Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@meteorr
To nisam primetio, tj. ne znam čemu služe, ali svakako su to oni podesili.

Moje vidjenje profila sa teoretske strane,
8b ima duplo uzi "kanal" od 17a, 8.8 naspram 17.6MHz samim tim i duplo manje downstream carriersa.
Samim tim je za 8b profil max moguca brzina 50Mbita u odnosu na 100 teoretski mogucih kod 17a.
E sad njemu su stavili 8b posto ima vecu snagu odasiljanja 20,5dBm u odnosu na 17a koji ima 14,5dBm.
U prevodu zrtvovali su ti max moguce brzine da bi povecali snagu odasiljanja i time donekle predupredili pucanje konekcije...
Nisam ni znao da su ovi profili fabricki definisani tj standardizovani, fala za sliku.

Hvala na objašnjenju, strpiću se do isteka ugovora, ona ću videti šta da radim.

Moze li mi neko pomoci oko uputstva kako telekomov ruter ZXHN H168N V3.1 podesiti da radi u bridge modu. Imam user i pass.

Na koji user i pass misliš: na admin login podatke za ruter ili na PPPoE podatke? Pošto će ti trebati i jedno i drugo.

Samo prebacivanje je prilično prosto:

ruter_bridge.PNG

Pre prčkanja napravi backup postojeće konfiguracije.
Pošto ruter ne dozvoljava da menjaš vrednost dropdown liste gde je tip konekcije da ti ne bih sad objašnjavao kako da u F12/Debug meniju menjaš html margup najprostija varijanta je da prvo obrišeš tu postojuću WAN konekciju (koja se kod mene zove "HSI" a kod tebe je verovatrno nešto drugačije tipa "Inernet_VD"/"Highspeed Internet V"... uglavnom nađi već definisanu WAN konekciju koja je PPPoE tipa i koristi VLAN 300, tu se negde vidi i PPPoE username) a zatim definišeš novu WAN konekciju kao na screenshot-u (bridge conneciton + VLAN id 300). Dalje na svom ruteru koji povezuješ sa ovim ZTE praviš PPPoE konekciju pomoću login podataka koje ti je ili dao Telekom ili si sam izvukao iz tog ZTE rutera.

Imam i admin i PPPoE podatke. Napravio sam backup, kreirao DSL konekciju.Untitled.jpg
Znaci kada obrisem HSI spreman je za bridge?
Uspeo sam, puno hvala na pomoci.

Poslednja izmena:
Tako je, brišeš HSI da ne bi imao 2 definisane WAN konekcije koje obe hoće "da gađaju" isti VLAN ID 300. Ne znam da li je ruter dovoljno pametan da kad vidi jednu "routing" jednu "bridge" definiciju da "da prednost" ovoj bridge, verovatno da nije :d Nisam testirao takav scenario. Ne koristim uopšte brigde mode (nemam svoj ruter) nego sam tako kako sam ti naveo testirao da li su ispravni PPPoE podaci koje sam "izvukao" iz rutera... tako što sam prebacio Telekom ruter u bridge mode a na Windows-u kreirao PPPoE konekciju.

U suštini kao "ispravnije" bi bilo da se izmeni postojeća HSI konekcija, ali s obrziom da to default to polje gde treba da promeniš tip konekcije tj režim rada je disabled i treba čačkati HTML markup. meni brže da prosto obrišem tu konekciju i napravim novu. Manje klikova mišem treba :d lenjost.

Jesi li ti reszartovao river pre 4 sata ili je sam od sebe?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Premeštao sam ga sa jednog mesta u kući na drugo mesto pa ga isključivao. Do sada nije bilo pucanja, stabilno radi i baš sam zadovoljan.

Probaj, ja mislim da možeš.nista ne gubis

Jel se planira povecanje upload-a u skorije vreme? Neka insajderska informacija mozda?

Jel se planira povecanje upload-a u skorije vreme? Neka insajderska informacija mozda?

pa mozda i povecaju ako se svi udruzimo pa im posaljemo jedno 200 zahteva molbi uvreda, realno svako ko ima FB , twiter nek postuje "Povecajte uploud" , "Sto ne povecate upload" ... bice ih sramota

offtopick ako hard restartujem ruter, zaboravio sam sifru od rutera, cu da se vrate osnovne specifikacije ko kad sam uzeo ruter od MTSa

Poslednja izmena od urednika:
Tako je i biće ti iskljucen wifi pa ćeš morati da se prikacis na lan da bi ga pustio u rad

pa mozda i povecaju ako se svi udruzimo pa im posaljemo jedno 200 zahteva molbi uvreda, realno svako ko ima FB , twiter nek postuje "Povecajte uploud" , "Sto ne povecate upload" ... bice ih sramota

Podržavam ideju. Evo ja sam postavio.
MTS.jpg

Ladno su ti izbrisali komentar [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

evo i ja sam pisao.. mozda kad bi ih bas smorili... ali ne verujem.. dace neki glup odgovor ili ce izbrisati komentar.
6e09f129a07c524137d046ac31ff5f0c.jpg

Sent from Galaxy S8

evo sad kad nesto ovako odgovore, svakom normalnom coveku bi doslo da uleti u mts poslovnicu sa eksplozivom oko struka i da ih natera da lupaju tastaturom sebi o glavu dok im se sva slova ne urezu na celo...

4e5e64170d024dcb7497399ba839ad29.jpg

Sent from Galaxy S8

Bože mili... odgovor za upload je da windows update zauzima protok. Tako da ih poljuješ do besvesti a oni te pitaju na kraju da li si uključio u struju.

hahha, epic :) Ali ocekivan, marketing/diplomatsko-politicki odgovor :)

P.S. valjda znate da Twitter ne moze da se brise - zato sve treba bombardovati na tom frontu... sve je public :)

P.P.S. povecanje upload-a mozemo ocekivati tek sa ovim optickim paketima... tesko za DSL da ce ista mrdati.

Ma bezobrazni su skroz što se upload-a tiče. Kao da bi svaki korisnik kojem bi povećali sa 1 na 5 i sa 2 na 10 slao podatke 24/7/365 pa bi im prebukirali mrežu. Čak suprotno, zbog veće brzine svako bi svoj upload završio za par minuta umesto par sati i oslobodio protok za sledećeg korisnika.

Evo recimo ja sam totalno batalio moj YT kanal zbog toga što bi kvalitetan i srednje dug video morao da radim upload po 8-14 sati. A kad se setim jednom na poslu kad su sređivali IT sektor i sklone zabrane za sajtove, a ja video gotovo iste veličine odradim upload za 28 sekundi...

Imam VDSL brzine 50mb/s i hteo bih da pređem na veći paket od 100mb/s. Šta mislite da li po ovim parametrima mogu da imam tih 100mb/s? Inače sam od centrale udaljen 350m. Nije mi samo jasno, kada sam uzimao VDSL 50mb/s Downstream max rate je pisalo oko 84000 a sada se smanjilo na 55688?

Line standard VDSL2
Channel type Fast
Downstream line rate (kbit/s) 51197
Upstream line rate (kbit/s) 2047
Downstream max rate (kbit/s) 55688
Upstream max rate (kbit/s) 19286
Downstream SNR (dB) 14.9
Upstream SNR (dB) 23.2
Downstream line attenuation (dB) 13.5
Upstream line attenuation (dB) 5.8
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) -2.4
Downstream CRC 1157
Upstream CRC 520
Downstream HEC 26905
Upstream HEC 0
Downstream FEC 10445
Upstream FEC 1083

Zaboravi na 100 mb
Daleko si od centrale i 50 mb ti je maksimum

Imam VDSL brzine 50mb/s i hteo bih da pređem na veći paket od 100mb/s. Šta mislite da li po ovim parametrima mogu da imam tih 100mb/s? Inače sam od centrale udaljen 350m. Nije mi samo jasno, kada sam uzimao VDSL 50mb/s Downstream max rate je pisalo oko 84000 a sada se smanjilo na 55688?

Jednostavno, sada imaš još korisnika (komšija) čiji se VDSL signali indukuju u tvojoj parici. Zato je takvo stanje. Dobro je dok ti radi i 50Mbps za situaciju u kojoj si.

Downstream max rate od 84000 ti je pisalo pre nego sto su ti pustili 50Mbita?
Za 100Mbita down treba da budes bas blizu (mislim manje od 100 metara) i da ti je besprekorna parica.
I ovako si na granici sa 50Mbita na toj udaljenosti, tako da ces brzi net moci da imas samo prelaskom na fiber kad god da stigne do tebe....

Hvala vam na informacijama. Downstream max rate od 84000 je pisalo kada sam tog dana uzeo paket od 50Mbps i posle možda godinu dana se spustilo na 55000. Optiku do moje zgrade bi trebalo da postave ove godine, takvu sam informaciju dobio od tehničke podrške.

Lomim se mišlju da pređem sa ptt adsl-a na box, jeftinija mi je kombinacija sa telefonom i internetom, pri čemu bih uzeo nešto brže od 10mbit-a.

Na slici se vide podaci iz trenutnog ptt modema.
Može li tu 20mbit-a da se dobije?
Ako uključe VDSL možda se promeni max rate?

To koliko sam udaljen od centrale, da pitam u poslovnici nekoj ili zovem telefonom?

Nije mi toliko zbog para, više mi je ovih 10mbit-a na granici da je dovoljno.
Sa druge strane evo godinu dana na ptt nijedan prekid nije bio a to mi je bitno, i glavni razlog zašto ne pređem skroz na vektor.

adslPTT_rates.jpg

Zoveš telefonom. Podneseš zahtev, oni će izvršiti provere i javiti. Promeniće se podaci za vdsl.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno