Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

@poolmaker: Potvrdio si to tako što si radio reset na "rupicu" pozadi na ruteru (stisneš k držiš 20-ak sekundi)?

Ako stvarno dolazi sa zaštićenim WiFi signalom morao bi negde da bude naveden password. Najčešće bude nalepnica na samom ruteru, eventualno nezalepljena nego u kutuji sa ostalim papirima i čudesima.

A postoji i WPS dugme praktično na 99% modela rutera, "samo" varira da li je WPS funkcionalnost enabled ili disabled. Pa ako radi WPS onda se tako konektuješ bez kucanja password-a.

Nije baš ni takva retkost da ruteri dolaze u factory stanju podešeni tako da ne dozvoljavaju pristup podešavanjima kad je korisnik povezan preko WiFi... pa da onda apsolutno mora žična veza sa ruterom da bi se re-konfigurisao.

Najviše "volim" kad naletim na takve situacije kod rođaka koji naravno ne poseduju nikakav komp (pa šta će im, imaju Android telefon??) pa moram da jurim od koga da pozajmim laptop da bi podesio ruter. A nisu sastavili 2 ugovora kod jednog provajdera, stalno menjaju.

Poslednja izmena:
Da, uradio sam reset. Nakon reseta je wifi standardno isključen, kad se uključi šifra je tu. Inače šifra je random, još jedan pokazatelj da je fabričke vrste.
Ne piše nigde šifra, ni u papirima ni na ruteru. Nije problem ući preko lan, samo je ovo prilično čudno i nekim korisnicima će prouzrokovati glavobolju (ako je u pitanju novost a ne izolovan slučaj).

Jesi gledao na dnu ovog plastičnog postolja da li ima nalepnica? :d

Verovatno je neki izolovan slučaj. Zaboravili kinezi da spakuju sve što ide u kutiju :p

Ruter sam "skenirao" u 360°, i pregledao sve stranice svega što imaju od papirologije :) Još im objašnjavam da ovo naprosto nije logično i da ako dolazi pod šifrom mora je imati negde. Ja bih rekao da su u mts dobili novu pošiljku (nov je ruter) i da je neko propustio da uradi svoj posao, pa će biti još slučajeva, ali da nije nova politika firme već izolovan slučaj.

A da li je ista verzija firmware, i da li su još uvek isti admin login podaci?

Ja sam skoro podešavao ovaj novi zte ruter od box4 paketa(menjao pass na wifi) I dolazi ruter sa lozinkom na wifi
Ali na uredjaju piše lozinka - 8 random slova i brojeva

Poslednja izmena:
koliko je minimum da bi radila 3 uredjaja za tv i net? bili kod mene da vide kako da mi uvedu novi broj ali sam rekao hocu brz internet, pa su se vratili rekose doci ce neko da izvrsi merenje pa onda ce mi reci sta i kako...

Poslano sa mog Redmi 5A koristeći Tapatalk

Zavisi da li gledaš SD ili HD kanale na ta 3 risivera. HD kao troši 8 Mbps po kanalu . Dakle 3 x 8 Mbps za TV-ove + koji internet paket treba da dobiješ. To je kako bi trebalo da bude, da i kad sva 3 TV-a gledaju HD kanal i dalje imaš punu internet brzinu.

U prevodu čak i sa "samo" 20 Mbps internetom 3 risivera bi trebalo da dobiju samo korisnici koji su do 1km od centrale. Pošto se prilično mali procenat stanovništa uklapa u tu idealnu formulicu onda kreću sa varijantama da ti pušte tipa 24 Mbps ukupno na portu za 20 Mbps paket + (2 ili 3) TV risivera i onda ti naravno "TV pojede internet".

A ljudi kojima 50 Mbps i 3 IPTV risivera može da radi preko VDSL-a je tek malo... samo kome je "mini centrala" bukvalno u zgradi ili susednom ulazu.

Poslednja izmena:
Bilo bi bolje da to postane nova praksa, pošto je Wifi bez passworda na fabričkoj konfiguraciji toliki bezbednosni propust da ne bih znao odakle da krenem.

Meni su pre neki dan resetovali ruter remotely tokom prebacivanja na Box, i naravno Wifi je ostao neobezbeđen. Došlo mi je da izujedam nekoga...

Jedini način da budete iole bezbedni sa takvim propustom je da ugasite remote management na ruteru čim Telekom završi sa setovanjem usluge. I da se nadate da se ruter neće sam od sebe resetovati prilikom strujnog udara ili sličnog.

koliko je minimum da bi radila 3 uredjaja za tv i net? bili kod mene da vide kako da mi uvedu novi broj ali sam rekao hocu brz internet, pa su se vratili rekose doci ce neko da izvrsi merenje pa onda ce mi reci sta i kako...

Minimum bi ti bio oko 26-28 mb za 3 tv-a i net 10 mb podrazumeva se preko vdsl-a.Meni npr 2 tv-a i net 10 mb rade na 19.3 mb i to lepo radi preko adsl-a.Sve zavisi od toga u kakvom stanju ti je linija sto su manje smetnje na liniji mozes da izvuces vece brzine :)

Poslano sa mog Redmi 5A koristeći Tapatalk
ovako kod mene izgleda 50/8 i 3 HD IPTVa.

da2b05def3d8f3533d1b88e8c204f5db.jpg

Sent from Galaxy S8

ne znam koliko sam od centrale

Sent from Galaxy S8
4e84cb2dcd6d6e0462aea22ebaaf9dfa.jpg

Poslednja izmena:
Imam dva meseca do isteka BOX4 paketa i pitao MTS za novi ugovor i besplatne mesece ali kazu samo 2 meseca free za mene... Kao, posto se obnavlja ugovor nema iste pogodnosti za mene kao i za novog korisnika.
Znaci, sto si duze kod njih sve manje ti daju :)

Zakasnio si izgleda. Davali i 10meseci za stare korisnike...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da li se uz MTS optiku dobije neki modem/ruter koji podrzava 5GHz ili ne?

Dele Huawei HG8245H tako da bi odgovor trebalo da bude: NE.

Ne mora da znaci, mozda jos uvek nemaju 5G rutere koji dobro rade sa mnostvom uredjaja.

Ja jos uvek nisam nasao 5G ruter koji dobro radi sa svim Samsung telefonima, tako da mi 5G efektivno nista ne znaci. Ili se otkacuju stalno ili curi baterija kao blesava (za 2h ode 100% i da se telefon ne koristi).

@alfaunits brate nešto si opasno krenuo u "advokat MTS-a" ulogu u poslednje vreme. Odudaraš od tipičnog stava "Telenor je zlo, sve ostalo može da prođe" :d
Za svaki objektivno gl*p potez Telekoma/MTS-a ti imaš opravdanje.

To što Šljamsung je uspeo da ima gori "WiFi stack" na Android telefonima čak i od LG-a ne znači da neki internet provajder u 2019. godini može da koristi tako nešto kao opravdanje zašto "džabe da vam dajem 5GHz"... a kamo li da to njihov drveni adokat navodi kao argument.

Ono što jeste tačno u vezi 5GHz WiFi u globalu jeste da OEM-i se ne drže podjednako dobro ili podjednako loše specifikacije pa imaju neki imaju ili nemaju probleme sa određenih "channel"-ima. Ali hvala bogu svaki ruter nudi mogućnost promene channel-a na kom će da emituje signal pa eto ko ima tako neki "bangav" uređaj nek se lepo upušta u avanturu otkrivanja sa kojim tačno setom podešavanja će da radi 5 GHz WiFi na tom čudu tehnike i tehnologije. Ako ne može da se namesti takvog nesrećniku eto ima 2.4 GHz kao "fallback" pa nek se snalazi.

Ni na kom janalu, podesavanju, itd.mi nisu rsdili 5G sa Samsunzima. A i drugi uredjajj imaju problema, s.amo nisam toliko bas primetio.

Mozda Huawei nema dibar izbor, a ni ZTE, a MTS je vezan za njih?
Ali i da nije to, ako pocne 100.000 da se zali kako im ne radi telefon, to je ODLICAN razlog da provider uopste ne ponudi 5Ghz.

Meni se to ne svidja, Havajci mi na 2.4GGz rade bolje nego bilo koji ruter.

Ako ti je moje musljenje branjenje telekoma, get a life :)

To ti je rezon kao da si izjavio možda je najbolje da dele samo modeme da se nikad ni jedan korisnik ne bi požalio na "protok"/brzinu preko WiFi.
I možda bi bilo najbolje da ponude samo brzine koje će da rade i na 4km od centrale... da svi budu podjednako nezadovoljni :D

Koliko gledaju da što jeftiniju opremu nabavljaju čudi me da im ti ONT-ovi imaju gigabitne LAN portove...

Pa kako mislis da nemaju gigabitne portove, ako nude gigabitne brzine kod najveceg paketa na optici.

Pa istom logikom kojom nude WIFi n uređaj a korisnik će možda da uzme upravo taj 1Gbps paket :D
Ne bi bio prvi put da provajder da uređaj kojem samo WAN port (i WiFI u teoriji) može da ostvari brzinu paketa a LAN su limitirani na 100 Mbps. Po staroj dobroj srpskoj maximi "ma kao da nekom [uređaju] treba više od 100 Mbps" aka "šta će ti više?" ;)

Po staroj dobroj srpskoj maximi "ma kao da nekom [uređaju] treba više od 100 Mbps" aka "šta će ti više?" ;)

Tako i mene pitali tehničari u Telekomu još 2009 godine kada smo dobili novu centralu na kojoj može Caller ID, ono u fazonu "ma šata će ti to sada da menjaš broj zbog identifikacije, šta će ti ta identifikacija" :d

Poslednja izmena:
To ti je rezon kao da si izjavio možda je najbolje da dele samo modeme da se nikad ni jedan korisnik ne bi požalio na "protok"/brzinu preko WiFi.
Da su znali da ce se korisnici toliko zaliti sto nemaju 101% od "DO" brzine, ne bi nikada pustili WiFi :)
I možda bi bilo najbolje da ponude samo brzine koje će da rade i na 4km od centrale... da svi budu podjednako nezadovoljni :D
Pa jedino vreme i nisu nudili VDSL/optiku iako je bila dostupna na relativno puno lokacija. Ako nemas vezu naravno.

Ali valjda vidis razliku izmedju "nemam 100% brzine na WiFI-u" i "ne radi mi uopste telefon na ovom WiFi-u" i "za 2h mi se isprazni telefon"?
Ovi prvi su smaraci, mada i zbog njih bi verovatno ostali bez wifi-a, da su znali da ce tako biti.
Ali ovi drugi imaju pravo, i bombardovali bi ih reklamacijama.

evo npr kod zeta u nemackoj, paket 400/20 mereno preko wifi na samsung s8 telefonu. kako kod njih nemaju problema sa wifi?
kod mene kuci, imam neki netgear 5ghz ruter i svi uredjaji koji podrzavaju 5ghz se kace bez problema. jedino je domet dosta slabiji od 2,4ghz ali u dnevnoj sobi u kojoj je ruter bez problema se kaci i moj s8, s7, neki huawei tablet, iPhone (valjda 6+) itd itd..
3302971638115d5e1a444709300ee376.jpg

Sent from Galaxy S8

Nazad
Vrh Dno