Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iskreno me ne zanima vise, u isto vreme su uradili dve lose stvari, i izgubili su me kao korisnika trajno.
Ako mi treba, uzmem u EU kada idem.
Ako treba nesto hitno - sigurno ga necu naci na iHerbu ;)

Да ли се царина плаћа на половне ствари купљене са ибеја? И како се утврђује њихова вредност?

Drug nije u pravu.
Jeste povećano, ali na 50€ od pravnih lica i 75€ od fizičkih.
A imaš sve i na sajtu ministarstva trgovine.
Pozz

да ли идаље важи ово 75 евра од физичких лица?

Poslednja izmena:
Pre par meseci uprava carina je izdala misljenje bas o tome, po zakonu moraju da te carine po skarecenom postupku

Koga ne mrzi nek procita misljenje http://spedlog.org.rs/images/stories/raspisi/2016/026-carinska_stopa-ekspresne-posiljke.pdf

Izvini, mozes li meni laiku da objasnis tacno znacenje ovoga ?

Npr DHL-om narucim nesto vrijednosti 100E. Koje troskove cu imati onda po ovom zakonu ? Da li mi se na ovih 100e obracunava 10% carine + 20% pdva ? I to je to ? Nista vise ? Ili imaju onih svojih 4000 dinara papirologije (spedicije) ?

Da li me kontaktiraju i pitaju me kojom metodom zelim da mi se carini ili automatski sada moraju po skracenom postupku bez spedicije ?

Poslednja izmena:
Narucujem prvi put i bas je moralo da ode na carinenje..
Lose im radi sistem praćenja posiljki. Pise da je juce podneto da se carini,a takvu informaciju nisam imao ceo dan,nego tek su danas stavili.
1bb7ad49a7d694479aa7ffd2f0b8a24a.jpg

Послато са HUAWEI VNS-L31 уз помоћ Тапатока

To ti je upakovano u malo vecem paketicu ? Da,uvek apdejtuju ujutru za jucerasnji dan ako nije prosao carinu.Ako prodje carinu apdejtuju u toku istog dana. Meni juce stigla dva paketica oba idu na carinjenje. Inace ceka se deset dana minimum!

Sent from my IRON using Tapatalk

Da li sam ja to dobro ukapirao da na paket do 100€ nema carine-imali ko iskustva???

Unapred hvala na odgovoru???

Послато са SM-T113 уз помоћ Тапатока

Carina se naplacuje na pakete vrednije od 50 evra.

И опет се враћамо на почетну страну.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

To ti je upakovano u malo vecem paketicu ? Da,uvek apdejtuju ujutru za jucerasnji dan ako nije prosao carinu.Ako prodje carinu apdejtuju u toku istog dana. Meni juce stigla dva paketica oba idu na carinjenje. Inace ceka se deset dana minimum!

Zimska kapa. Stiže iz Slovenije. Ima da prodje zima kada stigne kod mene :D

Izvini, mozes li meni laiku da objasnis tacno znacenje ovoga ?

Npr DHL-om narucim nesto vrijednosti 100E. Koje troskove cu imati onda po ovom zakonu ? Da li mi se na ovih 100e obracunava 10% carine + 20% pdva ? I to je to ? Nista vise ? Ili imaju onih svojih 4000 dinara papirologije (spedicije) ?

Da li me kontaktiraju i pitaju me kojom metodom zelim da mi se carini ili automatski sada moraju po skracenom postupku bez spedicije ?
Da to znači da može bez špedicije i to se odnosi na sve ekspres službe ne samo na DHL. Piše da mogu znači ne moraju, već je stvar izbora da li ćeš sa špedicijom ili bez. Ovi iz DHL-a su poznate secikese i moguće je da će opet praviti probleme jer zašto ne bi uzeli 4k dinara kad mogu. Glavna novost je da se sad možeš pozovati na zakon, i da im zapretis inspekcijom, tužbom itd jer krše zakon

Ako je kapa,moze da se desi da je puste danas iz poste carinjenja. To se meni desavalo za neke stvari.To prodje na rengen,pa nesto I vrate bez carinjenja cekanja na red.Javi ako prodje :)

Čisto da znate ja sam skoro kontaktrirao FEdex i baš sam pomenu skraćeni postupak...itd...pravili su se kao da nikada nisu čuli za to...već rekoše 5 i nešto hiljada dinara špecicija....

Ako je kapa,moze da se desi da je puste danas iz poste carinjenja. To se meni desavalo za neke stvari.To prodje na rengen,pa nesto I vrate bez carinjenja cekanja na red.Javi ako prodje :)

Bilo bi ekstra da prodje,idu hladni dani :D
Javljam naravno kako se zavrsilo.

Da to znači da može bez špedicije i to se odnosi na sve ekspres službe ne samo na DHL. Piše da mogu znači ne moraju, već je stvar izbora da li ćeš sa špedicijom ili bez. Ovi iz DHL-a su poznate secikese i moguće je da će opet praviti probleme jer zašto ne bi uzeli 4k dinara kad mogu. Glavna novost je da se sad možeš pozovati na zakon, i da im zapretis inspekcijom, tužbom itd jer krše zakon
Ali ovo sto si postavio je tumacenje zakona da "moze", ne da mora da se omoguci :(
Bili bi super da moze da se zahteva opet skracen postupak i da nema spedicije.

Čisto da znate ja sam skoro kontaktrirao FEdex i baš sam pomenu skraćeni postupak...itd...pravili su se kao da nikada nisu čuli za to...već rekoše 5 i nešto hiljada dinara špecicija....
Sa njima sam odavno imao iskustva, oni nisu ranije ni hteli da carine uopste ista teze :) Jedva sam ih naterao da oni urade carinjenje za 2 kucista 2008. godine, i to samo zato sto nisu bila serverska :) (nisu tada nista bitno naplacivali za to)

Ali ovo sto si postavio je tumacenje zakona da "moze", ne da mora da se omoguci :(
Bili bi super da moze da se zahteva opet skracen postupak i da nema spedicije.
Da piše "mora" to bi značilo npr za komp od 1000 evra da mora skraćeni postupak iako se tu više isplati špedicija. Može znači da imaš mogućnost izbora, a DHL ne može da ti zabrani, nešto ti je dozvoljeno zakonom. Druga stvar je što DHL ne želi to da primeni, ali tu može da im se pripreti. Najbolje je direktno pozvati carinka koji radi DHL, on mora postupiti po tom aktu.

Da piše "mora" to bi značilo npr za komp od 1000 evra da mora skraćeni postupak iako se tu više isplati špedicija. Može znači da imaš mogućnost izbora, a DHL ne može da ti zabrani, nešto ti je dozvoljeno zakonom. Druga stvar je što DHL ne želi to da primeni, ali tu može da im se pripreti. Najbolje je direktno pozvati carinka koji radi DHL, on mora postupiti po tom aktu.

To je i do sada moglo ali su se ekspres kuriri pravili nevešti (pisao sam ovde o tome)...tako da lično očekujem i dalje iste probleme pošto 4k+ dinara na lepe oči nije malo (da ne govorim da je čak i carina na svom sajtu imala loše informacije o tome...). Može da se žali ratelu i eventualno carini ali to je dugotrajan proces pa većina njih računa da ljudi ne žele da se zezaju sa tim.

A što se tiče sume od 1000 evra pitanje je šta je bolje (skraćeni postupak ili redovna pojedinačna procedura) jer zavisi od visine carinske stope tj zavisi od vrste robe.

ljudi treba nekog misa da saljem nazad za kinu jer ne radi,koja je procedura?

Ako ovo znaci da moraju da daju izbor tebi, to je super. Ja ga nisam tako razumeo, vec da oni imaju izbora da li zele da ponude izbor.

Kad smo već kod vraćanja paketa u Kinu.

Poručio sam iBfree bluettooth slušalice i izgleda da je faličan primerak. Kinez traži nazad da bi poslao nove.

Da li je realno da je poštarina 590din ako se šalje kao pismo ? Još pre mesec dana sam gledao taj kalkulator ali sam stavio vrstu pošiljke paket i cena je bila nerealna, oko 2500din.

Slušalice sam platio 24eur.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Ako ovo znaci da moraju da daju izbor tebi, to je super. Ja ga nisam tako razumeo, vec da oni imaju izbora da li zele da ponude izbor.

Tu i jeste kvaka oni bi trebalo to da omoguće ali se prave nevešti pošto nigde ne piše mora, a u suštini mora...pa jel malo 4k dinara nizašta na ovu skupoću :)

pa u čemu je onda problem :)
samo upozori kineza da cene slanja iz Srbije nisu kao iz Kine :-devil-:

Saljes mu kako je on tebi slao kao pismo, i onda du troskovi manji, znaci ne ko paket (parcel) nego pismo (mail), tako i on tebi salje.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

За посљедње двије пошиљке из Кине нисам платио динара у пошти. Буквално пакете нису отварали. Један је био неки јефтини фенси гејмерски миш а други мали блутут звучник. Да ли је могуће, пошто претходно све што сам поручивао је уредно отварано и наплаћиван пдв, плус отварање? Очигледно јесте, но и даље не могу да повјерујем.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno