Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

@Bombas sta ce mu buducnost za GPU? To se ionako menja na godinu, dve. Prodas svoju doplatis za jacu ili slabiju ako nemas vremena za gejming. Nije to bas tako da nece igre da rade, iako pise da igra zauzima 4gb vram, ici ce visak u ram. A kad izadje igra koja trazi 5,6gb rama nece ni na 1060 6gb moci da se igra jer ce procesorska snaga biti ionako vec slaba.

Pa to je trenutni plan, jer su cene ogromne, a hteo sam 1050ti jer sam odustao od svih pokušaja. Sad cekam odgovor iz radnje da li je jos uvek dostupna i aktuelna cena za ovaj gpu.. tako da mi je ovo bolje od 1050ti. Ssd sam zaboravio. Tu bi isto od madjara 120gb za sistem i teraj.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

Ssd ispod 240 nemoj ni da uzimas. Nije toliko velika doplata u odnosu na kapacitet a dobijas mnogo jer onda sve programe i igre instaliras na ssd. Dzaba ga inace uzimas ako ne instaliras sve na njega i u tom slucaju bolje cekaj pad cena.

Da, na ssd neces da instaliras samo sistem kako vecina istice vec i igre, aplikacije itd, meni je sa 256gb tesno... Primer samo gta5 60gb.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da ce stati sve igre. Danas retko koja krstena igra tezi ispod 50GB ali moze bar nesto.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Igre na SSD-u su cist luksuz, kome PC sluzi za gaming treba dosta toga da uzme pre nego li kupi 500GB SSD na kome ce stavljati igre.

Dobar 240/250/256GB SSD za 80-90e je i dalje najbolja kupovina.

Poslednja izmena:
Igre na SSD-u su cist luksuz, kome PC sluzi za gaming treba dosta toga da uzme pre nego li kupi 500GB SSD na kome ce stavljati igre.

Dobar 240/250/256GB SSD za 80-90e je i dalje najbolja kupovina.
Za online MP igre nije luksuz. Realno, ko ima sve ostalo to ce prvo primetiti ;)

Naravno da nece instalirati sve moguce igra ali zasto bi, instalira se 4,5 koje se aktivno igraju i sasvim dovoljno. Sto se ne igra brise a kad zatreba skine se zacas plus vecina igara cuva save na cluod a moze i save file samo da se sacuva i posle prebaci. Naravno da je 500 bolje ali dobra mu je i cena, ti oko 240 su sasvim ok jer na 120gb bukvalno win 10 i gtaV i toliko jer treba ostaviti 20-30gb zbog win update.

@Djenka ako imas novca svakako uzmi i bolji kuler, dobar je ovaj stock ali ima i on svoje granice sto za overklok sto za buku. Do 3.7 ce zavrsiti posao a za malo jaci overklok treba i bolji kuler plus su i maltene necujni. Dovoljni su lc 120, CM 212 ili neki u tom rangu nema potrebe skuplji. Ali ako uzimas kuler razmisli i o 1600X za 190e OEM varijanti. :d

Online MP igre ne zauzimaju 200GB.

Imam na SSD-u Overwatch, BDO, LoL i Dont Starve Together od MP igara i Sims 4(koji zauzima 20-30GB ili vise) uz Windows 10 64bit na 240GB SSD-u i imam oko 90GB slobodno.

E sad ako neko igra Doom multiplayer, BF1 Multi, Gta V multi i jos par takvih igara i neophodan mu je brz load za sve, taj neko je u buli :D
Dovoljan je BF1 pa da vidis koliko ti treba SSD za igre a i da vidis koliko je 240GB nista. Plus sutra novi patch, ima da pojede bar 10GB na nove mape. Ima ogromnih igara ali stvarno ne moraju sve na ssd. Na zalost one bolje zauzimaju brdo prostora.

Nije losa ova G-Skill Aegis. Danas sam probao 3066 MHz, usao u win odradio cinebench, restartovao, setovao 3200mhz na 1.4v, usao u win, pokrenuo Cinebench i prijavi neku gresku:d. Inace 2933 je Prime95 stabilno. Probacu prime95 i sa 3066 pa da vidimo. Mozda 3200 1.45v, labaviji tajminzi ako ima nekog smisla ? Proc sad drzim na 3.8ghz a preko offseta napon je 1.3 mada seta do 1.35 LLC je na regular. Za 3.9 mu treba 1.4 a seta povremeno do 1.42. Nisam preko toga terao napon posto sa 1.4 i 3.9 ide do 70C full load. Na 4ghz i 1.4v ne prolazi prime.
ram.jpg

Posto smo vec u temi za r5, da ne guglam. Nasao sam oglas oem modela. Ali blage veze nemam sta to znaci. A kuler i mogu da pazarim koliko sam shvatio nije skup. A sto se tice memorije, za asrock sam pročitao na sajtu da 3000 memorija radi na 2933? To je neki default verovatno. A sto se tice ssd prostora iskreno mislim da jeste luksuz 500gb. Idem maks na evo 850 250gb

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

OEM praktično znači isto što i "u kesici", minimalno pakovanje bez kulera i dodataka. Po nekad dolaze i u "tray" varianti kada deset ili više processora dolazi u jednom pakovanju. Osim toga, nema nikakve razlike od "Consumer" verzije.
Memorije rade po Jedec i XMP profilima pomnoženo sa FSB/BCLK (tu je množilac/delioc takođe) koji je na Ryzen pločama izračunat i pokazuje obično 99.8 MHz pa tako i memorija pokazuje 2933 umesto punih 3000MHz.
Što se veličine SSD-a kao systemskog diska tiče, to je vrlo individualno ali i zavisi od veličine drugih diskova u sistemu. Meni je na jednom kompjuteru više nego dosta 120GB SSD + 750GB HDD više nego dosta a na drugom 240GB + 3TB HDD jedva taman prostora + nekih 4TB u raznim diskovima za backup.

Poslednja izmena od urednika:
Koji Ryzen 5 ima najbolji omjer cijene i kvalitete? Tu najviše mislim na onu priču gdje se R3 1200 može uzeti za manje para pa onda overclockati na razinu R3 1300X.

Ja sam gledao da bi mi R5 1500X odgovarao pa me zanima može li se možda R5 1400 overclockati na njegovu razinu ili se možda isplati dati malo više para za R5 1600

Nikako. 1200 pa 1600, preskociti ono izmedju. 1600 je best buy u svojoj klasi kao i 1200 uostalom. Razlika izmedju 1500x i 1600 je smesna u parama a ogromna u performansama jer dobijas extra 2 jezgra. Ako lova nije toliko ogranicavajuc faktor ici obavezno na 1600. Ta masina ce imati snage da gura godinama i godinama.

Ryzen 1400 je ok, za ~150e je i on dobra kupovina, kao egal zakljucanim i7 kad se klokne.

1600 je najbolja kupovina naravno.

Gigabyte ab350 gaming 3 99e
Asus rog strix b350-f gaming 120e
Da li vredi dati 20e vise?

To ne znam, ali sa 120e opasno se priblizavas x370 plocama.

Nije losa ova G-Skill Aegis. Danas sam probao 3066 MHz, usao u win odradio cinebench, restartovao, setovao 3200mhz na 1.4v, usao u win, pokrenuo Cinebench i prijavi neku gresku:d. Inace 2933 je Prime95 stabilno. Probacu prime95 i sa 3066 pa da vidimo. Mozda 3200 1.45v, labaviji tajminzi ako ima nekog smisla ? Proc sad drzim na 3.8ghz a preko offseta napon je 1.3 mada seta do 1.35 LLC je na regular. Za 3.9 mu treba 1.4 a seta povremeno do 1.42. Nisam preko toga terao napon posto sa 1.4 i 3.9 ide do 70C full load. Na 4ghz i 1.4v ne prolazi prime.
Pogledajte prilog 235878

hhhh, ram se nikako ne testira prime-om.

Jedini merodavni test za ram jeste google stressapp za linux ili HCI memtest za win. Sve ostalo je sviranje onoj stvari.

Ok. Probao sam memtest i prijavio je gresku na 3066mhz. Stavio sam 2T command rate i za sada nema gresaka. Ako uskoro ne pukne ostavicu ga preko noci da vrti.

Uzeo bih ovu gigabyte ab350 gaming 3 ali neko rece ovde na forumu da im je los vrm,koliko to znaci ako uzmem ryzen 1600x i ne diram ga samo da radi turbo bust sam kad mu treba?

Da li se nekom desavalo da mu sistem sam zamrzne i izbaci clock watchdog timeout u bsodu? Juce mi je stigla nova ryzen 1600 masina, medjutim svakih 10 minuta sistem puca ne znam vise sta da radim. Memorija je gskill aegis, mislio sam da ona pravi problem pa sam prebacio plocu i memoriju sa ryzen 7 masine koja radi potpuno stabilno i opet je puklo:(

Ok. Probao sam memtest i prijavio je gresku na 3066mhz. Stavio sam 2T command rate i za sada nema gresaka. Ako uskoro ne pukne ostavicu ga preko noci da vrti.

Nadam se da si stavio HCI memtest, ne obican. Posto je obican iskljucivo za ispravnost stick-a.

Moze li objasnjenje zasto da je obidjem i koju plocu za u tom rangu 100e bi mi preporucio.

Los vrm , msm nece ti mozda praviti problem na r5 , ali koliko cene procesora padaju mozda ces uskoro na plocu moci da stavis neki r7, ja licno ne bih isao ispod ASUS MB - SOCKET AM4 - PRIME B350-PLUS, misim i da su im cene slicne.

Meni se cak vise svidja asrock ab350(m) pro4 od asus b350 plus, inace imas i msi tomahawk b350 za slican novac i nije losa, ma da nikos u vrm nije na dobrom glasu.

Otprilike koje bi bile top 3 b350 ploce? Sto vise gledam to manje znam

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ne znam sta se po forumu pricalo i kakva je ponuda u Srbiji ali po onome sto sam ja gledao i po ponudi u komsiluku MSI bazuka/mortar derivati u mATX i isti ti modeli u ATX (odnosno carbon i krait) formatu. Imaju bolju naponsku od ostalih proizvodjaca.

I i dalje nema krstene ITX ploce, vec su najavili ploce za 1151 v2 a za ryzen samo jedna pristojna itx ploca od asrock-a koja ima 10mm debelu termalnu traku izmedju naponske i tela kulera za istu. :/

Edit: a sada ima i strix b350 koja je verovatno ispred msi konkurencije jer je cena ok i ona TUF verzija u mATX mada jos nisam nasao valjan test. Zapravo nisam ni gledao jer cekam takvu neku u ITX pa pogledaj realno te dve i MSI.

Poslednja izmena:
@ppredrag, ako gledamo iskljucivo vrm:
1. msi b350 pro gaming carbon i msi krait gaming - identicne naponske sa skoro svim msi x370 plocama osim njihovog topa "overpriced craptanium". Ali cena je skoro kao kod msi x370 sli plus
2. asus strix - sam vrm za cpu je isti kao kod asus b350 prime plus - ali ima pojacan deo za soc - za ryzen totalno nebitno, a cena takodje previse blizu msi x370 sli plus
3. msi tomahawk\asus b350 prime plus\asrock ab350(m) pro4 - sa svojim + i -
Iz gore navedenih samo pod br.1 su koliko toliko pogodne za OC r7. Ostale - lako drze r5, tako da je stvar ukusa (mrezna intel, bolji audio codec, lampice, broj sata i slicno)
upd. i jos koliko vidim I.N. ipak koristi msi tomahawk za svoje testove oc ram i terao je na 3333MHz oem samsung e-die 8gb dual rank upravo na njoj, iako je imao dosta problema sa tom plocom u pocetku, ali je ostavio nju za testove

Poslednja izmena:
Nije isto K i X, kod intela K procesori podrzavaju overklok non K ne dok kod AMD-a mogu i non X modeli da se overklokuju razlika je u vecem difolt kloku i eventualno vecem OC potencijalu gde je razlika oko 100mhz. Ovaj OEM 1600x je ok a jeftiniji je jer dolazi klot i sa 6 meseci garancije. Ko kupuje kuler odlicna kupovina jer se procesori ionako retko kvare. Kad sam uzimao 1600 nije ga imalo tada inace bi ga uzeo za mene. Bez problema bi dao 1600 sa 3 godine madjarske za OEM 1600x sa pola godine garancije...

Vrh Dno