Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ako imaš dva diska onda može sigurno i svejedno koji se prvo instalira, samo u BIOS-u treba podesiti priamrni boot disk. I prilikom instalacije jednog, drugi neka bude isključen (izvađen SATA kabl). Da li mogu na istom disku, to ne znam

Znam da je bilo, ali jednostavno ne uspevam da pronađem već pola sata...

Može li link za iso 1803 64bit Multi (bitno mi je da ima Edu i Pro)?

Ako već imaš Client Consumer ISO, onda uzmi samo SVF ili SVFX za Client Business ISO, ne moraš opet da skidaš ponovo, već samo mali deo.

Moja greška, imaš u oba: (uvek mi u glavi ESD)
Prosto, sad je sve u jednom.

Content of the 17134.1 ClientConsumer (OEMRET) ISO

Windows 10 Home | Core
Windows 10 Home N | CoreN
Windows 10 Home Single Language | CoreSingleLanguage
Windows 10 Education | Education
Windows 10 Education N | EducationN
Windows 10 Pro | Professional
Windows 10 Pro N | ProfessionalN
Windows 10 Pro Education | ProfessionalEducation
Windows 10 Pro Education N | ProfessionalEducationN
Windows 10 Pro for Workstations | ProfessionalWorkstation
Windows 10 Pro N for Workstations | ProfessionalWorkstationN

Content of the 17134.1 ClientBusiness (VOLUME) ISO

Windows 10 Education | Education
Windows 10 Education N | EducationN
Windows 10 Enterprise | Enterprise
Windows 10 Enterprise N | EnterpriseN
Windows 10 Pro | Professional
Windows 10 Pro N | ProfessionalN
Windows 10 Pro Education | ProfessionalEducation
Windows 10 Pro Education N | ProfessionalEducationN
Windows 10 Pro for Workstations | ProfessionalWorkstation
Windows 10 Pro N for Workstations | ProfessionalWorkstationN

Mislim da je premalo verzija. :d

M$ i pravi multi ISO, nema posebnih varijanti.

No, svakako možeš export-ovati bilo koji index (install.wim) za sebe i napraviti zaseban ISO.

Link:

Kod:
https://software-download.microsoft.com/sg/Win10_1803_English_x64.iso?t=b159112f-4870-4a47-8457-8aaafea1cafc&e=1530608583&h=5f038fa008c6b9d797b443761563568d

SHA1: 08fbb24627fa768f869c09f44c5d6c1e53a57a6f

Poslednja izmena:
Nadam se da trazim pomoc na pravom mestu. :)

Iznenada je komp krenuo da laguje u svakodnevnom radu, prilikom pomeranja kursora misa, gledanje youtube klipova...prakticno bilo sta da radim dolazi do ozbiljnog laga.
U pitanju je sveze instalirani sistem (mesec dana), Win 10 LTSB.
Driver & Win - up to date; nema virusa; odradio i rollback driver za graficku i opet nista.
U pitanju je sledeca konfiguracija:
AMD Ryzen 2600, 16GB RAM, SSD256GB, RX560 4GB...do pre nekoliko sati je sve radilo odlicno i onda se nesto desilo. :)

Proverio temp i performance, sve OK.

Postoji li neko resenje ili mi ne gine re-instalacija sistema?

Hvala unapred.

Da li si pogledao da se u tom periodu nije uvukao neki update? Ako jeste, uradi uninstall za njega i vidi da li se sve vraća u normalu.
Takođe, proveri i EventViewer, da nema nečega što baguje (iz bilo kog razloga), pa onda ima neki timeout period. Potraži i na netu da li je neko već prijavio usporavanje sa istim procesorom, npr.

Iznenada je komp krenuo da laguje u svakodnevnom radu, prilikom pomeranja kursora misa, gledanje youtube klipova...prakticno bilo sta da radim dolazi do ozbiljnog laga.

Isprati upotrebu CPU-a i GPU-a, kad se to desi.

Hvala na savetima. Nista neobicno nisam pronasao, nije se desio neki update bez mog znanja, ali iz nekog razloga sada je sve OK.
Praticu i dalje razvoj situacije. :)

Vec neko vreme ne mogu da nateram racunar da ode u sleep nakon nekoliko minuta neaktivnosti.
Kada idem u cmd i ukucam powercfg /requests nema nista.
Da li neko ima slican problem?
Build je 17692
Posle nekoliko meseci problem je rešen.
Gamepad je isključen iz usb utičnice i to je to.

Sad imam suprotni problem, prilikom korišćenja torenta kompjuter mi ode u sleep iako sam čekirao opciju da ako imam aktivne torente ne ide u sleep.

Da li neko ima sličan problem?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Imam jedno pitanje,
koristim Win 10 Enterprise 2016 LTSB i ono sto radim nakon instalacije OS-a objasnio sam u ovom postu, instaliram rucno sve driver-e i ne dozvoljavam winu da radi bilo kakav update osim sto rucno radim je update win. defender-a sveremena na vrema.

Probleme mi je jedino pravio Service Host: Local System (Network Restricted), zna da mi otera zauzece HDD-a u 100% i da koci sistem!? Kako da to sprecim da dolazi do toga?

Nevezano za pitanje zanima me, sta vise opterecuje hdd, da li portabl app ili klasicne app?

Poslednja izmena:
Instaliraj destroy windows spying. Pošto si na ltsb, neće ništa da ti nedostaje.

Kako da dobrijem transparentni taskbar ali bez blura ? Ovo mi treba zbog posla dok pratim rendanje u 3dsmax-u:

Capture.jpg

Podigao nanovo sistem i ne mogu se sjetiti kako da nastimam.

Legalan Windows 10 Pro za 7.4e (900rsd)

Ne znam da li je neko ovde vec ranije pisao ali mozete kupiti legalan Windows 10 Pro za 7.40e (900rsd), dok je Home verzija 9.10e preko instant gaming sajta, ja sam narucio dva, jedan za mene i jedan za druga, ako placate preko paypal-a meni su trazili da slikam neki dokument da potvrde da sam to ja, i odmah posle toga sam dobio kod na nalogu, za placanje preko kartice ne znam. I ne znam koliko dugo ova akcija traje.
Mislim da se ovo isplati sa obzirom na cene koje se krecu kod nas za legalan Windows 10.

Link ka Windowsu sa mojim referalom, ista cena, samo ja dobijam mali procenat od kupovine:
https://www.instant-gaming.com/en/2...windows-10-oem-professional/?igr=gamer-c69545

I link bez referala: https://www.instant-gaming.com/en/2721-buy-key-software-windows-10-oem-professional/

Poslednja izmena:
Ima tih licenci za 2-3$ na ebay-u, 7.5e je previse.

@Sam633 je pisao da postoji jos bolji(jeftiniji/besplatan) nacin za dobijanje istih, pa bih ga zamolio da jos jednom objasni kako.

Poslednja izmena:
Moze i bilo koji Win7 serijski da se koristi, od starih neispravnih masina na primer.

@Sam633 je pisao da postoji jos bolji(jeftiniji/besplatan) nacin za dobijanje istih, pa bih ga zamolio da jos jednom objasni kako.

Kad je već mazohizam na delu, red da se on uradi kako treba.

Dobijanje permantne aktivacije na osnovu Vašeg hardware-a iliti HWID, se može dobiti na više načina. Ono što treba shvatiti na prvom mestu, sve ovo MS iz nekog njemu znanog razloga dozvoljava. Uslov je da bude što manje žutih trouglića u Device manager-u, posebno za mrežnu kartu. (LAN)

1. Generisanjem tiketa na aktiviranom (piraterija ili ne, nebitno) računaru sa 7 ili 8.1.

Ovo se ne odnosi na računare koji imaju količinsku aktivaciju (VL) i za koju MS propisuje trajanje 180 dana (Home 40-45 dana) i koja se skraćeno zove KMS od strane MS. Takođe, ne odnosi se i na MAK, koji ne mogu imati obični smrtnici, što bi se reklo.

Generisanje tiketa vrši se preko GatherOsState.exe koji se nalazi u samom W10 ISO-u. Iskopirajte ga na desktop. Pokrenite ga i za par trenutaka, dobićete GenuineTicket.xml. Sačuvajte ga.

Instalirajte (naravno, na istom računaru) verziju W10 prema prethodnoj licenci. Ako je Home, onda Home. Ako je Pro, Ult, onda Pro, mislim da je jasno. Pobrinite se da imate internet, stavite ga u C: root i importujte ga komandom:
Kod:
clipup -v -o -altto x:\
Gde je X: putanja.

Navedenom komandom, fajl GenuineTicket.xml će nestati, zato ga sačuvajte na dva mesta. Iako zapravo više nije potreban, jer je ostvarena permanentna aktivacija, opet to možete uraditi za svaki slučaj, možda aktivacija ne uspe iz prve, recimo.

2. Čist upgrade (setup.exe) sa Windows 8.1 Pro VL (još jednom VL) na Windows 10 Pro 1511 OEMRET (još jednom OEMRET).

Ovde je zbilja neverovatan propust samog w10 pro 1511 OEMRET, gde se privremeno, pre trajne aktivacije, dobije MAK ključ. Fascinantno neverovatan propust, za koji se ne može reći da nije nameran.

3. Ako nemate mogućnost za OS pre w10, onda podignite VM u VMware ili VirtualBox i ispratite način 1. ili 2. Kad dobijete licencu, povežite je sa MS online nalogom. Vratite se u Vaš "realan" računar, ulogujte se na Vaš MS nalog i prenesite na njega licencu.

4. Ovo je još fascinantniji ili pak najfascinantniji propust. :D Reč je o propustu u GatherOsState.exe (w10), koji postoji, evo sad će već četvrta godina. Ovaj propust omogućava permanentni HWID za:

- LTSB
- Enterprise
- Education
- Pro Education
- Pro for Workstation
- Pro
- Home
- Home Single Language

---------------------------------------------------------------------------------------------

Postoji još jedna licenca koja nije trajna, ali za našeg života koji pišemo ovde, jeste permanentna.

Naime, windows je već dugi niz godina, da tako kažemo modularan. Što znači, da možemo export-ovati i import-ovati pakete u *.cab koji se nalaze u njemu.

Kinezi su verovatno tražili od MS da VL (količinska licenca) traje duže od uobičajenih 180 dana. I zamislite, to su i dobili. Reč je o Enterprise G verziji w10 1803. Ako eksport-ujete iz G en-US verzije ili nađete negde četiri odgovarajuća paketa *.cab, možete ih import-ovati u "normalan" Enterprise 1803, i to offline preko DISM-a u install.wim, odnosno najmanje u index-u, gde se nalazi Enterprise 1803. Ili možete export-ovati index u kojem se nalazi Enterprise 1803 i potom import-ovati pakete i staviti Enterprise G 1803 generički ključ. Dakle, potpuno isti uobičajen postupak prilikom dodavanja bilo kog paketa offline preko DISM-a.

cQv3lsH.png

Kao što vidite, aktivacija traje 150000 dana ili oko 410 godina.

Za sve ostalo što nije napisano, tu je internet. :D

Inače, Enterprise G licenca ima jednu vrlo, vrlo pozitivnu i sjajnu posledicu. Krš i smeće zvano windows defender, ne radi pod pomenutom licencom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Previše spominjete ove takozvane ključeve za 500 dinarjeva za umirivanje savesti. Pritom, uopšte ne shvatate da tih 500 RSD potpuno ne idu MS-u, već u nečiji džep.

Ali za 500 RSD, Vas zabole dupe.

Ja sam pravi humanitarac, dobrotvor, "dao" sam "MS-u" čak 500 RSD. :D A ovi drugi od 10-20-30 € su sigurno "fake". :D Kako je grožđe odjednom kiselo, kako su ljudi providni, to je smehotresno. :D

Old_bookmaker je u više navrata pokušao pojasniti ovu problematiku i na ličnom primeru, ali nema se sluha za to, jer 500 dinarjeva je 500 dinarjeva. Zna se cena windows-a za pojedinca, koja je oduvek bila trocifrena u $.

Budite pošteni prema sebi, ili kupite windows kako dolikuje ili piratizujte kako dolikuje, a to je, ne dirajući nijedan jedini fajl samog windows-a.

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje znaci nije vezano za temu za windows imam jedan problem
E sad imam procesor amd fx 4100 pocnem da instaliram igricu tomb raider..
Procesor samo podize temp ide do 55C i ode nekad do 100% nekad padne 20% Pa 75% samo igra tako
Moze neko da mi objasni ?
jos mi sporo radi komp

@Sam633

Dakle, ja sam uradio losu stvar sto sam rekao da ista ta licenca moze da se kupi za 3 dolara(300 dinara, ne 500) na ebay-u, za koju je covek pisao(i reklamirao svoj referal) da moze da se kupi za 7.5e(800 dinara, dakle vise nego dva ipo puta skuplje) i pritom sam rekao da je ovo sto je on linkovao "fake"? Ne vidim gde, no dobro, znam da ti je lakse kada s vremena na vreme iznapadas nekoga na forumu, sve je oprosteno :)

Sto se metode za aktivaciju tice, jesu interesantni vidovi za dobijanje bez placanja licence, "propusti" jesu cudni, da sam znao, verovatno bih podigao virtualnu masinu i uzeo licencu. Doduse, mozda bih i dao 300 dinara za licencu, zavisno od toga kako sam raspolozen :)

Kada sam zamolio da napises opet, nije bilo sarkazma, zanimalo me je kako jer nisam video prethodno objasnjenje.

Poslednja izmena:
Referisao sam se na ova dva, na primer, ne postoji pristojan način da nazovem ovu zabludu:

Preporuka za sajt gde da uzmem za prijatelje win10 oem(ide na lap) i standard(retail) za pc. Nalazio sam prvi za 7,8e, a drugi na akcijama za 30tak (to je jasno fake).

Ne znam da li je neko ovde vec ranije pisao ali mozete kupiti legalan Windows 10 Pro za 7.40e (900rsd)

Čisto da bude jasno:

https://forum.benchmark.rs/showthre...preko-EBAY-a&p=5434202&viewfull=1#post5434202

Pa naravno da ne preporučuje, kao što oduvek ne preporučuju da se na računare instalira krekovana verzija. Ne mogu oni to da zabrane, niti je njihov "posao" to da zabrane. Postoje "organi" (državni) koji se bave tim poslom i koji zastupaju MS.

To što se kod krajnjih korisnika za ličnu upotrebu nikada nije gledalo ne znači da je legalno.

S druge strane, to što je neko kupio Windows (recimo) mu ne daje pravo da s njim radi šta god želi jer on pripada Microsoftu. To je čak i kod nas regulisano, kamoli u SAD ili EU:

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver/legalnost.html

Dalje, to što se ti ključevi nalaze na "crnom tržištu" nije stvar MS-a, niti njih to mnogo zanima. Jednostavno, oni te ključeve mogu kad god požele da stave na "crnu listu" i tada ti kao vlasnik takvog ključa ne možeš više ništa da uradiš (sem da ga opet kupiš na "crnoj berzi", pa onda opet u krug). Baš me zanima kome ćeš da se žališ, kom državnom organu (pošto se ovde potežu isti)?

Ti ključevi su izdati pod određenim uslovima i svako ko je preuzeo takav ključ složio se sa EULA o načinu korišćenja te verzije softvera. To što ja recimo imam preko 10k raznoraznih ključeva ne daje mi za pravo, niti meni pada na pamet da to radim, da ih prodajem za bilo kakav novac (čak ni da ih poklanjam).

Recimo, ja mogu da uzmem bilo koji Batch od 500 ključeva (a imam ih za svaku verziju) i da ih ponudim ne eBay-u za 5-10$. Kad bih rasprodao sve mogao bih da kupim i stan, ne bih morao da plaćem kredit za isti.

Da li vi i dalje mislite da su ti ključevi legalno prodati? Naravno da nisu.

attachment.php

Pričate i tvrdite potpuno pogrešnu stvar, čak i druge ubeđujete da je to legalno (a nije).

Sa sve slikom, crno na belo.

Ali ni to nije dovoljno, jer 500 dinarjeva je 500 dinarjeva. :D

Poslednja izmena:
Prepravio sam gornji post. :)

Da se ispravim ili pojasnim ovde:

Inače, Enterprise G licenca ima jednu vrlo, vrlo pozitivnu i sjajnu posledicu. Krš i smeće zvano windows defender, ne radi pod pomenutom licencom.

Inače, Enterprise G licenca ima jednu vrlo, vrlo pozitivnu i sjajnu posledicu. Krš i smeće zvano windows defender u Enterprise 1803, ne radi pod pomenutom licencom.

Poslednja izmena:
Sam, si probao skoro Win7 pa Daz Loader pa upgrade preko Win10, dal se dobija licenca kao pre? Ja sam tako drugaru napravio Pro verziju jos krajem 2015-te ali mislim da to vise ne moze.

Zvanično, ne može. :) Ali ako uradiš to isto, može. Ovde ne mislim na klasičan upgrade, već na onaj nekadašnji upgrade preko Assistive Technologies.

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade

Ne mlati se sa upgrade-om, već samo kako je napisano.

Samo u drugom slučaju ide upgrade.

Napomena, ne treba spominjati third party. :)

Poslednja izmena:
@sam633, kako permanentni hwid dobiti za ltsb? Trenutno imam win7 ultimate. I 2015 sam jednom odradio upgrade do 10 pro.

Pa po ovome ti sad imas Win10 Pro klasican, ne moze LTSB.

Vrh Dno