Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Jedna pošiljka sa praćenjem, mi je stigla 31.12. Naravno, od tada počinje da teče onaj rok za potvrdu prijema od deset dana. Koji služi i kao rok za dispute, zar ne? Barem je ranije tako bilo?

Mene buni sledeće, što pored sata koji odbrojava, imam ovo:

Reminder:

Please confirm receipt in (sat koji odbrojava, imam još oko dva dana). If there are any problems with the item(s), you have 15 days to file a dispute after you have confirmed receipt.

Ranije je bilo, ako "potvrdim" prijem (u onih deset dana), nakon toga, nemam pravo na dispute.

Međutim, ako sada "potvrdim" prijem, imam pravo na dispute u roku od 15 dana od momenta potvrde. Da li je to zaista tačno?

Ako je tačno, onda ja zapravo imam fore od najviše 25 (10 za potvrdu pošiljke i 15 za dispute) dana, da vidim, šta nije u redu sa pristiglom pošiljkom?

Zaista ne znam šta treba da računam, pitam lepo.

Pošiljka od strane pošte je uspešno isporučena 31.12. To i Ali zna.

Od tog trenutka teče deset dana za potvrdu prijema. Tih deset dana je ranije služilo i kao rok za dispute.

Meni je problem, šta u stvari predstavlja ovih 15 dana.

Sat i dalje odbrojava 10, ne 15 dana.

Ako pustim da istekne rok za potvrdu prijema, da li nakon toga imam vremena za dispute?

Da li je to 10+15 dana?

Da li je to, ako računamo istovremeno dane i za potvrdu prijema i rok za dispute, 10+5 dana?

Da li i dalje imam samo ova dva dana što odbrojavaju?

Poslednja izmena:
Please confirm receipt in (sat koji odbrojava, imam još oko dva dana). If there are any problems with the item(s), you have 15 days to file a dispute after you have confirmed receipt.
Znaci 2+15

Kupovao sam trake za kosu za decu i naručio pogrešnu boju, u roku od pet minuta sam otkazao porudžbinu razlog other... međutim posle nekoliko sata mi je došao mail da je porudžbina poslata... U pitanju su dvesta dinara ali zašto nisu otkazali? Mogu li nešto da učinim kad trake stignu?

Sent from my PRA-LA1 using Tapatalk

Ne mozes.
Nisi ti otkazao, vec si poslao molbu za otkazivanje sa kojom kinez ne mora da se slozi, kao sto u tvom primeru i nije.

Trebalo je da posaljes poruku prodavcu da ti promeni robu, ovako se uspanicio da ne ostane bez kupca i poslao sto pre.

nije on ni poslao nego je obelezio da je poslao da mu kupac ne izmakne.

Sta je tu je...
najbolje da mu poslajes poruku i zamolis da ti umesto te odabrane posalje boju koju si hteo, ali nemoj da mu s eobracas tonom kao da on nesto mora, jer ne mora...

Znaci ljubazno ga zamoli, i 90% su sanse da te poslusa ako ima tu boju.

Mislim da je 10+15, ali ne smem 100% da tvrdim.

Znaci 2+15

I ja isto tako mislim, jedino tako može da se shvati "reminder".

To mi je nekako glupo, potvrdiš prijem u kojem možeš dati i pet zvezdica, da bi se kasnije utvrdilo da je pošiljka, po nakški "nesaobrazna", odnosno ima falinku. Ima se vremena 15 dana za to, nakon prijema. Mislim, lako će se utvrditi, da li je sve u ovih (prvih) 10 dana u redu i shodno tome, da se da ocena (i utisak). Lepo je što se ima još 15 dana, ali mislim da se ne mogu promeniti onih 5 zvezdica, ako su date i tome slično.

Imam opciju za dispute, za neke ranije pošiljke i sa kojima je sve u redu. Tapnuo, kliknuo sam, čisto da vidim šta će biti, ionako nemam nameru otvarati dispute za stvari koje savršeno rade. Odmah me obavestilo porukom da je isteklo onih 15 dana za dispute.

Dakle, najbolje je da otvorim dispute, da ne rizikujem da istekne. Poslao sam poruku prodavcu pre nekoliko dana, šta sve nije u redu, ali se ne javlja uopšte.

I ja isto tako mislim, jedino tako može da se shvati "reminder".

To mi je nekako glupo, potvrdiš prijem u kojem možeš dati i pet zvezdica, da bi se kasnije utvrdilo da je pošiljka, po nakški "nesaobrazna", odnosno ima falinku. Ima se vremena 15 dana za to, nakon prijema. Mislim, lako će se utvrditi, da li je sve u ovih (prvih) 10 dana u redu i shodno tome, da se da ocena (i utisak). Lepo je što se ima još 15 dana, ali mislim da se ne mogu promeniti onih 5 zvezdica, ako su date i tome slično.

Imam opciju za dispute, za neke ranije pošiljke i sa kojima je sve u redu. Tapnuo, kliknuo sam, čisto da vidim šta će biti, ionako nemam nameru otvarati dispute za stvari koje savršeno rade. Odmah me obavestilo porukom da je isteklo onih 15 dana za dispute.

Dakle, najbolje je da otvorim dispute, da ne rizikujem da istekne. Poslao sam poruku prodavcu pre nekoliko dana, šta sve nije u redu, ali se ne javlja uopšte.

Mozes da otvoris spor odmah sad ali nije nuzno, mozes da potvrdis da ti je predmet stigao i da ga ocenis nakon toga imas jos 15 dana mogucnosti
za dispute.

Zahvaljujem na potvrdi. :)

Kada se potvrdi prijem nisi dužan da odmah daš ocenu. Ocenu i review predmeta možeš da daš i posle dve nedelje.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Pozdrav svima.
Nisam siguran gde bih tačno trebao da postavim ovo pitanje jer mi se čini da bih mogao da ga postavim na više različitih threadova, te se izvinjavam ako sam omašio thread.
Želeo bih da naručim telefon preko AliExpressa, međutim nemam nikakvu karticu. Otvorio bih račun u Telenor banci. Da li bih mogao da pomoću Mastercard debitne kartice Telenor banke izvršim transakciju bez PayPala, tj. da prosto unesem informacije sa kartice?

Pozdrav svima.
Nisam siguran gde bih tačno trebao da postavim ovo pitanje jer mi se čini da bih mogao da ga postavim na više različitih threadova, te se izvinjavam ako sam omašio thread.
Želeo bih da naručim telefon preko AliExpressa, međutim nemam nikakvu karticu. Otvorio bih račun u Telenor banci. Da li bih mogao da pomoću Mastercard debitne kartice Telenor banke izvršim transakciju bez PayPala, tj. da prosto unesem informacije sa kartice?
Mozes.

@ MiDZiiii

Dobro pogledaj da li ti se isplati.
Vecinu modela mozes naci na KP po veoma slicnoj ceni , uz mogucnost probe ili cak dobijas i nekakvu garanciju.

Takodje preracunaj , da li ti se vise isplati Telenor ili MTS banka.

Želeo bih da naručim blo sta preko AliExpressa, međutim nemam nikakvu karticu.

Ako mogu i ja da se ogrebem za info uz ovo pitanje. Dakle,kupovao bih par stvarcica,a nemam nikakav racun u bankama,pa me zanima kako je najlakse i najbezbolnije doci do neke kartice. Koliko sam shvatio dovoljno je da posedujem neku internet karticu (kod kojih se ne placa odrzavanje),ali zgleda da ih nemaju sve banke,i moze li se uopste napraviti samo ta internet kartica,a da nemas neki drugi racun u banci!? Video sam da Intesa nudi Visa internet karticu i ERSTE neku Visa poklon kartica (koju ti neko ko ima racun u toj banci pokloni).... postoji li tu mogucnost razlke u naplatama kod te dve kartice (kada se kupuje na sajtovma preko) ili mozda neki skriveni troskovi?Da skratim,koje je uopste najbolje resenje za ovakav vid kupovine!? Hvala unapred

Poslednja izmena:
Inteza ti je najbolja. Ne treba da imas racun kod njih. Podneses zahtev za internet karticu, platis 800din (toliko je bilo pre oko 1god kad sam ja uzimao) i ceka se oko 1-2 nedelje.

@Bobajakuda

Moze i
Telenor banka za STARTER tarifu se ne placa odrzavanje
mts Banka - Racun plus - 100 din mesecno ako ima promena na racunu , povoljniji kurs od Intese i Telenor i uplate na dinarske racune bez provizije

Izdavanje Master ( debitne ) kartice je 500din + Dina se dobija besplatno.

Juce mi je oboren rekord spore dostave, isporuka bez pracenja koja je putovala 57 dana.

i ja imam 2 paketa bez pracenja koja su oko 50 dana u putu... jos nisu stigli... a paket koji sam narucio oko nove godine stigao za 10 dana na vrata...

Ja koliko pratim ( a u dosta slucajeva ne pratim samo moje posiljke ) , vidim da se situacija normalizovala i da u vecini slucajeva i ChinaPost neregistrovane UN..CN stizu za oko mesec dana ( stiglo je vec par komada porucenih pocetkom decembra )

@ Jericho

Javi se kada ti posiljka stigne posle 70+ dana

Evo samo jednog primera koji je ostao zabelezen - RG..CN sa pracenjem

rg2.JPG

Ako mogu i ja da se ogrebem za info uz ovo pitanje. Dakle,kupovao bih par stvarcica,a nemam nikakav racun u bankama,pa me zanima kako je najlakse i najbezbolnije doci do neke kartice. Koliko sam shvatio dovoljno je da posedujem neku internet karticu (kod kojih se ne placa odrzavanje),ali zgleda da ih nemaju sve banke,i moze li se uopste napraviti samo ta internet kartica,a da nemas neki drugi racun u banci!? Video sam da Intesa nudi Visa internet karticu i ERSTE neku Visa poklon kartica (koju ti neko ko ima racun u toj banci pokloni).... postoji li tu mogucnost razlke u naplatama kod te dve kartice (kada se kupuje na sajtovma preko) ili mozda neki skriveni troskovi?Da skratim,koje je uopste najbolje resenje za ovakav vid kupovine!? Hvala unapred

erste poklon je dinarska i ima losiji kurs nego 2 kartice.Dizao sam sa paypal sa njom pre par meseci pa znam.

@Bobajakuda

Moze i
Telenor banka za STARTER tarifu se ne placa odrzavanje
mts Banka - Racun plus - 100 din mesecno ako ima promena na racunu , povoljniji kurs od Intese i Telenor i uplate na dinarske racune bez provizije

Izdavanje Master ( debitne ) kartice je 500din + Dina se dobija besplatno.
Super ako ima jos povoljnih opcija. Ja kad sam vadio bilo je uzmi Intezinu karticu najbolja je, a sad je veci izbor.
Zato i sluzi forum..da se pomognemo. [emoji4]

@ MiDZiiii

Za koje modele telefona si zainteresovan ???

@ Bobajakuda

Intesa Visa Internet kartica namenjena je isključivo plaćanju robe i usluga na internetu, te je iz tog razloga nije moguće koristiti na POS terminalima i bankomatima i izdaje se bez PIN koda.

Master kartica nudi vise mogucnosti , pre tri godine je kurs kod TB bio povoljniji nego u Intezi.U mtsB je najpovoljniji i ako vrsis placanja i u Srbiji po meni je to najpovoljnija opcija.

Vrh Dno