Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogli bi prekinuti samogradnju i tehnike izolacija kuca.
Imate gomilu foruma na tu temu pa tamo nastavite.
Nastavite pod pretpostavkom da imate regularno izolovan prostor.
Ili se drzite klima ili gasimo temu, ovo vise nema smisla...
Korisno je spomenuti izolaciju u ovoj temi jer klima (za grejanje) nije za neizolovan prostor, a to mnogo ljudi ne zna.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Mislim da je poenta da je ovo, cak i u sirem smislu, forum modernih tehnologija (u uzem IT). I u tom pogledu je prihvaceno da postoji tema o klima uredjajima, iako nije IT, nego samo T. A stiropor i vuna se cak ni u siri smisao ne uklapaju.

Ali, ja ipak mislim da nema smisla ni biti formalista. Postovi se ovde ne broje, a tema je sasvim sigurno vrlo korisna, i izolacija je u jako tesnoj vezi, tako da svakoga koga zanima klima za grejanje, zanima i izolacija.

A nije da je bas zapelo pa da clanovi moraju da se oteraju da klikcu na drugom mestu ne bi li nasli informacije.

Prosto je sve ovo korisno clanovima, i za razliku od reklamiranja, mislim da na ovo ipak treba gledati kroz ruzicaste naocare.

Nekako mi sve deluje da je ovde zbog ranijeg visokog stepena tolerancije, sada doslo do toga da ce da se naplacuje retroaktivno, za svako vrdanje, a nema preke potrebe, jer deluje da su se svi stvarno umirili po pitanju pominjanja servisa.

Ako pretpostavimo da je prostor dobro izolovan kako bez spominjanja izolacije da damo preporuku nekome ko pita za savet? Jeste da je izolacija pomalo off ali poenta je ogrejati prostor klimom. Usko su povezani. Obzirom da se svi ucesnici teme korektno odnose jedni prema drugima po tom pitanju mislim da nema razloga da se tako nesto sankcionise na bilo koji nacin. Ako treba da se cenzurisemo i oko izolacije onda slobodno noze lock teme a pricu o tome da nastavimo na nekom drugom forumu. Stvarno mislim da nema potrebe za tako necim.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Duke razumem te skroz, bio sam moderator i znam kako je. Kao sto su rekli klime i izolacija su povezane teme, mada jesmo preterali priznajem. Ako ovo odradim kako treba necu morati jos jednu klimu da uzimam.

Kako mogu da proverim da li mi klima greje kako treba ili ne?

U pitanju je Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW.

Testirao sam je ovih dana i nesto mi se cini da cu imati problema kad padne ozbiljan minus. Hladila je KAO ZMAJ letos a sad mi se nesto ne cini da toliko dobro greje. Ako je bitno prostor je ~26m2.

U kom smislu mislis da ne greje kako treba? Ako mislis da ne pusta dovoljno topao vazduh onda je to opusteno. Imas inverter, on spusti snagu kompresoru da klima radi minimalno koliko treba a da ti odrzava temperaturu.
Stavi klimu na 30c pa ces videti koliko jace greje. Za 26m2 to ti je ok ;)

Ako pretpostavimo da je prostor dobro izolovan kako bez spominjanja izolacije da damo preporuku nekome ko pita za savet? Jeste da je izolacija pomalo off ali poenta je ogrejati prostor klimom. Usko su povezani. Obzirom da se svi ucesnici teme korektno odnose jedni prema drugima po tom pitanju mislim da nema razloga da se tako nesto sankcionise na bilo koji nacin. Ako treba da se cenzurisemo i oko izolacije onda slobodno noze lock teme a pricu o tome da nastavimo na nekom drugom forumu. Stvarno mislim da nema potrebe za tako necim.

Da malo rascistimo stvari, posto vec lete spinovi:

Kao prvo, tema ni ne bi trebala da postoji, cesto je na margini da se zatvori (pogotovo zbog zadnjih preporuka) ALI moderacija smatra da je korisna, takodje i ja iako nemam klimu jer nemam potrebu za njom.
To sto se ne broje postovi i sto je B Clubbingu ne znaci da mozemo da udaramo postove sa svim i svacim. Ako cemo tako, onda mozemo (kao sto je bilo pokusaja) da otvaramo teme o ves masinama, sudoperama, friziderima itd itd i onda mozemo lepo brisati prvo nacelo pravilnika gde pise da smo striktno IT forum...
Niko ne zeli militarizam na forumu (sto se vidi po temama u BC) ali neke granice moraju postojati.

Imamo ovde lepih primera tipa imam beton zidove sa tom kvadraturom, sta mi je ciniti pa navedete i to je ok.
Nije ok razglabati strane i strane ko je kako lepio, krecio, busio tiple, spolja ili iznutra, ovaj ili onaj tip gipsane ploce, ukrasni ili ne stiropor itd itd itd u nedogled.
Em gusite i trpate temu pa se i ono malo korisnog izgubi...
Napominjem, nije u redu RAZGLABATI, u redu je spomenuti, preporuciti i to je to. Niste deca, odlicno znate granicu.

Ovako imamo cist copy-paste Uradi sam ili SSM foruma, zato sam i rekao da imate doticne pa tamo razglabajte gde je takvoj raspravi i mesto.
Ako mi npr Jozza preporuci 10-ku stiropor sigurno necu traziti savete na IT forumu gde, koji,po kojoj ceni i ko ce mi odraditi isti...
Ili kao sada ako kazem stavljam stiropor na tavan, naravno da treba fda napisete nikako zbog toga i toga.

Nadam se da je sada malo jasnije

Poslednja izmena:
@djolenzi
Bese imas izolaciju? Sve klime inverter sada greju u "leru" jer nema potrebe za vise. Povecaj temperaturu pa ces videti.

Znamo granicu ali dali mislis da svako ko dodje zna koliko mu je izolacija bitna pogotovu ako se uopste ne spominje ovde? Koliko ljudi ce napisati odmah kakvu izolaciju ima ako pita za izbor klime ako moderacija insistira da se o izolaciji ne prica? Koliko ljudi ce ostati u ovoj temi da drugim ljudima pomogne i odgovori?
Znamo da postoje i drugi forumi ali ako postoji tema o ishrana, trening, fitnes gde se prica o treningu, suplementima, ishrani, o tome kako funkcionisu enzimi, o tome ko koje patike bira i dali voli uske ili ne, ako postoji tema o biciklizmu gde se prica o baterijskima lampama pa zasto bi ovo bilo problem? Ima brdo tema u Bench clubing koje nemaju veze sa IT pa su korisne. Dok se ljudi ponasaju kako treba stvarno mislim da nema potrebe da se moderacija mesa. Ocigledno je da se svuda spominju usko povezane stvari sa samom temom. Jeste da se nekada malo ode off i da se prica nepotrebno siri ali tako se zadrzavaju sa znanjem i iskustvom u temi. Ako njih oterate sta ce ostati ovde za sledeceg koji dodje s pitanjem?
Izvini sto uopste vodim raspravu oko toga ali konacno su poceli da dolaze ljudi s iskustvom i znanjem, kvalitet teme je daleko bolji nego ranije. Hajde da probamo svi zajedno da se to ne unisti nekom nepromisljenom odlukom.

Testirao sam je ovih dana i nesto mi se cini da cu imati problema kad padne ozbiljan minus. Hladila je KAO ZMAJ letos a sad mi se nesto ne cini da toliko dobro greje. Ako je bitno prostor je ~26m2.
Da li uspešno održava zadatu temperaturu, i kojom snagom (po meraču)?

Zadaj mu max temperaturu i fan sacekaj 10 do 15 min pa izmeri ako imas cime temperaturu vazduha koji usisava i temperaturu koju izbacuje.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Kolika treba da je razlika izmedju usisa i izduva nakon tih 15 min ..

Kolika treba da je razlika izmedju usisa i izduva nakon tih 15 min ..
Nije toliko bitno kolika je razlika nego mora da se zna koju temperaturu usisava klima jer maksimalnu temperaturu kondenzacije nece moci da postigne kad je temperatura u prostoriji niska.
Maksimalna temperatura kondenzacije treba da je oko 55 sto je otprilike 60 temperature freona odnosno oko 37-38 bara.
Naravno ovo nije univerzalan nacin svi ovi parametri zavise od mnogo uslova tako da ovaj nacin provere mozda i ne da pravu sliku ali u svakom slucaju moze ugrubo da se proceni rad uredjaja.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ma dok god može da ugreje prostor a bez da troši ko lokomotiva, sve OK.

To je ekstra jeftino za inverter sa ugradnjom,
Javi nam utiske posle sezone

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Probaću je testirat kada bude hladan dan ako se sjetim, pošto ta klima neće radit nego 2-3 sata jednom ili dva puta u sedmici.

Drugim riječima palit će se po potrebi.

Poslednja izmena:
Ovo me potsetilo:
Letos kada sam bio na moru u Cro videh da apartman ima inverter, ne secam se koji.
Potrefilo se dok smo bili da se zapusilo odvodno crevo te dosli majstori sa vlasnicom i kroz neobavezan razgovor mi se pozalila da je skupo platila klimu sa ugradnjom oko 3500 kuna tj 500€...
Ili nasi deru ili komsije valjaju klime na crnjaka...

H6X

@DukeLander
Inverter je sirok pojam a ja sam platio Fujitsu 09LLCA 370e +70e ugradnja. Oni na primorju ne gledaju da uzimaju top model jer sa njom nece grejati, pa iako hoce blaze su zime.

Poslednja izmena:
Vidim da ste odmakli daleko. Da se zahvalim svima na predlozima i savetima ali ipak je na kraju presudio finasijski aspekt pa sam poručio Midea Mission 12 MOB3. Potridiću se da u što kraćem periodu odradim i izolaciju tavana sa staklenom vunom pa se nadam da ću se provući ovu zimu, a za sledeću ćemo videti šta i kako. :)

drustvo,
u kom periodu po kupovini klime je prodavac po zakonu duzan da vrati novac kupcu ako ovaj nije zadovoljan sa kupljenom robom?

U prvih sest meseci mozes da trazis zamenu,popravku ili povracaj novca.
Duzni su da ti odgovore u roku 8 dana od reklamacije a da je rese u roku od 30 dana.
Obavezno trazi reklamacioni zapisnik ili list kada izadje serviser da imas trag.

Ugradjivao sam par ovih gree violi i sasvim ok za te pare ali bolje bi prosao da si kupio Azuri.
Jeftinija je a nisam vidio nikakve razlike.
Na seminaru sto su organizovali uvoznici greea ,deltron,u razgovoru po zavrsetku seminara tip iz HR koji
je sef ovim ovdje u BiH rece nam da je taj azuri ustvari model gree invertera koji se godinama prodavao
i sa kojim su bili prezadovoljni.Rekao je i koji model ali vjerujte zaboravio sam puno info je bilo taj dan nisam uspio
sve zapamtiti.Uglavnom kad su ovi iz greea odlucili da ugase taj model ovi iz deltrona su trazili da ga i dalje
nastave raditi kao njihovu robnu marku pod nazivom azuri.
Evo jos nekoliko informacija koje ce te mozda smatrati bitnim.
Znaci ovo sam cuo od njih ako oni lazu lazem i ja.
Gree i daikin vise nisu u dilu.Po rijecima ovog tipa gree je od njih uzeo sto je trebalo(tehnologiju kompresora )
i vise im ne trebaju.
Gree klime koje griju ispod -20 imaju grijace i u vanjskom izmjenjivacu.Na moj upit zar to ne sroza cop.Kaze da,ali
tih dana koji su tako ledeni nema mnogo,a bitno da tad grije a ne koliko trosi.
I jos jedno pitanje sam postavio na kraju seminara(vjerujte bio sam jedini koji je nesto pitao)
a to je kako da ja objasnim potencijonalnom kupcu da kupi kinesku klimu gree u crown koji kosta 1300-1400 eura
kad za te pare ili cak i za manje oko 1000 eura moze kupiti top proizvod od japanaca fujitsu nocriu ili ltc model,mitsubishi fh 35 itd.
Tip koji je drzao predavanje je nakon mog pitanja napravio pauzu od par sekundi jer nije znao sta bi rekao,
da bi onda poceo govoriti kako je u crown greeava perjanica bla bla nista konkretno.
Posto sam vidio da su ostali koji su prisustvovali seminaru jedva cekali da izadju i navale na svedski stol
nisam ga htio vise gnjaviti.

Sve ide preko mejla ali oni stalno nesto vrdaju

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Nema veze i mejl je isto validan za inspekciju bez brige,nema sta da vrdaju reklamiras i u roku 8 dana moraju da dodju,daju ti zapisnik da su izasli na reklamaciju . Ako ne odgovore u roku 8 dana sa zapisnikom u inspekciju i to je to,ako nece da izadju posaljes mejl i isto nakon 8 dana ako se ne jave u inspekciju.Ako prihvate reklamaciju duzni su u roku 30 dana da je rese,dakle zamena ,popravka ili povracaj novca.Popravku mogu da rade samo ako si ti saglasan sa tim .

Poslednja izmena:
Pa vidi,ja sam vec pisao kako je to islo,postavio sam celu prepisku..

Poštovani,
molili bismo vas za informaciju koji servis je ugradjivao klimu kako bismo isti poslali kod Vas na adresu,jer uredjaj mora proći servisnu proceduru.
S poštovanjem,
služba reklamacija"

potom im ja saljem podatke od servisera koji je ugradio klimu i takodje dobijam odgovor

"Poštovani,
otvorili smo prigovor za vas koji je zaveden pod brojem 50072.Dobićete sms obaveštenje o statusu rešavanja reklamacije u roku od 8 dana.
Srdačan pozdrav,
služba reklamacija

da bi mi gospoda iz tehnomanije danas poslali sms

"Vasa reklamacija 50072 je odbijena.Prema informaciji dobijenoj od dobavljaca, neophodno je da se sa svim uocenim primedbama na rad uredjaja obratite servisu koji je vrsio ugradnju uredjaja kako bi prosao servisnu proceduru
Ukoliko i dalje budete imali primedbe na rad uredjaja molimo da otvorite novi prigovor i prilozite izvestaj ovlascenog servisa.Srdacan pozdrav"

@cimo
Jel imas ti izvestaj napismeno od servisera koji je bio kod tebe?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nemam jer serviser nema precizno bazdaren uredjaj za merenje potrosnje struje i nece da preuzima na sebe tu odgovornost..u neku ruku ga i razumem...ali na sajtu tehnomanije u odeljku za reklamacije lepo pise da su oni duzni da posalju servis a ne da je to moja obaveza,a oni su i to pokusali da izbegnu..

Aj ti lepo u inspekciju pa se posavetuj sta ti je ciniti , to ti je najbolje resenje , ovako svi prebacuju muku s jednog na drugog a ti se ....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno