Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je malecni komadic koji ne sluzi nicemu :)
Da ide preko celog usisa klime, imalo bi smisla.
Ubaceno da bi na brosuri napisali da imaju silne filtere.

Poslednja izmena:
Fujitsu j ASYG-24LFC inverter ili Gree Viola 24Btu za grejanje povrsine od 80m2. Visina objekta 2.30m izolovani zidovi i plafon.

Upravu ste, radi sad na 250w do 350w llc, tek se stabilizovala posle 15 sati rada.

Heroj, na - 5, to su temperature 20-21c, za moje ukućane nedopuativo, a i totalno druga stvar su spoljni zidovi, kakva god da je izolacija
Donji deo stana ima 2 spolna zida a potkrovlje su sve spoljni zidovi.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
@Xeroj87

Kad luftiraš, puno je 10min, pothlađuju se zidovi. Ako napraviš promaju, dovoljno je max 1-2min da se izmeni sav vazduh u prostorijama. Tako ja luftiram ,pootvaram sve prozore i vrata, vazduh se izmenja, pozatvaram i sve OK.
Što se tiče Milana i njegove klime, mislim da nije realno da iko greje 120kvm neizolovanog prostora JEDNOM klimom. Mislim da je to i Milanu jasno, pa greje samo deo kuće. Problem nije u proizvođaču klime i mišljenju da su pojedini na platnom spisku japanskih proizvođača, već što čoveku klima NE ODRŽAVA PRECIZNO zadatu temperaturu. Nekad da, a nekad ne. Nije problem u modulaciji, mada je lepše kada klima radi konstantno nego da se pali i gasi.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Nisam ni rekao da je neko na platnom spisku, vec da se neki ljudi emotivno vezu za stvar koju kupe, to jest, da im je bitno da ostane da je to sto su oni uradili, najbolji izbor i da ne moze bolje.
Nije to samo kod klima, vec generalno za vecinu nekih malo skupljih stvari.

Da, u pravu si, mislim da sam lupio za 10 minuta, upravo sam otvorio i pustio 5 minuta jer je toplo napolju, pa sam skontao da sigurno ne luftiram ni toliko inace, zaledio bih se, jer sam u sorcu i majici u kuci :)

Jedino rešenje za pljuge je da se pušači eliminišu iz kuće, tu luftiranje ne pomaže, kuća smrdi kao piksla u svakom slučaju.

Zaključak glasi "18-ca nije za kućne uslove". Kad bi mi svih 60 kvm bilo bez unutrašnjih zidova, grejao bih ovom jednom 12-com. Naravno izolacija se podrazumeva. Ako nekome po proračunu treba 18-ca, neka prvo uloži u izolaciju. Kakvu-takvu. To je najpametnija investicija.

Haha, sve je lepo kada nisu u stanu, a kao za baksuz, zive ovde bas zimi :D

Ja mislim da nijedna klima ne bi uspela u takvom(neizolovanom) i tolikom prostoru(60m2) da odrzava precizno temperaturu i jos dodatno sa malom potrosnjom.

Ja za 70m2 izolovanog prostora, gde se ispod i iznad greje, imam 4(nazalost prejake) klime, i ako jedna bleji, pali se samo na ispod -5.

Gubitci su 5x veci nego sa izolacijom, pogotovo sa slabim grejacima poput klime, gde se zidovi brze hlade no sto se greju, a debljina i fasadna cigla uticu samo na to da se temperatura sporije menja, a nisu nikakav izolator.

Ali eto, na 40m2 neizolovanog prostora mu odrzava precizno, sto je super za bilo koji uredjaj.

Poslednja izmena:
Kod mene pusenje striktno zabranjeno jer prvo imam astmu, drugo necu da mi posle danima smrdi unutra, zbog deteta na prvom mestu. To vazi i za goste pa i na slavi. Ako im se ne svidja ne moraju ni da dodju. I svi se navikli da je tako normalno. U Maju ove godine na svadbi zabranjeno pusenje unutra, tako rodjaka htela i niko se nije bunio. Izadjes ispred, popusis i udjes unutra da i tebi bude cisto i ako si pusac.
Xeroj, niko ne kaze da je Fujitsu najbolji i to dobro znas nego volis da bockas pa kad preteras ides na odmor. Cemu to? Receno vise puta, Fujitsu je u Srbiji u vecini slucajeva najbolji izbor jer ima DOBRU cenu u odnosu na okruzenje kao i na konkurenciju kod nas. Da su malo normalnije cene bio bi i veci izbor ali nije tako, tu su ti krivi uvoznici a ne mi.
Gree, Midea i ostali tek treba da se dokazu u jednoj stvari a to je trajnost. Ja LGC imam od 2011-te, mnogi i duze od toga i znamo sta klime mogu i ne mogu. Drugar ima neke Fujitsu on/off koje greju do -10c, ima ih preko 12 godina i dan danas rade. Nije jurio Fujitsu nego je uzeo neki Gree, kaze da je zadovoljan, to je dodao kao ja da upotpuni komfor. Za to dopunjavanje malih soba moze bilo sta ali za velike prostore ja ne bih nikad uzimao Gree, Mideu itd. Fujitsu, Daikin, Toshiba itd., to su brendovi koji su provereni ali kostaju vise. Koliko para toliko muzike, uvek bilo.
I po 200-ti put, ne trose klime vec vas objekat.

Zaključak glasi "18-ca nije za kućne uslove". Kad bi mi svih 60 kvm bilo bez unutrašnjih zidova, grejao bih ovom jednom 12-com. Naravno izolacija se podrazumeva. Ako nekome po proračunu treba 18-ca, neka prvo uloži u izolaciju. Kakvu-takvu. To je najpametnija investicija.

Ovo treba 'uramiti' u prvi post, da pročitaju svi pre postavljanja dodatnih pitanja. :)

Djalf, moj ban nije imao veze sa temom, nego bukvalno sa adminom koji se iznervirao sto sam ga isaplitao u drugoj temi, pa me ovde docekao na glupost.
Covek(ne admin, nego drugi clan, i dalje je tu post) meni rekao da pustam mud*, kada sam mu rekao da zelim da vidim tu klimu koja mu na 5c spoljasnje odrzava 25 unutra na LOW brzini 55m2 neizolovanog prostora.
Onda ja njemu odgovorio da ja mu** nisam spominjao, vec da samo on prica o mojima i bukvalno sam za tu recenicu dobio ban na 10 dana i moj post obrisan, a taj lik ni opomenu.
A da ponovim, nema to veze sa tom raspravom, vec sa adminom koji me ceka iz druge teme, pa mi zato nisu ni odgovorili u temi za zalbe.

Sigurno ne zato sto isticem da se ignorise kada meni 4-5 stepeni Fujitsu masi temperaturu u izolovanom prostoru od 22, 23m2, a prica se kao smak sveta kada coveku 2 stepena masi Gree u 60m2 neizolovanog prostora.

Problem je ta pristrasnost koja ovde generalno vlada, ali se polako i to smanjilo, javilo se dosta novih ljudi, sa drugim klimama, imamo sada i izuzetne rezultate Gree klima.
Sva sreca, jer bi na kraju nekako ispalo da ja fotomontiram rezultate.

Sva sreca ima i ljudi sa boljim klimama od Fujitsua, poput Toshibe, Panasonica, Daikina, Mitsubishija, pa su barem oni realni.

Ja cu tu Tošibu sto šiba ko luda da kupim, da me leti hladi a u prelaznom periodu dogreva, čim naplatim ovu sedmicu na lotu sto jos uvek nije izvucena... :D

@Xeroj
Zato ne treba ulaziti u raspravu sa takvima koji tvrde nerealne stvari u vezi klima. Sa druge strane, objekat bez izolacije ne znaci da je los, sta ako je ugradjivao Ytong blok koji je sam po sebi izolator?
Opet generalizujes, ne moze Daikin od 55k da se meri sa Fujitsu LU na primer od 80k? Ili LLCA da se meri sa Amberom? Postoje klase i to je gde je novim korisnicima potrebna pomoc, da izaberu dobru klimu. To je i sustina ove teme.

Poslednja izmena:
valjda i gree bese ima u 80k+ cenovnom rangu saphire to je valjda visa klasa od crown?

@Xeroj82
Ispravi me slobodno ako grešim, ali tvoj i Milanov problem sa temperaturom je suštinski različit. Ti imaš offset, i koliko god da staviš na faljinskom, grejaće 2 stepena više i ODRŽAVATI tu temperaturu. To se lako reši podešavanjem offset-a preko dalhinskog, ili jednostavno postaviš 20C ona održava malko više i to je to. Kod Milana je problem drugačiji. On njemu se klima nakon odlaska u stand-by kasno pali, tj krene da greje kada je već hladno u kući. A gasi se tek kada pretera temperaturu. Tako da Milan ima oscilacije sobne temperature, što ubija komfor. Ja sam samo iz tog razloga vratio 3 kom Midea Mission 18 klima. Lošu modulaciju bih i preživeo, ali da mi je čas toplo čas hladno to ne sme da bude za toliku lovu.

Poslednja izmena:
Kod mene LT i AP25 za sad uspjevaju ugrijati oko 80m2, spavaca je problematicna, udaljena je, u njoj je trenutno oko 18C, ostale prostorije su 22.5-24°C.

Mitsubishi-ju sam morao podesiti ventilator na med, da bih bolje pomogao hodniku i spavacoj, automatika mu forsira low.

Buduci da je AP nov model, malo sam rizikovao sa kupovinom, medjutim za sad sam vise nego zadovoljan, malko se i razradila :)
Uhvato sam je kako modulira na 260-270W, mislio sam da nece ispod 300W, prilicno je tiha, defrost traje 5 min, kostala me je sa ugradnjom oko 630e (6m instalacije).

@Xeroj82
Ispravi me slobodno ako grešim, ali tvoj i Milanov problem sa temperaturom je suštinski različit. Ti imaš offset, i koliko god da staviš na faljinskom, grejaće 2 stepena više i ODRŽAVATI tu temperaturu. To se lako reši podešavanjem offset-a preko dalhinskog, ili jednostavno postaviš 20C ona održava malko više i to je to. Kod Milana je problem drugačiji. On njemu se klima nakon odlaska u stand-by kasno pali, tj krene da greje kada je već hladno u kući. A gasi se tek kada pretera temperaturu. Tako da Milan ima oscilacije sobne temperature, što ubija komfor. Ja sam samo iz tog razloga vratio 3 kom Midea Mission 18 klima. Lošu modulaciju bih i preživeo, ali da mi je čas toplo čas hladno to ne sme da bude za toliku lovu.

I njemu odrzava temperaturu jako precizno kada je 40m2, lepo je napisao.
Setovao je senzor i tada mu je palila kada padne na pola stepena ispod, ali mu se tada nije svidelo sto se stalno pali, a to je sve zato sto brzo gubi toplotu.

Ako se ne varam, setovanje offseta je da setujes koliko da bude dozvoljeno variranje temperature, a ne da podesis da ti pregreva ili ne?

Sada na nizim temperaturama mi je u sobi 25-26c, LU setovana na 23, to mi je ok.

Nego se ovde pricalo o tome kako senzori na Gree nisu precizni, kako pregrevaju, a onda je bila prica da je katastrofa ako ti moras da setujes klimu, umesto da radi full odmah.
Dok se isto nije desilo sa Fujitsuom, gde je naravno ok da setujem, nije se javio Cronnin(ako se secam da je on pricao za Grre da je krs zbog toga), da kaze da je to katastrofa :)

Dobro neke zakljucke smo izvukli , znaci 18ica za stan nikako , i ja se slazem
I naravno Amber12 koja se ponasa kao ta Mision 18 nikako jer je za prelazni period katastrofa koliko se pali i gasi jer ne moze nisko da modulira, mozda nekom ne smeta ali meni je bas smetalo.

Inace grejem 8,5m x 4,5m ukupno 38kvm. Ovo za 60kvm sam probao samo da vidim kako ce da se ponasa kad se otvore vrata hodnika i kupatila i da li moze to da greje , klima nije promenila potrosnju ni modulaciju nastavila je da radi na 600 i kusur vati narednih par sati i ja bio prezadovoljan jer je stvarno grejela 60kv sa tom potrosnjom.
Zatim se ugasila i upalila i nastavila da radi kao sa onog snimka od 1300-800w i tu se gasila, pa opet posle par minuta se upali i tako u krug.
Zasto tako menja rezim rada i zasto svaki put kad se upali povuce 1200-1700w ? To koliko sam procitao neko rece da se kompresor zaleti i da to obicno bude posle defrosta , a kod mene je konstantno tako na klimi od 100.000din , zato sam i nezadovoljan njenim radom. S obzirom da je u rangu LT klime sa cenom morala bi bolje da modulira i radi.

Imas hladan zid svuda oko klime, jos je najhladniji tu gde je klima, najbrze spusti temperaturu, pa kada se upali da greje, kod nje je jako niska temperatura, misli da joj treba vise snage, dok ne izvrti vazduh i opet dodje topao vazduh nazad do nje, pa onda skonta da ipak ne treba vise, te se ugasi.

Dakle, dok radi i vrti topao vazduh, njoj je ok, ali s obzirom da ti je zid iza nje leden, cim prestane da duva, jako brzo se taj vazduh hladi i ona onda tripuje da treba jace sa dogreje no sto zaista treba.

Zato su i kod mene Viole radile na 400, 450W, a sada posle xx dana rade na 300-330E, LU mi nije spustala ispod 350W, sada ide 280-330W na odrzavanju.

To je ono sto meni ima logike, ne vidim drugi razlog.

Jok, Fujitsu nema podešavanje "variranja" temperature, tj histerezisa, već je ofset razlika zadane i održavane temperature. 4 primerka koje imam održavaju temperaturu veoma precizno. Kad podesiš ofset dobiješ da staviš 23C na daljinskom i da održava tih 23C, a ne 25C. Inače, čak i da postoji ofset NIKADA nema toplo-hladno varijante, tj zadaš 23C a ona se pali na 22 i gasi na 24. To je meni (razmaženom) neprihvatljivo. Takvu glupost sam imao sa Mission18, a vidim i Milan sa Amberom kad je grejao 60kvm.

Nemas nikakvo variranje temperature?
Kod mene varira 2c, video si na snimku.

Mora da imas jako dobro izolovan prostor, te da au bubitci mizerni.

Ja ne verujem da je kod mene u stanu izolacija nesto sjajna, ali jednu kucu od oko 350m2 mozemo da grejemo i sa 4 klime, tamo je stavljeno 6 LG ogledalo klima jos pre x godina, ako se dobro secam. Ali rentiram, pa nemam pojma vise sta je tamo i koliko sta radi, znam samo da imamo 30cm zid i 10cm izolacije, 2004. zidano.

Poslednja izmena:
Hvala bogu ja nemam problema sa "moduliranjem" Toshiba moze da radi sa 10% kapaciteta zasto? Dobar softver? Ne! Zato sto ima skup inverter skup kompresor decenijama usavrsavan rashladni ciklus sa besprekornim povratom ulja.
To sve mora da ima jedan uredjaj da bi radio sa niskom snagom samim tim kod jeftinih uredjaja minimalni parametri se limitiraju softverski bukvalno da uredjaj ne crkava od dugog rada pri niskoj brzini kompresora.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Ma bukvalno se decimalni deo menja. Do pre dva dana klima je grejala 60kvm sa nekih 430W, kad sam uključio TA peći da ne bude velika razlika u temperaturi sad klima greje 30kvm i troši 220W. Plafon 10cm, zidovi 8-10cm, pola poda ima stirodur pola nema. LT odlično modulira, ide nisko i gasi se ispod 200W. Tako da sam prezadovoljan, jer sad samo održava. I ne obraćam pažnju na klimu, sem kad perem filtere. Ako je prostor bez izolacije (kao kod mojih) poželjno je unutrašnju instalirati na PREGRADNI zid, nikako na spoljašnji. To je moje mišljenje, da će na taj način klima realnije održavati temp. Bez obzira na takav način pozicioniranja, Mission18 su brljale temp, i gasile se na 800-900W. Sada 3kom 12LMCE rade kako treba, sa istih pozicija. Jedino što zameram je da subjektivno nije toliko toplo, ali to je posledica hladnijih zidova usled nedostatka izolacije.

@Xeroj
Varira 2c u prostoriji gde je klima ili u drugoj gde je nema? Meni varira najvise pola stepena tu gde je klima i do stepen i po je hladnije u spavacoj gde nema klime, to sve na spoljnoj od 5c. Ako je hladnije razlika se povecava ali nije nikad vise od dva stepena.
Danas je toplije, znam po tome sto se oko 10 sati ugasila LGC pa sam pogasio obe LLCA i sad LGC radi non stop i prijatno je svuda. Napolje je 7c.

Poslednja izmena:
Jozzo: nije varirala vec nije dostizala tu setovanu temperaturu od 23c vec se palila na 20,5c a gasila na 22c , to donekle ima logike jer vazduh nije svuda iste temperature kad se greje 60kvm pa je moguce da je kod klime bilo 23c kad se gasila a posto je slaba izolacija da je temperatura u sobi brze padala nego npr na mestu gde se klima nalazi , to bi se i resilo setovanjem na 24-25c.
Mene zanima zasto nije promenila potrosnju i nacin rada kada je usao hladan vazduh iz hodnika, i zasto je nakon 10 sati lepog rada i odrzavanja temperature opet pocela da radi kao on off. Ima logike ovo sto Heroj kaze ali zasto menja svoj nacin rada a sa time i potrosnju kad je 10 sati radila perfektno.

Heroj: na koliko drzis izduv ventilatora ?

Milane a jel si probao da staviš klimu na auto izduv ili recimo ako ima mogućnost sa daljinskog da čita senzor, kako se to zove Ifile....tako nešto. Pa da čita sa daljinskog temperaturu a ne sa klime ili da mu staviš na auto izduvavanje pa šta uradi.
Nisam ispratio a jesi zvao servis i rekao im u čemu je problem?

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno