Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo još jedan predlog pre nego što presečeš, ako izoluješ potkrovlje, umesto kupovine klime za spavaću razmisli o običnoj panel grejalici sa elektronskim termostatom. Prati potrošnju tokom zime, pa vidi da li ti se isplati kupovina klime samo zbog grejanja te jedne sobe. Komfor će verovatno biti bolji nego sa klimom koja ti duva direktno u sobi. Sa izolovanom sobom ćeš imati ujednačenu temperaturu u sobi u svakom slučaju. U pristojno izolovanoj kući ćeš u svakom slučaju imati prilično ujednačene temperature. Oznake na klimama 9, 12, 25, 35 i sl. su vezane sa snagu hlađenja, ne grejanja.

Evo još jedan predlog pre nego što presečeš, ako izoluješ potkrovlje, umesto kupovine klime za spavaću razmisli o običnoj panel grejalici sa elektronskim termostatom. Prati potrošnju tokom zime, pa vidi da li ti se isplati kupovina klime samo zbog grejanja te jedne sobe. Komfor će verovatno biti bolji nego sa klimom koja ti duva direktno u sobi. Sa izolovanom sobom ćeš imati ujednačenu temperaturu u sobi u svakom slučaju. U pristojno izolovanoj kući ćeš u svakom slučaju imati prilično ujednačene temperature. Oznake na klimama 9, 12, 25, 35 i sl. su vezane sa snagu hlađenja, ne grejanja.

Bio sam razmišljao davno o njima, pa odustao računajući ih za "velike" potrošače. Kapiram da bi mi taj komfor u smislu da ne duvaju i da digitalno u malim koracima drže temperaturu najviše odgovarao.

Koliko su "veliki" zavisi, ako posmatraš samo tu pojedinačnu prostoriju, koja je uz to spavaća soba, koja ne zahteva boravišne temperature u toku dana, i koja je uz to izolovana, potrošnja ne mora da bude toliko 'značajna'. Klima te u startu košta bar nekih 350 eur više od konvektora. Ta cena ti u kwh odgovara potrošnji 6200 kwh u plavoj, ili 3100 kwh u crvenoj tarifi koje klima treba da ti uštedi (računao sam sa konstantnom potrošnjom 16h viša + 8 sati niža tarifa, u spavaćoj sobi će ti biti nešto povoljniji odnos).
Računica zavisi puno od toga da li, i koliko kliziš u crvenu zonu. Tu je klima u prednosti. Sa druge strane imaš komplikovan uređaj koji traži održavanje i servise.

Sa treće strane imaš hlađenje spavaće sobe, i te polovine stana ako bude duvala ka vratima.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ljudi, Jorgovan ce prvom prilikom izbaciti TA peci iz kuce. Potpisujem. Izolaciju mora da radi ali reci da baca pare na inverter je glupo. Ako ubaci 18 mission u dnevnu sobu npr. Njemu ce ona 6KW ta pec biti apsolutno suvisna. Jednom kad proba klimu vise TA nece bi zeleti. Ne znam samo kako stoji finansijski trenutno, on najbolje zna koliko moze da se pruzi.

I upravu je za TA peci da se ne stavljaju u spavacu i za nocne more. Pred jutro nabije max temp, stvarno je neprijatno. Uvece je ledara kad se isprazni.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ne treba mu 18 u 33kvm sa izolacijom

Pozdrav svim clanovima ovog foruma. Hteo bih da podelim iskustvo sa vama a vezano za Midea Mission 12-cu. Skoro je montirana, zamenio sam staru Samsung 12-cu on-off klimu. Razlika izmedju ove dve klime je ogromna, kako u komforu, osecaju, tako i u potrosnji struje. Doduse tek je malo zahladnilo pa cu pravi utisak imati kada temperatura padne oko 0. Ono sto sam primetio odmah posle par dana koriscenja da je veoma tiha, barem u odnosu na staru klimu i da je modulacija malo cudna. Kao da joj ove temperature ne odgovaraju, da trazi nizu temperaturu da bi imala dobru modulaciju. Pogotovo se to izrazava u auto modu, zadata temperatura 23, pocne da radi, podize polako potrosnju do 900w, tako par minuta, spusta do 600w i tako radi dok se potpuno ne ugasi, pa ispocetka, sve isto. Kada zadam drugu brzinu ventilatora (od mogucih tri) modulacija je znatno bolja. Zadam 23, potrosnja se podize polako do oko 900w, par minuta i pocinje polako da spusta do 270-300w, tako radi dok se potpuno ne iskljuci pa ispocetka, period do iskljucenja je znatno duzi.

Ne treba mu 18 u 33kvm sa izolacijom

Znam to odlicno ali... 33.3 + hodnik 11.6 i eto 45m2. Klima tacno gleda u hodnik, lepo ce da duva na tu stranu i ka sobama.Samo ta vrata izmedju dnevne i hodnika trebaju da budu otvorena i soludno ce ugrejati i onaj tamo deo.
Ko mene je jako slican raspored samo bez 2 prostorije, isti oblik dnevne, isto klima na polovini gleda u hodnik u duva ka spavacim. Kod mene su dnevna i kuhinja 35m2 kao kod njega ali sam uzeo Nocriu da bi mi grejala i ostatak stana. Podignem malo krilca i sav vazduh gura u hodnik, jako lepo i ohladi i zagreje spavace. Tako sam i sa starom klimom hladio ceo stan a i grejao malo u prelaznom periodu. Raspored je i meni i njemu savrsen za to i steta je da tako dobar raspored i polozaj klime ne iskoristi maksimalno ;)

Da ALI... Minimum za Nocriu je 900W toplote, a za Mission 18 1.44kW, a Nocria ima savršenu modulaciju.

Danas sam postavio dvije 12-ice LMCA. Malo ranije sam pisao o potrebnosti ostavljanja cijevi min. 3m. Uglavnom, na tome sam insistirao kao i na zasebnom izolovanju cijevi kao i na vakumiranju. Mada, vakumiranje nije trajalo vise od 3, 4 min. po klimi (ranije na temi procitah da treba da traje 15-ak). Kad je „izvakumirao" i pustio freon majstor je pritisnuo neki ventil na spoju spoljne jedinice i velike cijevi i drzao oko 1 sek. Tada je izasao neki vazduh odatle. S obzirom da boljih majstora u mom gradu nema nisam mogao dobiti nista bolje od toga. Uglavnom, klime rade... Ako stignem postavicu sjutra slike ugradnje.
Hvala svima na odgovorima i posebno nexteen-u na preporuci klima jos u martu ili aprilu.

Da ALI... Minimum za Nocriu je 900W toplote, a za Mission 18 1.44kW, a Nocria ima savršenu modulaciju.

Mislis da ce to biti prejako zimus? Kad udari minus sama modulacija nece biti nikakav problem a kvadratura je sasvim solidna za nju. 12-ica bi mu bila preslaba za tako nesto, Nocria verobatno preskupa...
Ima on poprilicno kvadrata i u onim sobama, valja i to grejati. Dovoljno je da otvori vrata radne sobe i hajde onda da pricamo dali ce 1.44KW biti mnogo. Sada za prelazni period hoce sigurno, pogotovu za 35m2, to se slazem apsolutno.

Prvi utisci sa nokriom. Evo posle nedelju dana da se javim.
Imam oko 60m2 kad sve otvorim da greje. Po postavljanju u ponedeljak, ostavio sam klimu da greje na auto heat na 22c.
Posle dva dana moji su se zalili da je pretoplo. U hodniku 4,5m od klime je oko 24c stalno, a u sobama oko 23c.
Smanjio sam klimu na 21c. Sutradan se opet zale deca i zena da je pretoplo i da ne mogu da spavaju. Dogovorili smo se da se klima gasi ujutru i pali oko 6 popodne tj sat pre dolaska u kucu. I dalje se zale da je pretoplo. Od juce palimo klimu popodne i radi do 23h. Posle se gasi jel ne mogu da spavaju.
Sami utisci:
1. Klima sama odlucuje koliko ce topao vazduh biti. Kad dostigne temp 21c napolju je oko 13c, duva blago toplo 5min.zatim se ugasi i pali za 5min opet. To kad je otvoren na "kip" jedan prozor. Kad zatvorim prozor onda miruje oko8-9 minuta al je ubrzo zagusljivo(da sam imao lovu zato bih uzeo daikin ururu sararu jel ubacuje od spolja cist vazduh i nema potrebe za klasicnim provetravanjem).
2. Spoljna jedinica kad krene da vrti ventilator se cuje poprilicno. Posto od vrtenja spoljne do pocetka rada unutarnje prodje ceo minut i te kako se cuje.
Sve u svemu lepo radi, mada i moj stari no inverter daikin ne zaostaje za nokriom mnogo.
3. Estetika je ocaj. Lici na jeftinog kineza. Al sta je tu je.
Racun za struju cu porediti sa jul/avgust kad sam koristio daikina za hladjenje.

To držanje prozora na kip nije nikakvo provetravanje, zato i ne radi klima kako treba.
Prozori se otvaraju širom kad se luftira.

To držanje prozora na kip nije nikakvo provetravanje, zato i ne radi klima kako treba.
Prozori se otvaraju širom kad se luftira.
+1
Smanjiš fan na min, i otvoriš sve prozore i vrata na minut.

Provetravanje je "precenjeno", čak i u dobro zaptivenim objektima. Ja sam se prilično iznenadio kad sam video koliko vazduha se provrti u toku dana.

Pogledajte prilog 237490

Sinoć bio malo kod mojih. Midea Mission 18 kreće polako u grejanju, i na Trotec bx11 meraču tečnije povećava snagu, u koracima od po 20-30-40-50W tj povećava korake kako raste snaga, dok nije došla do 1100W. Elem, temp u sobi je bila oko 20℃, stavio sam klimu na 22℃ i merač temp na drugom kraju sobe. Dok je merač stigao do 22℃, klima dva puta otišla u stand by. Onda sam stavio "follow me" opciju na daljinskom, tj da daljinac bude termostat, podigao temp na 24℃, i duuugo se nije gasila, tj dok sam bio tu ona je radila, i vukla 900W. Fan je bio na 3 crte. Smanjivanje fana na dve ili jednu crtu, ili stavljanje na AUTO je samo povećavalo potrošnju, do 990W. Uglavnom termostat u daljinskom nije toliko "nervozan", i klima radi kako bi trebalo, tj ne prekida kad ne treba. Jedino nisam uspeo da je vidim u modulaciji ispod 900W, jer je opet jedina bila uključena (matorcima vruće, pa ne uključuju ni jednu). Kad je na daljinskom izmereno 22℃, spustio sam grejanje na 22℃, ali i dalje je vukla 900W. Kad sam još smanjio, ugasila se.

Ja kad luftiram obicno je prozor daleko od same klime tako da je ne smanjujem jer posle mora da juri da postigne. Otvaranje zavisno od spoljne temp. brze se izmeni vazduh kada je hladniji i suv cini mi se. Gledam da vlaga bude od 50 do 60% unutra.

to samo govori da je senzor na samoj klimi mnogo osetljiv ili da ona oko se brzo postigne temperaturu a da ostali delovi prostorije tu temperaturu dobiju malo kanije....kako aktiviras follow me funkciju?

Pritiskom na SET u sredini daljinskog, uđe u taj deo podešavanja, pa pritiska SET dok ne ubode "čikicu" dole levo. Iznad čikice su još dva simbola. Kad ubode čikicu, pritisneš strelicu na gore da potvrdiš. Daljinski treba da je uperen u klimu i u dometu max 8m da bi mogao da komunicira sa klimom, samo gledaj da bude malo sa strane, ako bude duvana direktno brzo će se gasiti. Jedino što mi se ne sviđa je da se signal sa daljinskog senzora temperature šalje na 3min, radi uštede baterija, mada će i ovako da pojede baterije, pa ću da dovučem punjive da se Ćale zanima. Inače, ako ne dobije signal sa daljinskog, unutrašnja se prebacuje na svoj senzor. Samo ne znam posle koliko pokušaja ili vremena.
PS: Bio senzor osetljiv ili ne (taj u klimi), soba je 7m dugačka i ne ugreje se drugi kraj a ona već gasi temp. Videću kako će biti kad zazimi, ali mi se čini kao da ovo čudo neće ispod 900W. Postepeno podiže snagu kad kreće kompresor, ali kad postigne temp "iseče" napajanje kompresoru. Probao sam da se igram sa postavkama, EKO mod nema na grejanju, niti opciju da se utiša spoljašnja, tako da ne mogu da je ograničim. Mada, i da ima opciju da je "uštrojim" na 70%, to bi značilo da kompresor ne bi mogao da povuče više od 1.400W, a mene hebe modulacija ispod 45% maksimalne snage. Ako "follow me" bude pod morske, ne znam gde da držim daljinske upravljače. Možda da ih montiram na zid na metar ispod svake klime?

Poslednja izmena:
a onaj nocni rezim?on gasi signalizaciju na klimi i usporava turbinu ali pored toga imas mogucnost da pojacas duvanje po zelji,trebalo bi da ta funkcija stedi potrosnju a aktivna je navodno narednih 8h...

Eko mod je aktivan 8 sati, ali nema opcija na grejanju, postoji samo na hlađenju. Noćni mod gasi displej i smanjuje duvanja na min. Ne znam da li može da se pojača duvanje u noćnom modu, bez da klima izađe iz istog. Probaću i to.

evo sad probao,noćni mod gasi svetlosni signal na klimi i gasi zvuk kojii se cuje prilikom pritiska bilo koje komande na daljinskom,takodje prelazi u mod automaskog duvanja vazduha,pri tom ti mozes da pojacas ili smanjis duvanje ali neznam kako se to odrazava na potrosnju struje,koliko povlaci,sve nesto gledam u merac ali nevidim ja tu neku bitnu razliku u odnosu na druge modove....
elem,evo 18-ca je ukljucena od 17h pa do sada (20h) to je 3 sata a potrosila je 1,2kw...dal je puno?

Pa nije puno za 3 sata rada, na koliko setovana, koliko je napolju kod tebe?

stavio sam je na 24 a napolju je trenutno 12 stepeni

Da li ti se ta 18-ca gasila u tih 3 sata? Pošto vidim da je prosek 400W?

Prvi utisci sa nokriom. Evo posle nedelju dana da se javim.
Imam oko 60m2 kad sve otvorim da greje. Po postavljanju u ponedeljak, ostavio sam klimu da greje na auto heat na 22c.
Posle dva dana moji su se zalili da je pretoplo. U hodniku 4,5m od klime je oko 24c stalno, a u sobama oko 23c.
Smanjio sam klimu na 21c. Sutradan se opet zale deca i zena da je pretoplo i da ne mogu da spavaju. Dogovorili smo se da se klima gasi ujutru i pali oko 6 popodne tj sat pre dolaska u kucu. I dalje se zale da je pretoplo. Od juce palimo klimu popodne i radi do 23h. Posle se gasi jel ne mogu da spavaju.
Sami utisci:
1. Klima sama odlucuje koliko ce topao vazduh biti. Kad dostigne temp 21c napolju je oko 13c, duva blago toplo 5min.zatim se ugasi i pali za 5min opet. To kad je otvoren na "kip" jedan prozor. Kad zatvorim prozor onda miruje oko8-9 minuta al je ubrzo zagusljivo(da sam imao lovu zato bih uzeo daikin ururu sararu jel ubacuje od spolja cist vazduh i nema potrebe za klasicnim provetravanjem).
2. Spoljna jedinica kad krene da vrti ventilator se cuje poprilicno. Posto od vrtenja spoljne do pocetka rada unutarnje prodje ceo minut i te kako se cuje.
Sve u svemu lepo radi, mada i moj stari no inverter daikin ne zaostaje za nokriom mnogo.
3. Estetika je ocaj. Lici na jeftinog kineza. Al sta je tu je.
Racun za struju cu porediti sa jul/avgust kad sam koristio daikina za hladjenje.
Tebi se cuje spoljna? Ja ne cujem spoljnu uopste. Kad sam na terasi gde mi stoji klima cujem samo ventilator, izuzetno je tiha. Unutra je jos uvek nisam cuo.
Ne znam kako tebi izgleda klima, lepotica nije ali ne lici ni mrvicu na kineza.
Kad prodje prelazni period i zahladni malo nece tvojima vise biti vruce, jos se organizam navikava.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@ jozza gasila se onako kao sto se gasi i tvoja,znaci prekine rad kompresora,obavi ono "hladno" duvanje i nakon nekog kraceg vremena opet pocinje da greje...i tako u krug,a koliko vidim relativno se cesto gasi..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno