Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je neverovatno. Protivzakonito i protivustavno na toliko mnogo načina, da nemam reči. Kakva država, ***.
Molim te, kakva je pouka o pravnom leku, šta piše?

Zdravo,

Evo ispricacu vam moje iskustvo i postupak pri zalbi na carinjenu robu.
Naime procenjena vrednost telefona je bila 150USD, a stvarna vrednost 89USD. Za placanje je bilo oko 5400din sto mi je bilo neprihvatljivo da platim vise 60% vrednosti telefona. Na carini je bio 9 dana. Nisam prihvatio vracen je telefon u postu kao neurucena posiljka. Od tad imate 5 dana da pisete zalbu ili da preuzmete ili da se vrati nazad.
Zalbu otkucati i nasloviti na Carinska ispostava Pošta Beograd; Ulica: Ugrinovačka 210b, Zemun, 11084 Beograd. U prigovoru napisete po Prijavi/Sl. Br. (to slikajte papir koji Vam postar donese da vidite, takodje cete da vidite koja osoba moze da ide na crnu listu za pogresnu procenu ;)) . U prigovoru napisete zbog cega se zalite i sta prilazete. Ja sam dostavio izvod iz banke, screenshot sa Ali naloga koliko je placeno i trenutna cena sa sajta prodavnice na Ali-ju. To sve odnesete u postu sa uplatnicom na z.r. 840-742221843-57 na iznos od 440 dinara i poziv na broj 97 50016 . Polja na uplatnici standardno, administrativna taksa-prigovor, za primaoca stavite CI Posta Beograd i gornja adresa Ugrinovacka.... To posta zahefta i vrati istog dana na carinu. E onda sam cekao 14 dana da mi stigne koverat sa izvestajem da je prigovor prihvacen i da su bla bla sazvali komisiju i da je ustanovljeno da su pogresili. Ako zelite na taj izvestaj i tu cenu novu da se zalite tad je 1620 dinara zalba.
Telefonu je trebalo dve nedelje da stigne u Srbiju iz Singapura, a po carini se vuce mesec dana i jos nije stigao.
Vise ovakvih korisnih postova, a ne gluposti "nema mi ga paket cekam od tad i tad...". Bilo bi dobro da neko ovako detaljno napise i proceduru za vracanje oaketa nazad u Kinu na reklamaciju i sl stvari...

Ovde imaš pravo na povraćaj pdv - a, u postupku pred poreskom upravom, piše u sedmom stavu obrazloženja. A za carinu nisam siguran, da li se i to traži povraćaj od poreske uprave ili su to eto tako, uredbom odlučili da pljačkaju. Mislim, nemoguće je da nemaš pravo na povrat tih sredstava, samo treba videti od koga tražiti. U suprotnom, ovo je skandal.

Poslednja izmena:
Mozda gresim ali ja ovo tumacim da su carinski troskovi manji od 10 eur i ne podlezu povracaju

Untitled.jpg

U svakom slucaju i da moze da se vrati meni to nije jasno iz ovoga resenja, a i koliko je jos dodatnog maltretiranja potrebno?
Da je pravna drzava, uplatili bi mi sredstva + troskove zalbe, posto je osnovana, na ziro racun koji sam im dostavio i zavrsena prica.

Ma u pravu si za sve što kažeš, samo mi nije jasno to za granicu od 10 eura i onda kao ne vrate. Sutra može biti 1000, 500... šta ih sprečava??? Jbm ti državu,cirkus.

Upravo tako.
Okacio sam zbog drugih cisto da se neko ne zaj*be pa im da i tih 440din (dabogda im za venac bilo)

Sibni ovima iz Beogradske hronike neki mail i te papire, mozda dovedu opet carinskog sluzbenika pa da objasni neke stvari ponovo, jer je isti skoro pricao jedno a oni rade drugo.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Drugar da li je ikad ikom ijedan kinez slao nesto putem ove brze poste, pise da do Srbije treba 3-10 dana, da ne koristim DHL jer se zna kako ide placanje sa njima, ukoliko je neko dobijao paket preko ove kurirske sluzbe, samo mi kazite da li carina gleda ili je kao i uvek, nekad prodje nekad ne. Hvala vam unapred http://www.ems.com.cn/english.html?COLLCC=2076697807&

^Ako se posiljka vodi kao paket onda je obicno nose kuriri PostExpresa. Posto uglavnom ne poznaju zgrade gde isporucuju posiljke (ili ih mrzi da traze gde je sanduce) cesto obavestenja ostavljaju bilo gde.

^Ako se posiljka vodi kao paket onda je obicno nose kuriri PostExpresa. Posto uglavnom ne poznaju zgrade gde isporucuju posiljke (ili ih mrzi da traze gde je sanduce) cesto obavestenja ostavljaju bilo gde.

Svratio danas u postu da pitam za paket i kaze mi zena da stoji vec 2-3 dana tu...

btw 450rsd pdv i jos 150rsd vrvt. za otvaranje paketa.

110+45 za uplatnicu je otvaranje paketa

Nekad bude samo 100din ako nema naplate carine,i naravno ne daju nikakvu uplatnicu

Ako uopste ne otvaraju sto se desi vrlo retko onda ne naplacuju nista

Zdravo, prvi put da mi se nesto ovakvo dogodilo pa da podelim sa svima.
Narucio sam iz jedne radnje 2 puta po 2 majice, i zamolio da mi posalju sa par dana razmaka, da mi slucajno ne odu zajedno na carinu (za svaki slucaj, znam da to ne rade ali ipak). Prvi je stigao, odlezao na carini 8 dana + dan tamo, vamo dok su doneli, i naplaceno mi je 600RSD, sto je ok, jer je vrednost paketa bila oko 50USD. E, drugi je stigao par dana kasnije na carinu, i isto tako ostao 8 dana, i stigao bas danas, samo sto sam platio samo 100RSD. Paket je stigao otvoren, sa onom zutom trakom, i na njemu je pisalo da je oslobodjen carine. Obicno kad nesto ne carine, uopste ni ne ode na carinu a ni na otvaranje. Vrlo cudno, samo su bezveze zadrzavali, a da ne govorim o tome da uopste nisu dosledni nekim pravilima, ako ih uopste imaju.

To posta zahefta i vrati istog dana na carinu. E onda sam cekao 14 dana da mi stigne koverat sa izvestajem da je prigovor prihvacen i da su bla bla sazvali komisiju i da je ustanovljeno da su pogresili.
Da li su ti vratili uplacenu administrativnu taksu za prigovor?

Takse se ne vracaju. Cak i pogresno uplacene ne znam da li bi ti vratili :)

Zdravo, prvi put da mi se nesto ovakvo dogodilo pa da podelim sa svima.
Narucio sam iz jedne radnje 2 puta po 2 majice, i zamolio da mi posalju sa par dana razmaka, da mi slucajno ne odu zajedno na carinu (za svaki slucaj, znam da to ne rade ali ipak). Prvi je stigao, odlezao na carini 8 dana + dan tamo, vamo dok su doneli, i naplaceno mi je 600RSD, sto je ok, jer je vrednost paketa bila oko 50USD. E, drugi je stigao par dana kasnije na carinu, i isto tako ostao 8 dana, i stigao bas danas, samo sto sam platio samo 100RSD. Paket je stigao otvoren, sa onom zutom trakom, i na njemu je pisalo da je oslobodjen carine. Obicno kad nesto ne carine, uopste ni ne ode na carinu a ni na otvaranje. Vrlo cudno, samo su bezveze zadrzavali, a da ne govorim o tome da uopste nisu dosledni nekim pravilima, ako ih uopste imaju.

Citaj post iznad tebe

Pisao sam juce na temi pracenje posiljki, ali verovatno niko nije video. :) idem na duzi odmor za par dana, pa mi je bitno da to resim pre toga.
Naručio sam neke sitnice sa Gearbesta, još krajem aprila. Po broju pošiljke vidim da je stiglo do Srbije, i da je prosleđeno carini 10.05. Od tad nista, niti je paket stigao, niti se menja bilo šta. Da li postoji način da saznam šta je sa paketom, ili da pokrecem dispute na Gearbestu? zvao sam carinu, uputili su me na postu. pozovem postu, kazu da nije dobar broj posiljke za pracenje. :)

Moguce da je vec vraceno, vidi sa GearBest-om da nije pogresan kod, kazi da je hitno.
Desi se da pogrese kodove.

Baš sada gledam nesto i slučajno naletim na ovaj forum.
Poručio sam neku knjigu (vrednosti <=10E), poštar traži da platim ~500din.
Prethodno, ništa nisam morao da platim, rekao sam mu da vrati to nazad u poštu a ja ću da dodjem kasnije kada se raspitam.
Zvao sam, jedno 10 puta me preusmerili, sada ovaj poslednji broj 0214886806 niko se ne javlja :mad:

Zanima me da li je neko imao slična iskustva, svugde gde sam gledao piše da se ne plaća (bar ne toliko puno, PDV eventualno samo).

Aj' valjda je ovde ok da postavim pitanje. :)
Učestvovao sam na nekoj ruskoj kompilaciji i treba da mi pošalju dva CDa na poklon. Šta mogu da očekujem na carini? :d
Nikad ništa mi nije stizalo od napolju pa nemam pojma... :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Citaj post iznad tebe

Video sam bukvalno kada sam napisao sve, ali opet ne pruza nikakvo objasnjenje zbog cega to rade, samo daje informaciju da se to desava.

Usput, da li je neko narucivao nozeve sa interneta? Treba jedan covek iz Japana da mi posalje kuhinjski noz (santoku), pa me prvenstveno zanima da li uopste tako nesto sme da se uveze u Srbiju.

Takse se ne vracaju. Cak i pogresno uplacene ne znam da li bi ti vratili :)

Aki su oni pogresili logicno je da nadoknade troskove koje si imao zbog njhove greske. Ako ne trazis neces dobiti, ali ako trazis?
Ako im je cena bila nejasna mogli su ga kontaktirati pre carinjenja ;)

Ja mislim da sam zavrsio za porudzbinama. Zadnjih 4 ili pet paketa, vrednosti nekoliko dolara (1-5) sve ocarinjeno. Juce mi stiglo zastitno staklo za displej fotoaparata, vrednost 2,2 dolara, naravno otvarano i ocarinjeno. Mater vam opletem lopovsku.

Alo MAJMUNCINE RETARDIRANE sa carine, sta moze biti u paketu tezine 50g pa da se to otvara i carini?

Ja mislim da sam zavrsio za porudzbinama. Zadnjih 4 ili pet paketa, vrednosti nekoliko dolara (1-5) sve ocarinjeno. Juce mi stiglo zastitno staklo za displej fotoaparata, vrednost 2,2 dolara, naravno otvarano i ocarinjeno. Mater vam opletem lopovsku.

Alo MAJMUNCINE RETARDIRANE sa carine, sta moze biti u paketu tezine 50g pa da se to otvara i carini?
Bg carina,jel?

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno