Za te pare bez KP-a nema bolje, a moja preporuka je Sony. Ja imam LG iz 2014. LB seriju i vrlo sam zadovoljan, ali koliko čujem, a i vidim nove serije su im dosta slabije od prethodnih pa nisu baš za preporuku. Što se Samsung tiče po meni oni valjaju samo oni najskuplji modeli, a i vremenom im opada kvalitet slike na jeftinijim modelima. Ni Sony nije savršen, ali po meni najbolji izbor od ova tri.
I ja sam čitao o kvalitetu slike, međutim, ja se ne uzbuđujem previše zbog toga, jer za ove pare sve je to manje-više slično.
Ovako stoje stvari kod mene. Iščitao sam veliki dio ove teme, ima tu svega i svačega - nekima ni TV od preko 1000e nije dobar, što je po meni pretjerivanje, ali ima ljudi koji imaju para za bacanje - blago njima. Tražim UHD Smart TV sa dijagonalom max 43" (diktira prostor gdje će biti smješten, a i udaljenost od tačke gledanja je max 2.8m, odokativnom metodom sam ocijenio da je to dovoljno veliko, za 49" nisam spreman da potrošim više para, iako bi se nekako mogao ugurati na predviđeno mjesto koje je supruga odredila). Gledaće se filmovi i serije preko DLNA, porodične fotke i video zapisi, redovan TV program na SBB-u, Youtube, a ove godine je i svjetsko prvenstvo - znači fudbal, a kad već uzimam novi TV onda je red da koliko-toliko budem u korak s vremenom pa da i taj HDR ugođaj mogu da doživim, mada čitam da za ove pare i nije neki. Nisam naročito osjetljiv na nesavršenosti slike, te se ne bih pretjerano zamarao profesionalnim testovima koji koriste mjerne uređaje koje moje oko zasigurno ne posjeduje, i nije tako osjetljivo kako rekoh.
Gornja cifra je oko 600e, zbog otežavajućih okolnosti u vezi garancije voljan sam dati 50-60e više koliko bih uštedio na KP (znači KP nije u igri). Našao sam ova tri modela:
LG 43UJ670V Smart 4K Ultra HD 67900RSD + 3500RSD Magic Remote (ima ponuda na web-u)
Samsung UE43MU6172 UXXH Smart 4K Ultra HD 72990RSD
SONY SMART KD43XE7077 LED, 43" (109.2 cm), 4K Ultra HD, DVB-T/T2/C/S/S2 71100RSD
Kao što se vidi sa cijenom su ravnopravni. Ima i LG 43UJ701V Smart 4K Ultra HD televizor koji za 73600RSD već ima Magic Remote, ali kako odokativnom metodom nisam se uvjerio da ima bolju sliku od UJ670V, a sve ostalo je isto, računam da ne bacam 2000RSD bez potrebe.
Samsung sam gledao od 40", ali od 43" ne mogu da nađem u radnji za odokativnu procjenu (Novi Sad je u pitanju) - a značajna je razlika između 40" i 43" jer je u manjem VA panel, a u većem IPS, pa mi to što sam vidio manji ne znači ništa. I Sony ima IPS panel, ali i edge-LED za razliku od ova dva koji su direct-LED. Priznajem da je Sonyjeva slika nešto ljepša, ali webOS, pa i Tizen su po meni bolji interfejsi od ovog Sonyjevog Opera+Linux hibrida. Naravno, nemam baš priliku da ozbiljnije isprovjeravam TV-e, pa bih pitao vlasnike postojećih imaju li kakvih primjedbi, a stručnije da li je SONYjeva slika toliko vrednija da se uskratim za užitak surfanja webOS-om uz pomoć Magic Remote-a (isprobao sam i bas mi se mnogo dopalo). Svi uglavnom sve fajlove guraju, mana Samsunga je i što mu je paleta boja 8-bitna (ova dva su 8+FRC).
Kako se da vidjeti, ja naginjem ka LG-ju, jer trenutno imam 32LF2510 koji je od prvog dana kad sam ga kupio prije više od 8g radio bez greške, a ni sad mu ne vidim nikakvu zamjerku. Mami sam kupio isto davno neki 32" Samsung, za približno iste pare kao i ovaj moj LG, a on je već dva puta bio na popravkama, istina daleko posle isteka garancije. Sa Sonyjem nemam ličnog iskustva. Znam i za taj "4k" issue kod LG-ja (bijeli subpixeli), ali ne primijetim da boje i oštrina trpe zbog toga, a čitao sam da je zbog toga nešto energetski efikasniji. Obični korisnici po stranim sajtovima tipa Amazon u svojim recenzijama uglavnom hvale sva tri modela.
Kako god, teška je zbunjola ova današnja politika tih TV proizvođača, sluđuju sa tim verzijama koje se suštinski gotovo i ne razlikuju, trebaš kopati i rukama i nogama da nađeš neki info (ni onaj displayspecifications.com sajt nije pouzdan previše), drugi ne razmatraju modele koje ja mogu ovdje da nađem, sajtovi proizvođača više služe kao reklama pa mi ne ulijevaju pouzdanje svojim hvaljenjem. Šteta je, recimo, što u Srbiji nema TCL brenda, oni imaju solidne TV-e po prihvatljivim cijenama, tamo na Zapadu.
Jedno se nadam, da koji god novi da uzmem, ne može imati sliku lošiju od ovog starog kojeg imam sada, mada, u njegovo vrijeme bio je to dobar i ne tako jeftin TV, zadovoljan sam i slikom koju prikazuje. Uglavnom, stručnjaci kažu da su ovo prosječni televizori, njima su samo OLED dobri iako ni oni nisu savršeni (kao da svi imamo par hiljada eura za tv).
Vrijede li ovi TV-i tih otprilike 600e, ili ima bolje za te pare?
Ponesi sve što je tebi bitno da testiraš. Ja sam ponio od 4K preko 1080p, 720p i 480p pa sve do starog divx-a u još manjoj rezoluciji (512x314). Ponio sam HEVC, AVC i divx videa u formatima mkv, mp4, avi, ts, m2t, do 76 Mbps. Fotografije i muziku nisam nosio. Testirao sam Sony 55XE8577 i, uzevši u obzir rezolucije tih videa, bio sam sasvim zadovoljan. Probao sam titlove i sve je radilo.hoću da isprobam tv u radnji... šta poskidati sa neta i snimiti na usb za kvalitetan test?
razmišljam da ponesem neki stari divx, neki insert iz novijeg FHD filma, neke fotografije na granici pregorjelosti higlighta i sijenki (npr slikane telefonom) i neki porodični 4k video.
Ima li neko neki prijedlog šta još uzeti za test....
To sto ti javi poruka da format nije podrzan je drug kodec h265 ili pa neki drugi uglavno svi 264 bi radili bez problema, od filmova preko usb ili hdd gledanje jedino samsung cita sve audio formate kao DTS audio sa drugim markama na tv moras da konvertujes dts u ac3 a i znak pitanje je kako ce raditi i prevod sa samsung znam da je sve kako treba i sa prevod i sa audio
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=220376
Za prevod mislim da moras da prilepis na samom filmu ako tv ne ga loadira kako treba, ja koristim samsung i prevod je kako treba i za kirilica i latinica znam da jedino samsung ima plateno licencu za dts audio
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Kod mene Sony xe70 bez problema pušta DTS..
Problem su mu titlovi koji moraju biti smješteni unutar .mkv fajla. Mada je meni to svakako rutina koju odradim mkvtoolnix-om pa su mi stvari preglednije u arhivi jer imam samo 1 fajl.
Ono što je znacajan problem kod Sony TV Player-a je nemogućnosti podešavanja veličine i boje titlova. Tu pomoći nema, Sony izgleda ni nema namjeru da ispravi te 3 linije u svom softveru.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari