Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nema od optike ništa još neko vreme nisu im zbog loše odrađenog dosadašnjeg posla odobrili da povuku 2 tranšu kredita koji je za opremu.

Pustice one ftth do kraja godine, a li broj ce biti na nivou statisticke greske...

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Evo sad sam sreo neke rade projekat za Telekom na Ceraku. Konkretno Kosmajska ulica optika je položena i očekuju u toku godine da odrade.

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Postavljali opticki kabl od jednog sahta do drugog.
b9db873df674ca79e0fa0ca579f184ce.jpg

Evo sad sam sreo neke rade projekat za Telekom na Ceraku. Konkretno Kosmajska ulica optika je položena i očekuju u toku godine da odrade.

I Vidikovac je zavrsen valjda sto se tice te magistralne optike, sad samo da odrade zgradu po zgradu, stan po stan.

Kaže čovek kada urade projekat ide sa bandera pošto sam ja u privatnim kućama na Ceraku. Pa imaju samo da podignu preko bandera ka kući. Samo me interesuje cena pa da se pozdravio sa SBB

Cena ce svakako biti jaca od kabla i xdsl-a.

Ostaje da vidimo. Znam da je ipak optika jeftinija za održavanje te stoga ....

Ja se nadam da ce sa optikom krenuti do maja iduce godine posto mi tad istice ugovor za Box!:)

Krenuce jos ove godine, ali to nije bitno ti mozes preci i na optiku u toku UO bez problema, samo nastavljas istu UO ne moras cekati da ti trenutna istekne, niti se racuna kao novih 2 god.
Savrseno, ne kao Vip dodaje ti na postojecu jos i novu.

Kako ce biti jeftinije kad meni trenutno Net50 kosta 1400 din + cena za fiksni sto je oko 2000 din. Najmanji paket na optici je 150 Mb/s, nema trika da kosta manje od 2000 (mora i telefon fiksni da se placa).

Ја предпостављам да су то тренутне цене за оне који су спремни то да плате. Намерно високе како би се ограничио број заинтересованих. Кад буду спремни за масовна прикључења кориговаће ценовник као и увек да буду конкуретни
То је мој зекључак.

Ја због посла имам СББ и телекомов VDSL. Изузетно ме нервира СББ ЦГНАТ али сам на 1,3 КМ од централе те ми 20/1,5 VDSLa служи само као резервни интернет а радо би платио и садашње цене. Комерцијалне су ми превише.

Kako ce biti jeftinije kad meni trenutno Net50 kosta 1400 din + cena za fiksni sto je oko 2000 din. Najmanji paket na optici je 150 Mb/s, nema trika da kosta manje od 2000 (mora i telefon fiksni da se placa).
Pogresno ti neke stvari postavljas.
A ko kaze da ce biti manje od 2000 tih 150(a hoce)?
Prvo, je receno da ce biti nize cene od TREUTNIH koje su sad aktuelne, a ne od tvojih 50+ fix.
A drugo, da li ti to stavljas u istu ravan xDSL vs ftth, tj. 50 vs 150, aman covece to je 3X brze, a ne kosta 3X vise, a za UL da ne pricamo koji bi bio oko 2.5X brzi za tu cenu.
Sta je tu lose, wtf?

Pa čemu diktira i cena instalacije a bakar vs optika je ... ,a i konkurencija je tu sa porukom. Elem optika jat nije izmišljena juče pa sad kao košta dzak para...

Invictus, ako imas insajderski info koje ce biti cene, makar i okvirno, sto ne podelis to sa ljudima? Ne mora u dinar ali bi orijentaciono znacilo

• Like
Reagovanja: M J
Ja ne mogu da shvatim da je jedan lokalni klinac ulozio svoj novac i napravio svoju mrezu optike ,40/4 ,za 1000 dinara ili 140/14 za 2800,a planira opet povecnje brzine,a tako velika masinerija koja ima milione evra iza sebe ,cak i Beograd nema u naznakama kad ce biti a ovamo o jugu da ne govorim.

Monopol i inertnost od strane MTS-a.

Ja ne mogu da shvatim da je jedan lokalni klinac ulozio svoj novac i napravio svoju mrezu optike ,40/4 ,za 1000 dinara ili 140/14 za 2800,a planira opet povecnje brzine,a tako velika masinerija koja ima milione evra iza sebe ,cak i Beograd nema u naznakama kad ce biti a ovamo o jugu da ne govorim.
Sto bi to bilo neshvatljivo?
Svaka cast na pokusaju, svaka cast na trudu i zelji da se nesto pokrene i stvori.
Jedino je pitanje "odakle mu lova" i ko stoji iza njega.
Najmilije bi mi bilo da je posten novac investiran i da uspe...
Za svaku pohvalu.

To niko ne moze da shvati posto je nemoguce.

Kako nemoguće kad je covek pokrenuo posao?!
Neka njega, neka je sada mali i neka on nama lepo poraste...

Vezano za temu i poređenje cena sa novim brzinama.

Hajde da razjasnimo jednu stvar. Da li bilo ko smatra da cene treba da budu veće od trenutnih (za ADSL/VDSL) zato što se dobija veća brzina DL-a i UL-a?

Ako je odgovor DA, onda da uporedimo na primer sa automobilima.

Auto (nazovimo ga Audi 1, Toyota 1, nebitno) košta 20.000€. Fabrika izbacuje Audi 2, Toyotu 2... koji zamenjuje kec. Da li nova dvojka treba da košta 50 ili 100% više od prethodnog zato što daje više u odnosu na prethodni (više opreme, bolju tehnologiju)? Ako je i dalje odgovor DA, onda bi automobili trebali da koštaju minimum milion evra zato što svaki put kada izbace novi i bolji model on treba da košta duplo više u odnosu na prethodni.

Poslednja izmena od urednika:
Pa optika je po metru jeftinija

Monopol i inertnost od strane MTS-a.

Ove godine isplata dividende Telekoma državi, građanima, bivšim i sadašnjim zaposlenima će biti za 25% manja jer će dobar deo kolača biti uložen u projekat optike .

Pa optika je po metru jeftinija

Ovo je 100% tačno, a kapacitet optičkog kabla je neverovatno puta veći od kapaciteta bakarne parice. Fora je jedino u tome što bakar već postoji decenijama, a optika mora nova da se stavlja.

Pa koliko su braća cigani bakra pomrli optika će im biti džaba

Mislim da je nama ,meni ,kao krajnjim korisnicima totalno nebitno to ,bitno je da imas bolju alternativu ,bolju uslugu za jeftiniji novac.Ali znam da je ogroman novac morao da ulozi ,mislim da ne gresim da jednu banderu gde kaci kabal ,je morao da plati 120 evra.

Poslednja izmena:
Osim sto je ekonomija sistem spojenih sudova pa vazi ono "ko ne plati na mostu plati na cupriji". A u slucaju neregularnosti i nerealnih pojava vecina visestruko plati za pogodnost manjine.

Mislim da je nama ,meni ,kao krajnjim korisnicima totalno nebitno to ,bitno je da imas bolju alternativu ,bolju uslugu za jeftiniji novac.
Ovo je jako usko razmisljanje, iako ne izgleda tako.

Mada se za konkretan slucaj ovog manjeg providera slazem, ali u globalu, korisnici moraju mnogo dalje od "da meni bude jeftinije i bolje" da razmisljaju.

Ja ne mogu da shvatim odakle klincu tolike pare

Nazad
Vrh Dno