Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Meni fastboot isto isključen, restartujem PC jednom mesečno pa mogu tih nekoliko sekundi da sačekam...
 
moze i u tom slucaju da triggeruje advanced restart sa sysrescue diskom/usb-om,ili sa celom instalacijom win-a na cd-u/usb-u.ko nece da trosi ceo fles na to ima ga na strelecu i ostalim boljim rescue/liveboot usb-ovima.
 
Da li je neko imao problemsa enormno dugim bootovanjem tipa 5+ minuta? Jednom sam to rešio update-ujući drajvere za grafiku, ali je to bilo kratkog daha.
 
Imaćemo November Update, koji će verovatno izaći u decembru. :D

microsoft-codenames-jpg.47397
 
Poslednja izmena:
Isplati li se imati uključen taj Fastboot? Ako je razlika u brzini podizanja sistema mala onda se ne isplati, to je onda više-manje isto.
Meni Fastboot nije uključen, najviše iz straha od ovakvih situacija gdje će biti teško ući u UEFI.
Nisam ni znao da je ukljucen[emoji53]. Ne verujem da se isplati jer i ja kao i koliko vidim ostali restartuju tipa jednom mesecno. Ovo za nauk.

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
 
Imam problem, ne mogu da boot-ujem win 10 sa flash-a na konfi iz potpisa. Do sada sam mogao da instaliram win 10 sa flash-a, dok sa live linux-om nije bilo problema, o cemu se radi, kako da resim problem?

Na ovom HDD 20181101_152726.jpg treba instalirati, izvinjavam se zbog lose slike.
 
prelistaj zadnjih nekoliko strana,sve je u detalje opisano.

usb napravi sa media creation tool-om,mislim da ce win setap taj linux disk svakako videti kao raw.
 
Radio sam preko rufus-a i nece win da butuje, radio i win 10 ltsb i ovaj poslednje win 10 a linux mint 19 hoce da se butuje.
Preko media creation tool tera me da ponovo skidam ceo iso file, da li moze da ga povuce sa HDD-a?
 
Ne skida se ISO, skida se ESD, od koga se pravi ISO i koji je manji od ISO-a.
 
Нема на том харду линуха па неће ни да смета. Иначе увек препоручујем да се откаче сви дискови осим оног на који иду пенџери.

Где је проблем, да ли уопште нешто уради или негде запне?
 
Ono sto sam skinuo je iso file. Kako god bilo, zakacio sva tri HDD-a ili svaki sam ponaosob isto se ponasa, nakon restarta udjem u bios zadam za first boot flash i nakon ponovog restarta dodje do one crtice u gornjem levom uglu koja treperi i tu ostane, ne otvori mi prozor za instalaciju, dok ako to uradim na laptopu tu prolazi instalacija. Gde moze da bude problem?
 
problem je do kombinacije te instalacije i podesavanja na ploci,mnogo je lakse da napravis sa mediacreationtool usb i tako taj usb iskljucis iz jednacine.
 
Imam dva flash-a i oba boot-uju na laptop-u dok na PC-u nece.
Da li preko media creation tool moze da se uradio bootabilan flash kao sa iso file-om preko rufus-a?

Da li sam razumeo dobro, sa MS site treba skinuti ESD file (a ne iso) i sa njim preko media creation tool napraviti bootabilan flash, da li je tako?
 
ne razumem sto zbunjujete coveka,iso moze da se skine na dosta nacina ali nema opcije da mediacreationtool napravi fles sa vec skinutim iso-om.skini samo mediacreationtool,idi na next dok ti ne ponudi da direkt napravi usb i cekiras tu opciju i pustis ga da odradi posao.tako napravljen usb moze da se butuje provereno u bilo kom modu i na bilo kojoj ploci koja podrzava boot sa usb-a.

ako ne bude ni takav fles mogao onda napisi koja je ploca tacno/model laptopa pa cemo da vidimo sta dalje.
 
Nije zbunjivanje Media Creation Tool isto skida Win10_1803_English_x64.iso kao i adguard sajt potpuno je isti ISO.
 
to je apsolutno nebitna stvar za coveka,on ne moze da butuje usb,koja je verzija je savrseno nebitno.ono sto je bitno je da iskljuci sebe,usb i plocu iz price,a najlakse je tako sto ce sa mediacreationtool napraviti usb,jer jedino sa njim je zagarantovan boot iz bilo kojeg moda,jer sve radi sam pa su omaske korisnika prakticno nemoguce.
 
Nije zbunjivanje Media Creation Tool isto skida Win10_1803_English_x64.iso kao i adguard sajt potpuno je isti ISO.

Nije.

Sa adguard-a, tačnije M$ site, ISO ima install.wim.

Sa MCT-a, ISO ima install.esd.

Pišem sve ovo, da ne bude za par godina, kad bude samo UEFI:"A šta je to ESD?". Tada će biti, da ESD postoji već deset godina.

S druge strane je svejedno, jer Windows PE (w10) unutar boot.wim, prihvata i *.WIM i *.ESD.

Da li preko media creation tool moze da se uradio bootabilan flash kao sa iso file-om preko rufus-a?

Može.

Da li sam razumeo dobro, sa MS site treba skinuti ESD file (a ne iso) i sa njim preko media creation tool napraviti bootabilan flash, da li je tako?

Sve MCT uradi za tebe, ne moraš da brineš o tome.

Samo sam želeo otkloniti ono što ne stoji, a to da MCT skida ISO. On samo napravi, ako ti to želiš, ISO od skinutog ESD-a u pozadini. To je sve.
 
Poslednja izmena:
Hvala Svima na pomoci i linkovima, napravio sam butabilan flash preko Media Creation Tool. Sada sam prvi put radio preko Media Creation Tool, uglavnom sam radio butabilni flash preko rufus-a, skinem iso imam ga na PC-u butujem na flash-u kada hocu. Ovo je malo bezveze preko MCT, ili moras da zrtvujes flash ili da win svaki put download-ujes preko MCT.

Na laptopu nemam tih problema da nece win da boot-a iso file preko rufus-a.
Verovatno je problem sto je PC star, ne znam sta moze da bude drugo, da li nesto u bios ili .... ?
Hvala jos jednom.
 
najverovatnije ta ploca nema mogucnost da butuje sa gpt a laptop moze,a ti uporno sa rufusom pravis gpt fles.zato sam i forsirao mediacreationtool jer on pravi csm kompatibilni u prevodu moze da se butuje u oba moda i na svakoj ploci koja podrzava but sa usb-a.moze i rufus da se podesi da skuva fles tako,ali treba da se cacka.ne shvatam sta je bezveze tj sta je razlicito od skuvanog sa usb-om?mozes ti regularno i takav fles da koristis tj preostali prostor na njemu,nece flesu i njegovoj mogucnosti da butuje i instalira win nista da bude.najveca mana po meni je sto je znatno sporiji od rufusa,ali je bar sigurna varijanta.
 
Da li je neko imao problemsa enormno dugim bootovanjem tipa 5+ minuta? Jednom sam to rešio update-ujući drajvere za grafiku, ali je to bilo kratkog daha.

Da pitam još jednom... Jako je iritantno...
 
Zdravlje hard diska? Možda mu je oštećen taj deo.
Drajveri za čipset. Čipset lično. SATA kablić, zbrljan sistem...itd
 
Poslednja izmena:
Zekovic@
PC iz potpisa, ima boot sa USB-a.

Orchard@ Mislio sam na bzv. da kada ti treba butabilni win uvek da uvek moras da ga povlacis sa neta zbog Media Creation Tool.

edit:
Evo sada sam nasao gde je greska, treba se promeniti u rufus-u GPT u MBR i sve radi kako treba, nije potreban uopste Media Creation Tool.
Da ne rece Orchard@ da za MBR i dalje bi bio glavom u zid.
 
Poslednja izmena:
Kada praviš bootabilan USB fleš sa Media Creation Tool na kompijuteru koji ima GPT particionu šemu on će ti automatski default napraviti bootabilan GPT UEFI USB to je mana znači ne možeš da biraš da li ćes MBR ili GPT USB fleš u Media Creation Tool on na osnovu tvoje trenutne particione šeme sam pravi , zato je Rufus bolja opcija.

Provera trenutne particione seme se moze ovde pogledati:

1.PNG
 
Poslednja izmena:
Da pitam još jednom... Jako je iritantno...
Neki od Sata kontrolera mozda? Proveri u bios-u. PLL voltage ako je klokovan moze biti koliko vidim po netu.

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno