Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa jesam :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ajd malo da vas bocnem, moja grejalica (princip norveškog radijatora) plaćena 50 maraka pre 20 godina, soba 16kvadrata, izolovana kuća i plafon, spoljna temperatura 7 stepeni, potrošnja 350w na sat :)
Da grejes 160 kvm trosio bi 2500 kw za mesec dana to je katastrofa.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ajd malo da vas bocnem, moja grejalica (princip norveškog radijatora) plaćena 50 maraka pre 20 godina, soba 16kvadrata, izolovana kuća i plafon, spoljna temperatura 7 stepeni, potrošnja 350w na sat :)
Kod mene je od kad pratim (7.10) prosečna potrošnja oko 340 W, grejem nekih 100-120kvm. Temperature solidno niže od onih u Srbiji. Koliko sam se mrcvario ranije sa 'norveškim' radijatorima, potrošnjom i komforom bolje da ne pišem...

"It's noooow or neveeeeer...."
***, kad si slikao ćoše, na prvoj slici ne liči na LU. Koliki je napon kad ide tako nisko?
PS: što držiš krilca kao na hlađenju?

Krilca su samo malo spuštena, garnitura je ispod, da ne bije kad se sedi, ovaj pišti kad bude veći napon
419b7fed1a7f15473a34277bb8719680.jpg

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Next
Unutrašnja temperatura je 26 stepeni (ako je uopšte tačan merač, nije digitalni nego onaj klasičan). Znam da je efikasna do -5, noću -5 a danju malo iznad nule to postigne. Ali sam dužan da napomenem da mi preko dana skoro i ne radi zato jer mi dolazi toplota iz kujne i dnevnog boravka, tako da je palim samo kad zatvorim vrata. Konstantna temperatura bez grejanja gejalice, znači samo na osnovu grejanja koje dolazi iz kujne je stabilnih 22 stepena. Međitim osećaj je da kad se zatvore vrata ipak zafali toplote pa se pali grejalica. Ali kako pada temperatura napolje raste potrošnja, kad je ispod -2,-3 upalim TA peć i punim je samo noću, ukupno puni oko 2.5 do 3 sata. Jeftinije je potrošiti 300kw jeftine nego 100 skupe.....bar mislim. Ali kad zazimi jače ne može TA samo na osnovu zračenja već mora da duva a tad rapidno raste potrošnja. To važi za neke jače hladnoće, kao što je bila prošla zima ali samo u špicu sezone.Evo dok ovo kuckam od toplote iz kujne ovde je 24 stepena i nema potrebe za grejanjem.
Leti, kao što je bilo ovo leto temperatura se kreće u rasponu od jutarnjih 25 do uveče 30 stepeni, uveče je dosta neprijatno. Inače kuća ima grejnu površinu oko 90kvatrata 11x11....

Poslednja izmena:
@Next
Unutrašnja temperatura je 26 stepeni (ako je uopšte tačan merač, nije digitalni nego onaj klasičan). Znam da je efikasna do -5, noću -5 a danju malo iznad nule to postigne. Ali sam dužan da napomenem da mi preko dana skoro i ne radi zato jer mi dolazi toplota iz kujne i dnevnog boravka, tako da je palim samo kad zatvorim vrata. Konstantna temperatura bez grejanja gejalice, znači samo na osnovu grejanja koje dolazi iz kujne je stabilnih 22 stepena. Međitim osećaj je da kad se zatvore vrata ipak zafali toplote pa se pali grejalica. Ali kako pada temperatura napolje raste potrošnja, kad je ispod -2,-3 upalim TA peć i punim je samo noću, ukupno puni oko 2.5 do 3 sata. Jeftinije je potrošiti 300kw jeftine nego 100 skupe.....bar mislim. Ali kad zazimi jače ne može TA samo na osnovu zračenja već mora da duva a tad rapidno raste potrošnja. To važi za neke jače hladnoće, kao što je bila prošla zima ali samo u špicu sezone.

Ja sam se odlucio za klimu jer imas komfor da je upalis prvog septembra i ne razmisljas kad ces sta da upalis, ugasis, podesis, i koliki ce ti biti racun na kraju meseca,
jer je svima muka od kalkulisanja 24/7

Vremenska sklopka je rešenje za izbegavanje skupe tarife. Pod uslovom da se ne ulazi u crveno.

Momci devojci treba pomoc i zamolila me je da okacim podatke jer zelis da cuje misljenje . Evo prvi post koji smo propustili i jos neka dodatna pitanja na koja mi je odgovorila :

Ćao svima :)

Trebala bi mi pomoć oko kupovine inverter klime. Čituckajući tako malo po netu, skontala sam da su Daikin, Fujitsu i ostali Japanci zakon, ali to je ujedno sve što znam. Klima mi treba prvenstveno za grejanje i bitno mi je da može dobro da ugreje prostoriju, čak i kad su jako niske temperature (tipa -10 ili -15), da ne moram da dogrevam nečim drugim. Da li to inverter klime mogu da izvedu i da li neko eventualno ima preporuku za neki konkretan model? Grejala bih dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom, da kazemo da tu ima možda nekih 30m2. Na šta treba obratiti pažnju i da li je bitno da ugradnju klime odradi ovlašćeni serviser ili može bilo ko?
Hvala unapred :)

Stan je u pitanju, tek kupljen. Prvi je sprat, zive ljudi i ispod i iznad, tako da pretpostavljam da se greje. Izolacija ne znam kakva je, spoljasnji zid je cigla. Sto se stolarije tice, stavicu odmah PVC prozore. Računala sam da zajedno sa ugradnjom bude negde do 100.000, ali bih naravno bila srecna i ako bi to moglo za manje para, a da klima radi pos'o

Nema nikakva dodatna izolacija, tipa stiropor ili tako nesto, ako na to mislis.
Ima jedan spoljni zid celom duzinom stana i ima sa jedne i druge strane jos jedan deo zida.
Ovako izgleda: https://img.halooglasi.com/slike/og...an-u-malom-ritu-5425626235526-71783724162.jpg
Na drugoj po redu slici se lepo vidi. To je ovaj gornji stan sto ima jedan PVC prozor.

Njen prvi post je na str 365 ..

.

Poslednja izmena:
Vremenska sklopka je rešenje za izbegavanje skupe tarife. Pod uslovom da se ne ulazi u crveno.

Da se malo našalim, najbolje je da na postojećih 5 cm izolacije na ploči stavim još 10 i nema crvene tarife ....

Poslednja izmena:
od 1600 do 2100 kw potrosnje nece mnogo promeniti cenu kilovata, ici de do 10rsd po kilovatu, jer, racuna prosek potrosnje a ne koliko si potrosio preko 1600kw

Poslednja izmena:
kWh, ne kW.

Momci devojci treba pomoc i zamolila me je da okacim podatke jer zelis da cuje misljenje . Evo prvi post koji smo propustili i jos neka dodatna pitanja na koja mi je odgovorila :

Njen prvi post je na str 365 ..

.
Ja nesto kapiram da bi joj LU legao tu fantasticno :)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Mitre razumeli smo da je čovek mislio na kwh. Problem sa malim penisom je za medicinski deo foruma...

Poslednja izmena:
od 1600 do 2100 kw potrosnje nece mnogo promeniti cenu kilovata, ici de do 10rsd po kilovatu, jer, racuna prosek potrosnje a ne koliko si potrosio preko 1600kw
Za svaki kWh od 350 do 1600 plaćaš 2din u noćnoj i 8din u dnevnoj tarifi. Za svaki kWh preko 1600, plaćaš 4din noću i 16din danju. Ne znam kakav prosek spominješ???

Taj mali penis bode oči na tehničkom delu foruma, barem meni. Na medicinskom delu slobodno merite potrošnju struje i u cm, i u m.

Elvise , držim perionicu veša više godina, znam koliko košta struja do 1000, 2000, 3000kw, a i sam pogledaj svoj račun, ukupan račun podeljeno sa potrošenim kilovatima i to je cena kilovata a ne to 2 dinara, 4 i 13dinara
Ako ideš noću 20-30% ukupne potrošnje do 2200 kw ćeš moći da postigneš sa 10rsd po kw, za dalje se gubi smisao noćne tarife eksponencialno

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kako, kako? Može malo preciznije? :) To je Fujitsu?

Fujitsu. Mozda bi mogla da prodjes i sa LM ali LU je kvalitetniji uredjaj, efikasniji i malo jaci. Taman da ne moras da razmisljas kad udari tezi minus. Pretpostavljam da ti je Next vec dao isti odgovor. Uklapas se savrseno u 100K.

Fujitsu. Mozda bi mogla da prodjes i sa LM ali LU je kvalitetniji uredjaj, efikasniji i malo jaci. Taman da ne moras da razmisljas kad udari tezi minus. Pretpostavljam da ti je Next vec dao isti odgovor. Uklapas se savrseno u 100K.
Kako glasi tačna oznaka modela?
I da li je svejedno gde je kupujem i ko je ugrađuje?

Nisam joj ja jos nista rekao , zena je htela da cuje vase misljenje i ja sam okacio no vi slabo reagujete :)

Za tih 30m2 ( dnevna + trp + kuh ) mislim da bi joj sasvim dovoljna bila Fujitsu ASYG 12LMCE koja kosta oko 70k .. Jeste da je Fujitsu ASYG 12LU model kvalitetniji , lepsi i jaci ali je i 20k skuplja .. Samo nadji dobar servis da ti to ugradi kako treba i valja i bog da te vidi , znaci da ispostuju pravila koja smo vec 100x spominjali , klimu upalis na pocetku sezone i ne gasis je do kraja , sem kad cistis filtere a to je bar 2x mesecno ..

Nisam joj ja jos nista rekao , zena je htela da cuje vase misljenje i ja sam okacio no vi slabo reagujete :)

Za tih 30m2 ( dnevna + trp + kuh ) mislim da bi joj sasvim dovoljna bila Fujitsu ASYG 12LMCE koja kosta oko 70k .. Jeste da je Fujitsu ASYG 12LU model kvalitetniji , lepsi i jaci ali je i 20k skuplja .. Samo nadji dobar servis da ti to ugradi kako treba i valja i bog da te vidi , znaci da ispostuju pravila koja smo vec 100x spominjali , klimu upalis na pocetku sezone i ne gasis je do kraja , sem kad cistis filtere a to je bar 2x mesecno ..

Pa moze i lmce, ipak to je kvalitetan zid i fasadna cigla ima ulogu izolacije, ali dajes svoju rec da bi njoj ustedeo 20k dinara a nisi 100% siguran, mesto da kazes lepo lu i ne razmisljas. Jedino da nadgledas majstore i da te odvede na rucak sto si joj ustedeo , molim lepo

Poslednja izmena:
Ja neznam kod vas kako je ali danas uzeo posle 20 dana da ocistim i filter cist ko suza na leca 07 u decijoj a luca 12 nesto malo prasinice jedva

U principu da, LM bi trebalo da bude dosta. Ja sam LM spomenuo ali sam preporuku dao za LU jer se uklapa u budzet i jer se trazi klima koja ce biti dovoljna i na -15. Moja preporuka se zasnivala na tome. Ja sam i sebi kupovao klimu kao da ce svaki dan biti -15 jer necu da razmisljam ni u tim situacijama. Bolje je na duze staze uzeti malo kvalitetniju i malo efikasniju klimu. Nije ne znam kolika razlika ali otplatice tu razliku sigurno. To je samo 20K ne 50 ili 100K razlike.

Nema šanse da otplati razliku u ceni u nekom 'razumnom' roku sa tako malom kvadraturom.

Pa vidi , ja imam 12LU na 45m2 , znaci 50% vise m2 od nje , klima mi je i na -18c radila to u leru tj odrzavala 23c sa 650w/h , da je to bio LM bilo bi mozda 800w , kako god bilo bi mi i to dovoljno . Jes da ja imam mozda bolje ususkan stan ali ne nesto extremno bolje , na kraju krajeva ako joj zaskripi i ona to moze odraditi . Imace bolju iskoriscenost klime sa 12LM i zato sam joj to preporucio , manje ce se paliti i gasiti kompresor pa ce i taj deo izbeci . Doduse njene su pare iona odlucuje , sta god da uzme po meni nece pogresiti ..

Ti bas ne mozes da posluzis kao referentan primer. Ti imas odlicnu izolaciju, ususkan si sa svih strana cevi toplane ti prolaze kroz stan, imas samo jedan spolji zid... Ti se grejes sa 2-3000 din mesecno.
99% ce joj LM biti dovoljan, naveo sam razloge zasto sam ja licno za LU.
Razlika u efikasnosti je recimo 9%. Sto je veci minus razlika u efikasnosti je veca. Racunaj da ce toliko racuni biti manji. Sta znam, mozemo do sutra da naglabamo ali ja volim da razmisljam unapred. Cena struje ce samo rasti, svaka usteda se isplati.
Moje je misljenje da vredi dati 20K vise ali na njoj je da odluci dali zeli kvalitetniji uredjaj na duze staze ili 20K u dzepu.
Edit: bas to, nece pogresiti s bilo kojom od te dve.

Poslednja izmena:
Volim ja da kupim kvalitetno i neću da štedim na ovakvim stvarima, nego Fujitsu ima modela kol'ko 'oćeš, a ja uopšte ne znam o čemu treba da vodim računa kad kupujem takvu klimu, zato sam i pitala da mi neko preporuči konkretan model. Definitivno mi je važnije da bude kvalitetna, da se ne kvari i da greje kako treba i na velikim minusima, nego to koliko troši struje.
Imam temu za razmišljanje, sad me još samo brine ugradnja...

Gresis , ne prolaze meni cevi od toplane kroz stan , iskljucen sam u ulazu ispred stana , vertikala ide kroz ulaz pa se vertikalno racva ka svakom stanu koji je uveo tada grejanje , nisu svi . A sto se tice izolacije , jedino taj jedan spoljni zid sto mi je izolovan ali ne extra izolovan , decija soba 3cm , kuhinja sa 2cm i dnevna sa 5cm stiropora , jeste izolovano ali ni blizu extra , iznad mene je tavan i polozena vuna 10cm sto je losije nego da imam stan iznad mene koji se greje . Meni je ispod vune na tavanu kad je bilo -3c , bilo nekih 14c , da je neki stan iznad mene bilo bi bar 20c ili i vise . Znaci jeste mi je ususkan stan ali ne bas kako se to na prvi pogled cini .

Ok , slazemo se da je LU bolja varijanta ali to je ipak 30m2 , ispod stan , iznad stan , nesto jace od jednog spoljnog zida koji je neizolovan i toje jedina mana . Ma ok , ako ima para svakako je bolje uzeti LU, sto iz razloga da je jaca , stedljivija , to iz razloga sto ja imam utisak da taj stan ima jos jednu sobu pa bi mozda i nju mogla pokriti , ili bar veci deo zime .

Za oktobar 18-ka je do sada potrosila 120kwh a 12-ka 46...ukljucivane su obe odprilike podjednako vremenski ali 18-ka ipak zdere struju,greje ona odlicno ali i guta kao azdaja

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno