Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

@jova12: Korisnicima koji su uslugu koristili po promo ceni od 990 din od 01.01.2018. cena je 1090 din, ne 1395 din. A navodno i po isteku UO ostaje ta cena (1090 din). Testiraćemo tu tvrdnju kad dođe i prođe novembar 2018.

Kada sam zvao korisnicki ,rekli su mi vislju cenu.Mozda je i greska ,ali ja sam vratio ,i uzeo od lokalnog klinca koji sada uvodi i optiku za 850.

Kad smo vec kod optike ,danas mi ubacili i net,uzeo sam tv skoro , ali nisam net jer imam ugovor kod sbb a,do jula ,tako da mi je dao najmanji paket gratis do 1 avgusta.Dobio sam vec gore pomenuti ruter huawei hg 8546m.

I u kancelariji imam VDSL (čekam PON optiku), obzirom da je kabinet dve ulice daleko, isključenja struje se ne podudaraju skoro nikad. Često vidim NO LINK status na VDSL ruteru.

Svakako za optiku jer je 50Mbps samo početna brzija, postoji mogućnost gigabitnih brzina (u ovom trenutku u komercijalnoj ponudi 200+Mbps), što kod VDSL-a nije slučaj. Čak i tih 50Mbps sam jedva dobio (na 306m od isturenog stepena). Ovo je složićeš se mnogo bolja opcija za budućnost jer sa VDSL-om dolazimo do tehničkih maksimuma koje ova tehnologija može da pruži (što bi inače telekom pravio PON mrežu?) Drugo, na optici nemam interleaved mod kad bi imao televiziju, pa je latencija ~1ms do NOC-a provajdera. Televizija je kroz optiku modulisana skroz odvojeno od interneta (ide klasičan DVB-C signal koji se odvaja na koaksijalni kabl), pa nisam limitiran na jedan set-top box koji moram da koristim.

Ukoliko ne bi mogao da biram, a ipak telekom ponudi na VDSL-u 50/20Mbps, razmislio bi o ugovornoj obavezi, ovako sa izuzetno bednih 2Mbps ne pada mi na pamet.

Ode ti daleko u buducnost :) Slazem se ja da je optika buducnost ali imace smisla u potpunosti tek onda kada zahtevi vecine korisnika za brzinom budu veci nego sto ostale tehnologije mogu da ponude a dotle ima da prodje dosta vremena. Sada ovako kako je ne vidim neku veliku prednost optike u odnosu na kablovske operatere i VDSL. Ovo sto Orion nudi paket od 1Gb/s je dostupan zanemarljivom broju ljudi a sto se tice Telekoma pitanje je kad ce to masovnije da krene tako da imace optika ozbiljnu konkurenciju u ostalim infrastrukturama jos neko vreme.

@milos85

Evo ti jedna prednost iptike. Posalji 2GB fajl preko VDSL ili kablovskog.

Puati torent da skine 45GB nekog videa a da ti ne zagusi ostali rad i slicno.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Nije mali, mizeran je :D na VDSL-u 2mbita je presmesno... 8mbita na kablu pa je k***ina teska, a 2mbita nije ni za komentarisanje.

Nije mali ako najveca stvar sto aploadujes jeste slika od 1-2megabajta, probaj kao sto ti je rekao covek da dignes fajl od nekoliko giga pa ces da vidis kolikoo je manji od malog

Poslednja izmena:
Sta hoces da kaze da je upload mali?
Kada radis upload i potrosis ceo up link onda ti ji download ne radi. Primer uoadujes nesto veliko download nece raditi ni 10% mogucnosti. Drugo je kada skidate vas 5 nesto pa se download preraspodeli sa uploadom je to teze. Pricam sa strane upotrebe ovih Home rutera ne neke ozbiljne opreme gde sve to moze da se podesi.

Realno koliko ljudi treba vise od 2Mb upload-a??? 95% korisnika su prosecni korisnici i niko od njih ne upload-uje gigabajtne fajlove niti skida torrent-e od 50GB na dnevnom nivou. Da li mislite da ce oni zbog tih 5% korisnika da budze tek tako upload. Onog momenta kada Telekom bude imao ozbiljnu konkurenciju u vidu optickih provajdera sa ozbiljnim paketima i ozbiljnim upload-om i kad zahtevi korisnika za upload-om porastu onda ce i oni morati da ponude konkurentne pakete.

Pre 2-3 veceri sam upload-ovao fajl od 7GB i trebalo mi je 20h na ADSL-u pa se ne zalim jer mi je to tad trebalo pa ko zna kad opet iako sam konstantno vezan za net.

Ja ne mislim da trebamo da budemo zadovoljni sa 2Mb up-a ali tako je kako je, oni su monopolisti i moze im se.

Poslednja izmena:
E zato ću ih napustiti čim dođe konkurencija, a i sam se trudim da što pre dođe.

Kao prvo, slika sa današnjih mobilnih telefona nije 1 ili 2 MB već 5+ MB, pošaljite vi 20ak komada (ne računam viber i slične messengere koji urnišu sliku pre nego je pošaljete). Ne želim ni da pominjem 1080p snimke ili 4k snimke. Oni su 500+ MB za samo par (10) minuta trajanja.

Taj koji kaže da je 2Mbps dovoljno. Nije. Veličine fajlova sa standardnih (consumer friendly) uređaja su ogromne za 2Mbps. Telekom jednostavno NEĆE da ponudi više, iako može.

Da ne pričam o korisnicima koji vole (zbog svoje sigurnosti i manje brige) da imaju offsite backup podataka (pa i tih slika i video klipova). U današnje vreme multi terabajt storage platforme (i one u sopstvenoj izvedbi) su smešno jeftine. Za 6$ mesečno 2TB prostora za backup je realnost. Automatizovani bekapi preko noći su realnost. I kako sad ja da budem zadovoljan sa 2Mbps? Nisam. Otići ću čim pre.

Realno koliko ljudi treba vise od 2Mb upload-a??? 95% korisnika su prosecni korisnici i niko od njih ne upload-uje gigabajtne fajlove niti skida torrent-e od 50GB na dnevnom nivou. Da li mislite da ce oni zbog tih 5% korisnika da budze tek tako upload. O

Većini korisnika je dovoljan paket 1/10, ali na sreću nije na tom stalo.

E zato ću ih napustiti čim dođe konkurencija, a i sam se trudim da što pre dođe.

Mrka kapa od konkurencije, tu i tamo neki srećnici imaju ok lokalne provajdere, ali za većinu je Telekonj jedina opcija, SBB je pre 5 ili 6 godina objavio početak uvođenja optike i nisu se mrdnuli iz centra Bg

Da ne ulazimo u priču koliko je 100Mbps tehnički nemoguće ostvariti u TCP sesijama sa sve selective ACK-om uz samo 2Mbps uploada. i 50Mbps je tesno. Samo ACK paketi (potvrde prijema TCP paketa) pojedu više od 1.3Mbps uploada kad preko HTTP protokola ili bilo kog drugog ko za osnovu ima TCP preuzimate podatke brzinom od 50Mbps.

Neko je odgovorno tvdim tehnički nepismen u telekomu kad je mogao da ponudi 100Mbps paket sa 50x manjim uploadom. 100/2Mbps paket je besmislen osim za UDP prenos podataka (koji se vrlo vrlo retko koristi). Bilo šta zasnovano na TCP protokolu neće postići više od 70Mbps uz upload ograničen na 2Mbps jer potvrda primljenih paketa neće stići nazad.

Poslednja izmena:
@Bryan Fury Na cemu je onda stalo da pratimo internet trendove u J.Koreji ili Singapuru? Da li znas da je prosecna brzina interneta u Srbiji jedva 12Mb/s a o upload-u da ne govorimo. Da li par nas ovde mozemo da promenimo svest ljudi za brzinom interneta i da nateramo provajdere da urade nesto povodom toga...??? Gomilu ljudi da pitas koju brzinu interneta imas recice ti da nemaju pojma a kad ih pitas za upload gledaju te belo nemaju pojma sta si ih pitao. I sta mi mozemo da uradimo tu osim da kukamo dok su stvari takve i dok je konkurencija takva kakva je.

@poglavicas Nadam se da ce ti tvoj wifi provajder omoguciti opticki net znatno stabilniji nego sto je do sada. Ako smatras da je bitna samo kvantitativnost interneta onda samo napred :)

Najveci problem je sto oni ogranicavaju sve ljude za upload!!! Nekome ne treba veci upload od 2Mbps sto je ok, ali sta sa onima kojima treba veci upload, oni mogu ali nece da daju mogucnost veceg uploada.

Telekom je imao u ponudi upload boostere 2014. godine do 15Mbps. Korisnicima paketa 20Mbps bila je dostupna upload brzina od 5Mbps (uz doplatu od 290 dinara), korisnicima bržih paketa bila je dostupna brzina uploada 10 i 15Mbps (uz adekvatnu doplatu). To znači da VDSL može da pruži veći upload, ali su posle kratkog vremena (6 meseci) to ukinuli. Od tad sam čuo samo jednog člana ovog foruma koji ima 5Mbps mada nikad nije postavio SS sa svog VDSL rutera. Inače telekom vrlo vrlo teško (ili nikako) daje upload veći od 2Mbps, a da se ne zalazi u vode HSIA (telekomovog optičkog interneta za firme, čije je uvođenje skupo, a i mesečna cena je onako... masna).

Došli smo do toga da mobilni operateri nude pakete od 100-150GB na 4G mreži na kojoj je moguće imati i 40Mbps upload za 1000-2000 dinara. Čak i mobilni 4G flat za 3500 dinara mesečno i to bez UO! Ipak nisam neko ko je spreman da plati 10x više za HSIA, samo da bi imao upload od 10Mbps. Ipak je korisnicima potrebno da imaju veći upload bez plaćanja sumanutih cena i to uz ugovornu obavezu od 3 godine.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
bolje mi je bilo dok sam imao 20/5 nego sada 50/2..

ali kad ne daju vise upload booster.

bilo bi fer da su paketi bar 20/2, 50/5 i 100/10.

u proseku imam 10-15 uredjaja nakaceno u mrezi. download skoro nikad nije bio problem, uglavnom sve to radi ok ali upload je cesto zauzet skroz.

Sent from Galaxy S8

Da nastavimo - sama država je predložila u strategiji razvoja IKT sektora manju asimetriju (do 1:4) odnos UL i DL. Šta mislite zašto?

Došli smo do toga da mobilni operateri nude pakete od 100-150GB na 4G mreži na kojoj je moguće imati i 40Mbps upload za 1000-2000 dinara. Čak i mobilni 4G flat za 3500 dinara mesečno i to bez UO! Ipak nisam neko ko je spreman da plati 10x više za HSIA, samo da bi imao upload od 10Mbps. Ipak je korisnicima potrebno da imaju veći upload bez plaćanja sumanutih cena i to uz ugovornu obavezu od 3 godine.

Ko nudi mobilni 4g flat za 3500 mesečno? Pravi flat? Inače hsia 10/30 nije 10x skuplji, 20 i neku hiljadu ako se dobro sećam.

Ko nudi mobilni 4g flat za 3500 mesečno? Pravi flat? Inače hsia 10/30 nije 10x skuplji, 20 i neku hiljadu ako se dobro sećam.

I uvođenje za HSIA oko 200 i kusur hiljada (plus postavljeni kabl).

Da pravi 4G flat bez ograničenja protoka, bez ugovorne obaveze, uz "setup fee" od 6.500 dinara - tolko košta mifi koji moraš da kupiš (može na rate) za 3500 dinara mesečno. Ne dobijaš stabilnu brzinu, ne dobijaš javnu IP adresu, ali bar dobijaš 10, 20, 40Mbps upload, i to možeš da menjaš lokaciju bez problema. Tako da je telekomova ponuda sa samo 2Mbps baš loša.

Jer SjBB nije hteo da ima konkurenciju gde bi vise ulagao?

Ne mislim ništa previše dobro o SBB-u, ali bar su malo bolji od telekoma po pitanju upload brzina (po pitanju kvaliteta interneta i stabilnosti baš i nisu). Jedino konkurencija na ovom polju, i bar ponude nekih provajdera sa 10:1 odnosom brzina mogu da malo promene stvari.

Na našu sreću, polako se šire i optički provajderi (ovde na jugu Srbije je to možda izraženije). Pa videćemo.

Iskreno ne pada mi na pamet neki konkretniji razlog zasto bas 4:1?

NS - Bulevar cara Lazara, pocetak kod Spensa, razvedene vertikale (MTS) ali nema jos uvek promo aktivnosti.

NS - Bulevar cara Lazara, pocetak kod Spensa, razvedene vertikale (MTS) ali nema jos uvek promo aktivnosti.
Kod mene odradjeno odavno pa nema promo a i ne znam ko je lud na ovu nemastinu da uzme po "promo" cenama. Meni treba ko leba upload ali jos sam u fazi razmisljanja da li da odmah uzmem ili da secakam prave promo cene.

1/1 u kancelariji u Londonu. Verovatno je bio još neki transfer sa druge mašine. Inače, interna mreža je 10G.
af933fcbe261dd4d9d085ed20a311f2c.jpg

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Vrh Dno