Tobi, žao mi je što nemaš dovoljno poena da upišeš školu koju bi želeo. I mislim da je upravo to trenutno najvažnija lekcija za tebe - dobra škola i dobar uspeh u školi, odnosno kvalitetno obrazovanje su veoma važni u životu, jer će ti pružiti daleko veći izbor. Da u svakom trenutku radiš ono što zaista želiš i voliš, što ti pričinjava zadovoljstvo. Umesto da te upravo obrazovanje najviše sputava i ograničava, kao da si miš u lavirintu koji stalno nailazi na zid.
Razmišjlaš o svojoj budućnosti i poslu i to je apsolutno sjajno i ja ti čestitam na tome. Verovatno nisi svestan koliko tvojih vršnjaka ne razmišlja ni o tome šta će sutra da rade sa sobom. Međutim. Tobi, imaš 14 godina. I blago tebi na tome. Ne mogu da ti objasnim koliko je to fantastičan, verovatno zlatan period života. Posveti se i životu, nemoj da ti propadne u trci za nekim snovima koji se sigurno i neće desiti još najmanje 5, a možda i više godina (ili nikad). I to je još jedna lekcija. Sećaš li se šta si voleo i želeo u životu pre 5 godina? Sve se menja. Želje se menjaju, okolnosti se menjaju, operativni sistemi i uređaji se menjaju. Možda u međuvremenu poželiš da budeš kuvar, muzičar ili se zaljubiš u devojku koja razbija matematiku, pa shvatiš da baš time želiš da se baviš? Dobro obrazovanje će ti uvek omogućiti veću verovatnoću promene životnih ciljeva i ispunjenja želja.
Ako želiš da naučiš Android programiranje, prvo ti je potrebno dobro znanje engleskog. Onda pretraži po netu nešto tipa "Android programming/development" ili nešto slično. Videćeš koja su razvojna okruženja (programi u kojima se pišu programi, uslovno rečeno kao što u Word-u pišeš tekstove) i šta ti je potrebno. Nađi neki tuđi demo projekat koji će ti pomoći da shvatiš kako šta funkcioniše. Ne programiranje kao takvo, nego logika. Onda malo detaljnije, kako se nešto postiže. Npr, kako se prikazuje tekst na ekranu. Potom pokušaj da shvatiš šta, gde i kako treba da promeniš u tom kodu da bi postigao neki efekat. Recimo, meniji na drugom mestu, dodatna opcija menija, touch... Itd. Treba da se odlučiš i da li želiš da praviš programe ili igrice. U svakom slučaju, bavi se time u slobodno vreme. Upiši gimnaziju, matematički smer. Potrudi se i pomuči oko obrazovanja, garantujem da ti neće smetati u životu.
Za programiranje, posle početnih koraka i praćenja tuđih programa, počni razvoj sopstvenih test primera, u zavisnosti od toga šta želiš. Ako želiš baš (poslovne) programe, moraćeš da učiš i baze podataka. Napravi program za svoje ocene. Predmeti, nastavnici, kada si dobio koju ocenu, šta nisi znao, koji ti je prosek. Sistemski alarm da li je neka ocena ispod minimuma koji se određuje u podešavanjima. Obaveštavanje na više definisanih e-mail adresa. Mogućnost definisanja podataka vezanih za ocene koji će automatski biti objavljeni i na tvojoj FB stranici. "Dobio sam keca, koji sam som. Umesto da učim, samo sam gubio vreme nadajući se da neće biti posledica. Ljudi, molim vas, naterajte me da sednem i učim!"
Ako ćeš igrice, opet sve počneš od tuđih demo projekata i proučavaš šta se, kako i zašto radi. Onda probaš da menjaš. Pozicije protivnika, ponašanje, sistem bodovanja. Ubaciš neki novi nivo između postojećih. Jednostavniji, ali da radi po istom principu. Internet sinhronizacija, više igrača. Google Play Services, oglasi. Posle počneš sa nekim svojim jednostavnim idejama. Program za loto. Puzzle. Arkanoid (rabijanje zida), Space Invaders. Touch screen, naravno. Od prostih stvari ka komplikovanim. Optimizacija koda. Ali, programiranje se uči iz potreba/primera. Zamisli to kao rečnik. Nećeš da uzmeš rečniki i počneš redom da čitaš pred spavanje. Otvorićeš ga tražeći određenu reč, ona će da te odvede na drugu, itd.
Bavi se time kao jednim fantastičnim, kreativnim hobijem. Možda napraviš neku hit igricu. Možda u nekom trenutku dobiješ poslić. Možda ti roditelji daju kintu da im napraviš neki programčić, podsetnik, bilo šta. Ali, preklinjem te, nemoj sebi sa 14 godina da zakucaš karijeru u Android programera. I naročito nemoj nipošto da zapostaviš glavno obrazovanije zarad toga. Bolje da imaš odlične ocene i odlično znanje iz odlične škole, pa da ipak postaneš slavni i bogati kreator nekog novog Tetrisa, nego da ostaneš bez ikakvog obrazovanja i da po ceo dan sediš u 4 zida (još gore, u onim "kutijicama" od lažnih zidova) po 10 sati dnevno. Ne zaboravi, Bil Gejts, možda najpoznatiji čovek IT sveta (svakako najbogatiji), jeste se bavio programiranjem, ali je iza sebe imao završenu prvu godinu Harvarda, jednog od najprestižnijih i najtežih fakulteta na svetu. Beše drugi u generaciji upravo iz matematike.
Elem, pored engleskog jezika i razvojnog okruženja, da bi pravio programe za Android biće ti potrebno gotovo sigurno i poznavanje nekog programa za crtanje (najbolje Photoshop), za igrice potencijalno i animacija (ili ćeš morati da plaćaš nekoga ili koristiš šta ima za džabe), a za 3D možda i 3D program. Uz to, da bi svoj program postavio na Google prodavnicu, moraćeš da kupiš licencu koja košta 25 dolara. Iz Srbije ne možeš da prodaješ programe, samo da ih daješ džabe, uz oglase. Ili da otvaraš fantomsku firmu u nekoj od podržanih zemalja, što puno košta i ne može da bude na tebe kao maloletnika. Ako se ne varam, osnivači Gugla su studirali na Stenfordu, još jednom iz grupe najprestižnijih fakulteta. Čak mislim da Stenford ima najviše nobelovaca za profesore, tako nešto.
Inače, ja baš pravim neke igrice za Android, za svoju dušu. Tačnije, napravih jednu, sad pravim drugu i imam ideje za još 5-6. Uz to imam YT kanal sa filmovima o biciklističko-turističkim vožnjama, a čeka me pisanje drugog dela knjige koju sam takođe napisao za svoju dušu. I uživam u svemu tome, bez spoljnog pritiska, bez moranja da baš od toga živim i bez ograničavanja. Dakle, neka ti razvoj programa bude hobi, a što se životnog poziva tiče - samo ti brini za školu, pa ćeš moći da biraš. I to ono što budeš želeo u trenutku kada taj izbor zaista dođe na red. A ako tada već budeš odlično plaćeni Android programer - tim bolje za tebe, zar ne?
Iskreno ti želim sve najbolje.
EDIT: Za programiranje je "jako poželjno" dobro kucanje na slepo. To dolazi i vremenom, ali može i to da se vežba kao i sve ostalo.