Serija kao sto je GoT mora biti savrseno logicna i pametno napisana, da bi bila vrhunska. Mislim da to svakako nije slucaj, ali, to ne znaci da je djubre.
I mislim da ima previse bledih likova, gde od, nominalno, silne gomile imas problem da nadjes za koga ces da navijas, nego moram da navijam da ih sto vise pocrka.
Npr. za Sopranove se ne moze reci da se serija vrti oko malog broja likova. Nije bas koliko u GoT, naravno, ali bilo ih je dosta sa vrlo znacajnim udelom. Kada bih poceo da nabrajam beskrajno zanimljive, ne znam kako bih stao. Bukvalno su i epizodisti vecinom bili razbijaci.
Par zenskih likova mozda nije bilo na nivou, sto je verovatno vise bila posledica ne bas najboljih glumackih sposobnosti tih par glumica, nego scenarija. Taj scenario je prosto bio vrhunski i verovatno neponovljiv.
Wire je isto bio prilicno bogat u tom smislu, npr. I nisu to jedine. To su serije u kojima je jako dobar scenario bio odigran na nivou nekog odlicnog filma.
U GoT su vise od pola skoro pa mrtva puvala, po mom skromnom misljenju. Matori Lanister je meni bio najzanimljiviji, za njega bih sada navijao, i mislim da je i serija mnogo izgubila kada je njegovo vreme moralo biti popunjeno raznim puvalima i praznim pricama. To je meni prosto bio odlicno osmisljen lik na nivou vrhunske serije, i dobro odigran.
Naravno, nije on jedini, mogao bih sigurno da navedem bar jos pet prilicno dobrih, i to je dovoljno za solidnu seriju, ali ne i za vrhunsku, u situaciji kad, po mom sudu, postoji gomila popunjivaca prostora.
Sto se tice pravdanja rupa ili nedovoljno dobro objasnjenih detalja zmajevima, ljudima koji ne mogu da izgore, vaskrsnucima u zive ili mrtve...meni je to besmisleno.
Ja sam seriju prihvatio kao fikciju, fantasy, ili kako god hocete da je zovete, od pocetka, i nikakvi zmajevi mi ne smetaju.
Nedoslednosti mi pak smetaju. Truli trikovi mi smetaju. Smeta mi kada neko padne s'neba nicim izazvan ne bi li proizveo wow efekat, veliki obrt ili sta vec. Pa, kada je stvar koja je presudna za nastavak serije posledica plana koji je toliko *****ski da te mozak zaboli, i to ne samo iz jednog razloga, itd.
Ali, kada se setim kako je sezona pocela, sada sam i super zadovoljan, bez obzira na gluposti u medjuvremenu.
To je prosto posledica cinjenice da sam ja seriju kao vrhunsku dramu odavno prezalio, iz razloga koje sam naveo, ali zato kada sve pocne da prsti, budem zadovoljan na drugom nivou.
Znaci, sve dok prsti, dobro je, jer kako pocnu da palamude, ode sve u pm. Ne palamude dovoljno dobro da bi se moglo gledati samo zbog toga, tj.