Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 5 / Redmi Note 5 Pro

Imam problem sa Open Camera aplikacijom [emoji848]
Na stock kameri video pliva ako se pomeram dok snimam, instaliram OC aplikaciju, ukljucim stabilizaciju i probam da snimam u pokretu, snimak miran kao OIS da ima, ja srecan.
Međutim danas bio klincu na javnom času, ukljucim OP izaberem video, pritisnem snimanje a on svaki put saceka 2,3 sekunde da počne da snima, a kad sam došao kući novo razočarenje, svi snimci sa stock kamerom ne seckaju, sa OC zapinju, koče za sve pare, dajte neki savet oko podešavanja ako moze da se sredi i napravi da radi kako treba a da ne pribegavam rutovanju [emoji16]

RN 5

Zasto su mi slike sa blicem skoro uvjek "pregorile "?
bea2066b246f2a243f0667791074c42a.jpg
2ba3542584da52375a5186228bd9eaca.jpg

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Jesi li na miui 10? Koju masku koristiš? Desilo mi se na r3s da zbog predebele maske pravi šum, nekad nije bilo moguće uopšte slikati sa blicem.
To će biti odlicno, lepo rade kao i stock dialer stim da ovaj ne izvodi besne gliste, nego radi sve kako treba i kako ja želim[emoji4] Hvala jos jednom

RN 5
Nema na čemu i drugi put [emoji4]
Sad sam ubacila i Google messages app gde su ubacili dark mod i super je. Interesuje me da li će čuvati sve poruke negde na cloud-u.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Miui 10. Ne zna sta je sa blicem?!
Imam problem sa Open Camera aplikacijom [emoji848]
Na stock kameri video pliva ako se pomeram dok snimam, instaliram OC aplikaciju, ukljucim stabilizaciju i probam da snimam u pokretu, snimak miran kao OIS da ima, ja srecan.
Međutim danas bio klincu na javnom času, ukljucim OP izaberem video, pritisnem snimanje a on svaki put saceka 2,3 sekunde da počne da snima, a kad sam došao kući novo razočarenje, svi snimci sa stock kamerom ne seckaju, sa OC zapinju, koče za sve pare, dajte neki savet oko podešavanja ako moze da se sredi i napravi da radi kako treba a da ne pribegavam rutovanju [emoji16]

RN 5

Pozz ljudi,imam jedno pitanje vezano za rad dual sim-a,imam dve kartice u telefonu u prvom slotu mi je mts(koristi se kao primarna tj. pozivi,sms,internet),u drugom slotu mi je telenor,da li mogu da nekako namestim da kad pricam na npr. sim1 i da me neko zove na sim2 u tom trenutku da mi se pojavi u pozadini ili kako vec moze da se pojavi?
Desava mi se stalno da kad pricam na nekoj kartici da mi stigne sms kao propusteni pozivsa druge.
Nadam se da sam uspeo da objasnim.

Trenutno je kamera malo lošija na miui 10. Tako mi se čini. Imam dosta bagova ali sam to pripisala magisk modulu. Vidim da se po neko još žali na mi forumu. Meni je najbolje radila na poslednjem miui 9 apdejtu jer su tek tada ispravili prednju kameru kod mene. Bila je bleda dosta pre toga. I gcam mi loše radi ali ću probati drugu aplikaciju. Desilo mi se da snimam preko stock kamere i snimak je dosta izgoreo, isključim snimanje i ponovo počnem i vrati se u normalu.

Pozz ljudi,imam jedno pitanje vezano za rad dual sim-a,imam dve kartice u telefonu u prvom slotu mi je mts(koristi se kao primarna tj. pozivi,sms,internet),u drugom slotu mi je telenor,da li mogu da nekako namestim da kad pricam na npr. sim1 i da me neko zove na sim2 u tom trenutku da mi se pojavi u pozadini ili kako vec moze da se pojavi?
Desava mi se stalno da kad pricam na nekoj kartici da mi stigne sms kao propusteni pozivsa druge.
Nadam se da sam uspeo da objasnim.

Skoro svi dual SIM telefoni tako funkcionišu, tj. u toku poziva može biti aktivna samo jedna kartica, druga je tad isključena (nedostupna).

Ovu situaciju možeš prenebregnuti ako za obe kartice aktiviraš preusmeravanje poziva kad si nedostupan na drugu karticu (SIM1>SIM2, SIM2>SIM1) i da na obe kartice uključiš pozive na čekanju.

Skoro svi dual SIM telefoni tako funkcionišu, tj. u toku poziva može biti aktivna samo jedna kartica, druga je tad isključena (nedostupna).

Ovu situaciju možeš prenebregnuti ako za obe kartice aktiviraš preusmeravanje poziva kad si nedostupan na drugu karticu (SIM1>SIM2, SIM2>SIM1) i da na obe kartice uključiš pozive na čekanju.

Aha ok,a kako to mogi da uradim na ovom telefonu?

U opcijama pozivanja ukljucis opciju poziv na čekanju za oba broja, a ukljucis i usmeravanje poziva sa jednog na drugi broj pa probaj dal radi.

RN 5

Kod telefona koji imaju dva modema druga je kartica dostupna i kada na prvoj razgovaraš.

Jel se vama cini da je zvucnik nesto slabiji nego na miui 9?

Jok. Meni zvuk ubija na zvučniku. Mada sam bio na beti miui 10

Moze li neko da mi posalje tutorijal za otkljucavanje bootloadera i root?

Kameru su nešto prčkali, sa istim podešavanjima i aplikacijama je bila mnogo stabilnija na MIUI 9 (gcam), dok je fabrička malo lepše slike pravila.

Inače danas baš s devojkom sedim i uzmem kameru na njenom SE... Klasa iznad RN5 (zadnja).

Sent from my Xiaomi Redmi Note 5

Ja kad kazem da ne valja kamera na miui 10 vi me napadate da kao puno ocekujem od tel. za 200 e. ;)
Kameru su nešto prčkali, sa istim podešavanjima i aplikacijama je bila mnogo stabilnija na MIUI 9 (gcam), dok je fabrička malo lepše slike pravila.

Inače danas baš s devojkom sedim i uzmem kameru na njenom SE... Klasa iznad RN5 (zadnja).

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Ja sam poredio sa ip 6s koji navodno ima za dlaku bolju kameru od se i ne bih rekao da ti telefoni imaju za klasu bolju kameru od rn5. Ip ima bolji dinamicki raspon, mozda bolje boje, ali nista specijalno. U slabom osvetljenju slike bolje izgledaju na rn5, fokus osetno brzi. Prednja kamera je bolja na 6s, kao i video snimak na obe kamere. Sa gcam sam siguran da bi rn5 odneo pobedu u vecini kategorija. Ume da zeza spor shutter speead na rn5 pa ako se nesto krece obavezno ispadne mutno.

Gcam nažalost niti je stabilna niti je potpuno funkcionalna da bi nam ona bila reper. Uostalom nije fer porediti gcam. Gledaju se fabričke aplikacije i mogućnosti. Baš će neki prosečan korisnik da se bakće s tim.

Što se tiče prethodnog poređenja, ne samo kvalitet slike nego i brzina same aplikacije, fokus, okidanje, sve. Vidno brže i bolje nego na fabričkoj ili gcam.

Ja se nadam da će gcam uskoro biti sređen, pa da bar mi koji znamo/hoćemo možemo da izvučemo max iz ovog telefona.

Onaj kome je potrebna dobra kamera, nažalost do 150-70e teško da će novo naći nešto mnogo bolje. Mora da doda još 50e pa da pričamo. Ali će onda izgubiti u nekim drugim stvarima...

Zasto gcam nece da radi bez roota?
Zasto je nedaju za dzaba za sve tel?

Zasto gcam nece da radi bez roota?
Zasto je nedaju za dzaba za sve tel?

Izvini što ovako kažem. Ali ti kao sa Marsa da si pao. Ja stvarno ne znam ko će ovde uspeti da ti objasni šta, kako, gde, kuda, ko koga i tako dalje...

Nemam gcam, pricam o stock kameri. Fokus je osetno brzi na rn5, sto se tice ostalog definitivno je iskustvo osetno bolje na ip6s. Brzije se pali kamera, brzije slika, nema cekanja, i razmisljanja, sve je glatko. Medjutim nikako ne treba zaboraviti da poredimo telefone koji nisu u istoj ceni niti kategoriji. Ja sam prezadovoljan kamerom na rn5, iako najvece mane ovog telefona pronalazim bas na kameri. Da bi poceo da se snima video treba da prodju 3-6 sekunde od pritiska na record, to bi trebali pod hitno da poprave.

Izvini što ovako kažem. Ali ti kao sa Marsa da si pao. Ja stvarno ne znam ko će ovde uspeti da ti objasni šta, kako, gde, kuda, ko koga i tako dalje...

Pitam, nisam u toku ni sa xiaomi ni sa gcam.

Ne zelim da izazovem raspravu :)
Pre ovog telefona sam koristio iphone 7,secam se da sam ga platio 99 i nesto skoro 100000 dindzi. Odlican tel zaoukruzen proizvod kamera 4k video na tom iphonu na bilo kom novijem je fenomenalan slike takodje ali video me odusevljavao. Ono sto hucu da kazem je da nemate sta da zamerite ovom rn5. Ja sam ga platio 220e 4/64 global verziju. Ono sto ne moze nikako da se poredi sa iphonom je kamera i zvucnici zvuk generalno sve ostalo moze. Previse vas ima kojima nesto fali za 220 evra nema bolji mob i tu se sve zavrsava. I ja sam bio napaljen custom romovi g cam ali shvatite ovaj tel i hardverski ako moze a moze da podrzi 4k i ne znam sta jos nikad xiaomi to nece nadograditi ili dozvoliti da moze da se nadogradi jer ko bi onda kupio mi 8 ili neki skuplji xiaomi. Evo za neki dan cu moci da odkljucam buloader ali mislim da ipak necu da diram. Za ovo neko vreme istrazivanja na netu nijedan custom rom ispada da nije bolji i da nema bagova i nisam jos procitao da neko nema problema s g cam. Sta ce mi g cam ako svaka 5 fotka ispadne kako treba sa videom ima mnogo vise problema. Ovaj tel za ove pare nema mana jednostavno kamera je vise nego odlicna preko dana nije kao na tel preko 500 evra i vise ali je odlicna, baterija je odlicna mozda i najbolja strana telefona, zavrsna obrada korektna ekran sredina zlatna neka.
Uzivajte u koriscenu telefona mislim da je tracenje vremena da se izvuce nesto bolje iz njega ako hocete bolje mora da se pukne kinta mo vise

Nemam gcam, pricam o stock kameri. Fokus je osetno brzi na rn5, sto se tice ostalog definitivno je iskustvo osetno bolje na ip6s. Brzije se pali kamera, brzije slika, nema cekanja, i razmisljanja, sve je glatko. Medjutim nikako ne treba zaboraviti da poredimo telefone koji nisu u istoj ceni niti kategoriji. Ja sam prezadovoljan kamerom na rn5, iako najvece mane ovog telefona pronalazim bas na kameri. Da bi poceo da se snima video treba da prodju 3-6 sekunde od pritiska na record, to bi trebali pod hitno da poprave.
Fokus je dobar na RN5 ali možda zbog svih drugih stvari mi se učinilo da je na SE i brži.

Inače se slažem da za moje potrebe kamera i sa RN4 svojevremeno radi posao, možda čak i RN3. Ali to je i cela poenta. Evo na primeru SE. Razlika u ceni je 50ak evra. Na SE je svakako bolje ukupno kamera iskustvo u svim segmentima (sem možda prednja, ona mu je baš slaba), kao i performanse takođe pogotovo sa ovim iOS12, dok RN5 ima takođe odlične (ali lošije) performanse i solidnu kameru (pogotovo za cenu) koja će završiti posao nekome. Sa druge strane RN5 ima dosta bolju bateriju, dok je ona na SE za jedan iPhone iz tog perioda odlična. Poenta je da se na kraju sve svede na tvoje ili moje preferencije i potrebe.

Gotovo je nemoguće naći model bez obzira na cenu i da je u svakom aspektu najbolji u bilo kom cenovnom rangu.

Edit:

@mirasevic dosta realan post. Samo se ne bih složio da se nema šta zameriti RN5. Kao i za svaki model treba objektivno reči šta je odlično, šta je ok, šta je loše. Samo kod konačne ocene treba imati u vidu cenu i šta konkurencija u tom rangu nudi.

Kraj mog gornjeg dela posta - ni Note 9 ili XS nisu U SVEMU najbolji za svoj cenovni rang, kamoli RN5. Ima najviše dobrih stvari za 200e, ali da je sve najbolje u odnosu na konkurenciju nije. Što je normalno. Samo treba imati u vidu koliko košta pre nego što se nazove sr&njem, a prilikom izbora svako se vodi svojim potrebama.

Poslednja izmena:
Ovde ljudi ocekuju mnogo za male pare, generalno je takav balkanski mentalitet.
Telefon je najbolje kupovina za ove pare bez ikakve rasprave, i jedan od retkih zaokruzenih telefona. Ako ti njemu zameras kameru, onda si treba da istrses vise novca i kupis nesto bolje. Zvuk takodje, ne znam sta ljudi ocekuju meni zvuk jasan i glasan, nije najbolji ali nisam ni ocekivao da bude najbolji. Sve se vrti oko ove cene, i da je jednostavno bolji u skoro svim aspektima od telefona sa slicnom cenom. Kad poredim telefon, gledam iskljucivo telefone iste cene i poredim, nema nikakvog smisla porediti telefone koji imaju razlicite cene.

U ovom cenovnom rangu rn5 nema konkurenta to sam hteo reci dobar fon ali opet nije tako dobar kao top modeli sa top cenama nije mi ni namera da ga poredim sa mnogo skupljim telefonima. Samo sam hteo da kazem za taj toliko puta spomenut g cam za sad je to gubljnje vremena i mislim da ce tako ostati. I miui 10 ima neki bag sigurno recimo sporo otvaranje kamere ili kretanje snimanje videa ali ni custom romovi nisu nesto bolji i ako jos na ovom mom nisam isprobao nijedan ali po forumima ne radi ovo ne radi ono ovaj se zali na ovo ovaj na ono. Mislim da je za sad najbolje ostati na miui 10 i cekati ispravke preko ota. Softverski izvuci slike kao na visestruko skupljim telefonima tesko.
Kazem pre ovog imao sam iphone 7 pre njega meizu ne znam koji bese a pre tog meizua :) imao sam redmi note 3 pro. Kad poredim rn3 i sad rn5 ogroman napredak xiaomija u svakom pogledu stvarno. Ako neko zna neki tel u ceni rn5 da moze da se poredi sa njim neka kaze

Ne postoji dobra kamera na mobilnom telefonu. Dal obrađivala sliku sa iPhone 7+, s8 ili note 5 isto je. Razlike su toliko minimalne i neprimetne. Zumiraj jednom i ćao kvalitetu. Eventualno je lepa slika kad se nešto lepo slika sa dosta detalja ili neka priroda. Na ekranu telefona izgleda lepo dok se ne prebaci u komp. Meni na s8 ne može biti lepa fotografija sa prednjom kamerom kad izgledam kao glineni čovečuljak. Kod iPhone mi se sviđaju one "žive slike" i sve je to super ali za cenu nije dovoljno. Zanimljive su mi ove nove aplikacije e-aperture i light painting, moram ih isprobati. Kod mene je onaj raw iz gcam mnogo lošeg kvaliteta. Malo tu šta može da se uradi u obradi, bolje mi izgleda jpeg. Ili ja gcam ne znam da podesim kako treba.

Ne postoji dobra kamera na mobilnom telefonu. Dal obrađivala sliku sa iPhone 7+, s8 ili note 5 isto je. Razlike su toliko minimalne i neprimetne. Zumiraj jednom i ćao kvalitetu. Eventualno je lepa slika kad se nešto lepo slika sa dosta detalja ili neka priroda. Na ekranu telefona izgleda lepo dok se ne prebaci u komp. Meni na s8 ne može biti lepa fotografija sa prednjom kamerom kad izgledam kao glineni čovečuljak. Kod iPhone mi se sviđaju one "žive slike" i sve je to super ali za cenu nije dovoljno. Zanimljive su mi ove nove aplikacije e-aperture i light painting, moram ih isprobati. Kod mene je onaj raw iz gcam mnogo lošeg kvaliteta. Malo tu šta može da se uradi u obradi, bolje mi izgleda jpeg. Ili ja gcam ne znam da podesim kako treba.

Meni licno ima razlike u fotografiji i videu izmedju iphone samsunga (top modela) i ovog rn5. E sad problem je sto sa g cam pokusavate da izvucete fotke kao na iphone i samsungu, samo kazem da je to za sad gubljenje vremena. I stock kamera sasvim korektne slike pravi i vise nego korektne [emoji16]

Ova tamnija slika sa rekom je obradjena i namerno sam preterao cisto da vidim dokle moze da se ide sa obradom.
73c3ca5796422346f461240eea067d27.jpg
479530480ff3c8105874a9aba0061e9f.jpg
ca05cf842b71847aa3f4d847b9f2cae3.jpg

Meni licno ima razlike u fotografiji i videu izmedju iphone samsunga (top modela) i ovog rn5. E sad problem je sto sa g cam pokusavate da izvucete fotke kao na iphone i samsungu, samo kazem da je to za sad gubljenje vremena. I stock kamera sasvim korektne slike pravi i vise nego korektne [emoji16]

Pa to da. Mislim da je ovo sad sa kamerom na miui 10 samo trenutno. Ne pokušava niko da bude iPhone već da napravi što kvalitetniju fotografiju isto kao što neko koristi iPhone a ne iskoristi ni 5% mogućnosti istog niti se trudi da napravi kvalitetnu fotografiju. Ako bi pogledali 2 godine u nazad ili samu konkurenciju u istom cenovnom rangu, to je žalosno. Hvala xiaomiju na kvalitetu i pristupačnoj ceni i nadam se da će u roku od 2 godine biti ozbiljan konkurent svim premium modelima sa vrhunskom kamerom u svojim uređajima nebitno kolika će cena tih premium modela biti.

Nisu ljudi realni. Pogotovo kod budžet telefona.

Ako pričamo o tome šta RN5 kamera nudi za ~200€, onda se može reći da je to taj neki kvalitet kao i kod konkurencije. Za taj cenovni rang zna se šta se može očekivati od kamere. Koliko para toliko muzike. Skroz solidna u super uslovima, sve drugo je slabo. Meni to odgovara i ja sam kupio RN5.

Ako pričamo o kameri kao kameri, objektivno - loša je.

To što za te pare nema bolje ne znači da je kamera dobra, aman. Ko traži bolju kameru mora da doda 50-100€ da bi video značajniji napredak.

Nazad
Vrh Dno