Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mašiš poentu probotzore, kao i obično. Tema je online buvljak, gde plivaju sitni (pre)prodavci sa svojim pravilima. Ravnoteža kupaca i prodavaca se uspostavila na KP, jer očigledno odgovara i jednima i drugima, niko te ne tera ni da kupuješ od malopre pomenutih jer je cena iznad "realne", ni da im prodaješ robu jer misliš da ti nude ispod "realne" cene. "Realnu" cenu ti na kraju tačno pokaže ono što ti ostane u novčaniku posle kupoprodaje.

Kad malo odrasteš, pa budeš imao uvida i u neki ozbiljniji "biznis" videćeš da skoro identična pravila važe i tamo, samo sa većim ulozima. Nebitno da li je trgovina, neki projekat, ili nešto peto, svako pokušava da izvuče maksimalnu dobit na bilo kojoj stavci ugovora. A u skladu sa visinom uloga je i količina nadmudrivanja oko nesuglasica, i nejasnoća u ugovoru. Stvaran svet...

Već sam mu jednom rekao da to što on misli da u biznisu nema ovakvog ponašanja nije u skladu s istinom. Možeš da izneseš mišljenje da je to tako, ali ti to predstavljaš kao činjenicu, to prosto nije tačno.

I šta tačno znači "zavrnuti" gde je granica tačno? Ako mu platiš 45% cene zavrnuo si ga, ako mu platiš 47% nisi ga zavrnuo? Evo ne znam. Tek u ozbiljnijem biznisu se gleda svaki dinar i što veći profit, pa to je osnovno načelo. Poštenje uslovno rečeno, više neka poslovna etika, može da se ogleda u tome da npr poštuješ neki dogovor koji si sklopio usmeno, i to je to.

Poslednja izmena od urednika:
Nije nikakvo zavrtanje ako ti neko ponudi 20% od cene koju si ti zamislio kao odgovarajuću, i u slučaju da pristaneš ako ti da novac po dogovoru. Ako sam ja dobro ispratio diskusiju u poslednjih dan-dva.

Već sam mu jednom rekao da to što on misli da u biznisu nema ovakvog ponašanja nije u skladu s istinom. Možeš da izneseš mišljenje da je to tako, ali ti to predstavljaš kao činjenicu, to prosto nije tačno.

ja nigde nisam rekao da u "biznisu" nema takvog ponasanja, nego da to o cemu vi pricate nije biznis

ovde svako ko je zaradio neku za ove uslove vecu kolicinu novca za kratko vreme, misli da se bavi biznisom ili da je biznis to sto prodaje nesto van zakonskih okvira i zivi od toga

Poslednja izmena:
Nije nikakvo zavrtanje ako ti neko ponudi 20% od cene koju si ti zamislio kao odgovarajuću, i u slučaju da pristaneš ako ti da novac po dogovoru. Ako sam ja dobro ispratio diskusiju u poslednjih dan-dva.

ma bila je problematika nekih sibicara koji ti otkupe tvoju stvar za 20e, a prodaju za 10k dinara i jos te ubedjuju kako je ultra povoljno sa naslovom oglasa "BOZE KAKVA PRILIKA"

ja nigde nisam rekao da u "biznisu" nema takvog ponasanja, nego da to o cemu vi pricate nije biznis

O čemu ja pričam? Kako ti znaš o ćemu ja pričam? Predpostavka je majka *****a..

"Citat Citiram korisnika: probotzor Pogledaj poruku
ma bila je problematika nekih sibicara koji ti otkupe tvoju stvar za 20e, a prodaju za 10k dinara i jos te ubedjuju kako je ultra povoljno sa naslovom oglasa "BOZE KAKVA PRILIKA""

e pa sad hajde da definišemo na šta tačno misliš, ako nekog obmanjuješ sa ciljem prevare to je drugo, ako mu jednostavno kažeš ja ti nudim ovoliko para uzmi ili ostavi onda nije i to je to

Poslednja izmena od urednika:
pricamo iskljucivo o tom slucaju koji je naveo clan na prosloj strani

a i ja napisah malo vi, a ne veliko vi ili ti, tako da se post ne odnosi samo na tebe

ali i nevezano za to, svi ti primeri koje navodite su daleko od biznisa

biznis je kad imas firmu, gde su ti radnici na prvom mestu, ciljna grupa na drugom, a eventualni serholderi na trecem
kada imas zadovoljne radnike, imas i zadovoljnu klijentelu, a zadovoljna klijentela je najbolja reklama i jos je besplatna
to se postize tako sto znas sta radis, znas kako radis i pre svega znas zasto to radis
onda zaposlis ljude koji ce tu ideju prisvojiti kao svoju i na posao dolaziti da rade za cilj, a ne za rezultat
jasni uslovi i odnosi su jako vazni

Poslednja izmena:

Ja koliko sam shvatio pitanje je dal' je to moralno ili nije, a ne dal je neko nekog zavrnuo ...

Ovoliko pregleda ima zato sto mu je naslov u stilu kurira i informera "pevacica opet zaboravila gacice (video)".

ma bila je problematika nekih sibicara koji ti otkupe tvoju stvar za 20e, a prodaju za 10k dinara i jos te ubedjuju kako je ultra povoljno sa naslovom oglasa "BOZE KAKVA PRILIKA"

I šta je ovde problem? Jel' te tera neko da prodaš baš njemu za 20e. Koliko znam imaš punu slobodu da i ti prodaš za 10k na omiljenoj online pijaci. Ako misliš da će "boze kakva prilika" pomoći da se lakše proda, što da ne, pa sa sličnim sloganima ti prodaju i Epl i Samsung. Mene radnje bombarduju svake nedelje sa nekim super-ponudama.

Ja koliko sam shvatio pitanje je dal' je to moralno ili nije, a ne dal je neko nekog zavrnuo ...
Ja ne vidim ništa nemoralno ako si ti bez prisile, samovoljno dogovorio kupoprodaju.

biznis je kad imas firmu, gde su ti radnici na prvom mestu, ciljna grupa na drugom, a eventualni serholderi na trecem
kada imas zadovoljne radnike, imas i zadovoljnu klijentelu, a zadovoljna klijentela je najbolja reklama i jos je besplatna
to se postize tako sto znas sta radis, znas kako radis i pre svega znas zasto to radis
onda zaposlis ljude koji ce tu ideju prisvojiti kao svoju i na posao dolaziti da rade za cilj, a ne za rezultat
jasni uslovi i odnosi su jako vazni

Očigledno je koliko se nisi u životu nagledao "biznisa".

Poslednja izmena:
Ako neko ume 20eur da pretvori u 10000din, on ce biti bogat i vrlo sposoban covek, a ne pilicar.

ko kaze da ja mislim i da sam ja u prici, ja sam se samo nadovezao na korisnika sa prosle strane

@bakara

kada svojih 20e pretvori u svojih 10k dinara je sposoban covek, ne preko grbace nekog drugog
svako moze da ukrade i glumi facu, ali samo mali broj ljudi ume da stvori

ovde su u svacijim glavama i dalje devedesete

sta znaju strucnjaci i knijige, srbi su najpametniji narod na svetu
sta znaju inzenjeri i majstori, srbi to rade bolje
sta znaju biznismeni, srbi su magovi biznisa i marketinga

a da se svi skupe zajedno, ne bi moglo iz dzepa da im se istrese ukupno koliko jednom od pravih strucnjaka, inzenjera ili biznismena

Poslednja izmena:
pricamo iskljucivo o tom slucaju koji je naveo clan na prosloj strani

a i ja napisah malo vi, a ne veliko vi ili ti, tako da se post ne odnosi samo na tebe

Opet ti o primerima, ja imam osećaj da mitar i ja ne pričamo o dilovima na KP, već ti govorimo da smo videli i malo ozbiljnijih priča i da je situacija ista. Ja ti upravo pričam o primerima pregovora za velike novce, i u kojima učestvuju velike kompanije, sa druge strane eto možda je drugačije kada se priča o milijardama, a ne o milionima evra, možda tek tu počinje pravi biznis a ja to priznajem nisam video, al nešto ne bih rekao, pre će biti da je još gore

nije opet ja o primerima, prica i jeste bila o tom jednom primeru, pa su je pojedini ovde prosirili na lazne biznise pricama o tome kako ulice radjaju gresnike, svet je dzungla, napolju je vucje vreme i ostalim glupostima

@bakara

kada svojih 20e pretvori u svojih 10k dinara je sposoban covek, ne preko grbace nekog drugog
Pa svojih 20 eura on i ulaze...

Cela poenta zaradjivanja novca je da uzmes vise nego sto si dao, ko uzme vise od ostalih pre ce da se obogati :)

Ako mislis da je tako lako od 20eur napraviti 10000 ti ces onda biti brzo jako bogat.

Mrzi me da guglam i trazim ti primere,ali to je tako u celom svetu, taj "biznis" nisu izmislili srbi devedesetih.

I sto je veca lova u pitanju, veci su pilicari.

Poslednja izmena:
naravno da je lako preko tudje grbace i na tudju stetu napraviti bilo sta

ali je jako tesko napraviti nesto bez toga da nekoga drugog pokrades ili uskratis za nesto

samo sto to prvo nije biznis, a ovo drugo jeste

nije isto kada sa obe strane imas firme koje pregovaraju o svojim interesima i sloze se oko odredjenog dila, pa cak i ako to ida malo na setu jedne od njih
i kada imas nepismenog i neobavestenog coveka koga se docepa isto tako nepismen, ali malo vise obavesten sibicar

Poslednja izmena:
@ bakara, slažem se sa čanom @probotzor. I ako je to danas posebno moderno, nije u redu da se na tuđoj šteti profitira. Šta znam, ja sam tako vaspitavan.
Pre par godina, gasila se neka radnja u DE. Tada sam kupio par AMD procesora. Prodao sam ih na forumu po dosta nižoj ceni, ali zbog toga sam bio optužen da sam prevarant, jer sam tražio da mi se uplati unapred novac. Taj posao mi je bio o.k. Ne bih mogao, na primer, da od nekog "neupućenog" kupim nešto par puta jeftinije, ili ne daj bože, da neko, nešto prodaje za lekove, pa je zbog toga spustio cenu. Mislim da je to @probotzor hteo da kaže.

Kakav pogled na svet, kakav pogled na KP.

Da ne veruje čovek.

@vladat

Znači mi profitiramo na muci kineza, svaki put kada kupimo nešto na popustu? Otkud znaš da kinez nema bolesnu tetku?

Koja muka bre, čija muka?

Hoćeš nešto da prodaš, obratiš se nekome ko to otkupljuje, ponudi ti 1 din? Ti prihvatiš?
Nema prevare.

+1

Poslednja izmena:
Mislim da se ne vodi polemika o prevari, već o moralu. Ja prvi ne bih nekome za koga vidim/znam da je u nevolji, otkupio stvar BEZOBRAZNO ispod cene, da bih zaradio 40,50%.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

U prevodu da bi uspeo moraš da gazis preko leševa.. a *** za to ste glasali

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Zavisi cim se bavis. Ima postenijih profesija. Savrseno je normalno da je to kljuc za uspeh za profesiju koju svaki id1ot moze da radi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da se ne vodi polemika o prevari, već o moralu. Ja prvi ne bih nekome za koga vidim/znam da je u nevolji, otkupio stvar BEZOBRAZNO ispod cene, da bih zaradio 40,50%.
ne kapiram ja taj tvoj moral...

Evo na pr. sad nekome trebaju hitno pare za lek (hipoteticki) i prodaje racunar koji vredi 1000eur za 500eur, i niko ga nece.
Pilicar mu nudi 200eur, ostali ne nude nista.

Ko mu je tu pomogao a ko ne?

Ovu tvoju hipotezu mogu staviti u rang sa zelenašenjem.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

To je ocigledan primer zelenaskog ugovora.

Zakon o obligacionim odnosima, clan 141.

ne kapiram ja taj tvoj moral...

Evo na pr. sad nekome trebaju hitno pare za lek (hipoteticki) i prodaje racunar koji vredi 1000eur za 500eur, i niko ga nece.
Pilicar mu nudi 200eur, ostali ne nude nista.

Ko mu je tu pomogao a ko ne?

Davnih dana je to opisao u pripovetci "Glava šećera" Milovan Glišić. LEKTIRA !!!

... Opisan je proces raslojavanja na srpskom selu u toku druge polovine devetnaestog veka, do kojeg dolazi sa prodorom robno-novčane privrede na selo. U novim uslovima srpski seljaci se ne snalaze, već propadaju pod teretom dugova, a korist od toga imaju zelenaši i korumpirani predstavnici vlasti.

Radan Radanović je predstavnik seoskih ljudi u Srbiji. Od njega je kapetan tražio da mu kupi glavu šećera. Zla kob ga prati tokom cele pripovetke. Njegovu sudbinu određuju kapetan Maksim Sarmašević i zelenaš David Uzlović, i na nju utiču neplaćeni dugovi, okrnjena glava šećera, posedovanje livade koja se dopala kapetanu...

http://www.lektira.rs/glava-secera-milovan-glisic/

Smoriste vise...

Presipate iz supljeg u prazno vec 10 strana

Aman ljudi svako moze da prodaje po ceni po kojoj hoce i da otkupljuje po ceni kojoj hoce (naravno ako se obe strane sloze). Niko ne tera nekoga da kupi proda, niti bilo ko radi nesto nelegano (sem sverca naravno i ukradene robe koja je bila predmet pominjanja, ali pricamo generalno o cenama).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno