Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Bio tehničar oko 12h, a u međuvremenu su ispravili brzinu na 10Mbps. Izgovor je da sistem sam spušta brzinu dole kada krenu greške na liniji. Pregledao je liniju, uvideo i sam da je maks odrađeno, dobar kabel, nema spojeva i preveza i rekao da će me zvati sutra da vidimo da li se gomilaju greške, pa ako treba da se traži dalje gde je problem (u njihovom delu parice).

Konačno neko ko razume problem i konta stanje na terenu. Kaže i sam da im botovi iz call centra prave problem, daju ljudima brzine koje ne mogu da ostvare, pa se oni n a terenu ubiju da isprave da to koliko toliko radi.

Posle toga me zvali sa SU broja da pitaju jesam li zadovoljan učinjenim. Rekoh želim da pohvalim tehničara koji je došao, konačno neko ko razume problem, dok za one u info centru koji su mi odgovarali nemam reči, da su im odgovori generički i glupi. :D

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Dobro je, našao si nekog da reši. Meni potpuno isto pitanje, kako merim protok, a rekao im da je u ruteru manje. U call centru verovatno rade ljudi koji ne znaju ništa o tome, a na obuci im objasne par slučajeva i šta da pitaju. Onda ispadne samo generika, pa proslede dalje tehničkim službama...

Call centar je tako napravljen da su tamo samo "sekretarice" koje otvaraju tikete, postave par pitanja po sablonu i upisu odgovore.
Po mojem iskustvu vecina tehnicara koji izlaze na teren su stariji radnici preuzeti od poste koji se koliko toliko razumeju u telefoniju i znaju otprilike da pogledaju stanje bakarne parice. Za te radnike VDSL profili, interleaved/fast data path, jacina signala i ostalo su spanska sela. Od interneta znaju otprilike da odnesu stari modem i da zamene sa novim.
Svaki pokusaj da pricam sa tehnicarem/inzenjerom u centrali tj nekim ko se razume u problematiku je bio nemoguca misija.

Danas bili ovi iz telekoma u mom selu nisam imao pola sata neta ne znam ni sta su radili.
Sad mi drugacije pokazuje parametri
Da li ja mogu ovde da imam fast profil ?
Upstream max rate (kbit/s) 1046
Downstream max rate (kbit/s) 14352
Upstream line rate (kbit/s) 943
Downstream line rate (kbit/s) 10239
Line standard ADSL2+
Channel type
Interleaved
Upstream SNR (dB) 10.1 Umesto 10.1 bilo pre jedva 6
Downstream SNR (dB) 7.5 Umesto 7.5 bilo pre oko 6.9
Upstream line attenuation (dB) 19.7
Downstream line attenuation (dB) 35.2
Upstream output power (dBmV) 12
Downstream output power (dBmV) 19.7
Upstream Interleave Depth 4
Downstream Interleave Depth 128
Upstream CRC 55

Poslednja izmena:
Ako ti radi bez pucanja net, bolje da nista ne diraju...
Jos uvek si predaleko tj nisu ti stavili istureni stepen, tako da nista od poboljsanja....

Ako ti radi bez pucanja net, bolje da nista ne diraju...
Jos uvek si predaleko tj nisu ti stavili istureni stepen, tako da nista od poboljsanja....

Pa na koliko km da bi imao 20 mb ?
ja sad imam 10 mb ne puca mi nikad net. samo nas dvoje u mom selu ima 10 mb svi po 7-10mb neki se zale da ne radi kako treba net.
A koliko otprilike daleko od centrale?

Kalkulator kaze da si na oko 2.5km.
Ako ti imas najbrzi net u selu, centrala je sigurno van sela.
Oko kilometar (do nekih 1.2km) bez problema ide VDSL na 20/4, tako da bi celo selo imalo super net ako bi stavili neki istureni stepen bas u selu (pretpostavljam da zivis u nekom malom mestu).

Kalkulator kaze da si na oko 2.5km.
Ako ti imas najbrzi net u selu, centrala je sigurno van sela.
Oko kilometar (do nekih 1.2km) bez problema ide VDSL na 20/4, tako da bi celo selo imalo super net ako bi stavili neki istureni stepen bas u selu (pretpostavljam da zivis u nekom malom mestu).

Pa Nije bas malo selo onako, ima nas 30-40 adsl . u mom selu, nikako nece da dovedu centralu da imao 20 mb
Ne znam sta radim.
Imam jedno pitanje sto na speedtst ido samo do 8 mb

Jedan istureni stepen u selu rešava problem, međutim to je Telekom i teško da je izvodljivo..................jedino da celo selo glasa zna se za koga.......onda Vam možda i optiku dovedu :)

Nema to veze sa tim ko za koga glasa, radi se plan na nivou republike i lokalci nemaju veze sa tim...

Sent from my Note 8

Ima i te kako, dobio sam info da su u Šapcu stali sa postavljanjem optike jer je u Šapcu opozicija na vlasti.......kada ste čuli u vestima da je neka fabrika otvorena u Šapcu od strane vladajuće stranke.......žao mi je što moram da mešam i politiku u ove teme ali to je činjenica!

Mislio sam na to da neki Zika iz komsiluka ako je na vlasti i tako dalje moze da urgira da se postavi neka optika ili tako nesto, nema trika...

Sent from my Note 8

Zvao na 800100100, rekao da mi upload 2Mb/s, prebacili me na tehnicku podrsku i posle sat vremena sve bilo okej. Pozvali me da potvrde.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Da li danas neko imao problem sa internetom od 7 sati jedva imam 1 mb donwload i sporo otvara stranice

Jesi li gledao parametre i koja je lokacija u pitanju?

Sent from my Note 8

Jesi li gledao parametre i koja je lokacija u pitanju?

Sent from my Note 8
Malo pre sam restartovao ruter isto jedva 1 mb
Dosta sam daleko od centrale oko 2.5 km imam 10 mb neta

Upstream line rate (kbit/s) 1015 ovde sam imao 940kb
Downstream line rate (kbit/s) 10239
Line standard ADSL2+
Channel type
Interleaved
Upstream SNR (dB) 6.4
Downstream SNR (dB) 6.8
Upstream line attenuation (dB) 19.6
Downstream line attenuation (dB) 35.2
Upstream output power (dBmV) 12
Downstream output power (dBmV) 19.7

Pre desetak dana smo u selu dobili novu telefonsku centralu a ja novu fiksnu telefonsku liniju i Net 50 na probu na 2 meseca. Ovo su parametri:

DSL Link Information
Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/66559 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 40688/160300 kbps
Noise Margin(Up/Down) 29.8/25.4 dB
Line Attenuation(Up/Down) 0/2.7 dB
Output Power(Up/Down) -9.6/13.6 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 277/3019
Interleave Delay(Up/Down) 7/7 ms
INP(Up/Down) 4/4.2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 0/1
FEC Errors(Up/Down) 580/6351
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 166 h 21 min 23 s

Bune me ove greške koje pokazuje (FEC Errors(Up/Down) 580/6351) pa bih hteo da to neko stručan pogleda i prokomentariše i objasni mi kakve su to greške u pitanju. Internet mi radi dobro ali mi se čini da bi trebalo da još brže otvara stranice. Da li je ping od 22 ms u redu? brzina dowloada je 48-49 Mbps a uploada 7,5-7,7 Mbps.

Poslednja izmena:
Pre desetak dana smo u selu dobili novu telefonsku centralu a ja novu fiksnu telefonsku liniju i Net 50 na probu na 2 meseca. Ovo su parametri:

DSL Link Information
Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/66559 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 40688/160300 kbps
Noise Margin(Up/Down) 29.8/25.4 dB
Line Attenuation(Up/Down) 0/2.7 dB
Output Power(Up/Down) -9.6/13.6 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 277/3019
Interleave Delay(Up/Down) 7/7 ms
INP(Up/Down) 4/4.2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 0/1
FEC Errors(Up/Down) 580/6351
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 166 h 21 min 23 s

Bune me ove greške koje pokazuje (FEC Errors(Up/Down) 580/6351) pa bih hteo da to neko stručan pogleda i prokomentariše i objasni mi kakve su to greške u pitanju. Internet mi radi dobro ali mi se čini da bi trebalo da još brže otvara stranice. Da li je ping od 22 ms u redu? brzina dowloada je 48-49 Mbps a uploada 7,5-7,7 Mbps.

Kako ste dobili central jel ste trazili ili ?
jel malo selo ili

Nismo tražili, sami su postavili u nekoliko sela. Moje selo ima oko 200 kuća a druga su čak i duplo manja.

Evo mog iskustva, u selu od cca 1500 stanovnika sam, koje je prakticno spojeno s gradom (Pirot) (pauza skoro da ne postoji, neka skladišta, garaže za autobuse...). Do centra grada imam cca 4km.

Ranije su pola korisnika bili na centrali iz samog grada, imali su parice do 2-3 kilometara. Negde je radilo 10Mbps, negde jedva 6, neki su imali 2Mbps net i jedan IPTV, i to je jedva radilo. Drugi deo je bio na centrali koja je bila u susednom selu (ono ima 150 stanovnika), ali je udaljeno nešto više od 1km od mog sela. Pa su linije bile od 1500 do 3000m dugačke i sa te strane. To je ponovo pravilo problem.

Onda su Telekomovci zato sto su imali dosta zalbi i primedbi, jer dosta njih nije htelo IPTV jer bi im internet bio neupotrebljiv itd.. sami postavili 2 isturena stepena i do njih doveli optiku. Čak su potpuno otkačili bakarne parice do centrala. pa sad i fiksnu telefoniju i xDSL dobijamo samo sa isturenih stepena. Nije idealna situacija, ponovo postoje ljudi koji su na 1km daleko od isturenog stepena, pa mogu max 20/4Mbps, a ima i nas koji smo blizu pa radi 50/8 čak kod nekih verujem i 100/10 da će raditi.

Ipak tada su rekli da je ovo samo korak ka mts optici.

No, ima najava drugih optičkih provajdera (exenet) da će i ovde biti njihova optika.

Evo mog iskustva, u selu od cca 1500 stanovnika sam, koje je prakticno spojeno s gradom (Pirot) (pauza skoro da ne postoji, neka skladišta, garaže za autobuse...). Do centra grada imam cca 4km.

Ranije su pola korisnika bili na centrali iz samog grada, imali su parice do 2-3 kilometara. Negde je radilo 10Mbps, negde jedva 6, neki su imali 2Mbps net i jedan IPTV, i to je jedva radilo. Drugi deo je bio na centrali koja je bila u susednom selu (ono ima 150 stanovnika), ali je udaljeno nešto više od 1km od mog sela. Pa su linije bile od 1500 do 3000m dugačke i sa te strane. To je ponovo pravilo problem.

Onda su Telekomovci zato sto su imali dosta zalbi i primedbi, jer dosta njih nije htelo IPTV jer bi im internet bio neupotrebljiv itd.. sami postavili 2 isturena stepena i do njih doveli optiku. Čak su potpuno otkačili bakarne parice do centrala. pa sad i fiksnu telefoniju i xDSL dobijamo samo sa isturenih stepena. Nije idealna situacija, ponovo postoje ljudi koji su na 1km daleko od isturenog stepena, pa mogu max 20/4Mbps, a ima i nas koji smo blizu pa radi 50/8 čak kod nekih verujem i 100/10 da će raditi.

Ipak tada su rekli da je ovo samo korak ka mts optici.

No, ima najava drugih optičkih provajdera (exenet) da će i ovde biti njihova optika.

Možda su i kod mene upitanju ti istureni stepeni, kako ih ti zoveš? Kako to izgleda?

Nema potrebe u dve teme da pišeš isto, pošto se radi o VDSLu onda ovo nije odgovarajuća tema.

Imam asdl 10 a od juce mi ovo stoji u podesavanju rutera. Ako neko moze da mi kaze dali bih mogao da trazim vecu brzinu, posto je do juce max bilo 10Screenshot_20180519-215112_Samsung Internet.jpg

Ooooo ubacili su vectoring konacno sad mozes vecu brzinu, zapravo ti je i podesena veca brzina 70/9

Pa povezali su novi kabal koji ide do neke kutije ispred zgrade,inace je tu prosla i optika. Zvao sam kol centar da pitam za povecanje kazu radovi su na mojoj liniji pa krajem mjeseca da se javim.

Da ocito nisu sve zavrsili, a vectoring se radi da bi se smanjio sum na kablovima i tako povecala max brzina.
A gde si ti, BG, neki drugi grad?
To do sada nisam video da su igde radili i jedva sam cekao da pocnu da rade vectoring, na dobro svih korisnika.

@Invoker
Izgleda da je tvoja konekcija "probna" za VDSL2 vectoring.
Na preko 500 metara parice, tebi su pustili 70/9, plus ti je SNR download 20dB sto je odlicno.
Ti si trenutno kod Telekoma na adsl10?
Ako te ne mrzi ajde saznaj koja ti je tacno duzina parice (mozes preko mts chata na njihovom sajtu ili mail ili 0800100100).
U kojem si gradu?

Nazad
Vrh Dno