Šta je novo?

Google Pixel(i) 2016 - off tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako uzimate telefone od €400-€500-€600 evra, a cimate se za servis,
tj popravku od €50-€100-€200? Pa zasto pobogu [emoji23]

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Darko je delimično u pravu. Ali postoji ogromna razlika u servisu u zemlji proizvodnje i sa druhe strane prodavnici i servisu u inostranoj zemlji. Mnogo je tu faktora koji itekako koštaju. Uostalom, da li misliš da trgovac u npr Nemačkoj radi za 200€ kao što rade kod nas ili za ko zna koliko u Kini? Teško... na to dodaj obaveze prema državi uvoza, transport, troškove zaposlenih, troškove transporta delova, izgradnju/opremanje i održavanje objekata, reklamiranje itd itd.
Mislim da je negde na početnim stranicama ove teme baš bio link koliko je marketing koštao za Pixel samo pre predstavljanja, ne znam tačnu cifru ali znam da je bila enormna. Koliko još košta marketing od tada pa do danas... sve se to ukalkuliše i sve to određuje cenu telefona koji plaćamo..
Nema sumnje da jedan deo cene telefona čini i samo ime tj brend, ali taj procenat nije ništa veći od svega ovog ostalog.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Pa nemaju baš globalno podršku kao najveći proizvođači. Ne slažem se tu uopšte. Ne sporim da svi vodeći igrači deru sa cenama, ali opet treba realno sagledi i reći da Samsung, Huawei, Apple imaju daleko veće troškove koje sam naveo, od Kineza koji najveći broj telefona prodaje online, proizvode u manjim količinama (sistem pozivnica) itd... Sad na krajnjem potrošaču je da li će da finansira te vodeće brendove i njihove troškove ili će da naruči Kineza... I ja sam uvek za drugu opciju, ali samo tvrdim da postiji tu više razloga zbog čega je Samsung skuplji od Leeco ili Xiaomi telefona... I opet ne može se porediti samo hardverski, koje senzore imaju pixel i mi5s, a kako snima jedan, kako drugi telefon. Dosta je tu i softver bitan... I da pregaziš ubogi software sa Cm gubiš još više na kvalitetu slike. Nije svako ni vičan da se igra sa romovima i da sređuje telefon od kineskih gluposti...

Ako uzimate telefone od €400-€500-€600 evra, a cimate se za servis,
tj popravku od €50-€100-€200? Pa zasto pobogu [emoji23]

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Znaš oni narodnu - nisam toliko bogat da bih kupovao jeftino. Ja se toga uvek držim i nemam problema. Prosto ne razmišljam i ne strepim. Ako se nešto i desi, a da nije mojom krivicom, prosto ga odnesem u servis i poprave ga tj zamene besplatno za novi isti ili bolji telefon po mom izboru ;)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

@azimuth Kod nas je tek posebna prica, to necu ni da nacinjem... Mislio sam na neke normalne zemlje. Nisam hteo da idem toliko u detalje ali da, slazemo se uglavnom. No poenta je da se dobar deo tih troskova moze ukloniti. Karikiram ali ne zelim da placam da se 50 promoterki Samsunga seta po DC ako ce to da za posledicu(a hoce) ima vecu cenu uredjaja za mene kao krajnjeg korisnika.

Evo recimo OnePlus je kostao koliko je kostao i imao odlicnu zvanicnu podrsku. Bio totalno nepoznat. Kada sam ga uzeo, isto je bila prica, jao kinez, sta ce ti to i slicno. Danas, OP3, premium uredjaj, dobra podrska i kosta solidno vise u odnosu na ono koliko je OPO kostao a imao je sve to isto. I dalje nema prodavnice i dalje nema lokalnog servisa. Pa sta se promenilo? A da, sada smo popularniji brend i zato veca cena.

Pa, i nije baš tako.

OP1 je imao odličnu podršku jer je Cyanogen bio zadužen za softver, a ne njihov tim. Outsourcing (bilo kakav) je uglavnom više isplativ nego razvijanje sopstvenog tima, ali tu dolaziš u problem ako te otkači firma koja ti je radila outsourcing kao što se i desilo sa Cyanogen.

Problem je krenuo na OP2 kada su oni uzeli da rade softver i nisu imali dovoljnu količinu ljudi da naprave nešto što radi kako treba. Sa OP3 se to podosta promenilo, software update je poprilično redovan i porastao im je softverski tim, a to košta.

@azimuth kupio bih s7e ali mi ne vrši posao zakrivljen ekran, a S7 ima mali ekran tako da ništa od toga. Da je ekran od 5,5" kupio bih ga čisto da vidim to čudo tehnike. :D
Ček bre, pričate kako kinezi nemaju kod nas predstavništva, servise itd, a da li Google ima? Šta ako crkne taj Pixel? Da ga baciš? Ili kad ga kupiš kod nas moliš Boga da mu se ne desi nešto?

pa jel neko priča da je pixel dobra kupovina?

Pa nemaju baš globalno podršku kao najveći proizvođači. Ne slažem se tu uopšte. Ne sporim da svi vodeći igrači deru sa cenama, ali opet treba realno sagledi i reći da Samsung, Huawei, Apple imaju daleko veće troškove koje sam naveo, od Kineza koji najveći broj telefona prodaje online, proizvode u manjim količinama (sistem pozivnica) itd... Sad na krajnjem potrošaču je da li će da finansira te vodeće brendove i njihove troškove ili će da naruči Kineza... I ja sam uvek za drugu opciju, ali samo tvrdim da postiji tu više razloga zbog čega je Samsung skuplji od Leeco ili Xiaomi telefona... I opet ne može se porediti samo hardverski, koje senzore imaju pixel i mi5s, a kako snima jedan, kako drugi telefon. Dosta je tu i softver bitan... I da pregaziš ubogi software sa Cm gubiš još više na kvalitetu slike. Nije svako ni vičan da se igra sa romovima i da sređuje telefon od kineskih gluposti...

Imaju ali to nije razlog da ih ja placam. Pogotovo ako ima nacina a recimo OnePlus je pokazao da ima, da to moze da funkcionise i drugacije. Dakle na ovim je da se prilagode ili da pocnu da tonu. A vec su polako poceli. To je i jedino bitno za mene i tebe, da kao krajnji korisnici dobijemo sto bolji uredjaj za sto manje para.

Ovo drugo, tu nema poredjenja. Tu bar ja gledam konkretan slucaj. Naravno da stoji to sto kazes i svakako necu da uzmem nesto sto je lose u startu, ali kazem ako imam dobru alternativu onda nema previse razmisljanja. Ja sam super zadovoljan recimo kakve slike imam sa CM. A ovo poslednje, taj koji nije vican da sredjuje telefon, taj je uglavnom odusevljen sa tim sarenim kineskim ROM-om :)

Pa, i nije baš tako.

OP1 je imao odličnu podršku jer je Cyanogen bio zadužen za softver, a ne njihov tim. Outsourcing (bilo kakav) je uglavnom više isplativ nego razvijanje sopstvenog tima, ali tu dolaziš u problem ako te otkači firma koja ti je radila outsourcing kao što se i desilo sa Cyanogen.

Problem je krenuo na OP2 kada su oni uzeli da rade softver i nisu imali dovoljnu količinu ljudi da naprave nešto što radi kako treba. Sa OP3 se to podosta promenilo, software update je poprilično redovan i porastao im je softverski tim, a to košta.

To sto su se oni pokacili sa Cyanogenom oko softvera tamo za Indijsko trziste i sta je vec sve bilo je drugo... To se resava ugovorom u startu. Pa nek te otkaci firma tada, od penala ces da platis 4 tima da ti prave softver. Ne kazem ja da to ne kosta, no sasvim sigurno ne kosta toliko da za 100% digne cenu uredjaja(ne mislim na OP3, generalno pricam sad) ali da su upravo i ti neki drugi kinezi dokaz da to ne mora toliko da kosta.

OnePlus ništa nije pokazao.. ne znam da li si se raspitao npr kakva je njihova politika ostvarivanja garancije u odnosu na ove jače igrače. ? Druga stvar što ne bi ništa uradili da stvarno prodaju veliki broj uređaja..
Sve ima svoju cenu.
Tu se slažem sa pisanjem Joce.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Narod ne konta da dobar SW kosta dosta vise od HW. Pa nije telefon sporet, bojler itd. Jos kinezi moraju pure jesti, ne da budu bolji, nego da budu do koljena nexusu/pixelu. Sad nisu ni do malog prsta.

Kupujete kineze a koliko vidimo rijetko se ko i zadrzi na njima.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Upravo tako. Šta mi znači što kineza mogu kupiti za 200€ kada mu je korisničko iskustvo nula...

Pre 6P sam imao Meizu, najbolji drugar ima Xiaomi koji je platio duplo manje nego ja 6P, i opet se nikad ne bih vraćao na kineza i njihove iOS-like kopije softvera.

Sent from my Sexus 6P using Tapatalk

OnePlus ništa nije pokazao.. ne znam da li si se raspitao npr kakva je njihova politika ostvarivanja garancije u odnosu na ove jače igrače. ? Druga stvar što ne bi ništa uradili da stvarno prodaju veliki broj uređaja..
Sve ima svoju cenu.
Tu se slažem sa pisanjem Joce.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ista kao i ovde kada ti "udje voda u telefon" u ovlascenom servisu. Znam za primere da je bilo problema ali znam i za primere gde je sve proslo kako treba. Pa izmedju ostalog i ovde na forumu je bilo reklamacije i prosla je bez problema, sve zvanicnim putem.

I ponovo, imamo dve situacije koje mogu meni/tebi/nekom trecem kao korisniku da budu bitne:

1. Kinez ili recimo Nexus nabavljen od madjara, iste spec, razlika u ceni duplo. Nemas podrsku ni servis ni za jednog.
2. Kinez ili recimo Nexus, ovaj drugi nabavljen legalno, razlika u ceni 3 za 1. Za Nexus imas servis i podrsku.

Prosto za moje rezonovanje, ako su od istih komponenti i ako je taj proizvodjac tamo negde priznat, nemam sta mnogo da se razmisljam. Da to crkava, naravno da niko kupovao ne bi.

Narod ne konta da dobar SW kosta dosta vise od HW. Pa nije telefon sporet, bojler itd. Jos kinezi moraju pure jesti, ne da budu bolji, nego da budu do koljena nexusu/pixelu. Sad nisu ni do malog prsta.

Kupujete kineze a koliko vidimo rijetko se ko i zadrzi na njima.

Vidi se da apsolutno nemas pojma o cemu pricas :)

Upravo tako. Šta mi znači što kineza mogu kupiti za 200€ kada mu je korisničko iskustvo nula...

Pre 6P sam imao Meizu, najbolji drugar ima Xiaomi koji je platio duplo manje nego ja 6P, i opet se nikad ne bih vraćao na kineza i njihove iOS-like kopije softvera.

Sent from my Sexus 6P using Tapatalk

Kakvo tacno je korisnicko iskustvo 0? Tj po cemu se recimo MM na Nexusu razlikuje od nekog MM sa MIUI skinom? Tj sta ovaj moze a onaj ne? Naravno kao sto sam napisao gore, ja prvi ne volim te skinove koji lice na iOS i to odmah ide dole. Na svom telefonu imam CM i stvarno bih voleo da objasnis sta to konkretno eto 6P ima bolje a placen je duplo vise i ima losije komponente unutra. Nije mi cilj bilo koga da prozivam ali kad tako krenete sa nekim poredjenjima...

Korisnička iskustva su različita. Meni je vanilla ogavan, bezličan, neupotrebljiv. Nikad ne bih mogao da ga koristim. Pa bre majku mu ako je Google-ov telefon daj mu za tu cenu jedinstveno korisničko iskustvo, drugačiji interfejs, podršku, garanciju. A ne samo klot android pa teraj, fixuj, skidaj launcher itd. Niđe veze.

Ovo me sve podsjeca kao kad udjes u mercedes/bmw temu i govoris korisnicima kako je tvoj fiat ekonomicniji, manje trosi, jeftinije odrzavanje, a sve isto radi. :D

Razumijem i ljude da su im i takvi telefoni dobri jer i ne znaju za bolje tj. drugacije korisnicko iskustvo. A treba razumjeti i one ljude koji su naucili i odgojeni da im sve u zivotu bude vrh (prag zadovoljavanja veci, to nema veze sa kurcenjem i kompleksima nego je priroda takva). Ko god ima nexus ne pomislja o tim avanturama, a i ako pomisli iz dosade brzo se vrati. Radije cu dati 200e vise i biti miran za provjereno dobru robu. OP3 500-600 eura, Pixel 800 e, i da dumam, pa ne ni sekunde... :D nemam vise sta dodavati.

Ovo me sve podsjeca kao kad udjes u mercedes/bmw temu i govoris korisnicima kako je tvoj fiat ekonomicniji, manje trosi, jeftinije odrzavanje, a sve isto radi. :D

Razumijem i ljude da su im i takvi telefoni dobri jer i ne znaju za bolje tj. drugacije korisnicko iskustvo. A treba razumjeti i one ljude koji su naucili i odgojeni da im sve u zivotu bude vrh (prag zadovoljavanja veci, to nema veze sa kurcenjem i kompleksima nego je priroda takva). Ko god ima nexus ne pomislja o tim avanturama, a i ako pomisli iz dosade brzo se vrati. Radije cu dati 200e vise i biti miran za provjereno dobru robu. OP3 500-600 eura, Pixel 800 e, i da dumam, pa ne ni sekunde... :D nemam vise sta dodavati.

Nemas sta da dodas jer ocigledno kazem ne znas o cemu pricas, da znas ne bi pricao tako, prosto je. Ovde se ne prica o BMW vs Fiat vec o dva BMW za koji ti tvrdis jer si dobar poznavalac, da je tvoj bolji tj da vredi da za njega das 15k evra vise jer ima lepse felne. Taj nivo poredjenja otrpilike. Dakle, nakon nekoliko tih premium skupih uredjaja, odlucio sam se posle citanja mnogo teksotva po internetu da probam i ovo, necu crci ako se pokaze kao los izbor. I evo drugi kinez, gledao sam samo top specifikacije i da, verovao ti ili ne ovo je mnogo bolji izbor neko Pixel za 800e.

Salu na stranu postujem razlicite ukuse, probao sam amoled ali za mene je to kriminalno. IPS je ono sto mi lezi. Ali postujem i da se drugome svidja nesto drugo...

Pa šta tu ima da se sviđa, to su merljive stvari. Verovatno si gledao u neke napucane krševe. Amoled nije isto što i napucane boje. On samo može da prikaže veći gamut nego ips. Amoled može sve što i ips, obrnuto ne važi.

Ne razumem se u tematiku da mogu ozbiljno po tom pitanju da polemisem. Mogu da kazem da li mi se nesto svidja ili ne. Samsung je u pitanju, i ne, ne svidja mi se kako ono izlgeda. Bas to, prenapucano za moj ukus. Ako to moze i drugacije onda ok.

Pa šta tu ima da se sviđa, to su merljive stvari. Verovatno si gledao u neke napucane krševe. Amoled nije isto što i napucane boje. On samo može da prikaže veći gamut nego ips. Amoled može sve što i ips, obrnuto ne važi.

Slazem se, moze i da sprzi parce ekrana (notification bar) pa ti ne dao bog da gledas nesto u landscapeu posle..

Ne razumem se u tematiku da mogu ozbiljno po tom pitanju da polemisem. Mogu da kazem da li mi se nesto svidja ili ne. Samsung je u pitanju, i ne, ne svidja mi se kako ono izlgeda. Bas to, prenapucano za moj ukus. Ako to moze i drugacije onda ok.
Pretpostavio sam :) od s6 su ubacili i basic mod (koji nije izabran po defaultu), 6p ima srgb mod, mislim i da je op3 u nekom updateu doneo srgb mod... Kada ih prebaciš u te modove izgledaju maltene isprano (odnosno kako i treba da budu), uz naravno zadržanu crnu, kontrast, uglove... Tako da je amoled superioran u odnosu na ips, uz eto izuzetak borisovog burnina [emoji14]

I Batakovog smearinga i neujednacenosti :)

Pretpostavio sam :) od s6 su ubacili i basic mod (koji nije izabran po defaultu), 6p ima srgb mod, mislim i da je op3 u nekom updateu doneo srgb mod... Kada ih prebaciš u te modove izgledaju maltene isprano (odnosno kako i treba da budu), uz naravno zadržanu crnu, kontrast, uglove... Tako da je amoled superioran u odnosu na ips, uz eto izuzetak borisovog burnina [emoji14]

Zbog cega Apple forsira onda IPS? Mislim ja licno ni na jednom telefonu nisam imao zamerke na uglove gledanja itd. Nisu to bili entry level uredjaji tako da verujem da su i ekrani bili odgovarajucih standarda. Ali ako se razlika svodi na to da Amoled moze i napucano i isprano a ovaj samo isprano, onda mi je savrseno jasno zasto ne vidim prednost amoleda :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno