Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako mozes da mi ''nacrtas'' kako to da sredim Keep-Alive jer se bas nista ne razumem u te stvari.

Ako mozes da mi ''nacrtas'' kako to da sredim Keep-Alive jer se bas nista ne razumem u te stvari.

Miki hvala za ovo, znacice mi dok ne sredim bez tih torrenta.

Nemam pojma, pretpostavio sam da je do toga da modem ode u sleep ako nista ne radi :)
A nemam pojma kako se podesavaju SBB modemi :)

Pogledaj u podešavanjima firewalla rutera da nije neki od portova blokiran.

Послато са P8 lite уз помоћ Тапатока

Cao svima,
Kupio sam stan u novogradnji i situacija je sledeca: do mog stana je doveden opticki kabl (zavrsava se iznad vrata, sa unutrasnje strane stana) a kroz sam stan su (po sobama) provedeni koaksijalni kablovi i uradjene uticnice.
Investitor je sklopio ugovor sa SBB-om, to su valjda njihovi opticki kablovi, pa imam par nedoumica.
Oni predlazu da stave iznad vrata (tu gde se zavrsava opticki) neki uredjaj (zvacu ga ruter jer nisam 100% siguran sta je). A onda bi po sobama gde su TV-i isao risiver (ako je digitalna TV) ili se prosto TV utakne u zid (npr u spavacoj gde mi ne treba digitalna TV).

E sad, moje pitanje je, da li moze da se ruter postavi na neko drugo mesto? Moja pretpostavka je da ga oni stavljaju tu iznad vrata da bi bio direktno nakacen na opticki kabl. Ali sta ako ja necu opticki net, dosta mi je i 10-20 MB/s, da li je onda moguce da ruter zakacim tamo gde mi je i TV u dnevnoj sobi (onda bi to verovatno bio drugaciji ruter, ali to je sad nebitno). Sve ovo pitam je sam tanak s prostorom tu iznad vrata pa bih da ruter stavim u dnevnu.
Nadam se da sam bio jasan :)

Tu ide konverter-ruter kombinacija uređaja (jedan ili više - zavisi šta ugrađuju), jer prebacuje optički u digitalni signal.

Optički net moraš, jer neće oni zbog tebe da razvlače jedan bakarni kabl ko zna koliko daleko od prvog račvanja - kao prvo. Kao drugo, zašto ne bi uzeo optiku kao superiorni vid pristupa internetu/telefonu/televiziji?

Što se pozicije rutera tiče, ako nemaju neku klauzulu da media konverter uređaj mora da stoji iznad vrata, optički kabl se može provesti duže kroz stan na mesto gde tebi odgovara i gde bi ti stajao media konverter-ruter (ali bi verovatno morao da doplatiš tu razliku u dužini kabla).

Poslednja izmena:
Kul, hvala!
Ja sam mislio (tako mi je neko rekao) da opticki kabl ne moze da se nastavlja pa da zbog toga mora na tom mestu da bude ruter?

Pozdrav od jos jednog beobildovca ;)

Aha, oni su već finalizirali kabl iznad vrata - to sam prevideo. Ako je tako, nastavljanje je moguće, samo je pitanje da li imaju alat za nastavljanje/splajsovanje (tebi bi i ručno nastavljanje završilo posao, a alat za to se može nositi u torbici). Baci pogled ovde kako to izgleda. Tako da se sada svodi na to da li imaju navedeni alat i da li su voljni da produže optički kabl dalje.

Pozdrav i sa ove strane. :)

Poslednja izmena:
Hvala Dzoni :)

Da li se sadržaji iz HBO on demand razlikuju od HBO GO?
Čuo sam da je na GO veća ponuda sadržaja? Na OD slika je otprilike 480p,verovatno i na GO?

Sent from my JY-S3 using Tapatalk

Imam razveden po kući ethernet. Da li je telefon moguće priključiti na bilo koji port, da radi kao VoIP, ima svoju IP, ili je predviđeno da telefon bude priključen samo na njihov router, na određeni port? Da li je moguće imati više telefonskih aparata i telefonskih brojeva preko SBB-a?

Poslednja izmena:
Telefon se kaci na POTS port, kao obican telefon. Taj ethernet kabl mozes da iskoristis, dovoljna ti je jedna parica.
Pozdrav

Hvala na odgovoru.
Situacija je otprilike ovakva. Imam ADSL router u jednoj prostoriji, od njega ethernet kabl do switch-a koji deli net računarima u ostalim prostorijama. Kada bi se umesto ADSL uzeo SBB, njihov router ima četiri porta, dva za internet, treći za tv, četvrti za telefon. Ispravite me ako grešim. Jedan port bi išao do switch-a za ostale računare, drugi bi odmah bio vezan za računar u prostoriji gde se nalazi i tv. Pitanje je telefona. Da li SBB uopšte pruža VoIP (kao Snom https://www.snom.com/ip-phones/desk-phones/d3xx-series/snom-305/ na primer)? Dalje, da li u jednom momentu mogu da kažem "Treba mi još jedan telefonski broj" na istom tom SBB-u?
Zapravo ne znam, da li sve to ovako funkcioniše, ili ne baš?

mislim da sbb ne dozvoljava da nakacis iptelefon vec samo obicni preko parice na telefonski port na njihovom ata adapteru ugradjenom u modem ili ruter.

Poslednja izmena:
Jel rešen problem da drugi wifi ruteri ne rade kako treba kad se žicom povežu na SBB ruter?
Meni drugi ruter radi ali taj sbb-ov ne. Stalni lag i gubljenje paketa. Izgleda i da nije samo problem sa ruterima nego i sa svicevima. Mozda treba krosover kabl? (sto je suludo) Izgleda da su prckali po firmveru... cinjenica da ovaj modem-ruter ne radi kako treba

Hvala na odgovoru.
Situacija je otprilike ovakva. Imam ADSL router u jednoj prostoriji, od njega ethernet kabl do switch-a koji deli net računarima u ostalim prostorijama. Kada bi se umesto ADSL uzeo SBB, njihov router ima četiri porta, dva za internet, treći za tv, četvrti za telefon. Ispravite me ako grešim. Jedan port bi išao do switch-a za ostale računare, drugi bi odmah bio vezan za računar u prostoriji gde se nalazi i tv. Pitanje je telefona. Da li SBB uopšte pruža VoIP (kao Snom https://www.snom.com/ip-phones/desk-phones/d3xx-series/snom-305/ na primer)? Dalje, da li u jednom momentu mogu da kažem "Treba mi još jedan telefonski broj" na istom tom SBB-u?
Zapravo ne znam, da li sve to ovako funkcioniše, ili ne baš?

Ruter ima 4 ethernet konektora (RJ45), i dodatna dva RJ11 konektora za obican telefon. Da bi radio IP VoIP telefon preko ethernet-a trebaju ti Sip podesavanja za telefonski broj ali mislim da SBB ne daje te informacije.

Da li se sadržaji iz HBO on demand razlikuju od HBO GO?
Čuo sam da je na GO veća ponuda sadržaja? Na OD slika je otprilike 480p,verovatno i na GO?

Sent from my JY-S3 using Tapatalk

Razlikuju se donekle... većina stvari je ista, ali HBO GO ima malo veću ponudu od HBO OD. Rezolucija ti je ista, odnosno, ništa nije u većoj od SD.

Jel može neko da mi kaže cenu ovog studentskog paketa i koliki je ugovor minimalni? Pošto pretpostavljam da mora ugovor

Studentski paket
Svi novi pretplatnici kablovske televizije koji se opredele
prilikom sklapanja ugovora o kablovskoj televiziji za Studentski paket
dobijaju prvi mesec kablovsku televiziju i Studentski
paket po ceni od 1 din uz minimalno korišćenje usluga 12
meseci i uz overen indeks ili potvrdu sa fakulteta.
Svi postojeći pretplatnici kablovske televizije (ili kombinacije kablovske
televizije sa prepaid internetom) koji se opredele za Studentski
paket dobijaju prvi mesec po ceni od 1 din uz minimalno korišćenje
usluge 12 meseci i uz overen indeks ili potvrdu sa fakulteta.
Korisnici koji se opredele za Studentski paket dobijaju:
- internet brzine 25/2 Mb/s
- Wi-Fi uređaj
- D3 GO
Studentski paket podrazumeva mogućnost pauziranja ugovorne
obaveze i do 3 meseca.
Cena mesečne pretplate za Studentski paket iznosi 1.590 dinara.
Cena mesečnog održavanja KDS-a nije uračunata u cenu
ovog paketa i plaća se posebno.

https://sbb.rs/Binary/10507/sbb_akcijski_cenovnik_07_2017.pdf

ja ne znam da li je problem do windowsa ili do cisco 3928.. Kada se prikljucim na wifi sve radi, ali kada prikacim preko lan-a.. nastaje ludnica...
Gasi se i pali svakih 10 sekundi.. I vidi se i na modemu da se gubi konekcija.. (pali se i gasi lampica)..
A onda ako bude konekcije 5 minuta onda se nece gasiti uopste, tj. do sledeceg restartovanja kada nastaje opet zezanje.. Kako proveriti da li je do drajvera ili ovog glupog 3928 ?

ja ne znam da li je problem do windowsa ili do cisco 3928.. Kada se prikljucim na wifi sve radi, ali kada prikacim preko lan-a.. nastaje ludnica...
Gasi se i pali svakih 10 sekundi.. I vidi se i na modemu da se gubi konekcija.. (pali se i gasi lampica)..
A onda ako bude konekcije 5 minuta onda se nece gasiti uopste, tj. do sledeceg restartovanja kada nastaje opet zezanje.. Kako proveriti da li je do drajvera ili ovog glupog 3928 ?
Nemoj da se mučiš da proveravaš to se dešava sa 3928s na mnogo mesta. I onda prokine i radi vise dana bez problema i onda se ponovo desi isti problem ...

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Bedak...Hvala na informaciji..
Kada li ce menjati ove rutere, ne kim novijim modelom... (valjda i taj nece imati problema)

Kako sa mobilne mreze da dobijem call centar? Jel ima bese neki broj, ne mogu da nadjem na netu?

Sa koje to mreze ne mozes da dobijes 19900?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ma sa fiksne mts.. Dobijam odgovor od automata vec 2 meseca da je prijavljen kvar i da se radi na otklanjanju.. Smradovi.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

@ What.. Hvala...

Slican problem sam i ja imao, takav da se 3928 zaglupi da ni lampica ne svetli na port-u. Bilo je i da se PC u pola noći sam probudi. Moja kombinacija: Win 10 , Realtek RTL8168 i 3928 v1. Rešio sam isključivanjem svega u power management-u za lan. Od tada nemam problema.

Kad čitam koliko problema ima sa SBB-om, nisam siguran da se isplati prelaziti sa ADSL-a. Šta mislite?
Hvala svima na odgovorima oko VoIP-a.

Ti problemi su lokalni. Kao što imaš ljudi koji imaju probleme sa xDSL-om, tako imaš i ljude koji imaju probleme i sa kablom.

Da bi znao kako net radi u kraju, pitaj prvog komšiju koji je kod SBB i ima njihov net.

Ja sam imao Telekomov ADSL do skoro i ne može da se poredi. Kabl je kabl mnogo pouzdaniji net, pogotovo što su ovi novi VDSL modemi/ruteri krš teški.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno