Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što bi bilo ko trebao da se cima?
Obično je stvar dogovora ko će kod koga, ili je uvek opcija da se to pošalje.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

A koji je interes prodavcima da oglašavaju prodaju robe koju zapravo nemaju? Nije retoričko pitanje, stvarno me interesuje.

Evo mog primera - pre nekoliko nedelja vidim oglas za telefon koji mi odgovara, nov, po normalnoj ceni, prodavac ima dosta pozitivnih ocena - pošaljem poruku i dobijem odgovor da ga zapravo nemaju i nude mi neki sasvim drugi (!) po istoj ceni. Kažem da me taj drugi ne interesuje i da mi jave kad nabave prvi.

Prolaze dani i nedelje, naravno da mi ništa ne javljaju, a oglas za prvi telefon i dalje aktivan.
U međuvremenu pojavljuje se gotovo isti oglas, za isti tip telefona, sa istom cenom, sa istim slikama (sa interneta), ali od drugog prodavca. Ponovo kontaktiram i dobijem isti odgovor - nemaju taj ali nude mi onaj isti drugi telefon! Nije potrebno biti Šerlok da shvatim da su ta "dva" prodavca ustvari jedan isti.

Pre par dana onaj prvi prodavac obnavlja oglas! Za isti prvi telefon, po istoj ceni. Sve isto. Pošaljem poruku gde kažem da verujem da sada imaju na stanju telefon, s obzirom da su obnovili oglas (iako zapravo pretpostavljam da ga i dalje nemaju). Ovog puta ne dobijem nikakav odgovor. I to je to.

Koji je motiv ovakvih likova? Pecaju lažnim oglasima da bi nas ubedili da kupimo nešto sasvim drugo?
Da li stvarno kod nekog to prođe? Ja kad krenem u prodavnicu da kupim hleb, ne može prodavac da me ubedi da umesto njega kupim motorno ulje!

Kontroliše tržište. A drugo, verovatno mu je aktivan oglas za otkup a on nikad ne zna šta će da mu ponude, a čim ga se dočepa već ima aktivan oglas, čak i kupce u porukama kao što si ti.

A koji je interes prodavcima da oglašavaju prodaju robe koju zapravo nemaju? Nije retoričko pitanje, stvarno me interesuje.

Evo mog primera - pre nekoliko nedelja vidim oglas za telefon koji mi odgovara, nov, po normalnoj ceni, prodavac ima dosta pozitivnih ocena - pošaljem poruku i dobijem odgovor da ga zapravo nemaju i nude mi neki sasvim drugi (!) po istoj ceni. Kažem da me taj drugi ne interesuje i da mi jave kad nabave prvi.

Prolaze dani i nedelje, naravno da mi ništa ne javljaju, a oglas za prvi telefon i dalje aktivan.
U međuvremenu pojavljuje se gotovo isti oglas, za isti tip telefona, sa istom cenom, sa istim slikama (sa interneta), ali od drugog prodavca. Ponovo kontaktiram i dobijem isti odgovor - nemaju taj ali nude mi onaj isti drugi telefon! Nije potrebno biti Šerlok da shvatim da su ta "dva" prodavca ustvari jedan isti.

Pre par dana onaj prvi prodavac obnavlja oglas! Za isti prvi telefon, po istoj ceni. Sve isto. Pošaljem poruku gde kažem da verujem da sada imaju na stanju telefon, s obzirom da su obnovili oglas (iako zapravo pretpostavljam da ga i dalje nemaju). Ovog puta ne dobijem nikakav odgovor. I to je to.

Koji je motiv ovakvih likova? Pecaju lažnim oglasima da bi nas ubedili da kupimo nešto sasvim drugo?
Da li stvarno kod nekog to prođe? Ja kad krenem u prodavnicu da kupim hleb, ne može prodavac da me ubedi da umesto njega kupim motorno ulje!

Ispituju trziste ... Postave oglas u cilju da vide kakvo je interesovanje za taj proizvod.

Da i na njih sam naleteo kad sam tražio ploču, otprilike slični onima iz NS. Ne bih kupio pa da je zadnja ploča u pitanju.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Nije ti dobra analogija - ne može da te uberi da kupiš motorno ulje ali umesto belog hleba koji si krenuo da kupiš a koji kaže da nema može da proba da ti proda ruski ili švapski koji su triput skuplji a ima ga manje... E sad, ako je neko gladan a nema u blizini drugu prodavnicu ili ga mrzi da ide do nje, da znaš i da prođe. Tako i sa telefonima ko se ne razume pa ga ubede da kupi taj koji je "bolji". Takvih nema puno ali ponekad im i prođe...

Ja uvek oglasavam samo ono što imam.
A nerviraju me kad me pitaju da li imam nešto cega nema na oglasima :).

Pazi, pazi.

Do 50% od trenutne realne cene?
Znaci ne 50% od cene takvog artikla novog, nego 50% od trenutne REALNE CENE.

Hahahahahahahahahhahahaha, ne.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Bolidi bre, i takvi imaju ~120 pozitivnih ocena - to dosta govori o KP, ali i o narodu.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Nažalost, mnogo je onih kojima to prođe... Radio sam u servisu gde je moj kolega/gazda otkupljivao s vremena na vreme hardwer koji ljudi donesu... Ne kažem ja da čovek ne treba da zaradi, ali je mene nekad bilo sramota koliko im malo ponudi, a oni još na to i pristanu.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Odeš lepo na argep.hu i vidiš kolika je cena - http://www.argep.hu/product_2435490.html - 400 evra.

Shvatiš koliko nas deru i unapred se nasmeješ moderatoru koji će ti izbrisati poruku koja apsolutno ne krši pravila foruma.

Kao i prethodnu

T4PaHHN.png

Sedneš u voz odeš u HU, prošetaš se Budimpeštom, uzmeš monitor, PLATIŠ CARINU I PDV, uštediš pare. Stvarno ne vidim u čemu je problem diskutoviati o cenam u okruženju.
Evo ja se nasmejem glupim postovima i komentarima umesto da ih obrisem.

Odeš lepo na argep.hu i vidiš kolika je cena - http://www.argep.hu/product_2435490.html - 400 evra.

Shvatiš koliko nas deru i unapred se nasmeješ moderatoru koji će ti izbrisati poruku koja apsolutno ne krši pravila foruma.

Kao i prethodnu

T4PaHHN.png

Sedneš u voz odeš u HU, prošetaš se Budimpeštom, uzmeš monitor, PLATIŠ CARINU I PDV, uštediš pare. Stvarno ne vidim u čemu je problem diskutoviati o cenam u okruženju.

Ček, stanite, ovo još nisam video.
Obrisanu poruku si pre brisanja screenshotovao pa stavio u spoiler??? To implicira da si znao da će biti obrisana.
Ne vole moderatori baš da im se "unapred smeje", ja volim da se poslednji smejem :)

Poslednja izmena:
Pazi, pazi.

Do 50% od trenutne realne cene?
Znaci ne 50% od cene takvog artikla novog, nego 50% od trenutne REALNE CENE.

Hahahahahahahahahhahahaha, ne.

Значи ко има 777 плочу са ddr3 меморијом и FSB-ом од 1600MHz може њима да је прода за 4999 динара :d

Nije to samo na KP:
Drugaru "zagustilo" da proda hifi i raspitivali se kod nekih preprodavaca - jedan je ponudio 150€ za nešto što vredi bar 350-400€...

Standardna stvar, pogotovo ako namiriše da mu trebaju pare.

Pa koliko treba da mu ponudi za polovnu stvar?
100% vrednosti nove, 80%?

Koliko vredi polovna stvar?

Ne odkupljuje to neko da koristi nego da zaradi na tome.

Није проблем што понуде 50% реалне вредности(ипак као препродавац иде на зараду и то је потпуно у реду), него то што откупе нешто за типа 10-15евра максимум а онда продају за 80. Нигде везе да се продаје 775 матична за 10К а ако су је отткупили сигурно нису понудили 5К, то је поента по мени. Чекају да се неко из незнања упеца на понуду.
Тако исто се могу наћи неки половни i3 Haswell процесори по цени нових.

U čemu je problem da neko nudi i 1% od vrednosti. Niko sa puškom uz čelo ne otkupljuje. Ako ti ne odgovara, prodaj sam. Imajte u vidu da preprodavci moraju da uračunaju i rizik da ne prodaju ono što su otkupili.

@bakara

Mene bi sramota bilo da nesto otkupim za 3-4000, mozda i manje, pa da prodajem za 10000.
To je neljudski i iskoriscavanje neznanja i neupucenosti coveka koji se ne razume u materiju i hitno mu je potreban novac.
To je po meni lesinarenje.

U prevodu da bi uspeo moraš da gazis preko leševa.. a *** za to ste glasali

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

@bakara

Mene bi sramota bilo da nesto otkupim za 3-4000, mozda i manje, pa da prodajem za 10000.
Zato se ti nemoj baviti time.
Ceo svet funkcioniše na način da neko plaća nekom drugom da radi posao koji on ne želi ili ne zna da radi.

Nema ovo veze sa svetom niti znanjem, taj preprodavac koji prodaje po 3x skupljoj ceni nema nikakvo znanje niti skolu pa da moze da ceni svoj "rad".

On zapravo nista i ne radi osim sto se iz petnih zila trudi da sto vise ojadi coveka koji je kod njega dosao.
Znam iz iskustva da posteni it servisi/trgovci koje znam ovde u Nisu nude 70-80% od trenutne realne cene, a nema ih puno.
Ako je potrebno pisacu iskustva :)

A ko odredjuje trenutnu realnu cenu? Jedno je trenutno realno i trenutno realno koliko je neko spreman da plati tj kupi. Ja sam skoro gimbal koji kosta 3000e jedva prodao za 600e. Da li je to realno...Al *** neka roba se jedva prodaje. Nudili su mi nakupci tu cenu davno al nisam im dao. I cekao pola godine i jedva ga prodao po toj ceni.

Generalno, vrednost PC opreme bi trebalo da opada za ~15-20% godišnje. Pa bi komponenta stara 3 godine, koja je izašla iz garancije trebalo da košta upola manje. Naravno, uvek ima i drugih uticaja - kod nas je to slaba kupovna moc, pa je polovna roba skuplja jer ljudi nemaju izbora, ili nema konkurencije na tržištu, ili je proizvod takav da je današnje novo bolje i jeftinije, ili nešto deseto.

U svakom slucaju roba vredi onoliko koliko neko hoce da je plati. A najbolje što kupci/prodavci polovne robe mogu da urade je da izbegavaju preprodavce koliko god je moguce

vidite ovako, nisam nikakav levicar, ali se jezim od tih vasih prica da je svet dzungla, da je napolju vucje vreme, da u biznisu nema emocija

to sve vazi za pilicarstvo, ne za biznis.... dzungla je u selendrama i na buvljacima, jer je to mentalitet ljudi u okolini, pa onda kada od pilicarenja zarade koji dinar i dodju u gradove, taj mentalitet prenose u "biznis"...

od pilicarenja se neko moze "obogatiti" samo kratkorocno, jer je njegovo postojanje beskorisno i nema vestine sa upotrebnom i trzisnom vrednoscu

Poslednja izmena:
Mašiš poentu probotzore, kao i obično. Tema je online buvljak, gde plivaju sitni (pre)prodavci sa svojim pravilima. Ravnoteža kupaca i prodavaca se uspostavila na KP, jer očigledno odgovara i jednima i drugima, niko te ne tera ni da kupuješ od malopre pomenutih jer je cena iznad "realne", ni da im prodaješ robu jer misliš da ti nude ispod "realne" cene. "Realnu" cenu ti na kraju tačno pokaže ono što ti ostane u novčaniku posle kupoprodaje.

Kad malo odrasteš, pa budeš imao uvida i u neki ozbiljniji "biznis" videćeš da skoro identična pravila važe i tamo, samo sa većim ulozima. Nebitno da li je trgovina, neki projekat, ili nešto peto, svako pokušava da izvuče maksimalnu dobit na bilo kojoj stavci ugovora. A u skladu sa visinom uloga je i količina nadmudrivanja oko nesuglasica, i nejasnoća u ugovoru. Stvaran svet...

ovde je poenta price da li je normalno i moralno zavrnuti nekoga
tu je problematiku bar izneo clan na prosloj strani i ja se na to nadovezujem

a nema sta da odrastam i imam uvida u biznise, nisam ***** zato sto imam 23 godine -.-
video sam i vise nego dovoljno primera biznisa, i dobrih i losih i to po inostranstvu koje vode clanovi moje porodice

niko nije razvio ozbiljan biznis pilicarenjem, ti sto izvlace maksimalnu dobit imaju biznis sa malim konverzijama, na klimavim nogama i zive od danas do sutra, dok su biznisi bazirani na principima i jasnim uslovima, dugotrajni i samoodrzivi

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno