Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko je bitno da duzina cijevi za Fujitsu bude 3m? Znam da Fujitsu to preporucuje. Razgovarao sam sa monterom koji mi je rekao da to nije neophodno. Sta moze da bude lose ako se ostavi manje?

Koliko je bitno da duzina cijevi za Fujitsu bude 3m? Znam da Fujitsu to preporucuje. Razgovarao sam sa monterom koji mi je rekao da to nije neophodno. Sta moze da bude lose ako se ostavi manje?

Moze se buka vise prenosit unutra.
Nekad to nije trebalo jer proizvodjaci nisu stedili ovoliko,radili su "auspuh" kako treba.
Sad su pristedili i na tome i napisali minimum 3m :)

Ja sam ovo nasao ali mi iskreno cena ne odgovara ali cu mozda uzeti za deo kuce ,pa cu cam javiti utiske ako uzmem

Hajde javi, ja sam zainteresovan za to.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

@zekas
Pored ovoga sto su naveli za buku, Fujitsu je prednapunjen da ima dovoljno gasa do 15 metra instalacije bez potrebe za dopunom. Sigurno se i zato propisuje minimalno 3 metra instalacije a taj "majstor" neka procita specifikacije i nek se edukuje malo jer je mozda bezao sa casova kada se to ucilo. Ako je uopste zavrsio skolu...

Ja bas razmisljam da namazem jedan zid gde nisam ništa mogao da lepim. Al ako je tako super materijal, to samo ako je skinuto sa space shuttle

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Ja sam pored korunda nasao jos nekoliko materijala. Ima i izomax boja koja je malo jeftinija kad se uzima na vise ali mene trenutno najvise interesuje isolterm. Najvise iz razloga jer je proizvod svajcarske firme, nekako mi ulova poverenje, ne znam zasto, u obliku gleta je. Neka firma iz NS-a radi s tim ali samo s radovima, ne prodaju samo to. Videcu to da nabavim iz Bijeljine posto tamo imaju proizvodnju. Ili to ili neka od ovih boja ako stvarno rade posao.
Ove boje dosta koriste po Rusiji i Bugarskoj, najvise ih nalazim po tom podrucju. Ne znam samo koliko su efikasni. Ne baca mi se lova bez potrebe na neefikasne stvari. Sto neko rece, tacno da uradm jedan zid i da mi ne bude zao.
Imam jednu sobu "viska" gde mogu da eksperimentisem. Najverovatnije uzmem kilo farbe da probam zimus kako ce da se ponasa pa cu meracem temperature da premerim temp na premazanom delu i onom bez boje pa da vidim kolika je razlika.
Ako to radi posao na prolece/leto krecem s radom posle postavljanja PVC-a.

Al moze neko da preporuci neku zvucnu izolaciju.Potrebno mi je 1-2 zida iznutra da izoliram.

Sent from my m2 using Tapatalk

@zekas
Pored ovoga sto su naveli za buku, Fujitsu je prednapunjen da ima dovoljno gasa do 15 metra instalacije bez potrebe za dopunom. Sigurno se i zato propisuje minimalno 3 metra instalacije a taj "majstor" neka procita specifikacije i nek se edukuje malo jer je mozda bezao sa casova kada se to ucilo. Ako je uopste zavrsio skolu...

To je ono što je mene oduvek zbunjivalo. Ako je tako, zašto nemaju dve serije predpunjenja. Recimo jednu za 0 m -7 m i drugu 3 m -15 m.

Zato sto dodatno komplikuje stvari pri narucivanju, pravljenju lagera itd. I ne moze da bude 0, mora biti bar metar.
Pricacu ovih dana s drugarom koji ima farbaru o onoj termoizolaciji. Rekao mi je da je to pretezno marketing, sto znam i sam. Videcu malo detaljnije s njim o tome a sigurno su probati na nekom zidu zimus.

Verovatno uzimam Fujitsu ASYG 12 LMCE, direktno od uvoznika. Na sta sve da obratim paznju prilikom montaze, sigurno se ponavlja stalno vidim neko vakumiranje i ostalo, ali ako nije problem da ja znam sve na jednom mestu, pa kada dodju da montiraju da znam kako da ih maltretiram :)

-Svaka cev posebno izolovana
-minimum 3 metara cevi
-antivibracioni srafovi
-vakumiranje
I nemoj da ti klimu nabijaju u cosak ili skroz gore iz plafon jer mora da joj se obezbedi protok vazduha. Majstorima odmah reci sta se od njih ocekuje da ne bude zabune, pa ako su dosli bez pumpe isprati ih odmah napolje ;)

potrebni saveti za hlađenje

Moje poštovanje!

Vidim da ima dosta dobro upućenih ljudi ovde, pa me interesuje vaše mišljenje

Pogledajte prilog 236514

Ovo je dosta gruba skica mog stana gde se vidi orijentacija i raspored

Zelenim linijama sam obeležio unutrašnje zidove (zgrada), crvenim spoljne i izvore toplote (šporet, frižider i bojler)
Spoljni zidovi su izolovani iznutra sa 3cm stirodura

Puni zidovi (pregrada) u ćošku gore levo još ne postoje, ali imam u planu da tu dodam još jednu sobu.

Ukupna površina svega je negde oko 50m2

Grejanje je centralno i dosta dobro, tako da što se klime tiče grejala bi eventualno nešto sitno u prelaznom periodu. Hlađenje je potrebno samo kad spoljna temperatura pređe 36 nekoliko dana za redom.

E sad problematični deo: Unutrašnju jedinicu je moguće postaviti samo negde na delu obeleženom ljubičastom linijom. Zbog spratnosti spoljnu jedinicu mogu da montiram samo kroz prozor, a nigde ne mogu da dohvatim oluk i jedino rešenje je da crevo uvučem na terasu i ručno prihvatam vodu.

I konačno da pređem na konkretno pitanje: Ako sve ovo uzmem u obzir, da li uopšte ima smisla da uzimam klimu sa inverterom pošto bi 99% vremena radila isključivo na direktnom suncu na 40 stepeni?

I naravno neizbežno, otvoren sam za sve preporuke što se tiče karakteristika (btu), proizvođača, modela... Pročitao sam dosta dobar deo ovog foruma i iz toga sam pokupio da je energetski razred generalno najbolji pokazatelj kvaliteta, da su najbolji japanci, i što se tiče Midee najbolje gledati mission seriju...

Izvinjavam se na dugačkom postu, unapred hvala na odgovorima! Sve najbolje!

Poslednja izmena:
Zato sto dodatno komplikuje stvari pri narucivanju, pravljenju lagera itd. I ne moze da bude 0, mora biti bar metar.

Pa dodatna komplikacija je i da ne sme da bude kraće od 3 m. S obzirom da su prednapunjene na 15 m dužine, moja procena je da se modeluju prema drugim tržištima gde spoljne jedinice ne stoje direktno na fasadi, a da su mogli da proračunaju verziju za 0 m - 5 m da su želeli.

Komplikovanije ne za proizvodnju, za uvoznike, za skladistenje, za kupce. Morali bi imaju 2 oznake, onda bi svako od vas pitao u cemu je razlika... Lakse je mnogo da se stavi 3 metara instalacije i da se ne komplikuje.

Molba za moderatore...

Ajde da se postovi "koju klimu kupiti", i koji (uz odgovore) čine 90% ove teme, prebacuju u deo foruma šta da kupim od... Može i tamo da se možda ostvori deo o kupovini klima uređaja.

Sama tema koja bi trebala da je o tehnologijama klima uređaja, i razlikama među njima, nemoguća je za praćenje. Tema raste brzinom od po nekoliko strana dnevno, a uglavnom su priče "imam toliko kvadrata, koju klimu da kupim?" Iako je 20x odgovoreno na slično pitanje samo u poslednjih mesec dana. Pametne i opšte stvari kojih ima puno u temi, potpuno se izgube među takvim postovima.

Bice to sizifov posao. Pitanja vezana za klime su bas usko vezana, ako se tema podeli u dva dela ponavljace se na oba mesta. Tamo vecina nece ni zalaziti u temu i na kraju ce se opet ovde preci.
Kao u vecini tema, ko hoce do informacije morace da lista i cita.

Edit: hajde neko ko ima merac ako moze da podeli info koliko mu klima trosi ugasena.
Kod mene stoji 9-10W. Kapiram da uvek uredjaj trosi nesto struje dok je pod naponom ali aj da proverim.

Poslednja izmena:
Bice to sizifov posao. Pitanja vezana za klime su bas usko vezana, ako se tema podeli u dva dela ponavljace se na oba mesta. Tamo vecina nece ni zalaziti u temu i na kraju ce se opet ovde

Pazi, kada je tema prevelika i slična ovoj, nju prestaju da čitaju i oni koji se razumeju u tematiku, i koji znaju da daju prave odgovore, a ne samo oni koji ih traže.

Brojne teme foruma su bile upropaštene beskonačnim sličnim pitanjima "šta da kupim", te je stoga i otvorena "šta da kupim od..." soba. Pitanja šta da kupim jednostavno nisu dozvoljena van te sobe, i to lepo funkcioniše. Forum je od tada postao znatno korisniji jer se suštinski bitne informacije lakše pronalaze. Možda tamo slabi ko zalazi, ali ovako je i ovde sve manje "korisnih" učesnika.

Naravno da nema smisla da se ovde sada dogovaramo da li treba ili ne da se saveti o kupovini odvoje od ostatka teme. Neka odluče moderatori. Ako neko od njih uopšte ulazi u ovu temu.

Edit: hajde neko ko ima merac ako moze da podeli info koliko mu klima trosi ugasena.
Kod mene stoji 9-10W. Kapiram da uvek uredjaj trosi nesto struje dok je pod naponom ali aj da proverim.

9-10W na stand by, meni zvuči baš mnogo. :trust:

Poslednja izmena:
Ja bas razmisljam da namazem jedan zid gde nisam ništa mogao da lepim. Al ako je tako super materijal, to samo ako je skinuto sa space shuttle

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk
Nije sa Spejs Šatla, već je taj premaz razvijen za razna plovila (brodove, čamce, itd) sa ciljem da se smanji kondenzacija na unutrašnjoj strani metalne oplate. Za većinu plovila je jedino rešenje, ali za izolaciju spoljnih zidova potpuno pogrešno sredstvo. Zid mora biti parapropustan, a sa ovim premazom nisam siguran kako se ponaša. Znači nije problem u temperaturi zida već u difuziji vodene pare. Sa druge strane, u odnosu na Demit fasadu, ovi premazi su PRESKUPI.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Deluje mi OK da se sa donje strane obrade balkoni i stepenice, da se ublaži efekat hladnog mosta.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Molba za moderatore...

Ajde da se postovi "koju klimu kupiti", i koji (uz odgovore) čine 90% ove teme, prebacuju u deo foruma šta da kupim od... Može i tamo da se možda ostvori deo o kupovini klima uređaja.

Nista od toga jer tema nije IT vezana iako je korisna... u savetovanju sa kolegama naveden je primer "Bench kucni ljubimci" npr gde bi i oni mogli da traze "sta da kupim" jer je i tamo slicna situacija ako i ostale non IT teme... razumes poentu...

Deluje mi OK da se sa donje strane obrade balkoni i stepenice, da se ublaži efekat hladnog mosta.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Ako balkon nema termo presek, ili ako nije izolovan potpuno sa svih strana, nema smisla ništa drugo raditi, jer će hladan most i dalje postojati. Efekat bi bio ravan nuli.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Nista od toga jer tema nije IT vezana iako je korisna... u savetovanju sa kolegama naveden je primer "Bench kucni ljubimci" npr gde bi i oni mogli da traze "sta da kupim" jer je i tamo slicna situacija ako i ostale non IT teme... razumes poentu...

Pa dobro, ne znam da je tamo baš tema zatrpana pitanjima šta kupiti ko ovde.

Svaki objekat je prica za sebe i ne postoji univerzalni odgovor za to sta kupiti i kako i gde postaviti. Mi koji imamo klime (ja licno 5 komada) smo tu da damo odgovor i savet.
Sto se tice potrosnje klime dok ne radi znam da je kompresor pod naponom da bi odrzao ulje u radnom stanju kada su minusi, ne znam da li potrosnja zavisi od temperature.

Od nedavno je počela klima da glasno krcka i pucketa kada se ventilator stavi na minimum (jedan stupanj od četiri). Kao kada se plastika širi/skuplja, ali je ovo previše često i ume da bude dosta glasno.
Na ostalim stupnjevima ventilatora se to ne dešava. Ne dešava se ni ako je ugasim.
Nekada imam osećaj kao da je neki kamenčić unutra pa on udara u cevi...

Klima je stara, Samsung, servisirana (čitaj čišćena) prošle godine u ovo vreme.

Do čega ovo može da bude i kako rešiti?

Moja trosi 5-6 w u letnjem periodu i 11-12 na temperaturama oko i ispod nule

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa dobro, onda nije strasno. Znam da mora trositi nesto nego sam vise pitao iz razloga da proverim da mi nije merac kojim slucajem felerican.

Sto se tice onih termoizolacionih premaza. Ono sto sam primetio je da se oni najcesce spominju sredstvo koje reflektuje toplotu. Kada se spominje za spolja uvek se spominje samo hladjenje a kad se racuna tamo u kalkulatoru racuna se za grejanje. Kapiram da je to cist marketing ali ako bi se sredstvo koristilo zimi iznutra to bi verujem trebalo da ima nekog efekta da reflektuje toplotu i zadrzi je unutra.
Danas sam pricao s kolegom oko toga i rekao mi je za njegovog prijatelja koji je jako dugo radio u Rusiji i kaze da su pokusavali to tamo da guraju ali da nije bilo dovoljno dobrog efekta. E sad, ne znam dali su pokusavali samo to na go zid, tamo su i mnogo ozbiljniji minusi tako da mora stvarno najbolja izolacija. Mene zanima samo iznutra. Usput, ulaganje nije uopste malo obzirom na cenu boje. Kod mene je ok izolacija i nista vise od toga. Ako bi ovo pomoglo 10% ja bih i zagrizao.
S tim sto opet s ovom bojom iznutra mora da se razmislja i o hladjenju posto nece postojati efekat hladnih zidova i da se temp odrzi. Znaci cim se klima ugasi temp ce da raste.
Treba se ozbiljno pozabaviti ovim.

-Svaka cev posebno izolovana
-minimum 3 metara cevi
-antivibracioni srafovi
-vakumiranje
I nemoj da ti klimu nabijaju u cosak ili skroz gore iz plafon jer mora da joj se obezbedi protok vazduha. Majstorima odmah reci sta se od njih ocekuje da ne bude zabune, pa ako su dosli bez pumpe isprati ih odmah napolje ;)

Malo ranije napisah nesto o duzini cijevi prilikom instalacije klime i majstoru koji me je ubjedjivao da se ne sjekiram oko toga... Da li bi bili ljubazni da mi napisete zasto je potrebno uraditi svaku od ovih stavki na nacin koji ste naveli? Htio bih da ubijedim majstora da mi tako ugradi klimu, nazalost nemam drugog izbora nego da je on ugradjuje jer je on iz zastupnistva za Fujitsu za CG kod kojih kupujem klime.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno