Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Sign-in ekran je namerno tako ******ski postavljen da bi služio kao reklamni pano. Inače može da se isključi i na Pro verziji. Potrebno je da imaš ili postaviš šifru na nalogu (kasnije je isključiš ako ti ne treba) i tada imaš mogućnost da iz Settings > Accounts > Sign in options isključiš paljenje Sign in-a posle sleep-a.

Ja sam govorio o lockscreenu koga ne možeš da isključiš na Home i Pro (vidi screenshot gore). ;)

Da, vidim sada. Ali to je valjda taj isti ekran? Mene je u početku nerviralo što mi posle sleep-a traži da kliknem prvo na sliku, pa na Sign in, a nemam nikakvu šifru i jedini sam korisnik. To ne može da se promeni na prvi pogled, tek kasnije sam proguglao i video da se opcija dobije tek kad postaviš šifru, ovako ne možeš da menjaš (nema uopšte te opcije).

I naravno da je reklamni pano kad su ovako postavili.

Da, vidim sada. Ali to je valjda taj isti ekran? Mene je u početku nerviralo što mi posle sleep-a traži da kliknem prvo na sliku, pa na Sign in, a nemam nikakvu šifru i jedini sam korisnik. To ne može da se promeni na prvi pogled, tek kasnije sam proguglao i video da se opcija dobije tek kad postaviš šifru, ovako ne možeš da menjaš (nema uopšte te opcije).

I naravno da je reklamni pano kad su ovako postavili.

Izgleda kao da su isti, ali nisu.

Ako je bilo onda divno [emoji6]

Sent from DeadOS W10M
U stvari je bilo malo smešno sa tim. Na jednom IT forumu jedan amerikanac postavio sliku Uvca kao desktop. Ja mu rekoh da sam bio tamo a on pita "Zar si išao čak u Sibir (Siberia)", pomešao čovek sa Srbijom.

Creators Update je zapravo prevara, to je upgrade a ne update. Ispada kao da sam instalirao novi OS, windows.old direktorijum i sl. Radi OK i sviđaju mi se ti neki new features, ali ne sviđa mi se što mi je pokvario potpuno HomeGroup, pa sam morao da se smaram da sve kreiram ispočetka i šerujem isto tako. A prvo sam morao da nađem kako da zaobiđem neku fantomsku HomeGroup koja nije ni postojala ali su se zato računari ponašali kao da je ima.

Ko zna na šta ću još naleteti vremenom. Elem da sam znao da će tako olako da uništi neke essential postavke verovatno je ne bih instalirao tako grlom u jagode već bih pričekao malo da vidim iskustva. Sad šta je tu je, radi ok kao što rekoh i na novijem laptopu i na starom Core2Duo, instalacija prošla bez problema. Jedino što posle instalacije ne zna čovek šta ga sve čeka. Igrice rade tako da bar ti neki bitniji drajveri nisu zeznuti. Stabilnost bez zamerke za sada, mada mi ni prethodna verzija uglavnom nije krahirala. Možda jedno par puta samo od prve Win10 instalacije pre sad već skoro godinu dana, i to onako iz čista mira - random, ne pod nekim opterećenjem, pojavi se onaj obrnut smajli sa nekom *****nom porukom o grešci koja je nemoguća, i onda restart i teraj dalje.
Na ovoj poslednjoj verziji se ništa takvo još nije desilo, al ok tek je 10-ak dana prošlo.

Znači zamerka je što se apgrejd predstavlja kao benigni apdejt koji samo donosi super stvari, a to što mi je uništio HomeGroup valjda nije bitno..

Pa ne predstavlja se kao običan update, to je puna verzija. samo pogledaj broj build-a.
winver1.jpg
Crveno je major update, u ovom slučaju Creators update a u plavom Build number i taj deo se menja sa svakim"običnim" update-om. Isto kao od uvek. Tako je bilo i sa Redstone, i Redstone 2 i tako se nastavlja na dalje.
Pošto sam stalni Insider promene nisu bile nagle nego malo po malo pa i nisam primetio neke velike promene odjednom a i nešto baš nisu ogromne. Ako želiš da vidiš i znaš šta dolazi sa tim većim update-om i da se spremiš (a dolazi sigurno u septembru) samo baci pogled na insider verzije po nekad. Evo već ima delova Rs3 u insider verziji, već je bilo 2 manja update-a i svaki dolazi kao pun system.

Juce instalirah najnoviji build ali imam problem sa logovanjem gmail naloga u aplikaciji posta.
Izbacuje neki error code.
To mi se desava i na drugom kompu.
Neko resenje ?

Nekome je reklamni pano, nekome mesto za korisne informacije - vreme, vreme (prognoza), novi mejlovi, poruke, alarmi... i lepa slika :D

Šta fali gornjoj traci koja sadrži notifikacije? Šta će mi zaseban ekran da prikaže temperaturu, sat, da li je stigla pošta i alarm? Ako hoću da vidim detaljnije lepo kliknem na svaku od ikonica i dobijem karticu sa svim informacijama bez nepotrebnog zaklanjanja pola ekrana ili ne daj bože prelaska na potpuno novi ekran/prozor preko celog ekrana kao što je to rešeno u Windows 8.

Ne fali ništa. Pri tom, govorimo o lock screen-u koje je aktivan kad si ti odsutan i kad se vratiš do računara, odmah vidiš podatke koje te zanimaju. Ili crni ekran, ako ti to više odgovara. Da, moglo je biti rešeno drugačije, ali zaista ne vidim nikakav problem u ovom rešenju,

Nakon update na verziju 16179 win mi ne vidi drugi hard disk,jel zna neko resene?

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Disk management alat (Administrative Tools) pa pogledaj kakvo je stanje i da li je dodeljeno slovo drugom disku.

Problem resen nakon jednog restarta,verovatno je neki bag bio

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Da li je neko uspeo da instalira odgovarajuce drivere za Lenovo Easy Camera? Ja sam probao nekoliko drivera i nijedan nije bio adekvatan.

Je l' se jos nekome desava da mu automatski vraca status skypea sa away( kada manuelno prebacim) posle odredjenog vremena, na online. Uglavnom forsira online. Nije u pitanju aplikacija iz prodavnice vec posebno program skype sa nji'ovog sajta.

I ovo vaznije, kako da onemogucim windows da ne instalira svoje genericke drajvere za wireless usb (ako ga vadim i stavljam opet). Vjerovatno namjesteno da noviji budu default.

U group policy editora, ima opcija da se spreci instalacija drajvera za odredjeni HW ID, ali ne radi mi posao u potpunosti.

To je vise za uredjaje koji se ne prikljucuju/iskljucuju, jer kada opet ubodem taj USB, pise u device manageru da je policy blokirao instalaciju drajvera i to je to jer po defaultu ide na najnovije. Moram disable policy pa instalirati drajvere. Smaranje.

Kontao sam u systemu32 izmjeniti .inf fajlove tih integrisanih drajvera da ih mozda zaobidje (kompletan sadrzaj staviti pod komentare).

Prijedlozi?

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Probaj stari štos, valjda radi i na 10ki. U device manager-u unistall taj drajver sa opcijom brisanja drajvera. Onda instaliraj taj drajver koji hoćeš. Trebalo bi onda da samo njega instalira.

Probaj stari štos, valjda radi i na 10ki. U device manager-u unistall taj drajver sa opcijom brisanja drajvera. Onda instaliraj taj drajver koji hoćeš. Trebalo bi onda da samo njega instalira.
Ne mogu se brisati na taj nacin integrisani drajveri, samo oni naknadno instalirani.

Nista, ostaje da manuelno pokusam blokirati drajvere njegove, prakticno ostaviti samo ovaj jedan dostupan.

Vazda neke zezancije sa win10 i podesavanja necega sto ti ne odgovara, zna nekad biti i zanimljivo trazenje rjesenja i workarounda.

Jedino nije zanimljivo sto zna naredni update/upgrade da syebe sve ono sto si sebi podesio/namjestio.
Svaku promjenu na windowsu koju sam uradio ja zabiljezim u notepadu, da imam uvid.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da li je moguće namestiti W10 da snima txt fajlove u "Unicode" formatu po defaultu? I kako? :)

Probaj ovo. Primer je za UTF8, pa samo promeni u Unicode.

Problem je što je to više hakovanje, jer ne počinješ nikad novi dokument, nego otvaraš postojeći, ali bi trebalo da se ponaša isto.
S druge strane, radi samo ako nove fajlove kreiraš kroz New Text Document opciju. Ako otvoriš drugačije Notepad, pa kucaš i ideš na Save, opet će biti na ANSI. Dakle, uvek moraš da mu podmećeš neki postojeći fajl sa već određenim enkodingom. Eventualno možeš da napraviš ovo kako je opisano, a onda dodatno da staviš u QuickLaunch (ili gde god) prečicu na propisno već snimljen prazan txt fajl, pa Notepad da pokrećeš samo kroz njega. Za svaki slučaj, namestiš da je taj fajl readonly, da se Save uvek ponaša kao Save As, odnosno baš kao novi dokument.

Iz nekog razloga, ubeđen sam da je postojalo i jednostavnije rešenje, ali sad ne nelazim ništa. Možda će neko drugi znati.

Ovde definitivno nesto nije ok ili sa sugavom 10-kom ili sa mojim kompom.
Nesto poceo da mi steka i ja udarim restart na kucistu i posle toga opet nece da se podigne Win...OMG
Te skenira opet hdd,onda posle restarta mu treba 10 min da se kao podigne i kad se podigne,ucita desktop,sat itd.,ali jako sporo radi,kliknem na start,a ono umesto strelice se pojavi onaj kruzic kao da radi nesto...katastrofa.
Kliknem na start,a ono mu treba da se otvori minut.
Da ne pricam da sam morao par restarta na kucistu da uradim jer zakuca.
Sta mislite jel definitivno riknjava hdd sto mi neko rece pre par dana kad sam kukao ili je 10-ka teska prsotina od Win-a,sta je uopste problem?

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Moram pohvaliti ovu temu, korisnija je od Microsoft Answers (oni botovi što rade tamo, u poređenju sa njima Vuk40 je napisao NT kernel), iako niko ne zna zašto zabada upgrade. Kako preko asistive tech tako i preko upgrade tool.

Sta mislite jel definitivno riknjava hdd

Teško je reći samo na osnovu ovoga što si opisao. Meni se Win10 podizao i tri sata posle ažuriranja (prekinutog, jer sam zaključio da se zaglavio), da bi se na kraju ispostavilo da je on automatski pokretao defragmentaciju svih diskova (bez ikakvog obaveštavanja), uključujući i USB. Otvori EventViewer i vidi da li on nešto prijavljuje. Pregledaj čak i stvar za koje ne prijavi problem, jer možda je nešto regularno trajalo dugo. A pregledaj malo i predefinisane taskove, ako već nisi. Ja sam ih uglavnom poisključivao odmah po instalaciji, jer ima puno gluposti koje mogu da zaglave mašinu.

Hard diskovi su mi obično pre crkavanja lagano pravili neke problemčiće, a ne odmah tako ozbiljno. Mada, davno mi je poslednji crkao. Pokreni neki test diska, pa vidi da li će nešto da kaže.

Probaj ovo. Primer je za UTF8, pa samo promeni u Unicode.

Problem je što je to više hakovanje, jer ne počinješ nikad novi dokument, nego otvaraš postojeći, ali bi trebalo da se ponaša isto.
S druge strane, radi samo ako nove fajlove kreiraš kroz New Text Document opciju. Ako otvoriš drugačije Notepad, pa kucaš i ideš na Save, opet će biti na ANSI. Dakle, uvek moraš da mu podmećeš neki postojeći fajl sa već određenim enkodingom. Eventualno možeš da napraviš ovo kako je opisano, a onda dodatno da staviš u QuickLaunch (ili gde god) prečicu na propisno već snimljen prazan txt fajl, pa Notepad da pokrećeš samo kroz njega. Za svaki slučaj, namestiš da je taj fajl readonly, da se Save uvek ponaša kao Save As, odnosno baš kao novi dokument.

Iz nekog razloga, ubeđen sam da je postojalo i jednostavnije rešenje, ali sad ne nelazim ništa. Možda će neko drugi znati.

Hvala cane, uspevam da se snađem ovako kako si objasnio, koristiću ovaj hack dok ne nađemo neko registry rešenje. ;)
cheers

Teško je reći samo na osnovu ovoga što si opisao. Meni se Win10 podizao i tri sata posle ažuriranja (prekinutog, jer sam zaključio da se zaglavio), da bi se na kraju ispostavilo da je on automatski pokretao defragmentaciju svih diskova (bez ikakvog obaveštavanja), uključujući i USB. Otvori EventViewer i vidi da li on nešto prijavljuje. Pregledaj čak i stvar za koje ne prijavi problem, jer možda je nešto regularno trajalo dugo. A pregledaj malo i predefinisane taskove, ako već nisi. Ja sam ih uglavnom poisključivao odmah po instalaciji, jer ima puno gluposti koje mogu da zaglave mašinu.

Hard diskovi su mi obično pre crkavanja lagano pravili neke problemčiće, a ne odmah tako ozbiljno. Mada, davno mi je poslednji crkao. Pokreni neki test diska, pa vidi da li će nešto da kaže.

Evo npr. sta mi sad stoji i tako i prosli put dodje do 100% i tako stoji 10-20min,onda ja poludim i restartujem i onda nekako uspe,ali onda oni problemi.
Pre ovoga sad sto sam slikao po paljenju sam otvorio opet kuciste i sve lepo ocistio,usisao,cak i sve one kablove iskopcao/ukopcao poso mi neko rece da uradim i to,skinuo grafu i nju ocistio i vratio.
Ovo sto sam slikao i dalje stoji tj.sigurno vec 5 min
d4feffac000c2eb57de5df43ea6af105.jpg

A sto se tice ovih tvojih predloga cisto sumnjam da neke znam kako da uradim ;) a i sem toga i da znam ne mogu,jer nece da udje u Win :(

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Otvori EventViewer i vidi da li on nešto prijavljuje. Pregledaj čak i stvar za koje ne prijavi problem, jer možda je nešto regularno trajalo dugo. A pregledaj malo i predefinisane taskove, ako već nisi. Ja sam ih uglavnom poisključivao odmah po instalaciji, jer ima puno gluposti koje mogu da zaglave mašinu.Pokreni neki test diska, pa vidi da li će nešto da kaže.

Usao sam u Event Viewer i u Administrative Events ima 425 komada Error-a i Warning-a i to sve od 19.04. do 26.04. tj.tacno negde kad sam i poceo imati ove probleme.
Takodje i u Application ima isto i gresaka i upozorenja,u Systemu takodje i sve istog datuma tj. od 19. do 26.
I sta sad ljudi?
I cini mi se da mi je par drajvera obrisao,uvek ih odrzavam na zadnjim verzijama,kad ono Win ponovo skida za grafu i jos 2 druga.
Ako si voljan mogu ti slikati i poslati na pp da vidih kakve su greske? ;)

Poslednja izmena:
Ne znam dal li je ovo pravo mesto, ali ajde da pitan. Instalirah whatapp za PC na svom win 10 laptopu i ne stizu mi nikakve notifikacije. Tek kad udjem onda vidim da li ima sta novo. Za razliku od recimo vibera gde nitifikacije stizu malte ne u isto vreme kao i na telefonu. E sad, viber je instaliran iz prodavnice valjda je ona univerzalna app, a whasapp klasicno kao ostali pc programi, ali mislim da to ne bi trebalo da ima veze, ako vec postoji program/app za pc eed bi bio da ima i notifikacije ili ja samo ne znam da podesim. I aj usput, kad sam vec u toj tematici, kako da mi viber ne skida slike i snimke na komp kad mi neko posalje nesto?

Послато са LG-H955 уз помоћ Тапатока

Ne znam dal li je ovo pravo mesto, ali ajde da pitan. Instalirah whatapp za PC na svom win 10 laptopu i ne stizu mi nikakve notifikacije. Tek kad udjem onda vidim da li ima sta novo. Za razliku od recimo vibera gde nitifikacije stizu malte ne u isto vreme kao i na telefonu. E sad, viber je instaliran iz prodavnice valjda je ona univerzalna app, a whasapp klasicno kao ostali pc programi, ali mislim da to ne bi trebalo da ima veze, ako vec postoji program/app za pc eed bi bio da ima i notifikacije ili ja samo ne znam da podesim. I aj usput, kad sam vec u toj tematici, kako da mi viber ne skida slike i snimke na komp kad mi neko posalje nesto?

Послато са LG-H955 уз помоћ Тапатока

Jasno da je do developera aplikacije...a tesko da ce WA izbaciti UWP ...

@DZOSUA unistio ti W10 PC ... :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno