Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drugari imam mali problem, treba mi savet oko izbora klime.

Živim u Pančevu, prizemna porodična kuća je u pitanju. Izolacija spoljnih zidova i plafona 7cm stiropora. Pod na tlu nema izolaciju već imamo neke tople podove pa preko njih tepih. Postoji izolacija od stirodura na cokni. Kuća ima dobru pvc stolariju trostruko ostaklenje sa niskoemisionim staklima i alu roletnama, koeficijent prozora i stakla zajedno iznosi 0.8, tako da smatram da u mom slučaju prozori ne utiču negativno na izolaciju objekta.

Prostorija A: U njoj se zimi grejemo uz pomoć jedne peći na drva koja odlično radi svoj posao. Problem je leto, jer je ovog leta unutra iako imamo solidnu izolaciju temperatura bila 28-30 stepeni Celzijusa. Predpostavljam da bi bilo koja klima odradila posao ali bih želeo da čujem vaše mišljenje o predlogu za običnu klimu ON/OFF i inverter klimu. Inverter bi imao zadatak da se uključuje skoro svakodnevno po 4-5 sati i nakon toga može da se gasi jer nije primarno sredstvo grejanja. U ovoj prostoriji iako se uveče gasi peć, ujutru temperatura iznosi 20-22 stepena celzijusa, skoro nikad ispod toga bez obzira na spoljašnje temperature.

Prostorija B: Nema grejno telo i ima iste uslove ali je manja, ima do 20kv. Pošto zimi hoću da je grejem, predpostavljam da samo inverter dolazi u obzir. Zimi zbog otvorenih vrata iz kuhinje i ove sobe temperatura u sobi nikad nije ispod 18-20 stepeni. Čim je napolje do -5 u njoj je 20 stepeni. Hteo bih da čujem predlog i za ovu varijantu. NIsam gadljiv na kinesku Mideu ni Gree a nisam protivnik ni nekog japanca samo da ne bude preskup.

Pogledajte prilog 235587

Unapred hvala

Poslednja izmena:
Moka85

A koliko para si spreman da das za te 3 Fujitsu , bez ugradnje ?

banacanin

Logika kaze da ako zelis grejati tu sobu od 18m2 , onda klima mora u nju , i za tu m2 bi ti bila dovoljna Fujitsu 12LLCE ili Midea Mission 12 , zavisi sta zelis . Veci je problem hladjenje , da li ce klima uspeti da dobaci do dnevne sobe , hoce ali koliko , to dok ne probas neces znati , eventualno ako se desi da ne dobacuje dovoljno , sutradan uzmes neku obicnu 9-ku za dnevnu sobu .

@ nexteen

gledao sam vec neke modele fujitsu invertera i dosao sam do neke cifre od oko cca. 270 k. za ove tri sto planiram
sto se tice ugradnje to nije problem, komsija je monter i serviser klima uredjaja i nece naplatiti nista.

Pretpostavljam da si gledao Nocria + 2x 12LM ?

I da , to su najbolje moguce pozicije za unutrasnje ..

Poslednja izmena:
Moka85

A koliko para si spreman da das za te 3 Fujitsu , bez ugradnje ?

banacanin

Logika kaze da ako zelis grejati tu sobu od 18m2 , onda klima mora u nju , i za tu m2 bi ti bila dovoljna Fujitsu 12LLCE ili Midea Mission 12 , zavisi sta zelis . Veci je problem hladjenje , da li ce klima uspeti da dobaci do dnevne sobe , hoce ali koliko , to dok ne probas neces znati , eventualno ako se desi da ne dobacuje dovoljno , sutradan uzmes neku obicnu 9-ku za dnevnu sobu .

Next, mislio sam na dve klime. U svakoj prostoriji po jedna, mislim da zbog jako lošeg rasporeda jedna klima u hodniku nebi uradila ništa. Bar ja tako mislim. Ja sam razmišljao da stavim jednu LMCE u prostoriju od 30kv a u drugu Mideu Mision, Daikina 12 ulazni model ili LLCC ali ne znam koliko dobro podnosi svakodnevno uključivanje i isključivanje. Hvala na odgovoru.

Poslednja izmena:
Zašto bi ga isključivao? Inverter je najisplatljiviji noću kada je jeftina struja, a tada je i najhladnije pa su i najveći toplotni gubici. Gledaj da on to pokriva, ako je već instaliran.

Tako je, postavi se na HEAT 22C AUTO FAN, i izvade baterije iz daljinskog (da se neko ne našali da čačka).

Trazio sam nocriu ali je vise ne uvoze a i nema ih po radnjama.
Malopre sam bio Kod generalnog uvoznika za fujitsu i predlozio mi je ASYG24LFCC za dnevnu i hodnik, i ASYG12LMCA u sobe.
Ukupna cena manja nego sto sam planirao, jer sam se malo cenkao.
Pitao sam i za mogucnost da klime stavim u potkrovlje jer je prostor otvoren i ima dovoljnu kubikazu. Sta bi mi to donelo? U potkrovlju ce biti toplije nego sto je napolju, trebace joj manje snage zimi i tako dolazim do ustede u potrosnji struje. Leti otvorim balkonce i napravim promaju da ima svezijeg vazduha.
Sta kazete za ovu ideju?

12-ca provuče 2.000 kubnih metara vazduha na sat! Ukoliko to potkrovlje nije samo krov bez zidova, onda i nema nekog smisla.

I sta sve moze da kontrolises?
Bas sve ili?
Hocu i ja da uzmem....zato pitam [emoji3]

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Pogledaj na netu ako uspes da iskopas sta od tvojih uredjaja podrzava. Unirvezalan je ali moju klimu recimo ne podrzava a malo je cimanje na Kineskom. Realno, mala para kosta tako da nije steta dati. Podrzava brdo uredjaja. Probao sam na klimi i tv-u ali mi realno samo za klimu treba.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Kako ne podrzava klimu a mozes da je kontrolises od kraja sveta?
Ako podrzava sta sve mozes da kontrolises, ili samo on/off?

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Ima 18 kodova za fujitsu klime i ne sljaka nijedan na nocriji. Ali mozes da programiras sam dugmice. To mozes za bilo koji uredjaj, bilo koju komandu. Meni to radi posao.

Sajber,
Daj listu podržanih uređaja

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Moka85

Evo ti podaci sa Euroventa :

Fujitsu ASYG 18LFC

Pdesignh kW 5.9
COP 3.68
Klasa A
Sezonska potrosnja 2130 kwh
Modulacija ( 0.9 - 9.1 ) kw
na -7c daje 5.22kw uz COP 2.25
na -15c daje 4.81kw uz COP 2.10
na +7c daje 6.30kw uz COP 3.68
---------------------------------

Fujitsu ASYG 24LFC

Pdesignh kW 7.10
COP 3.80
Klasa A
Sezonska potrosnja 2610 kwh
Modulacija ( 0.9 - 10.6 ) kw
na -7c daje 6.28kw uz COP 2.19
na -15c daje 6.07kw uz COP 2.08
na +7c daje 8.0kw uz COP 3.62
---------------------------------

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Imaj na umu da ti 24-ka ume maksimalno povuci 4.21kwh iz uticnice , sto znaci da ti mora biti povezana na osigurac jaci od 16A , dok ti 18-ka ume max povuci 2.87kwh i moze na 16A .. Ovo ti je cisto inf .. Razlike vidis i sam , ti bi sa tom izolacijom trebao racunati na nekih 100w/m2 i na tih 100m2 bi trebalo da imas max gubitke 10kw , medjutim imas taj pod pa moras i na to racunati . Evo vidis koliko ti te klime mogu iporuciti snage na -15c s tim da je to na max izduvu . Ovako gledano 24 + 12 + 12 je ono sto tebi treba , no sutradan ako bude pocelo dole da se zivi , ti mozes spustiti tu 24-ku dole ako se pokaze prejaka i tu staviti slabiju , ali o tom potom .. Gledaj da sto bolje izolujes taj plafon , tu imas najvise gubitka ..

I da , zjbno je to sto imas samo jedan strujomer , pa za grejanje tih 100m2 + ostala potrosnja , mozes lako uci u crvenu zonu . Jesi li razmisljao o tome , nije to mala m2 za grejanje , i bilo bi lepo da imas jos jedan strujomer i to lepo raspodelis ali sta je tu je ..

Dali neko od korisnika ima lična iskustva sa Daikin FTXB35C/RXB35C? Ili bar sa ovom serijom nije nužno 35-ica.

@nexteen

Hvala na savetima. Nadam se da 24-ka nece ni pomisliti da povuce 4,21 kwh, jer planiram da je upalim u oktobru i ugasim u aprilu. Preko noci bih temperaturu u jeftinoj struji povecao za stepen dva da se preko dana manje muci tj. manje trosi.
Od oktobra pa do polovine novembra 24-ka ce mozda moci da gura i bez ove dve 12-ice, od decembra pa do kraja januara bice najverovatnije sve tri ukljucene, ali ko ti ga zna kakva ce zima biti.
Sto se tice jos jednog strujomera to je takodje opcija, ali gledajuci realno meni je do sada na grejanje odlazilo oko 70.000 RSD godisnje uz zezanja sa ogrevom i paljenjem TA peci itd itd. U crvenu cu mozda uci 2 meseca i na osnovu nekih mojih kalkulacija i proracuna koje sam simulirao, najveci racun za grejanje bi mogao da mi bude oko 15.000 RSD.
Da imam kotao na bilo koji ogrev, ako stegne zima onda je i potrosnja kroz ogrev od prilike u ovom iznosu ali ne zezanja sa lozenjem ciscenjem itd itd -> kratko receno mozda gospodski, ali videcemo.
Kada bude krenulo javljacu utiske i rezultate.

Dali neko od korisnika ima lična iskustva sa Daikin FTXB35C/RXB35C? Ili bar sa ovom serijom nije nužno 35-ica.

Ima rovaccccc, stavio je istu u neku malu sobu. Kaže da je idealna za mali prostor, jer slabije duva od Fujitsu klime, a i snaga joj opada kad je baš veliki minus brže nego Fujitsu klimi. Ali je zato kvalitetan uređaj, i veoma tiha, a unitrašnja jedinica je mala (77cm), manja od bilo koje Fujitsu. Roditeljima je nakon toga kupio Daikin FTX50GV, tako da mora da je zadovoljan.

Pitanje da li ima bolja klima od nocria-e za 1000 eura.
Silom prilika moram da grejem na klimu ove godine oko 60m2 siporexa 40cm, bez izolacije. Planiram da stavim nocriu 14 pored daikina 12 i ako treba dodam i 2kw ta. Nadam se do 10000 din racuna za struju mesecno. Kuca je ususkana tako da nema vetra. Racunam da ce nocria drzati na oko 18-19c dnevni boravak koji cini 60%stana do decembra posle palim i drugu klimu i ta po potrebi.
Dakle nocria il ima nesto bolje od japanaca. Daikin nije inv klima pa je u rezervi.
Fasada ako bude kesa do godine.

Od Nocria 14 nema bolje za te novce. Nedostižna po odnosu cena/performanse, ali postaje nedostižna i kupcima, jer se lager ispraznio, tako da požuriš sa kupovinom ukoliko ti je ona na umu dok je još ima. Ako je ne nađeš, najsličnija zamena je Fujitsu 18LFCA, za iste pare, ali mako slabija. Kakav je taj siporex u odnosu na opeka blok 19cm+8cm stiropor? Ako je slično, Nokria je previše za 36kvm. Ja imam 12LTCA u 30kvm blok+stiropor, i dogreva se i deo hodnika, a klima mi cele zime radi ispod nominalne snage. Ako nemaš sad za izolaciju, stavi bar vunu na ploču odozgo, mnoooogo znači za uštedu, a i za komfor. Meni je plafon izolovan sa 10cm vune.

Za 1000e nema nista bolje od stare Nocrie a ni jace. O kvalitetu i da ne govorimo.

Ima rovaccccc, stavio je istu u neku malu sobu. Kaže da je idealna za mali prostor, jer slabije duva od Fujitsu klime, a i snaga joj opada kad je baš veliki minus brže nego Fujitsu klimi. Ali je zato kvalitetan uređaj, i veoma tiha, a unitrašnja jedinica je mala (77cm), manja od bilo koje Fujitsu. Roditeljima je nakon toga kupio Daikin FTX50GV, tako da mora da je zadovoljan.

Hvala Jozzo :)

SLUŽIMO NARODU!
PS: Ako gledaš japanske klime, ne gledaj dalje od Fujitsu-а. U Srbiji je Fujitsu najniži po ceni, u odnosu na region. Rovaccccc živi u BiH, i tamo je Daikin povoljan, tj ono što je kod nas 1.200EUR, tamo je 750EUR (Daikin FTX50GV).
Evo ti Eurovent za Daikin pa vidi podatke za FTXB35C: https://goo.gl/MDEVCv

Poslednja izmena:
Evo me, doputovao malopre. Onaj univerzalni daljunski polozio ispit. Ulazim u taksi i taksista me pita jel mi smeta klima. Ma gde mi smeta, nego, dobro si me podsetio da upalim klimu kuci. Izvadim ja mob i reko, gotovo... Vidim ja da me on nesto cudno gleda ali bas me briga, necu da se pravdam. Dolazim kuci, lepo, rashladjeno ;)

BTW, Nocria FTW! Uzimajte dok ima.

kad mi zena bude nesto zgresila samo sa posla aktiviram hladjenje dok ona spava... :d
a mozda i svalera ukoci u ledjima :eyebrows:

Poslednja izmena:
:D
ako je svaler na "mestu zločina" onda je on vec ukocen tamo gde treba a ovako bar da mu napakostim pa da ga usine u ledja :p
kad bolje razmislim,pri kupovini klime trebao sam prvo gledati koja ima najjači izduv :)

Zamisli da tebe to saceka negde? Odmah znas da je svaler iz teme :d
Sto se mene tice ja sam zadovoljan kako ovo sljaka. Klima je dobila totalno novi nivo funkcionalnosti. Radi taman ono sto mi treba.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno