Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li moze neki savet u kratkom roku (U emmezeti je akcija jos 2 sata :) )

LG 55UJ670V + SJ5 IPS (u cenu ulazi LG sound bar) 120.000 din (5 god garancije)

Samsung UE55MU6402UXXH 130.000 din (5 god garancije)

SONY KDL 55XE70xx + HT-CT80 soundbar 114.000 din (5 godina garancije)

@DukeofSerbia
Hvala za komentar. Čitam tu i tamo da TV-i degradiraju iz godine u godinu, ali šta da radim kad mi je sad došlo vreme za kupovinu. Moja je logika da je bolje da uzmem ovogodišnji model pošto već hvatam 5g garancije akciju nego prošlogodisnji koji je nema a po prethodnoj logici je već gori u odnosu na pretprošlogodišnji....
Što se mene tiče prilično mi je dobar i ovaj Sam 32C550 koji imam i ne bih ga ni menjao da ne prelazim u veću sobu.

Moja je dilema da li mi uopšte treba preko 43 za 2.7-3m udaljenosti od TV. Znam da neki kažu da TV ne može biti preveliki ali se pitam kakva će slika biti na 49in na SBB SD kanalima i na Kodi izvorima SD-HD ready (kojih je najviše). Ja najviše koristim za gledanje TV i filmova stream, usb...
Takođe da li uopšte ima razlike u kvalitetu slike, brzini ili sta god (pričam o primetnim razlikama) između recimo uj670 i uj7507 za istu dijagonalu 43 ili 49

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

@ calexx

Namena TV-a?
Намена? Па да опет имам телевизор, од како ми се покварио стари ITT а нисам имао пара за поправку, користим монитор да понекад понешто погледам. А пошто тако морам да га наменски укључим, углавном ништа и не гледам.
Вратио бих старе навике, укључен телевизор, понекад погледам шта има и можда нешто и одгледам.
Нисам зависник филмова или серија, не смета ми ни да погледам SD ако је садржај добар.

Укратко, хоћу да убацим телевизор у собу и да не буде лош избор. Квалитет слике (који би требало да је пристојан, не екстра) а и трајање и евентуалне поправке ако затреба су битан детаљ.

Соба није превелика, некада сам гледао 70цм екран што је по висини ~ као 32" осим што је овај други и шири. Не смета ми велики екран али они обично значе и прилично већу цену па бих остао на 40-43.

Добио сам препоруку (од другара који сервисира телевизоре) да обавезно пазим на дужину гаранције па је зато Филипс у предности због 4 године. По цени су нешто испод LG/Samsung па ми делује да може да буде ОК. Осим ако нису крш.

Е да, да ли су IPS екрани плус или минус за телевизоре?

Da li moze neki savet u kratkom roku (U emmezeti je akcija jos 2 sata :) )

LG 55UJ670V + SJ5 IPS (u cenu ulazi LG sound bar) 120.000 din (5 god garancije)

Samsung UE55MU6402UXXH 130.000 din (5 god garancije)

SONY KDL 55XE70xx + HT-CT80 soundbar 114.000 din (5 godina garancije)
Sva tri modela imaju LG Display (A)S-IPS panele, s tim što LG ima „UHD“ panel tj. prevara.

Pronašao sam test te Samsung MU64xx serije. 49 verzija ima (A)S-IPS panel i najverovatnije to isto važi i za 55.

Koliko znam, Sony XE70 serija je preimenovana prošlogodišnja XD70 serija sa AS-IPS panelom. Taj model je precenjen.

Definitivno Samsung UE55MU64xx samo pazi na pozadinsko LED osvetljenje i oblake.

Sva tri modela imaju LG Display (A)S-IPS panele, s tim što LG ima „UHD“ panel tj. prevara.

Pronašao sam test te Samsung MU64xx serije. 49 verzija ima (A)S-IPS panel i najverovatnije to isto važi i za 55.

Koliko znam, Sony XE70 serija je preimenovana prošlogodišnja XD70 serija sa AS-IPS panelom. Taj model je precenjen.

Definitivno Samsung UE55MU64xx samo pazi na pozadinsko LED osvetljenje i oblake.

Hvala za brz odgovor, obzirom da je Samsung i bez soundbar-a kao poklona onda mnogu da sacekam malo i detaljnije prostudiram sta ima na trzistu. Ako moze daj nekoliko preporuka za 55 incne modele pa da ispratim cene i malo ih pogledam uzivo kako izgledaju.

Treba da otkucam gomilu poruka na forumu, valjda ću stići do sutra...

Ukratko, taj Samsungovom model je najskuplji zato što je bar za klasu, ako ne i dve (da ne proveravam, mrzi me) iznad.

Za preporuke ima već tema otvorena gde sam nešto otkucao. Sad vidim da sam tamo preporučio na prvi pogled Sony KD-55XD7005B,
al‘ tamo se i uklapa u budžet. Ovde si otkucao veći budžet, pa time taj model gubi od boljeg Samsungovog.

DOPUNA

Hm, izgleda da je Sony nešto promenio pa XE70 nije preimenovana XD70 serija... na osnovu poruke od ranije na temi.
Tako je to kad sajtovi imaju konfliktne informacije :S:. Ako uspem pronaći test da definitivno vidim o čemu se radi.

Na rtingsu je prijavljeno da 55XE70xx definitivno ima VA panel, znači AUO MVA.
I paneli su 8-bitni, a ne 10-bitni kao što stoji na toj jednoj poruci unazad, tako tvrdi rtings.

Pronašao sam detaljan test Sony KD-55XE7005. U testu tvrde da je panel 10-bitni (8-bitni + FRC). Kome verovati :S:...
Prošao je odlično, izuzev „HDR-a“, limitirane „pametne“ platforme i slabih uglova gledanja (tipično za VA).

Sve u svemu, vredi posle „iskopanih“ informacija i recenzija, biće glavna preporuka u klasi oko ~110k za 55“ kome treba VA panel.

Poslednja izmena:
To je tačno, ali Android TV na Sonijevim TV-ima je najgora „pametna“ platforma koja postoji na TV tržištu tako da to i nije mana.

Hvala za brz odgovor, obzirom da je Samsung i bez soundbar-a kao poklona onda mnogu da sacekam malo i detaljnije prostudiram sta ima na trzistu. Ako moze daj nekoliko preporuka za 55 incne modele pa da ispratim cene i malo ih pogledam uzivo kako izgledaju.

Sony XE 7005, ima VA panel, fantasticnu crnu boju, nije android, imam ga vec dva meseca i neces pogresiti. Slika SD je bolja u odnosu na LG UJ 670 jer sam ih detaljno testirao obadva, ali sam uzeo Sony zbog crne boje. Malo je slabiji sa kvalitetom slike kada gledas iskosa, jer je VA panel, ali meni to ne smeta. Imam i Samsung 65MU9002, ali iskreno ne vidim neku razliku u 4k materijalu sa you tube-a, a i sa Kodija posto imam i android boks, jedino sto je ovo samsung serija 9 pa izgleda impozantno.

Potrebna mi je preporuka za TV 39-43″. Budzet oko 60.00din. Potrebno je da postoji kod nas u prodaji ili u prodavnicama ili na KP.
Zainteresovao me je LG model 43UJ635V.
Ukoliko imate predlog za nesto skuplji a dosta bolji TV moze i to. :)

Mislim da i linux nije najsjajnije rešenje :)

@ calexx

Samsung Electronics, LG Electronics i Sony sad imaju čuvenu prednovogodišnju akciju da se prodaju sa 5 god. garancije samo koliko vidim u pitanju su određene serije (čitaj skuplje / UHD)
dok je kod Philipsa na sve modele 4 godine koliko vidim.

Što se tiče razlike među budžetskim / početnim modelima: Samsung jedini ne škrtari kod najjeftinijih modela kada su u pitanju podešavanja TV-a počevši od PC i Game modova pa do gomile
opcija za kalibraciju slike. Kod Philipsa i Sonijeva (i koliko vidim LG-a) već kreće uskraćivanje i onda dolaze na red čuvene regionalne marke koje su spartanski , ali i po dosta nižoj ceni tako da
to nije mana.

Problem je što niko ne testira jeftine modele (čast izuzecima) što je logično sa stanovišta proizvođača (u interesu je da se prodaju što skuplji modeli ili kod LG-a da se prodaju „UHD“ modeli da
bi subvencionisali OLED TV-e). U mom okruženju ima koji su kupovali Philipsove najjeftinije modele (zato što su jedini imali svojevremeno DVB-T2 tjunere) i rade k‘o sat, ali to je anegdota.
Meni se lično jedino ne sviđaju daljinci (to je subjektivno). Nosio sam i moj kompjuter i igrao neke igre sa Steama i izuzev problema da slika bude na 60 Hz što sam uspeo zaobilazno kroz Catalyst
drajver (zato što nema Game ili PC mod), ne mogu se nešto žaliti.

IPS ili VA? O tome su kucani traktati na forumu. Ukratko, IPS ima superiorine uglove gledanja, dok je VA superioran za gledanje u mraku.

Neka me Slovenac ispravi, ali bar prošle godine kod Philipsovih budžetskih modela je bilo ovako: 32“ imaju IPS-oliki panel (sad da li je LG Display ili BOE, ne znam), dok su 40“ i 43“ Innolux S-MVA paneli.

Elem, pogledao sam uputstvo konkretno Philips 43PFS4131 i postoje Game i PC mod, kao i mogućnost da se precizno kalibriše slika… Ovo je ogorman iskorak u odnosu na starije modele, tako da.

Ako neko može da pronađe bolji TV za ~41,5k, neka otkuca. Konkurent mu je LG 43LJ500V koji je testiran i prošao je očajno.

Potrebna mi je preporuka za TV 39-43″. Budzet oko 60.00din. Potrebno je da postoji kod nas u prodaji ili u prodavnicama ili na KP.
Zainteresovao me je LG model 43UJ635V.
Ukoliko imate predlog za nesto skuplji a dosta bolji TV moze i to. :)
UHD ili FHD?
Namena TV-a?
Da li su bitni uglovi gledanja da budu što širi?
Da li će se gledati u mraku?
PC ili igračka konzola će se možda koristiti?

UHD ili FHD?
Namena TV-a?
Da li su bitni uglovi gledanja da budu što širi?
Da li će se gledati u mraku?
PC ili igračka konzola će se možda koristiti?

Uglavnom serije i filmovi. :)
UHD ili FHD je i moje glavno pitanje. Ne znam da li za taj novac mogu da kupim pristojan UHD TV, sto je u principu zelja.
Nisu bitni uglovi.
Verovatno ponekad, ali retko, ne prija mi gledanje bilo cega u mraku. :)
Imam u planu konzolu, ali ne kao primarnu namenu.

Duke prava si enciklopedija za televizore :D Pratim tvoje postove i ovdje i na sk forumu, vidi se da znaš znanje.
I ja kupujem televizor, zahtjevi su mi otprilike kao i kod kolege Janka, pa ću sačekati da njemu odgovoriš.

I mene zanima takav 4k tv, ali nema ogranicenja u pogledu cene.tv ce se koristiti kao monitor, ponekad neka igra i naravno filmovi. gledao sam mu6400, sony xe70xx,...Ali licni zakljucak mi je da nema ove godine nekog dobrog izbora u toj dimenziji.Mozda gresim. Skoro da sam se odlucio za 40 mu6400, ali onda sam video neke testove i kritike na racun pozadinskog osvetljenja, duhova,slaba osvetljenost...

Ako ikoga zanima, ja sam i dalje jako zadovoljan sa LG 40UH630v. Ima ga i dalje po oglasima za 440 evra. Jeste MVA panel i gubi kvalitet slike pod ekstremnim uglovima, ali ja ga rijetko tako koristim. Slika je sjajna a smart funkcije odlične. Uglavnom ide Youtube i sadržaj s kompa preko LANa, a mirroring slike s telefona i WiFi display sa Surface Pro funkcionišu bez greške. 4K HEVC5 mkv filmovi se puštaju savršeno glatko i nema problema s titlovima. Neko nedavno prokomentarisa na temi kako je "LG smart tv glupost" i samo sam se slatko nasmijao.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Duke prava si enciklopedija za televizore :D Pratim tvoje postove i ovdje i na sk forumu, vidi se da znaš znanje.
I ja kupujem televizor, zahtjevi su mi otprilike kao i kod kolege Janka, pa ću sačekati da njemu odgovoriš.
Ovde u Srbiji još uvek postoji zaliha Samsung UE40K55xx serije i taman se tu uklapa (~60k). Za one koji se ne „lože“ na UHD i ne trebaju im široki uglovi gledanja. Ima nečiji VA panel.
To je jako dobar model, štaviše bio je i najbolji FHD VA model prošle godine i ostao je odličan zato što su noviji modeli degradacija (i uz to nisu VA).

I mene zanima takav 4k tv, ali nema ogranicenja u pogledu cene.tv ce se koristiti kao monitor, ponekad neka igra i naravno filmovi. gledao sam mu6400, sony xe70xx,...Ali licni zakljucak mi je da nema ove godine nekog dobrog izbora u toj dimenziji.Mozda gresim. Skoro da sam se odlucio za 40 mu6400, ali onda sam video neke testove i kritike na racun pozadinskog osvetljenja, duhova,slaba osvetljenost...
Ako ćeš ~40“ za PC desktop upotrebu, IPS > VA. Ovde možeš pročitati moje detaljno objašnjenje.

Tu je po meni izbor prilično jasan – Sony KD-43XE70xx. Taj model je testirao rtings. Za PC upotrebu je odličan (izuzev nedostatka 120 Hz, ali to je nerealno očekivati u najnižoj klasi)
i nema modela koji ga tuče za tu funkciju u toj klasi (kao i generalno Sonijeve modele za PC upotrebu).

Ako ikoga zanima, ja sam i dalje jako zadovoljan sa LG 40UH630v. Ima ga i dalje po oglasima za 440 evra. Jeste MVA panel i gubi kvalitet slike pod ekstremnim uglovima, ali ja ga rijetko tako koristim. Slika je sjajna a smart funkcije odlične. Uglavnom ide Youtube i sadržaj s kompa preko LANa, a mirroring slike s telefona i WiFi display sa Surface Pro funkcionišu bez greške. 4K HEVC5 mkv filmovi se puštaju savršeno glatko i nema problema s titlovima. Neko nedavno prokomentarisa na temi kako je "LG smart tv glupost" i samo sam se slatko nasmijao.

To je odlična serija, kucao sam detaljno. Imaju jako dobre Innoluxove S-MVA panele. Ali šta je uradio LG Electronics u 2017-toj? Izbacio ga kao i druge odlične AS-IPS modele i „uvaljuje“
WRGB (A)S-IPS panele (po meni da bi subvencionisali OLED TV-e). I posle vojvoda „mrzi“ LGE :lupko:…

Ako se još mogu kupiti, kome treba UHD VA TV, što da ne. Dosta bolji je od mnogih ovogodišnjih modela svih proizvođača.

Zato sam i pomenuo, kome je ok veličina mislim da treba definitivno izloviti te preostale primjerke jer... nema više.

Duke hvala puno na odgovoru. Je li to recimo ovaj model? Bio sam se zagrijao da kupim lg 43lh630v, ali ako kažeš da je ovaj samsung bolji, onda ću njega. Valjalo bi da je 3" veći, ali nema veze šta je tu je.

To je taj. Kod vas je baš vidno jeftiniji. Ispod 50k rsd.

Ovde možeš pročitati detaljan test od Darka (hdtelevizija) tako da znaš šta možeš očekivati.

Ponoviću, ako ne trebaju široki uglovi gledanja (za to su IPS-oliki paneli), onda je to to.

Hvala puno. Da, cijena mi super odgovara. Kupujem taj onda, nemam šta više razmišljati.

edit:
Izvini Duke, još jedno brzinsko pitanje i neću više :)
U cijenu mi se uklapa i ovo, isti model veće dijagonale... Da li je istog kvaliteta, čitam da se često dešava da ista serija televizora ima različite tipove panela u različitim dijagonalama?

Poslednja izmena:
[RANT]
Upadam u temu ovako nenajavljen, ali da podelim:

Imam Samsung LE32B530 (2009), Philips 32PFL4208T (2013) i 42LB5610 (2014).

Od svih ovih najbolju sliku ima Samsung sa (provereno) SPVA panelom, cak su i uglovi dobri, opada osvetljenje sa promenom ugla ali generalno dobar kontrast i nema cudnih nijansi. Koristim ga kao monitor i nemam zamerki sem sto je okvir oko ekrana OGROMAN (danasnji 37" sa tankim okvirima su manji od ovog 32" TV-a).

Philips je katastrofa, cim se maknes iz centra crvena postaje narandzasta, plava vuce u zeleno, ma uzas, zacudo osvetljenje ostaje slicno ali boje postaju LSD trip. Nemam pojma koji je panel. Dobio sam ga na poklon i SMART je sa WiFi pa necu previse da se zalim jer detetu mogu da bacim sliku sa telefona na TV, a ja TV program generalno i ne gledam.

LG kupljen caletu i kevi, posle 2.5 godine (cim prodje garancija) pocela da otpadaju sociva na pozadinskom osvetljenju, prvo dva, poslednji put kad sam proveravao svi su otpali, slika bila dobra pre toga mada iz uglova crna bude ljubicasta ili tako nesto, ali boje bolje nego na Samsungu (meni malo drecavo, valjda sam se navikao na PVA). Sad sa otpadnutim socivima pozadinsko probija u krugovima, boje isprane, digitron ima bolju sliku. Kad budem imao vremena probacu da ga otvorim i zalepim *ovna nazad, posto je LG resio da ustedi 5 centi po TV...

Kao korisnik uzasno razocaran svim budzetskim serijama televizora u poslednjih 4-5 godine, sve kanta do kante.
edit: pod budzetski ne mislim na najjeftiniji moguci TV.

Razmisljao sam da kupim 4K UHD, ali posle ovog nemam poverenja ni u jednog proizvodjaca, svi nesto brljaju, stede, kraduckaju i lazu. Konzumer kapitaljizm.
[/RANT]

Poslednja izmena:
Hvala puno. Da, cijena mi super odgovara. Kupujem taj onda, nemam šta više razmišljati.

edit:
Izvini Duke, još jedno brzinsko pitanje i neću više :)
U cijenu mi se uklapa i ovo, isti model veće dijagonale... Da li je istog kvaliteta, čitam da se često dešava da ista serija televizora ima različite tipove panela u različitim dijagonalama?
49“ varijanta ima skoro sigurno neki IPS panel iz jednog prostog razloga – ne postoje 49“ VA FHD paneli.
55“ varijanta ima S-PVA, a 40“ S-MVA panel (na osnovu dostupnih informacija).

@ Janko92

Pošto ne gledaš u mraku i nisu ti bitni uglovi gledanja, onda ti je sve jedno da li ćeš kupiti model sa VA ili IPS panelom.

Za FHD
Najbolja kupovina je Samsung UE40K55xx kojeg sam već predložio bulldozerNS.

Njegov naslednik 43M55xx je naširoko dostupan na kp-u. Test te serije postoji, ali ne znam koja veličina panela je testirana (test verzija ima nečiji VA panel). Koliko vidim, uglavnom
je ostalo isto kao kod K prethodnika. Pošto je za tvoje potrebe svejedno koji je tip panela, neki od ta dva modela ti je najbolji izbor za FHD.

Za UHD
Pregledam kp, ali ne mogu pronaći LG UH630V seriju. Ako neko slučajno ima na zalihi 40UH630V, to bi bila odlična kupovina. Inače je njegov naslednik, 43UJ630V, lošiji (testiran).

Samsung UE40M61xx (ima S-MVA panel) je testiran i on je sasvim dobar kao UHD LCD TV.

Sony 43XE70xx je van predloženog budžeta.

Ako neko ima bolji predlog, a da je model testiran, neka otkuca.

Poslednja izmena:
DOPUNA (VAŽI ZA SVE)!!!

Sony KD-43XE7077 za 61k!!!
Da li je greška u ceni, ne znam, ali za te novce nema ni u Germaniji :zgran: :banana:.
Ako je ponuda stvarna, kupujte dok traje (ako vam treba IPS-oliki TV).

Hvala članu koji mi je javio ;).

P. S.
Bolje da izdvojim poruku pošto je jako bitna i radi pretplatnika na temu.

Ko kupuje TV ima 18% popusta na sve televizore preko 40” koji nisu na akciji u winwinu, znaci popust obracunavate na onu gornju cenu i ova akcija vazi samo za Beograd (ko je van Bg-a samo pozove bilo koju beogradsku WW radnju i odradi mu se isporuka na kucnu adresu). Iskoristite ko hoce da kupi i sad je na akciji Sony 49XE7077 ide za 86790, ne znam koliko je kod madjara ali samo znam da se ljudi grabe za njega i jos ide 5god garancije :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno