekih 800 evra. tako da zavisno šta si od opreme ugradio i komplikovanosti izvođenja radova možeš proceniti za koje vreme otplaćuješ investiciju u TP + podno/fancoil. Isti princip možeš da primeniš ako prelaziš sa klasičnog el.kotla na daljinsko, imaš troškove projekta i uvođenja instalacija, zar ne

Ajmo budimo realni, ugrađivanje podnog grejanja u stan koji se koristi je i komplikovano i skupo. Nema šanse da se ikome isplati stavljanje podnog u stan za 7-10 godina.

Isti princip možeš da primeniš ako prelaziš sa klasičnog el.kotla na daljinsko, imaš troškove projekta i uvođenja instalacija, zar ne
Па мене не кошта ништа, добио фрај. ;) Наравно да бих другачије писао да сам морао све сам да платим, разлика је што подно и ТП нико неће да ми уведе бесплатно.
Не сећам се колико се овде плаћа паушална варијанта мада мислим да је прилично мање, типа 7х динара по квадрату. Мени одговара и ово по утрошку, вероватно би изашло слично.

Ajmo budimo realni, ugrađivanje podnog grejanja u stan koji se koristi je i komplikovano i skupo. Nema šanse da se ikome isplati stavljanje podnog u stan za 7-10 godina.

Da, to... Za već useljene stanove u kolektivnom stanovanju, za korišćenje uz TP, samo fancoil ima smisla. Plus možda još koji radijator u kupatilu npr.

Podno, pa treba valjda i da izolujete vaše podno grejanje od komšije ispod vas. Nećete valjda njemu da grejete plafon, jel?!? :p
Pored neviđenih komplikacija i investicije, to vam očas posla smanji visinu soba za bar 15-ak cm. :d

Poslednja izmena:
Ne preterujmo. Kod mene u stanu, imamo 5-8 Alu rebara po sobi. Kakvih bre 20?!? U najvećoj dnevnoj sobi+trpezarija, oko 35m[SUP]2[/SUP] ukupno, imamo 18 rebara nešto veće visine od 80cm.A i pored toga, morao sam da stavim termostatske glave na sve radijatore, jer je u nekim sobama pretoplo (gradska toplana).

Ja sam pretpostavio po nekom majstorskom pravilu 1 gusano rebro greje 1 m2, za sobu od 20 kvadrata, alu rebra su bolja recimo da zagreje 1.5 kvadrat, ne znam šta covek ima u stanu samo je rekao da je duplirao. Kod mene u kraju su svi tako povećali broj rebara i greju garaže dok nisu udarili u kapacitet toplovoda iz toplane tako da sve to ima svoju meru

Postoje rebra i do 220cm visine Poenta jeste da TP može da gura i radijatore, iako nije najbolje rešenje.Glavna poenta jeste da se za svaki prostor, TP mora preračunavati iz početka.

Sa ovim se potpuno slažem, svaki prostor je priča za sebe

Realno kombinacija TP+podno je najbolja u smislu utroška struje, kvaliteta grejanja u smislu ravnomernosti i po pitanju estetike jer izbegavaš vizuelne grdobe poput FC ili radijatora. Period isplativosti zavisi od troškova za kupovinu TP i instalacije podnog koje je relativno jeftino i sigurno može da se otplati za 7-10 godina. Naravno da se ovo radi pri izgradnji ili full renoviranju stana.

Iz mog iskustva ugradnja podnog nije baš tolika komplikacija kod stare gradnje, jer spustiš malo pod,položi se izolacija i cevi, zalije i izravna. Onda pustiš sistem da lagano greje i pomogne sušenje košuljice. Mogao sam i bez spuštanja poda jer je inicijalna visina 3.5m :)

TP + podno grejanje? šta radiš leti kad su vrućine

zašto TP ograničiti samo na grejanje? TP uz fancoile - rešenje zimi greje leti hladi - zar nije bolje rešenje? Podni razvod ne bi smeo da koristiš za hlađenje zbog kondeza. TP ne može da postigne temperature kao daljinsko grejanje. TP koje koriste freon ne smeju da imaju temp vode veču od ~ 45C. To nije malo za radijatore ali je na granici tj radijatori su predviđeni da rade i na 110C.

ne pratim raspravu od početka pa ne znam da li pričate o TP voda-voda ili voda-vazduh. Ova druga ima problem da je efikasnost na niskim temp veoma mala.

TP + podno grejanje? šta radiš leti kad su vrućine.zašto TP ograničiti samo na grejanje? TP uz fancoile - rešenje zimi greje leti hladi - zar nije bolje rešenje? Podni razvod ne bi smeo da koristiš za hlađenje zbog kondeza. TP ne može da postigne temperature kao daljinsko grejanje. TP koje koriste freon ne smeju da imaju temp vode veču od ~ 45C. To nije malo za radijatore ali je na granici tj radijatori su predviđeni da rade i na 110C. .

Priča je bila više oko grejanja i uštedama koje se postižu sa TP, hlađenje možeš i sa običnim klimama da završiš u toj kombinaciji. TP i nije namenjena da daje temperature kao daljinsko grejanje, tj. može ali će imati nisko iskorišćenje
TP+FC je ok ako ti ne smeta duvanje i nemaš puno malih prostorija pa da za svaku razmisljas da li da stavljaš fancoil. Ok je za veće prostorije i recimo podno strujno u kupatilu, sve zavisi od konfiguracije stana

ne pratim raspravu od početka pa ne znam da li pričate o TP voda-voda ili voda-vazduh. Ova druga ima problem da je efikasnost na niskim temp veoma mala.

Priča je počela oko ugradnje u stanove, obično je to voda-vazduh sistem. Voda-voda je bolji ali je to tek investicija sa bunarima i čudima, a i održavanje tih sistema je radost za sebe

Ja se grejem na dva kotla od po 6 kW, da budem precizniji. Tako je ispalo jer su stanovi kupljeni u novogradnji i spojeni, pa pošto je grejanje već bilo postavljeno nije bilo svrhe da se sad nešto lupa i budži. Obično kada pišem, kažem da se grejem na kotao 2 x 6 kW, da bih skratio priču. Maksimalni broj rebara na jednom radijatoru je 12, ali ima radijatora i sa manjim brojem rebara, tako da je na 6 radijatora tačno 60 rebara. Međutim, dodavanje rebara nije baš prosta priča. Neophodno je staviti nove uronske cevi kako bi radijator ravnomerno grejao celom površinom. E to je upravo ono što ja nisam uradio. U starom stanu sam to uradio i kao rezultat dobio ujednačenu temperaturu radijatora po čitavoj površini.

Sa povećanjem broja radijatora, oborio sam temperaturu vode u sistemu za nekih 10 C u proseku, tako da sad recimo mogu da se grejem i sa vodom temperature 40 C. Naravno ovo zahteva da sistem bude stalno uključen i da spoljna temperatura ne pada ispod 0 C. No, kako se to kasnije ispostavilo, meni ova z@jebancije i nije trebala jer sam se u prvi mah grejao jednom on/off klimom i jednom kotlom, a kasnije je tu klimu zamenio inverter. Za sledeću godinu planiram još jedan inverter tako da mi to bude primarno grejanje, a kotao da koristim kad baš T ode u veliki minus, mada ni tih minusa više nema.

Stanari u zgradi koji nisu dodavali rebra, a greju se isključivo na kotao, moraju da drže za bar 10 C višu temperaturu vode od mene, a neki ne uspevaju da se ugreju ni sa temperaturom vode većom od 60 C. Inače, investitor je stavio 1 rebro/1 kvm.

Mana grejanja na kotao i povećanja broja rebara je u tome što se poslednji radijator najsporije zagreva i sistem je relativno trom kada se pokrene. Kotlovi su vezani na digitalni programabilni termostat i tokom januara su korišćeni 24/7 zbog kvara klima uređaja kada je račun bio 14800. S obzirom da grejem 60 kvm ovo i nije loša ukupna cena za el. energiju.
Inače je u januaru non stop neko bio kući (klinci bili prehlađeni) pa su i ostali uređaji radili stalno.

Podno grejanje je drugar uveo (novogradnja), i ima opravdanost samo kod velikih kvadratura, kao što je kod njega bio slučaj. Cena, prava sitnica :)
Njemu bi bilo neophodno bar 6 invertera što opet nije rešenje.

Priča je bila više oko grejanja i uštedama koje se postižu sa TP, hlađenje možeš i sa običnim klimama da završiš u toj kombinaciji. TP i nije namenjena da daje temperature kao daljinsko grejanje, tj. može ali će imati nisko iskorišćenje
TP+FC je ok ako ti ne smeta duvanje i nemaš puno malih prostorija pa da za svaku razmisljas da li da stavljaš fancoil. Ok je za veće prostorije i recimo podno strujno u kupatilu, sve zavisi od konfiguracije stana

Priča je počela oko ugradnje u stanove, obično je to voda-vazduh sistem. Voda-voda je bolji ali je to tek investicija sa bunarima i čudima, a i održavanje tih sistema je radost za sebe

znam ja to zato i kažem da ne misli neko da sa radijatorima koji su namenjeni daljinskom grejanju može zagrejati prostoriju sa TP. Možda u novim stanovima i može jer više niko i ne računa grejanje na visoke temp. Ako hladiš sa običnim klimama a TP samo za grejanje meni je to investiranje u dva pravca i nije logično. Ako mi ne smeta duvanje kad je hlađenje zašto bi mi smetalo kad je grejanje? TA isto radi sa izduvavanjem (mada ne mora).

TP voda vazduh je problem pri niskim temperaturama. Grejanje je najpotrebnije kad su one upravo niske. Retko ali se desi.:-devil-:

Daljinsko grejanje. Pa recimo BG toplane čim temp. noću padne ispod 0 da bi zaštitile svoje toplovode greju non-stop. To je nepotrebno ali oni tako štite svoje instalacije a to poskupljuje grejanje :-devil-:

TP voda-vazduh podrazumeva bunare. Prvo se navodi valjda spoljašnji medijum.

Dakle, za stanove kažemo da imamo vazduh (napolju) voda (unutra)?!? Ili grešim?

...

Što se tiče hlađenja leti, duvanje klima manje smeta kada se hladimo (sem ako baš ne duva direktno na nas dok sedimo u sofi), jer klime za hlađenje ipak rade višestruko manje nego za grejanje. Leti, kada je napolju >30, mi hladimo kuće/stanove na 25-27-25. Čak i 29 u kući je sasvim ok kada je napolju 35 i više. A i samo sušenje letnjeg vazduha pomaže da subjektivni osećaj bude mnogo prijatniji kada tek tek malo rashladimo stanove. Sa druge strane, grejanje zimi, moramo praviti mnogo veće razlike između spoljašnje i unutrašnje temeprature. Računajte da kada je napolju 0-5, a mi grejemo na npr. 22, to je preko 20C razlike. Plus što sušenje ionako suvog zimskog vazduha još pogoršava osećaj u kući.

Dve invertorke u stanu spomenute pre koju stranu, ništa mi nisu smetale kada su hladile leti. Mnogo su više smetale onih par dana kada su morale da greju zimi jer jednostavno, moraju višestruko više da duvaju, i veći dt da prave, da postignu zadato. :(

Poslednja izmena:
Meni to duvanje i ne bi smetalo toliko da klima duva vruc vazduh, ali prohladan vec nije prijatno, bar meni. Jedino da se negde postavi da kada se sedi u prostoriji ne duva u deo gde se sedi. Isto sam primetio da posto koristim jedan invertor za grejanje, zid uz koji duva se mnogo vise prlja, bele je boje tako da sa te strane nije bas praktično.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

pa ne postoji tp kojoj je spoljni medijum voda a unutrašnji vazduh pa ko se razume zna da postoji samo jedna vrsta vode i vazduha ili ako ti više znači vazduh/voda. tako da za nju nje potreban bunar.

pa šta mislite kako se greju svi ovi veliki objekti i poslovne zgrade??? ništa bez klimakomora i fancolia ili indukcionih aparata. duva hladno je tipična konstatacija ali problem je što čovek ima t oko 36° pa sve što duva ispod toga tumači kao hladno iako nije tako. zidni fancoili se obicno ugradjuju ispod prozora i duvaju uvis a plafonski su već stvar izbora gde da duva

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koliko znam postoje novije verzije fancoila koje duvaju i dole pri grejanju, s obzirom da je temperatura uvek niza dole

ima ali je obično pod blizu pa se namešta da duva horizontalno iznad poda a oni kojima smeta duvanje to mogu da osete [emoji16]

imaš i vazdušne zavese ali du one prvenstveno namenjene ulazima kao prva brana toplom/hladnom vazduhu [emoji6]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koliko znam postoje novije verzije fancoila koje duvaju i dole pri grejanju, s obzirom da je temperatura uvek niza dole

To sto duva ka podu mi nikad nije bilo jasno, pa to digne svu mogucu prasinu sa poda ili tepiha, kao TA pec

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

Dacu ti moj primer, za 85 kvadrata bi preko infostana placao daljinsko grejanje nesto preko 10k mesecno, znaci oko 1000 evra godisnje, bez ikakvog uticaja na kvalitet grejanja. S obzirom da je stara zgrada sa visokim plafonima verovatno bih morao i da dogrevam, znaci dodatni troskovi

Sa toplotnom pumpom i podnim grejanjem sam imao trosak za struju oko 6000 mesecno za zadnja tri meseca, neka bude tako i novembar i mart to mu dodje oko 30k godisnje. Eto to mu dodje najgrublji racun, daljinsko grejanje je jedno od najskupljih vidova grejanja

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

Interesantno....ja sam npr u Bg stanu od 96 kvm placao preko 15000 i nesto racun za centralno.

A sad imam staru mitsubishi klimu i 2x6kw el.kotao, 55kvm, alu stolarija ali bez izolacije, potkrovlje i visoki plafoni. Spustanjem temp kotla sa 60 na 45-47 postigao sam ustedu u odnosu na prosli decembar i januar, bilo 190 i 225e a sad 145 i 177e.
Uvece se gasi grijanje kad spavam, oko 4-5 kad dodjem sa posla palim oba grijaca i klimu, posle pola sata kad se zagrije kotao gasim klimu i jedan grijac, i ostavim tako do spavanja.
Drug ima veci stan el.kotao i podno, kaze radi ne gasi se nikad samo malo smanji uvece, i da mu ne prelazi 100e racun.

Sent from my E6653 using Tapatalk

Taj drug ima manje toplotne gubitke

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ne gresi bitan je red reči, voda vazduh i vazduh voda nije isto ali mnogi to poistovecuju.

Poslednja izmena:
Interesantno....ja sam npr u Bg stanu od 96 kvm placao preko 15000 i nesto racun za centralno.

Možda si gledao ukupan račun za infostan, mislim da je cena samog grejanja 120 din/m2 ako se ne varam

A sad imam staru mitsubishi klimu i 2x6kw el.kotao, 55kvm, alu stolarija ali bez izolacije, potkrovlje i visoki plafoni. Spustanjem temp kotla sa 60 na 45-47 postigao sam ustedu u odnosu na prosli decembar i januar, bilo 190 i 225e a sad 145 i 177e.Uvece se gasi grijanje kad spavam, oko 4-5 kad dodjem sa posla palim oba grijaca i klimu, posle pola sata kad se zagrije kotao gasim klimu i jedan grijac, i ostavim tako do spavanja. Drug ima veci stan el.kotao i podno, kaze radi ne gasi se nikad samo malo smanji uvece, i da mu ne prelazi 100e racun.

Kod mene u zgradi sam čuo razne priče o troškovima, generalno svi koriste etažno na struju i cifre su onako muške, tipa 30-40K mesečno zimi doduše za kvadrature 80-100 m2. Zgrada je stara sa debelim zidovima ali bez izolacije, visoki plafoni i ko zna kakva stolarija kod nekih. Pitanje je i koju temp ljudi drže danju, noću. Kad uporedim ovo moje operativne troškove sa njihovim pričama mislim da vredi ulaganje u TP, plus fasada kad se odradi nadam se ove godine će doneti još neku uštedu.

Ne gresi bitan je red reči, voda vazduh i vazduh voda nije isto ali mnogi to poistovecuju.
Ako se priča o TP onda imaš 3 tipa, voda-zemlja, voda-voda i voda-vazduh, zavisno od medijuma od koga se "oduzima" toplota i predaje vodi koja cirkuliše kroz sistem

Ako se priča o TP onda imaš 3 tipa, voda-zemlja, voda-voda i voda-vazduh, zavisno od medijuma od koga se "oduzima" toplota i predaje vodi koja cirkuliše kroz sistem

Ovde si nešto pobrkao. Prvo se navodi medijum od kojeg se oduzime toplota (mogu biti zemlja, voda ili vazduh), a onda onaj kojem se predaje (vazduh ili voda).

Bar u našoj terminologiji. :trust:

U stranjskoj, uglavnom navode air/water/geotermal uz reč source, da navedu šta je izvor.
Ali u našoj terminologiji, uglavnom se prvo navede izvor toplote.

Dakle, nema TP voda-zemlja.

Ima možda, zemlja-pod. :p :d

...

edit: Eh da, i ove što je voda iz bunara spoljni medijum, jesu geotermalne.

Poslednja izmena:
Pa sad ako je tebi od cele diskusije najbitnija terminologija ok. Ko razume princip rada TP od kog medijuma se oduzima toplota ne bi se ni obazirao na ove stvari

Ustvari možda će neko da TP voda-zemlja da razume da oduzima toplotu od vode i predaje je...zemlji, damn:d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno