Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fjučersi.
CME ugovor ističe za 4 dana, posle kapiram da će da piči polako na gore sve do 14. februara, tad je sledeći datum.

Bila je vest jos u petak oko zatezanja deposit/withdraw na nekim koreanskim berzama, pa se cekao ponedeljak da krene istresanje. Sumnjam da cemo puno odmaknuti od 10-11k za BTC sledecih 1-2 dana. Inace CME futuresi su malo drugacija zivuljka i nisu fiksirani kao CBOE, pa ja ocekujem da je ovo samo mala diverzija za neinformisane, posto se moze produziti ugovor odredjenim mehanizmima a na taj nacin vas berza veze na duzi period ugovor, long story short, sumnjam da ce ovo trajati duze od dan-dva, i ocekujem ballistic skok ubrzo (na 13k+). Al ko zna mozda i gresim :)

Vas dvojica ste završili isti ekonomski fakultet pretpostavljam? Pa možete li mi reći u kojim to knjigama piše da fjučersi utiču na spot cenu i manipulišu njom? Ja pročitao gomilu knjiga što na fakultetu, što van njega pa nigde ne naiđoh na te tvrdnje. Čak je i vršeno nekoliko studija koje pokazuju da su to dva odvojena entiteta i da nemaju nikakav uticaj jedan na drugi u smislu manipulacija, ali vidim da se i dalje pojavljuju razni "ekonomisti" koji veruju u te teorije zavere.

https://pdfs.semanticscholar.org/9e41/22e2c570407c81fd41a67cde63bf53bd7b2c.pdf (evo jedne studije)

Za ostale neupućene, oscilacije na tržištu fjučersa nemaju za cilj niti imaju mogućnost bilo kakvog uticaja na spot cenu. Spot cena se određuje jednostavnom ponudom i potražnjom, dok se cena fjučersa određuje drugim matematičkim metodama i uglavnom je ona ta koja prati spot cenu.

https://thismatter.com/money/futures/futures-prices.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Spot–future_parity

Kad cijena ide gore onda je ludilo kupuju se avioni, kamioni. Kad krene dole onda kuknjava kako je kraj. Mogao sam ovo, mogao sam ono. Dokle vise. Nekima je bolje da kad kupe zaborave na novcice neko vrijeme. Konstantno gledanje berze lose utice na nervni sistem :)

Sent from my MI 5s using Tapatalk

vidis, kad je nesto globalno ne-regulisano, kad je entitet koji izdaje futures-e self-certified

"Under CFTC regulations, designated contract exchanges such as CME and CBOE’s CFE do not need the commission’s prior approval to list products for trading. They need only file a written self-certification with the regulator.

Under self-certification, a quirk of the futures market, an exchange confirms that the product complies with the Commodity Exchange Act and CFTC regulations, including that the contract is not susceptible to manipulation." - u prevodu "evo majke mi necemo manipulisati u USA sa cenom BTCa"

https://www.reuters.com/article/uk-...me-cboe-to-list-bitcoin-futures-idUSKBN1DV3J2

kad takve korporacije imaju bar 6 meseci da se nakupuju BTC-a, posto znaju da ce izdati futures kontrakte, a spot cena prakticno ne postoji vec svaka berza za sebe ima aktuelnu cenu BTC-a dok su globalno povezane kao sistemom spojenih sudova zbog moguce arbitraze, pa se desi da jedna minorna berza sa 100x manjim prometom od nekih vecih moze da znacajno utice na cenu, ili vesti koje se mogu lako lazirati i plasirati, onda ti pogledaj u tim tvojim studijama i knjigama pogotovo sto ih ima napretek vezanih za kripto market, sta kazu da li se moze raditi globalna manipulacija sa dovoljnom kolicinom kesa i BTCa?

Nije mi bio neophodan ekonomski fakultet da izvedem neke zakljucke.

i da , cena futuresa prati spot cenu, ali se naravno oko datuma settlementa desavaju poremecaji skokovi ili padovi cene, sasvim slucajno, i sasvim na ruku onih koji izdaju te futurese

Poslednja izmena:
Ja ti dao istraživanja, istraživanja gde su ljudi uzeli u obzir sve te tvoje teroije zavere i pokazali da su netačne, a ti mi daješ svoje mišljenje :D mislim ok, tvoje je mišljenje, ali bar napiši tako, a ne kao da si neki finansijski guru, profesor na ekonomskom pa znaš da je tako :D

Evo još jedan tekst koji pokazuje šta se desilo sa zlatom kada su se pojavili fjučersi na berzi (hint, ništa, nastavilo je prirodan cilkus rasta na osnovu ponude i potražnje ;)) https://medium.com/swlh/will-the-futures-market-do-to-bitcoin-what-it-did-to-gold-b7d35704641

Svako nadje i prepozna u razlicitim analizama i studijama ono sto mu odgovara. Mislim da ce za 5-10 godina biti dosta literature na temu ovoga sto se desava sa kripto trzistem. Isto tako licno smatram da malo takvih studija i istrazivanja ima validnost i primenjivost u kriptou. Zasto?

1. specificnost BTC-a: izuzetna volatilnost, globalna dostupnost i mogucnost manipulacije cenom usled ne-regulisanosti
2. kratka istorija BTC-a
3. nepoznavanje tehnologije, trzista i specificnosti BTC-a i kriptoa uopste
4. pokusaji primene postojecih teorija, TA, studija na kripto iako je malo ozbiljnih istrazivanja uradjeno

koliko sam primetio ni ekonomisti se ne mogu lako sloziti da li je BTC valuta, commodity, asset, collectible?

Moje skromno iskustvo od 6 godina u kriptou daje mi za pravo da svoje misljenje iznosim na ovaj nacin, i naravno svaki moj post je licno misljenje a ne naucno zasnovani postulat.

Složili su se da je BTC commodity, dakle roba. A i da je valuta, što nije to nema veze jer se njime kakvim god da je trguje na berzi, kao što se trguje i zlatom, srebrom, naftom, platinom, kukuruzom ,akcijama gugla itd. Samim tim na njega utiču iste stvari koje utiču na sve finansijske instrumente kojima se trguje na berzama.

Za 5-10 godina literatura može jedino da uzme bitkoin kao još jedan "lala" balon ako ljosne i izgubi vrednost. U protivnom mogu da ga svrstaju u podglavu glave o commodity tržištima, pa pored metals, grains i livestock, da ubace i crypto..eto to mesto može da dobije u knjizi :D

A kad iznosiš svoj post iznesi ga kao neko svoje mišljenje, a ne autoritarno "to je tako zbog...."..već "mislim da je to tako zbog..." I nemoj molim te da prosipaš lažnu skromnost..ne postoji tvoje skromno iskustvo ovde u postovima, već samo tvoje mišljenje oko kojeg ja treba da se složim i potapšem te po leđima da bi se ti još bolje osećao. Ali slabo to radim bez nekih unapred prezentovanih činjenica a da nisu teorije zavere i pogrešna tumačenja pravilnika sa berzi onako kako nekome odgovara.

Poslednja izmena:
Ja posebno povlačim ovo što je Marko naveo pod 1, kada ja pominjem fjučerse konkretno mislim baš na to. Suština je baš ta mogućnost manipulacije usled neregulisanosti. Kada velike mange sa wall streeta upadnu u nešto što nije regulisano, ne treba ti puno vijuga da shvatiš šta im je cilj i nemam ništa da protiv da to svrstaš u teoriju zavere (jer ni bog otac ne može da dokaže to pa neka ostane u granicama teorije). Takođe nemam ništa protiv toga da se držiš one opšte-prihvaćene teorije da fjučersi donose dobro kripto marketu, nisi jedini ako tako misliš. Ali da me ubediš sa nekakvim tehničkim analizama da nema manipulacije, teško.
Da podsetim samo još jednom : 26. januar. Tada ističe CME ugovor. Moja prognoza je da će oko ovog petka BTC da krene na gore, baš kako je SAJ pričao. Pa ajde da sačekamo pa da vidimo.

Posto su sve strucnjaci ovde zanima me zasto postoji preko 250+ valuta i koja je fora pa mi sutra mozemo da stvorimo Srpsku virtuelnu valutu.
Kao sa svim kojima sam pricao u fazonu su kupis neku valutu za male pare i nek stoji, a ja pitam samo koja je svrha tih logoritmova sto se kopaju i sama svrha valute?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Svrha je uvek zavisila od onoga ko koristi i za šta koristi. Isto tako i cena. Kao što zlato ima mnogo upotrebe i korisnike, tako i kriptovalute i njihovi "novčici" imaju svoje korisnike i upotrebe.

Početna ideja je imala jednostavnu zamisao i poentu. A korisnici su od toga napravili 5 različitih novih upotreba. Kao što se i sa gore pomenutim zlatom dogodilo. Dok su ljudi razmenjivali zlato za stvari niko od njih nije znao da je zlato odličan provodnik. Kako bi, struja još nije bila u upotrebi.

Tako isto dok nije bilo menjačnica kripto valuta se samo "rudarila" i razmenjivala, poznati slučaj narucene i plaćene pice sa BTC-om koja bi danas vredela milione(milijarde?).

Stvarima poentu daje čovek, a i one koje stvori za nešto na kraju koristi za drugo. Mogu ti ovde napisati kolege sve i svašta ali, dok se ne budeš načitao o temi i shvatio stvari svojim rezonovanjem ništa ti još uvek neće biti jasno niti korisno.

Poslednja izmena:
Ja posebno povlačim ovo što je Marko naveo pod 1, kada ja pominjem fjučerse konkretno mislim baš na to. Suština je baš ta mogućnost manipulacije usled neregulisanosti. Kada velike mange sa wall streeta upadnu u nešto što nije regulisano, ne treba ti puno vijuga da shvatiš šta im je cilj i nemam ništa da protiv da to svrstaš u teoriju zavere (jer ni bog otac ne može da dokaže to pa neka ostane u granicama teorije). Takođe nemam ništa protiv toga da se držiš one opšte-prihvaćene teorije da fjučersi donose dobro kripto marketu, nisi jedini ako tako misliš. Ali da me ubediš sa nekakvim tehničkim analizama da nema manipulacije, teško.
Da podsetim samo još jednom : 26. januar. Tada ističe CME ugovor. Moja prognoza je da će oko ovog petka BTC da krene na gore, baš kako je SAJ pričao. Pa ajde da sačekamo pa da vidimo.

Ne mogu ja ništa da te ubedim..ni tebe ni Marka ni nikoga i to mi nije cilj. Ako hoćeš ubeđenje odeš lepo na katedru finansija na fakultetu i pitaš profesora ekonomije da ti objasni kako funkcioniše tržište berzi, fjučersa i šta god pa ako te on ne ubedi ti mu kaži da ti misliš da je sve to namešteno kako bi se poštenom narodu uzeo hleb.

I čekaj ti misliš da će 26. januara da btc krene gore samo zato što tada ističe januarski fjučers? A šta je sa februarskim fjučersom i martovskim i aprilskim itd...? A šta je bilo svih ovih godina kada BTC nije bio na berzi pa sve te oscilacije koje su se dešavale? Mora da je zbog nekih fantomskih darkpool fjučersa koji nisu bili poznati široj javnosti?

Poslednja izmena:
Pa svrha je da se razbijaju sha 256, svaka tajna služba ima svoju kripto valutu a CIA drži btc. Zato mu u zavisnosti od potrebe za razbijanjem šifri cena toliko osciluje. Posle terorističkih napada raste btc a kada je mirno pada :D. Mislim kakvo pitanje takav i odgovor.
Hoću reći, teorija je lepa stvar ali na divljem zapadu nema teorije nego kitovi prave zakone i praksu i tresu ovu kripto kesu kako žele. Jedino im hodl sekta smeta jer ne reaguje na pilićarkse forice. Što više običnih ljudi uđe kada se završe neke najavljene tehničke stvari oko kripto o kojima je pričano, biće i više stabilnosti.

Ajmo neke prognoze za XRP (Riple) ? Sve mi se cini da prati btc u stopu,uleteh u neku kolicinu na 1.1€,pa nznm dal sam se zahebao :)

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ako hoćeš ubeđenje odeš lepo na katedru finansija na fakultetu i pitaš profesora ekonomije da ti objasni kako funkcioniše tržište berzi, fjučersa i šta god pa ako te on ne ubedi ti mu kaži da ti misliš da je sve to namešteno kako bi se poštenom narodu uzeo hleb.

Verujem da sve što bi rekao bilo tačno, s tim što bi dotični profesor mislio na "prave" berze koje su regulisane. Daj bože da bi znao kako šljaka kripto market. Sasvim kapiram tvoju poentu, ali ja ostajem pri ovom mišljenju : crypto + wall street = manipulation.

I čekaj ti misliš da će 26. januara da btc krene gore samo zato što tada ističe januarski fjučers? A šta je sa februarskim fjučersom i martovskim i aprilskim itd...?

"The reference price, from which price limits are set, is $19,600 for the February contract, $19,700 for March and $19,900 for June, according to CME."

A šta je bilo svih ovih godina kada BTC nije bio na berzi pa sve te oscilacije koje su se dešavale? Mora da je zbog nekih fantomskih darkpool fjučersa koji nisu bili poznati široj javnosti?

Znamo već da jedan tvit od iole uticajne osobe može da obori ili podigne cenu vlaute, nebitno koliko jaka bila, a da ne pričamo za neke druge vesti.

Poslednja izmena:
i koja je fora pa mi sutra mozemo da stvorimo Srpsku virtuelnu valutu.

Sto volim ove "mi mozemo likove" to ko kad bi ja rekao "Ja I Tesla mozemo da izmislimo naizmenicnu struju"..

Mozes, imas ljude po Srbiji koji su sami napravili svoj novcic, nije uopste tesko skines postojeci source kod malo doradis i sredis ( citaj unapreds) i to je to ( samo motas biti EXTREMNO dobar programer) i da odvojis vreme naravno...

Ako mozes napravi iskopas 100 000 novcica ( ili ih rezervises za kreatora) za par godina svaki kad bude vreo 1 000 $ ces budes bogat..

Je l' se zna koliko ima tih fjučersa i kojom količinom btc-a se raspolaže sa njima?

Verujem da sve što bi rekao bilo tačno, s tim što bi dotični profesor mislio na "prave" berze koje su regulisane. Daj bože da bi znao kako šljaka kripto market. Sasvim kapiram tvoju poentu, ali ja ostajem pri ovom mišljenju : crypto + wall street = manipulation.
Tvoje mišljenje svakako.

Jel znaš uopšte šta znači ta rečenica?

A ova rečenica je isto sa tvog linka: The new contract was recently at $19,290 on CME, below the $19,500 reference price set by the exchange for the January contract. A kolika je sada cena na isteku ?

Znamo već da jedan tvit od iole uticajne osobe može da obori ili podigne cenu vlaute, nebitno koliko jaka bila, a da ne pričamo za neke druge vesti.

To twitovanje nije bilo toliko aktuelno prošlih godina i sigurno nije uticalo na fluktuaciju cene BTCa.

Nema mnogo smisla da se unakrsno ubeđujemo, bacam ti još ovo i tu stajem pošto je ova spika više za opštu diskusiju nego za ovu temu, mada sam već kačio ovaj ss pre neki dan, ali očigledno je prespavan.

btctvit.jpg

Dakle ja ništa ne tvrdim, samo sklapam kockice sa svih strana, uzimajući u obzir svako iznesno mišljenje počevši ovde na forumu pa dalje u beskonačnost informacija na interntu, pravim presek i akcijam na kraju kako ja mislim da treba. Imaš pravo da misliš da lupetam, vreme će pokazati dal smo proklizali ili ne.

A jel taj screenshot od nekog autoriteta? Nekog profesora sa Stenforda? To nije validan argument za raspravu jer si mi dao izjavu nekog levog lika koji ponovo iznosi neke svoje teorije. Ali i dalje mi nisi odgovorio šta znači ona rečenica koju si ti citirao i koju sam ti ja citirao?

Imam jedan nalog na CEX.IO ali ne dozvoljava mi da registrujem jos jedan.
Preko cega poslujete a da ima app za android?
I da li mogu na jednu karticu da vezem vise naloga?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Generalno cex.io binance i gate.io imaju officielne upotrebljive aplikacije za instant trejding.

Poslednja izmena:
Dobro je Zechs, o’ladi malo, samo gusis temu svojim kontra rasmisljanjima, oni cekaju do petka da ulete u raketu, ti iskoci sad i neces imati ovih problema da se nadjacavas sa svojim ekonomskim misljenjem i svi srecni

Ne mogu ja ništa da te ubedim..ni tebe ni Marka ni nikoga i to mi nije cilj. Ako hoćeš ubeđenje odeš lepo na katedru finansija na fakultetu i pitaš profesora ekonomije da ti objasni kako funkcioniše tržište berzi, fjučersa i šta god pa ako te on ne ubedi ti mu kaži da ti misliš da je sve to namešteno kako bi se poštenom narodu uzeo hleb.

I čekaj ti misliš da će 26. januara da btc krene gore samo zato što tada ističe januarski fjučers? A šta je sa februarskim fjučersom i martovskim i aprilskim itd...? A šta je bilo svih ovih godina kada BTC nije bio na berzi pa sve te oscilacije koje su se dešavale? Mora da je zbog nekih fantomskih darkpool fjučersa koji nisu bili poznati široj javnosti?

Sve to bi bilo u redu i lepo da se igra po pravilima, kao sto je lepo regulisano unutar US trzista hartija od vrednosti i svih ostalih finansijskih instrumenata. Ti (izvinjavam se unapred ako ti smeta na TI) ocigledno prenebregavas cinjenicu slucajno ili namerno da nije u pitanju regulisani instrument vec da je u pitanju jos uvek dzungla. Zasto mnoge berze ne dozvoljavaju US entitetima, IP adresama da pristupaju i koriste njihove resurse?
Nisu strucnjaci sa Stenforda, MIT i ostalih edukativnih ustanova stvorili BTC niti kripto. Siguran sam da im je zanimljivo da ga posmatraju i primenjuju svoje teorije i iznose nove. Pogotovo nisam siguran da bi mnogi od nasih ekonomskih strucnjaka imali puno toga korisnog da kazu. Evo pozivam sve dipl. ekonomiste uvazene profesore i ostale ekonomske znalce kao i tebe pretpostavljam, da kazu neko SVOJE misljenje u vezi kriptoa bez da se pozivaju na necije studije, istrazivanja iz vremena kad BTC nije ni postojao. Da li stvarno mislis da ce dosadasnji naucni metod , istrazivanja i teorije uspeti da objasne kripto fenomen? Da li je do sad u istoriji postojao slican asset class sa takvim svojstvima? I da, upravo jedan tvit odgovarajuce osobe moze da utice i uticao je do sad u nebrojeno navrata na volatilnost. Na berzi u NYC imas zastitu od preteranog pada cene akcije, na BTC berzama toga nema. Ovde se radi o istoriji u stvaranju, o potpuno novom i neispitanom fenomenu. Manimo se pozivanja na postojece teorije kad nemamo ni 10 godina istorije cene bitkoina.
Posto nisi dovoljno informisan, postojali su futursi na kineskim berzama i isto je bilo slicnih manipulacija oko datuma settlementa sto je poznato ljudima sa foruma koji se duze bave trgovinom. Sta po tebi ili po kojoj literaturi na koju se pozivas, utice na cenu BTC-a? Sama ponuda i potraznja? Nije li taj kriterijum nedovoljan u ovom slucaju? Kako mozes objasniti razlike u spot ceni BTC-a na koreanskim i japanskim berzama u odnosu na druge, nije li logicno da se usled ponude/potraznje stabilizuje i bude ujednacena globalno? Imamo CEOa ozbiljne finansijske institucije iz USA koji izjavljuje da je bitkoin prevara, zatim posle 2-3 meseca menja misljenje dok njegova firma kupuje BTC preko shell firmi, mozda je on dovoljan autoritet da ukaze na paradokse koji postoje u kriptou ako mi sa foruma nemamo dovoljno formalnog ekonomskog obrazovanja na racun opitnog iskustva koje imamo iz prve ruke.

Sve to bi bilo u redu i lepo da se igra po pravilima, kao sto je lepo regulisano unutar US trzista hartija od vrednosti i svih ostalih finansijskih instrumenata. Ti (izvinjavam se unapred ako ti smeta na TI) ocigledno prenebregavas cinjenicu slucajno ili namerno da nije u pitanju regulisani instrument vec da je u pitanju jos uvek dzungla. Zasto mnoge berze ne dozvoljavaju US entitetima, IP adresama da pristupaju i koriste njihove resurse?
Nisu strucnjaci sa Stenforda, MIT i ostalih edukativnih ustanova stvorili BTC niti kripto. Siguran sam da im je zanimljivo da ga posmatraju i primenjuju svoje teorije i iznose nove. Pogotovo nisam siguran da bi mnogi od nasih ekonomskih strucnjaka imali puno toga korisnog da kazu. Evo pozivam sve dipl. ekonomiste uvazene profesore i ostale ekonomske znalce kao i tebe pretpostavljam, da kazu neko SVOJE misljenje u vezi kriptoa bez da se pozivaju na necije studije, istrazivanja iz vremena kad BTC nije ni postojao. Da li stvarno mislis da ce dosadasnji naucni metod , istrazivanja i teorije uspeti da objasne kripto fenomen? Da li je do sad u istoriji postojao slican asset class sa takvim svojstvima? I da, upravo jedan tvit odgovarajuce osobe moze da utice i uticao je do sad u nebrojeno navrata na volatilnost. Na berzi u NYC imas zastitu od preteranog pada cene akcije, na BTC berzama toga nema. Ovde se radi o istoriji u stvaranju, o potpuno novom i neispitanom fenomenu. Manimo se pozivanja na postojece teorije kad nemamo ni 10 godina istorije cene bitkoina.
Posto nisi dovoljno informisan, postojali su futursi na kineskim berzama i isto je bilo slicnih manipulacija oko datuma settlementa sto je poznato ljudima sa foruma koji se duze bave trgovinom. Sta po tebi ili po kojoj literaturi na koju se pozivas, utice na cenu BTC-a? Sama ponuda i potraznja? Nije li taj kriterijum nedovoljan u ovom slucaju? Kako mozes objasniti razlike u spot ceni BTC-a na koreanskim i japanskim berzama u odnosu na druge, nije li logicno da se usled ponude/potraznje stabilizuje i bude ujednacena globalno? Imamo CEOa ozbiljne finansijske institucije iz USA koji izjavljuje da je bitkoin prevara, zatim posle 2-3 meseca menja misljenje dok njegova firma kupuje BTC preko shell firmi, mozda je on dovoljan autoritet da ukaze na paradokse koji postoje u kriptou ako mi sa foruma nemamo dovoljno formalnog ekonomskog obrazovanja na racun opitnog iskustva koje imamo iz prve ruke.

Šta je regulacija prvo?

Drugo, ko je stvorio BTC ostaje misterija do danas. Ali to ne znači da neko sa Stenforda ne može da ga analizira pod istim uslovima kao i kada analizira druga tržišta. Ti ne kapiraš da sve sa čime se trguje na berzama, regulisanim, neregulisanim za njega važe ista pravila (tehnička, fundamentalna, pump, dump, ponuda, potražnja) kao i za ostala poznata tržišta. Dosadašnji naučni metod ne mora da objašnjava kripto fenomen, dovoljno je da može da ga analizira koristeći se prethodnim iskustvima. Sva tržišta su na primer analizirana na postojanje trenda. Od akcija firmi do platine, pa sada i bitkoina. Da li je postojao sličan finansijski instrument. Misliš u smislu neopipljivog, virtuelnog. Pa eno ti berzanski indeksi, kamatne stope, obveznice :D (misliš da su to sve opipljive kategorije, hajde ove obveznice, možeš da dobiješ neki papir sa svojim imenom ali ovo ostalo je sve u vazduhu kao i kripto).

Koji fjučersi na kineskim berzama i kakve manipulacije, daj neke linkove?

Šta utiče na cenu BTC, po literaturi to je ponuda/potražnja za sada. A može da bude i pump i dump kao kod nekih koina, kao i kod peni akcija (ista priča samo u drugom obliku...pročitaj o peni akcijama i pump/dump šemama sa njima, pa ćeš da vidiš da su njihovi "twitovi" isto radili kao i twitovi onog nesrećnika mcafee-ja i njegovo pumpanje nekih coina sa trilionitim delom vrednosti bitkoina i čega god).

Zašto cena nije ujednačena na svim menjačnicama, to je neko već pojasnio da se u Japanu i Južnoj Koreji dosta kupuje i prodaje pa su na mikro nivou tamo veće razlike u kupo prodajnim cenama zbog većeg obima trgovanja. Ja sam to prihvatio jer mi deluje logično.

Pa to je jedna od stvari neophodnih da menjačnice krenu da liče na berze :) Berza ima ozbiljnu regulaciju, kriptovalute nemaju skoro nikakvu.
Cena kriptovaluta, berza - sve to ima veze sa pravom berzom koliko i mining sa pravim rudarenjem :)
A Features-e sad imate i na Meridian kladionici :D zar ne?

Meni nije jasno kako zaraditi ovde ako ne daytradingom. Šta ovde ljudi radi i kako k da li neko zaradjuje osim kopača?

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Meni nije jasno kako zaraditi ovde ako ne daytradingom. Šta ovde ljudi radi i kako k da li neko zaradjuje osim kopača?

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

1. kopanje
2. HODL
3. daytrading - ne preporucujem neiskusnima
4. citanje, edukacija, jos citanja, pracenje vesti i selekcija korisnih informacija iz mora beskorisnih, zatim odluci sta da radis od prehodnih 1-3 , preporucujem pocetnicima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno