Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 5 / Redmi Note 5 Pro

Ta aplikacija ničemu ne valja. Ne znam čemu opterećenje?

Čuj punjenje do 90, trošenje do 40, pa na punjač. Robovanje uredjajima na vrhuncu.
Како бре џаба?!
Па да се сачува телефон неком небитном лику када се прода/поклони за неке смешне паре који ће да скине заштиту преко стакла и да ужива у уређају онако како треба.
Генерално ми се везујемо за ствари као за жива бића, скоро сам учествовао у дискусији о уљима која се сипају у изанђали европски крш са "пређених" 180000км...То су читаве студије појединаца те заштитни филм те мраз те надморска висина сумпор у бензину...да се упишаш од муке...а ауто терао неки бесни Италијан који није ни мењао уље него само доливао и патос колико може да иде...
То је дијагноза...сетим се јадног Стеве Жигона у сервису код Животе....
То је зато што смо јадни и бедни као нација и појединци па би све нешто као ново заувек, а нема тога...разлика приликом продаје телефона са цртицом и без цртице је 20е ПЛАФОН....а ми га увијамо у најлоне и пластике, лепимо стакла...пунимо батерију до 80 одсто, не пуни преко ноћи, не акај ако је на пуњачу, па још приликом продаје потегне аргумент "НИКАДА РУТОВАН И ОТКЉУЧАВАН" одма 20е горе...па за 10 дана цена 40е доле...
Опустите се људи...то је хебени телефон мртва ствар...и понашајте се као Италијани....

Купујмо домаће!

Alal vera za tekst. Ne treba robovati uredjaju. Cuvaj sto bolje mozes, ali nemoj da ti to bude opterećenje. I uzivaj u uredjaju kada si ti njega kupio, a ne on tebe.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ta aplikacija ničemu ne valja. Ne znam čemu opterećenje?

Čuj punjenje do 90, trošenje do 40, pa na punjač. Robovanje uredjajima na vrhuncu.
Kod mene se nekako tako namesti da je punim od 40%. Evo sad je na 38% taman za punjenje i za 30 min eto je na 90. Odgovara mi baš ovaj brzi punjač. Dok se spremim za grad baterija je na 90%.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Jel koristite non root vanced? Meni ne radi i dalje a kako sam citao ljudima je ispravno, probao reinstal sa nekim drugim verzijama i isti problem - nmg da povezem sa acc
Inace evo skinut sa 100, pratim sa gsam, stavio 2g dok samna wifiu i ugasio auto sync i obrisao fb, da vidim hoce li biti bolje..

uzas, bukvalno robovanje, fobija od baterije :D a na note 4 sam taman prestao da razmisljam..al valjda ce me i ovde proci zaraza pracenja sota, samo dok se ustali :D

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Kod mene radi. https://vanced.azurewebsites.net/APKs?type=NONROOT

Skinuta microg 105 i white/dark 50. Nije umanjivao snimak dok nisam ubacila poslednju verziju. Sad radi super.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Jel koristite non root vanced? Meni ne radi i dalje a kako sam citao ljudima je ispravno, probao reinstal sa nekim drugim verzijama i isti problem - nmg da povezem sa acc
Inace evo skinut sa 100, pratim sa gsam, stavio 2g dok samna wifiu i ugasio auto sync i obrisao fb, da vidim hoce li biti bolje..

uzas, bukvalno robovanje, fobija od baterije :D a na note 4 sam taman prestao da razmisljam..al valjda ce me i ovde proci zaraza pracenja sota, samo dok se ustali :D

Što si ugasio auto sync? :d

Nećeš da ti dolaze notifikacije? :)

Previše se opterecujes. Inače 625 mnogo manje troši od 636, razlika je nekih ~10% imaj i to u vidu. Na sve to dodaj da je ovaj ekran veći 6" vs 5.5" na RN4. Dobiješ jednačinu da je na RN4 bolja baterija odnosno na RN5 lošija.

Ne znam jel tebi stvarno treba 10 sati upaljenog ekrana svaki dan? Znaš li koliko je to? Uzmimo u obzir da radiš 8 sati, 6 sati spavaš, sve ostalo vreme potrošiš na gledanje u ekran.

sjajno, budi italijan hahaha :D a sala na stranu, apsolutno se slazem, okej takvi smo i treba da se cuva, samo ne treba robovati, proci ce me :D

Hvalaa za vanced, sad cu da isprobam.

Svestan sam razlike i znam da je rmn4 po tom pitanju "bolji", nego prosto imam utisak da je bas brzo curela..
Pa manje vise auto sync je na nekim meni manje bitnim app, od toga mi ne zavise poruke na wapp, a mail npr proverim povremeno sam. Nisam jos uvek zavistan od poslovnih mailova :) kako god, sve sto me zanima, rucno proveravam..ionako pola notifikacija ugasim jer me smaraju i ne treba mi live obavestenje za mnoge :D

Nije problem u sotu, na rmn4 sam izvlacio 8, tom upotrebom i kalkulacijom ovaj nema sanse da ide preko, nisam opterecen brojem, nego samo dobih utisak da nestaje a da ne radim nista specijalno, i to nije moja svakodnevna upotreba kako inace koristim..

edit: vrhhh @bojilica evo ga radi...u sustini koristio sam iste apk ali pri reinstalu nisam probao sa brisanjem microg...
uspelo je, to je vazno :)

Poslednja izmena:
isteklo za edit, izvinjavam se na duplom postu..
jel ima neko nekakav switcher, widget sta god, za 2g-3g npr..kad nisam na wifiu i npr izadjem iz kuce samo da prebacim a da ne moram u opcije?
Bilo bi dobro da postoji u toggle, na nekom telefonu sam to imao cini mi se, a ne nadjoh nista pametno na prodavnici

Probao par dana 10ku betu i nije mi baš sjela. Sve je nekako "okruglasto", od fonta, do slajdera pa nadalje. Ima par dobrih stvari ali zadnja 9-ka mi je bolja. Neznam, možda će final verzija biti bolja, tj. dorađenija ...

Poslano sa mog Redmi Note 5

Na oreu+ nema toga zbog zastite 2g 3g 4g toggle. Ima neki workaround ali zahtjeva root.

Oni pretpostavljaju da to vise niko ne koristi. Neces se valjda peglati i manuelno prebacivati.

Ostavi na 3G ili 4G ako ga imas, sam ce on birati u zavisnosti od jacine signala. Neces tu ustediti Bog zna.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sta mu znaci zastita? Od cega ga stite :D da bude automatsko?
Pa iskreno nesto msm da cu drzati na 2g dok sam u kuci i na wifiu..a kad izadjem mogu 3g, to je sekund :D svasta moze dokon covek :D

Nisu oni svjesno stitili tu opciju vec krpe rupe u sistemu. Taj quick tile nikad po defaultu koliko se sjecam nije ni postojao, uvijek je dodavan u custom romovima ili nekom aplikacijom.

Imas GSM/WCDMA preffered i GSM/WCDMA auto. Prva opcija forsira 3G i kad je losiji signal, druga opcija forsira 2G kad je losiji 3G.

Ne znam kako je na MIUI udjes u opcije u dialer *#*#info#*#* info-4636

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mene 2G neće videti.

Stoji mi stalno 3G/4G zbog HD kvaliteta zvuka u razgovorima.

:))
307e84eb120ab3b009e23fe15ace6356.jpg

Ne koriste isti, ali ajde da ne objašnjavam sve piše na netu, mrzi me sad da radim copy paste ili da pišem puno ;)

Ne koriste isti, ali ajde da ne objašnjavam sve piše na netu, mrzi me sad da radim copy paste ili da pišem puno ;)
Ali ajde da nisam probao i namerno ukljucivao i pravio sve kombinacije.. Jos kazem ajde da pogadjam koji je ukljucio 2G ili 3G, isto sve veruj... Druga stvar je VoLTE koga nema kod nas nazalost...

Sagovornik isto mora da bude na 3G meni je bolje, mada vise ni ne znam kako zvuči 2G, ne koristim ga ima već koja godina ::

Sagovornik isto mora da bude na 3G meni je bolje, mada vise ni ne znam kako zvuči 2G, ne koristim ga ima već koja godina ::
Naravno da je probana i ta kombinacija 3G/3G... Verovatno nisi probao dugi niz godina 2G pa mislis da je kao pre :) Ne znam, nadji sagovornika pa bas probaj, pa javi ovde ima li razlike, ja ih nisam primetio ali stvarno...

Lepo je rekao "pod predpostavkom". A sigurno nije sprovodio testove u Srbiji. Primećuje se razlika i to dosta. Pogotovo na vip i telenor koji imaju HD kvalitet u 3G. 2G na MTS je najjadnija opcija ra zazgovor. Primećuje se razlika takođe i sa klasom telefona, više klasa obično i ima bolji zvuk (Samsung i HTC odlični, iP od 7), kao i telefoni sa DAC. Samo neko ko nikad nije koristio ništa sem digitrona za razgovor, može da tvrdi da nema razlike.
On lepo objasnjava za 2G i 3G mreze uopsteno, a ne pominje uredjaje koji to sprovode (to je sasvim druga tema koji telefon ima bolje zvucnike u slusalici, bolji hardver za to, DAC i sl.). Dakle, on prica samo o mrezama, a to je da obe koriste iste Adaptive Multi-Rate (AMR) kodeke i da zvuk preko tih mreza treba da daje isti zvuk. Pazi, ipak je on merodavan da o tome prica jer je covek ucestvovao u stvaranju prve 3G mreze u svetu i sam bi se hvalio i otkrio bi da je 3G mreza bolja od 2G u prenosu glasa (voice). Da sumiramo tamo gde je rekao: "Its the codec that decides the quality of voice." Znaci, sam kodek odlucuje o kvalitetu glasa tj. zvuka. Ako je kodek koji koriste Mts, Telenor, VIP taj AMR na 3G mrezi, koji je onda kodek na 2G mrezi? Nije valjda onaj stari kodek o kome on prica: Full rate (FR) ili Enhanced Full Rate (EFR)? Zasto bi mobilni operateri u Srbiji koristili stare kodeke? Trebalo bi mozda postaviti pitanje e-mejlom svim tim operaterima koje kodeke koriste na kojoj mrezi....
Edit, nasao sam vrlo zanimlji tekst u vezi toga: http://benchmark.ratel.rs/sr/govor-rezultati
Kvalitet govornog signala

Na Slici 4 prikazane su prosečne MOS vrednosti za sva tri operatora u različitim kategorijama.

Prosečne MOS vrednosti
Sl. 4 Prosečne MOS vrednosti

Postoji veliki broj metoda za kodiranje govornog signala, koje omogućavaju njegov efikasniji prenos. Koji kodek će se koristiti zavisi od kvaliteta radio signala, raspoložive mrežne tehnologije i kapaciteta mreže. Da bi upotrebljeni kodek omogućio najbolji mogući kvalitet govornog signala potrebni su dobri radio uslovi, određeni radio resursi kao i da kodek bude podržan na obe strane konekcije – u mreži i na korisničkom terminalu (mobilnom telefonu). Kada je kapacitet mreže ograničen, operatori koriste kodeke sa efikasnijom kompresijom govora, što nepovoljno utiče na kvalitet govornog signala. Izbor kodeka ima direktan uticaj na kvalitet govornog signala, koji se izražava MOS vrednošću (od 1 do 5, veća vrednost je bolja). AMR WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) kodek pruža najbolji kvalitet govornog signala.

Telenor je imao najbolji kvalitet govornog signala u svim kategorijama, za njim slede Vip mobile i Telekom Srbija. Ovaj rezultat je posledica tehnologije i kodeka koji su se koristili za realizaciju govornog servisa. Telenor je koristio AMR WB kodek u više od 90% govornih odbiraka u velikim i malim gradovima i 88% govornih odbiraka na putevima. Telekom Srbija i Vip mobile su koristili AMR WB kodek u manjoj meri, što je rezultovalo lošijim kvalitetom govornog signala u odnosu na Telenor.

Ne znam kako je u teoriji ali u praksi razgovori na 3g su mnogo čistiji i kvalitetniji...

Sent from my LG-D838 using Tapatalk
Dakle, AMR WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) kodek pruža najbolji kvalitet govornog signala i njega koristi Telenor ako sam dobro razumeo, da li zna neko da li ovaj kodek koriste i MTS odnosno VIP? Da se vratim malo na onaj tekst sa quora: "The HD voice which has been introduced over the last few years uses the AMR-WB (Wideband) codec. This gives an even better quality. Note that this codec is available over 2G as well as 3G. Its upto the network to enable the HD voice feature, regardless of whether your phone supports it. While many networks support it, not all of them do." To znaci da i 2G mreza omogucava i podrzava AMR-WB, e sad da li ga i nasi mob. operateri koriste to je vec drugo pitanje....

E super, hvala desp...

@Djilkosh_NS Da, sad sam se setio da.smo vec pisali o tome, ali eto kod mene u praksi tj. testu se pokazalo da je kvalitet razgovora isti (ili ja i sagovornik imamo ostecen sluh mozda? :))

Kvalitet razgovora zavisi i od mobilnog operatera, a svi koriste isti codec, procitajte tekst u spojleru i na sajtu:
http://benchmark.ratel.rs/sr/govor-rezultati

Postoji veliki broj metoda za kodiranje govornog signala, koje omogućavaju njegov efikasniji prenos. Koji kodek će se koristiti zavisi od kvaliteta radio signala, raspoložive mrežne tehnologije i kapaciteta mreže. Da bi upotrebljeni kodek omogućio najbolji mogući kvalitet govornog signala potrebni su dobri radio uslovi, određeni radio resursi kao i da kodek bude podržan na obe strane konekcije – u mreži i na korisničkom terminalu (mobilnom telefonu). Kada je kapacitet mreže ograničen, operatori koriste kodeke sa efikasnijom kompresijom govora, što nepovoljno utiče na kvalitet govornog signala. Izbor kodeka ima direktan uticaj na kvalitet govornog signala, koji se izražava MOS vrednošću (od 1 do 5, veća vrednost je bolja). AMR WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) kodek pruža najbolji kvalitet govornog signala.

Telenor je imao najbolji kvalitet govornog signala u svim kategorijama, za njim slede Vip mobile i Telekom Srbija. Ovaj rezultat je posledica tehnologije i kodeka koji su se koristili za realizaciju govornog servisa. Telenor je koristio AMR WB kodek u više od 90% govornih odbiraka u velikim i malim gradovima i 88% govornih odbiraka na putevima. Telekom Srbija i Vip mobile su koristili AMR WB kodek u manjoj meri, što je rezultovalo lošijim kvalitetom govornog signala u odnosu na Telenor.

c95fa052b9081cb995ed2821a7c2d31c.jpg
b34e145e0319512eba62c9b946622ab3.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Ah, otvorih Pandorinu kutiju :D salim se, necu prebacivati nista, pustite se price hahahah :D

Idi gledaj u bateriju da ti ne iscuri [emoji14]

@spaxon, ja sam na Vipu i uvek je bio bolji 3G nego 2G. Mislim i sama logika nalaže da bude bolje, jer ima veći protok što omogućava da razgovor ima bolji kvalitet. Zato će na VoLTE biti još bolje, jer ima mnogo veću propusnu moć.

I ja cekam da otkljucam i da stavim pixel experience. Njega sam koristio i na a1i bio je super.

@PE je sve otključano i prikriveno. SE je permissive, sistemska enkripcija onemogućena, ispod Battery usage data nema liste aplikacija.

Sto bi držali na 2G, ne kontam? Ako ti zatreba net moras da se mučiš pa da prebacujes na 3g, zarad cega, par procenata baterije

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Ja ne znam zasto se opterecivati bilo cime u vezi sa ustedom baterije na ovom telefonu. Sta god da mu radim dan mi izgura sigurno, svako vece ga napunim koliko god mi ostane baterije i to je to...

Da li na RN5 postoji opcija regulisanja dpi? Moze li se menjati velicina ikona, prikaz ekrana, texta u aplikacijama?

Nazad
Vrh Dno