Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A koliko dobro hlade ti aspiratori, da li su efikasniji od klasicnih klima i da li bi ste preporucili da se montiraju u dnevnu sobu ili spavacu i da li su i koliko jeftiniji od klasicne klime... :d

:beat:

Služe za ventilaciju, i u kombinaciji sa klimom su prilično jeftiniji os Ururu Sarare

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

MA ZEZAM SE... :D
Dosadilo pisati o klimama (ionako se sve isto prica svo vreme, skoro) pa se prvo opalilo o izolaciji kuca, a sad i o kuhinskim uredjajima... mada jeste zanimljivo i moze biti korisno nekome sigurno.

Kopao sam i konačno pronašao. Uvek me je kopkalo kad pročitam da je prednost Gree klima uređaja nove generacije inovativna G10 inverter tehnologija. Kopao, kopao i konačno pronašao šta je to G10 inverter tehnologija:

1. g10-niska-frekvencija
NISKA FREKVENCIJA RADA
konstantna temperatura
ušteda energije

2. g10-niska-buka
NISKA BUKA PRI RADU UREĐAJA
izuzetno tih pri radu
udobnost

3. g10-velika-brzina-dsp-procesora
VELIKA BRZINA DSP PROCESORA
precizan rad
efkasan rad

4. g10-kontrola-putem
KONTROLA PUTEM KOMPJUTERSKE SIMULACIJE
male fluktuacije
niska buka

5. g10-visoka-preciznost-kontrole
VISOKA PRECIZNOST KONTROLE
širok radni opseg
precizna kontrola

6. g10-automatsko-prilagodjavanje
AUTOMATSKO PRILAGOĐAVANJE OSCILACIJAMA NAPONSKE MREŽE
visoka stabilnost
manje kvarova

7. g10-tehnologija-korekcije
TEHNOLOGIJA KOREKCIJE FAKTORA SNAGE
bolja zaštita
visoka efikasnost

8. g10-velika-pouzdanost
VELIKA POUZDANOST
visok kvalitet
superiorne performanse

9. g10-ekoloski-prihvatljivo
EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO RASHLADNO SREDSTVO
visoka efkasnost
ekološki prihvatljivo

10. g10-ufh-flux
UFH FLUX-WEAKENING KONTROLA
brzo grejanje
brzo hlađenje
Eto, čisto da znate šta znači G10 inovativna tehnologija invertera.

Nego, šta mislite o Mitsubishi MSZ SF25VE?

Poslednja izmena:
Ventilacija podrazumeva zamenu vazduha, aspirator samo izvlaci.

Imam ventilaciju u kuci i svakako da je bolje da se stavi pravi sistem, ali u stanove je to malo teze staviti, tu bih kupio Ururu.
Ururu takodje i odrzava vlaznost na idealnom nivou, ako treba, skuplja vlagu spolja i ubacuje unutra na osnovu senzora.

@Banacanin
G10 je standardan inverterski kompresor.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kopao sam i konačno pronašao. Uvek me je kopkalo kad pročitam da je prednost Gree klima uređaja nove generacije inovativna G10 inverter tehnologija. Kopao, kopao i konačno pronašao šta je to G10 inverter tehnologija:

1. g10-niska-frekvencija
NISKA FREKVENCIJA RADA
konstantna temperatura
ušteda energije

2. g10-niska-buka
NISKA BUKA PRI RADU UREĐAJA
izuzetno tih pri radu
udobnost

3. g10-velika-brzina-dsp-procesora
VELIKA BRZINA DSP PROCESORA
precizan rad
efkasan rad

4. g10-kontrola-putem
KONTROLA PUTEM KOMPJUTERSKE SIMULACIJE
male fluktuacije
niska buka

5. g10-visoka-preciznost-kontrole
VISOKA PRECIZNOST KONTROLE
širok radni opseg
precizna kontrola

6. g10-automatsko-prilagodjavanje
AUTOMATSKO PRILAGOĐAVANJE OSCILACIJAMA NAPONSKE MREŽE
visoka stabilnost
manje kvarova

7. g10-tehnologija-korekcije
TEHNOLOGIJA KOREKCIJE FAKTORA SNAGE
bolja zaštita
visoka efikasnost

8. g10-velika-pouzdanost
VELIKA POUZDANOST
visok kvalitet
superiorne performanse

9. g10-ekoloski-prihvatljivo
EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO RASHLADNO SREDSTVO
visoka efkasnost
ekološki prihvatljivo

10. g10-ufh-flux
UFH FLUX-WEAKENING KONTROLA
brzo grejanje
brzo hlađenje
Eto, čisto da znate šta znači G10 inovativna tehnologija invertera.

Pa to pise na svakom sajtu, nisi morao puno da kopas. Sve to stoji u praksi, Viola je ekstra tiha, spoljna mi je bila besumna do pre neki dan kad je bila magla i minusi, onda je nesto cudno brundala spoljna. I kad radi defrost ima nekih vibracija kojih u redovnom radu nema.

Radi se o tome da je navedeno da je G10 nešto što do sada nije postojalo u klimatizaciji i da je to produkt njihove pameti i tehnologije u izradi invertera. Kakve veze ima Velika pouzdanost ili ekološki prihvatljivo rashladno sredstvo sa njihovom tehnologijom invertera? To su marketing nebuloze.
Ja ti verujem da je tiha, vibracije su normalne kod defrosta. Negde su jače a negde slabije zavisi do modela klime, to nije problem. Znači sve je to u redu. Prihvatam i činjenicu da su istakli da je energetska efikasnost Viole A+ na grejanju ali sam pronašao da je to u toploj klimatskoj zoni. A to se retko gde nalazi u specifikacijama kod prodavaca. Nisu oni ništa slagali ali jesu obmanuli, dovode kupce u zabludu. To nije fer, to je lagarija.

Sve najbolje, best by serija klima od mitsubishija.
Ja imam jaču sf42 a kolega R32 verziju ap42vg. Iako je novija i natrpana fičerima , zaključili smo da se puno štedilo na ap seriji.
Izgleda da je to trend kod svih brendova.

Za grejanje meni je bitan podatak koji je proveren i potvrdjen od strane Eurovent-a a to je Power Design. Dzabe njoj Wifi, G10, i-feel kad se ne zna TACNO sta ta klima daje na minusima, bitno da stoji da moze na -20, -30c. Primer, komsija koji je uzeo Amber zna samo da ce to da greje i na -30c a ne zna kako ce da greje i koliko ce da trosi. Oni rekose da im je klima za novembar potrosila 10000din, to je onaj prostor od 90m2 mada ja vidim da nema toliko, nije to veliko ni priblizno kao moja kuca. Ima mozda 50-60m2 plafon. To je onaj objekat koji nema zidove vec stiropor 10-15cm sa OSB tablama. Nisu se smrzli tako da Amber radi posao. Cekam da vidim koliko ce da im bude racun za decembar koji je bio dosta hladniji.

Poslednja izmena:
10K i nije mnogo za potpuno neizolovan prostor. Bez sale. Sve i da je 50m² ok je cifra. Jel to samo klima potrosila ili je ukupna struja? Meni je za decembar stiglo 8K struje ali ja je stvarno ne stedim, komp se ne gasi nikada, klima sljaka, mermoterm u spavacoj, bojler uvek upaljen... Ove godine je decembar bio hladniji nego prethodnih godina tako da je cifra ok. Oko 4500-5000 din sam platio vise nego inace kad ne grejem tako da mi je to skroz ok.

Tapatalk from Poco loco

Imate mogucnost online provere racuna za el. energiju. Ne morate da cekate da ih odstampaju i postara da ih ubaci u sanduce. Kovertu racuna nisam otvorio godinama...

Kod nas 7400 din. Reklo bi se da su kinezi potrosili manje od 5k dinara, a nisu zaljeni, utopljavali su i na 26C prostorije. Jer komfor nema cenu ;)

Evo vam link pa izaberite odgovarajuci u zavisnosti gde pripadate:

http://www.eps-snabdevanje.rs/kupci/Pages/Uvid-u-racun.aspx

Za jugoistok je lako napraviti nalog, potreban je samo ed broj cini mi se, za podrucje Beograda je korisnicko ime ed broj, a lozinka je jmbg kupca. Za ostale, ne znam, ali verujem da cete se snaci.

Poslednja izmena:
@Max_rs
Pročitao sam tvoj raniji post i zaključio da si zadovoljan korisnik, zato sam taj model i uvrstio u uži izbor. A koliko kvadrata hladiš-greješ, izolacija?

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

I za elektrovojvodinu treba samo ED broj..
Kod mene racun za decembar sa svim potrosacima 12 hiljada...sa dve klime grejem 80m2,ves masina i susilica rade veoma cesto

Huawei mate 10 lite

Meni Amber sama greje 80-90m2, na ukupno 150m2 grejanog prostora od strane 3 Ambera i 1 Viole , pored 200m2 negrejanog, racun za struju 11k dinara u decembru.

Sa slike skinite 3k na neke obracunske grupe, to treba da se iskljuci od sledeceg meseca.

29fbf7990651dda87a9f5008b28490dd.jpg

Poslednja izmena:
@banacanin, ti si bese preosetljiv na osetljivost senzora? ;)

Moj savet ti je da izbacis taj model iz kombinacije, neces biti zadovoljan. Evo vidi kako kod vranjanca radi to cudo od japanskih senzora:

https://www.youtube.com/watch?v=7zEzJ9VzbGY

https://www.youtube.com/watch?v=O0qu6KbcDI0

https://www.youtube.com/watch?v=S1w8Zt7lYN8

https://www.youtube.com/watch?v=znZosHYoeT0

Ima on jos klipova, pa dobro obrati paznju. Onaj termometar kod tv-a mu je na 60cm, a onaj pored daljinskog je na 1.3m - Potrosnja fina, za vec pregrejanu prostoriju. :)

Uredjaj je bombonica. Ali bi po tvojim ranijim komentarima ovo ispalo obicno kinesko smece i nikada u tvoj dom ne bi moglo uci. :)

Salim se naravno! Nisam ja kao vi japanci. :p

@Max_rs
Pročitao sam tvoj raniji post i zaključio da si zadovoljan korisnik, zato sam taj model i uvrstio u uži izbor. A koliko kvadrata hladiš-greješ, izolacija?

Aktivno grijem 2 od 3 etaže kuće 9 x 9 m sa 5 cm stiropora ( 30 cm krovna izolacija).
Inverter instaliran na srednjoj etaži u prostoriji 33 m2 naspram vrata ka hodniku i unutrašnjim stepenicama ka potkrovlju.
Sve do dvocifrenog minusa inverter može grijati tu srednju etažu - nekih 65 m2 a oko nule dobaci i dobar dio toplote na potkrovlje.
Ako ga ograničim vratima na osnovnih 33 m2 ( dnevna + trpezarija / kuhinja ) ugrije bukvalno za 15 min i modulira na 250 - 300 W. Kad grije sve ide od 500 - 1500 W.
Sve u svemu odlično popunjava " rupe" u radu cg na pelet i primjetno skraćuje rad peći u toku 24 časa.

@banacanin, ti si bese preosetljiv na osetljivost senzora? ;)

Moj savet ti je da izbacis taj model iz kombinacije, neces biti zadovoljan. Evo vidi kako kod vranjanca radi to cudo od japanskih senzora:

https://www.youtube.com/watch?v=7zEzJ9VzbGY

https://www.youtube.com/watch?v=O0qu6KbcDI0

https://www.youtube.com/watch?v=S1w8Zt7lYN8

https://www.youtube.com/watch?v=znZosHYoeT0

Ima on jos klipova, pa dobro obrati paznju. Onaj termometar kod tv-a mu je na 60cm, a onaj pored daljinskog je na 1.3m - Potrosnja fina, za vec pregrejanu prostoriju. :)

Uredjaj je bombonica. Ali bi po tvojim ranijim komentarima ovo ispalo obicno kinesko smece i nikada u tvoj dom ne bi moglo uci. :)

Salim se naravno! Nisam ja kao vi japanci. :p
Pa imas i moj snimak, gde Fujitsu pregreva za 5c, setovano na 23, ona gruva na 28, setovao na 30, ona je uspela na 35c da zagreje :)
Smrt za one koji vole 20c :)

Heroj, kako si ga ubo bas u kilovat da bude 1600kWh? :type: - Ne citaju oni, vec im ostavljas ceduljicu?

Kako si se oslobodio tv pretplate? I zasto da odbijamo 3k, kad su to akcize, porezi i ostale EPSove sitnice?

I ne, ne zelim da zapocnem taj rat, samo sam hteo usputno i neobavezno da se nasalim! Briga me kako odrzavaju i gde je mereno i kolika je razlika u temp na nekoliko metara... Mislim to svima treba da je jasno odavno da je NEMOGUCE da bude svuda podjednaka temp u svakom delu stana/kuce/prostorije/cega god. Ako znaju bar osnove fizike. Ostalo su forumske baljezgarije... :)

Maks, nisi naveo nadmorsku visinu, ipak si ti malo ekstremniji slucaj od vecine nas ovde. Inace hvala ti puno za onoliko KORISNOG znanja poklonjenog u onoj temi o Alfi!

Poslednja izmena:
Nema na čemu , 870 metara nadmorska.
8 mjeseci grijanja/dogrijavanja i 3 dana hlađenja :).

@Qizo
Hvala što si se potrudio da sve to prikažeš. Vidim da je raspon temperature dva stepena od podešene na daljincu. Oknkeste odstupanje ali je i činjenica da je to klima koja greja 45 kvadrata na -14, moj respekt za takvu 12-cu.
Moj drugar ima prodavnicu i ima upravo tu kvadraturu, na spoljnim zidovima dvojka stiropor iznutra i bogami lepe staklene površine ali stolarija nova. On ima jednu klimu Gree Boru 18-cu ne inverte + grejalicu karolifer liči na klimu od 2kw i kad udari spoljna na minus unutra kreće atletika, hladno je. Zato moj respekt za klimu koja u 45 kvadrata napravi 23 stepena na -14. Verovatno je taj kolega što ima Mitsu dobro izolovan ali opet respekt, a to što troši 900 w/h pa normalono, pitaj Milana koliko njegova troši na sat kad je bilo -10. Ali i Milanovoj svaka čast kad na
tim minisima baš greje,svaka čast. Jedino kod Ambera što ima bezveznu kulturu rada a što se ostalog tiče klima je odlična, greje!
Hajde Qizo a i ostali dajte svoj predlog za klimu, 8 cm stiropora, dva spoljna zida, troslojno termopan staklo, 18 kvadrata, zid sa unutrašnje strane do prostorije koja se greje, tavan 5cm stiropora na ploču sa gornje strane, 3 cm stiropora na ploču sa donje strane, nemam parket pod na tlu, cokla izolovana 2 cm stirodura. Klima bi bila usmerena ka vratima pa dole stigne i u hodniku al prevashodno da leti hladi, zimi da greje :)

Pa dobro, ali nije ni fer porediti on-off klimu + grejalice sa inverterskom. Ja sam vec pisao da svakome od nas klime rade u razlicitim okolnostima i uz razlicite prohteve. Neki hoce(mo) i 25+C povremeno u stanu, neki drugi vole da ne bude vise od 20-21C itd, da ne smaram bzvz razumes me.

Nije dovoljno dati samo velicinu, broj spoljnih zidova, izolaciju itd, ima mnogo toga i u tome gde je kuca, kako je postavljena, cime je zidana, lista stvari koje uticu je realno ogromna. Evo, kod nas u Nisu su zime sigurno blaze i krace nego kod maksa 2-3x (a gde je vlaga, a gde je vetar, a gde su padavine?). Ne bi bilo fer, da kazem evo ja grejem 45kvm sa (kineskom) 9tkom, ista izolacija, a potrosnja 30-40% manja. I da izvucem zakljucak da je moj kinez superiorniji od mitsu, sto svakako nije pa bio on Gree ili Midea ili _____ (upisi sam). Ali takodje ne treba ni preterivati u drugom smeru kako se ovde cesto radi. Valjda je cilj razmena iskustva i stanja, a ne samo napadanje svega sto nije Fuji, a ovamo svako malo trci sa dzezvom i zalivaj najbolji uredjaj na svetu, koga su projektovali najbolji inzinjeri na planeti. Budimo realni. Evo maks je dao kintu za mitsua i bukvalno 2 dana kasnije odmah napisao gde su i sta su isfusarili (vezano za plastiku i lim u spoljnoj jedinici - a tek sta je sve pisao o Alfi xD). A ovde nije to slucaj. Vec se porede kinezi koji rade u 3x gorim uslovima od japanaca i vade zakljucci kako je X bolji od Y i Y je ***** i samo to na ripit.

Pa evo ti Milanov slucaj. Od konstruktivnih postova nista. Nego se samo ponavlja. Ta klima je **** i ta klima je ****, Gree je *****. Mislim bravo. :) A klima je ocigledno OK, ali uslovi u kojima radi nikako nisu OK, plus Milan daje jako malo informacija da bi mogli da mu pomognemo. Zato sam u jednom trenutku i rekao da mi nismo Baba Vange ovde :D
Tek sada nakon nekoliko meseci davanja informacija na kasicicu je sklopljena neka slika kako to izgleda kod njega i koji su uzroci za takvu kulturu rada.

Ako hoces iskreno, taj model za koji si pitao, gledao sam pre godinu dana (tada sam i nasao ove klipove sto sam okacio iznad), posto je bilo u planu renoviranje pridzemlja i zamena alfa sporeta + ta peci/uljanih radijatora za neki drugi vid grejanja. Hteo sam da se uzme bas taj model x3. Jer je prizemlje hladnije, samo dnevna i kuhinja+spajz su na zemlji, hodnik, kupatilo i dve spavace su iznad podruma i dveju garaza. Hteo sam da se greju Mitsijem, ali potreba za plamenom i radijatorima je prevagnula (njihov novac, neka kupe sta hoce i kupili su).

Kao sto vidis, moja preporuka je bas model za koji si pitao. :) Ali isto tako mislim da ti ne treba takva zver za takvu prostoriju. Drugo ti ne bih preporucivao, pa posle Qiza me za**** :D

Eto ja se ogrejah u decembru na 2 kineza + treci on off cajniz povremeno (vivax), TCL i Gree, ni na jedan ni na drugi nemam zamerku. Greju. Leti hlade. Meni je dosta. Uredjaj kao uredjaj. Radi ili ne radi, ako ne radi, moze li se sta preduzeti da radi bolje, ako moze, preduzme se, ako ne moze, ne gine mu zamena. Ali Mitsu je Mitsu, da se razumemo! :D

Poslednja izmena:
Kod mene je soba 16m2, 2 x spoljni zid, 8cm stiropor, ispod se ne zivi, nema izolacije, samo parket, u stanu iznad ne zivi niko, u estrihu ima 3-4cm stiropora, vrata od hodnika su otvorena.

Sobu grije Mitsu ap25vg sa manje od pola snage, kad je nocna temp. bila -12, a dnevna oko -3 za 24h je potrosio 10.3kWh, temp. sobe je 24°C dnevna i 19°C nocna.
Za sad se Mitsu pokazao odlicno, mozda malo vise forsira tisinu na automatici.

Poslednja izmena:
Za 18m2, bukvalno bilo koja klima ce da ogreje.

Evo, kod babe, kuhinja(kujna popularno u selu) od 20-25m2, zidana pre fazon 100 godina, nikakva izolacija, vrata kriva sa staklom, prozori isto samo staklo, Viola na -2 drzi 30c kada sam probao, standardno odrzava 27c, kako je i setovano, na sat i po palila odmrzavanje.

Mission bi mogla da greje tih 18m2 kao iz sale.

Quiza, kako to mislis, 25c? :D

c991edcf9fcbd38bca5aefba509d5a74.jpg

Poslednja izmena:
Viole su preskupe sad. Ja gledao jos jednu ali devetku da ubacim kod male u sobu ali kosta kao 12ka letos sto sam uzeo...
Ima neko predlog za dobru devetku sa wifi (obavezno) i spoljnim grejacima a da ne prelazi 50k?

Cene 9-ki su obično jako blizu 12-cama. A neke 7-ce su čak skuplje od istovetnih 9-ki. Čudno, ali tako je.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ako se dobro secam Violu 12 sam platio u E***u letos 49.999 na akciji a 9 je bila oko 45. Sad je 9ka 55.000 skoro. A nema mi logike da leti budu nize cene...

Kako nema logike.
Leti se prodaju vece kolicine pa su i rabati veci kako za distributere od regionalnih centara tako i za montere i prodavnice od distributera.
Split sistemi vec duze vreme nisu dovoljni za postojanje distributera i vecina je usla u posao sa ozbiljnom klimatizacijom tako da prezime i bez rasprodaja spliteva.

Kako se na Gree daljincu gasi child lock? Dete nam zaključalo daljinski...

Edit pomoglo vadje je baterija

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno