Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Trenutno bestbuy R5 1600X OEM, bez razmisljanja

Jeste. Sad sam bas pitao, 1600 serija ponestala. Kupuje se kao ludo izgleda. Apsolutni best buy. Zato su mozda i cene malo jace nego pre 2-3 nedelje.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Koja ploca ide za 1600x? Malo bolja neka?

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

Pa covek ti (Caridze) u istoj strani nabrojao taksativno sve ploce i poredjao po kvalitetu, odaberi neku!

Ne znam sta se po forumu pricalo i kakva je ponuda u Srbiji ali po onome sto sam ja gledao i po ponudi u komsiluku MSI bazuka/mortar derivati u mATX i isti ti modeli u ATX (odnosno carbon i krait) formatu. Imaju bolju naponsku od ostalih proizvodjaca.

I i dalje nema krstene ITX ploce, vec su najavili ploce za 1151 v2 a za ryzen samo jedna pristojna itx ploca od asrock-a koja ima 10mm debelu termalnu traku izmedju naponske i tela kulera za istu. :/

Edit: a sada ima i strix b350 koja je verovatno ispred msi konkurencije jer je cena ok i ona TUF verzija u mATX mada jos nisam nasao valjan test. Zapravo nisam ni gledao jer cekam takvu neku u ITX pa pogledaj realno te dve i MSI.

I ja se ubi cekajuci itx, sve sam blize asrock fatality ab350

Jedina, bukvalno jedina valjana itx ploca sada sa pomenutom manom vezanom za debelu termalnu traku, sto su sustini ne bi trebalo da bude problem ali ajde, ipak je 130e. Ja sve nesto cekam msi i asus ali nista, na kraju ce pre izadji nove itx ploce serije 300 za 1151 v2 nego nesto normalno za am4.

Ne znam mislis da je X model ali ono sto vazi za 1600 vazi isto za 1600x. B350 ploca sasvim dovoljna. Kao neka bestbuy opcija se namece Asus B350-pro ako ti se svidja strix uzmi strix i toliko. Mozes i x370 plocu da uzmes ako hoces da das te pare nije problem ali ne moras da ides na x370.

Aman ljudi, razlika izmedju b350 i x370 ploca, za 90% korisnika pa i vas, apsolitno nebitna.

Pa to me zanima. Mislio sam da li gubim nesto mozda ako ne uzmem x. Al sto reče kolega a ja mu verujem da nama ta razlika ništa ne znači. Pogotovo meni koji za početak hocu samo da bocnem i da radi sve kako treba..

Bolji vrm postoji iskljucivo na x370 (bas za tih famoznih 10?% overclockera, ali tesko da ih ima i 1% sa r7, pa da stvarno bude potreban jaci vrm), 8 sata (to sam ja nekada jurio), veci turboboost za X procesore (i opet upravo za 90% ljudi koji nece da rade OC - to je glavna prednost). x370 svakako ima svog kupca.

Kakva je ovo ploca?
Asrock Fatal1ty X370 Gaming K4

Poslednja izmena od urednika:
Bolja naponska je dovoljan razlog zasto se uzima x370. Ja naprimer imam R7 i iz mog iskustva mogu da kazem da za 8 jezgara treba bolji vrm. Za 6 nema toliko potrebe eventualno ako neko hoce da koristi druge feature mada mislim da su takvi retki. R5 1600/1600x i B350 ploca su sweet spot za kupovinu. Za te pare nema bolje. Sve preko toga drasticno povecava potreban budzet.
R5 + B350 moze za ispod 300
R7 + X370 izadje preko 450
Razlika je 2 jezgra, malo bolja naponska, par portova i led svetlo. Vecina ce izabrati jeftiniju i razumniju opciju.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ako ces da bocnes i da radi sve kako treba, uz X CPU, uzmi a320 ili najjeftiniju b350 plocu i teraj....

Ako zelis maksimalnu mogucu kompatibilnost za memoriju za neki normalan novac onda za 100e Asus b350 plus, mada u praksi neces iskoristiti ni trecinu onoga sto ploca nudi.

@Đole79, ja bi uzeo msi x370 sli za 135e
http://www.kupujemprodajem.com/MSI-X370-SLI-Plus-44892939-oglas.htm?filter_id=141012965
Upd: asrock x370 gaming k4 je otisla u EoL, ima neki fabricki problem, ram drzi max 3066MHz, cak ni kfa2 hof 3600MHz na samsung b-die nisu ispeli da nateraju vise (na drugim plocama taj ram tuce i 3400). A i u specifikaciji zvanicno na njihovom sajtu stoji Supports DDR4 2933+ (OC) (Ryzen CPU), dok kod asrock ab350 pro4 - Supports DDR4 3200+ (OC) (Ryzen CPU). I u qvl listi nema rama vise od 3066MHz

Poslednja izmena:
Ljudi oem narucen, koji kuler [emoji848]

LC-CC-120, poruci odmah jer ces trebati i bracket za AM4 da cekas.

****ga vec porucio. Kad mi vec ne sija nista, ne mora ni to . Šalim se, jedino ce strix b350 sijati ako se za nju odlučim [emoji16]

Poslednja izmena:
A plocu koju si uzeo? Secam se da si hteo strix, a ona ima rgb pa posle i neka grafa sa rgb i ventovi na kucistu i lepo se uklopi ali nema veze ko kako voli, svakako dobar je i LC 120.

Napisao sam odma sve ali je telefon samo postavio onaj deo, editovao sam. Oem sam uzeo sad, prvi i jedini deo iz razloga da mi ne bi izmakao.. a za plocu cekam preporuku. Ili ce biti pro4 ili strix..

Nije losa cena za ovaj TT sa donjom granicom od 500rpm.

Mada, mozes da uzmes LC-CC-120 i kupis LC-CF-120 pro AiRazor vent(ili Arctic F12 pwm) i manje ce kostati od ovog TT-a, a imaces push-pull kombinaciju.

Jedino sto ce da ceka malo za AM4 kacenje sada..

Poslednja izmena:
Uzeo bih ovu gigabyte ab350 gaming 3 ali neko rece ovde na forumu da im je los vrm,koliko to znaci ako uzmem ryzen 1600x i ne diram ga samo da radi turbo bust sam kad mu treba?

gigabyte ab350 gaming 3 loš vrm, b350 strix bagovita bez poslednjeg biosa, a sa njim sa par ograničenja, preporuka asus b350 plus.

10x su spominjani cooleri u ovoj temi, jos nisi procitao ili za svaku stvar mora da ti se potvrdi.

Ljudi ja i dalje ne svatam ram memoriju za ryzen.Evo sta sam sve procitao na netu.
Dual chanel je bolji za ryzen,bolje rezultate postize sa vecom na primer 3200mhz nego sa 2400 ili 2667 ALI amd kaze maksimum za ram na dual chanel je 2667mhz?
Da li memorija dual chanel moze da se klokuje do 3200 bez rizika?

Naravno, dok god su naponi u redu.

Vrh Dno