Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stiropor je ocigledno nepoznata stvar za tebe. Ne mogu da verujem da mozes da odvalis takvu stvar. Drzi se klima, tu bar znas sta pricas ;)

sent from P9 lite

Stiropor je ocigledno nepoznata stvar za tebe. Ne mogu da verujem da mozes da odvalis takvu stvar. Drzi se klima, tu bar znas sta pricas ;)

sent from P9 lite

Nema on veze ni sa klimama.
On ima jednu inverter klimu koju je pretplatio i koju odnedavno koristi za dogrevanje i to u stanu gde je ususkan sa drugim stanovima i on pokusava sebe da predstavi kao poznavalaca klima i izolacija :wall::smash:,
A kao argumente koristi proizvodjacke specifikacije modela :d.
To je kao kada bi poredili efikasnost automobila prema proizvodjackoj specifikaciji potrosnje goriva :hair: (majko moja kakvih likova ima i sto je najgore pokusavaju da dele svoju "pamet" na internetu , to je strasno).

Poslednja izmena od urednika:
U to vec ne zelim da se mesam. Svakako zna vise od mene sto se toga tice tako da i nemam prava tu da kritikujem, realan sam.

sent from P9 lite

Kad je na 20C moja klima ne može ni 18C da postigne. Plus radi uljani radijator na pola snage. Nisam hteo da je forsiram da stavljam na 24,26.
Jadno je ovo grejanje kad se nema izolacija. Bem ti kuću, mora se uzeti stan ili zidati nova. Ovo je neviđeno bacanje energije

Stiropor se može korisiti za redovno gaženje ako se preko njega izlije ploča. Tada se težina sa ploče ravnomerno raspoređuje po stiroporu, koji može da trpi pritisak ako je raspoređen na veću površinu.

Ali ipak se za ploče (i podove) preporučuje stirodur, koji je znatno čvršći na pritisak. Međutim, ako se redovno gazi po njemu, i na njega treba da ide prava ploča, a ne samo lepak i mrežica.

Takođe, i na samom stiroporu se može gaziti povremeno. Hoće se on udubiti na mestu gde stanemo, ali ako to ne radi neko u štiklama, i ako se to desi 2-3x godišnje, da dohvatimo pribor za pecanje sa tavana npr, neće mu biti ništa od tih nekoliko otisaka stopala.

Dalje, svaka izolacija se mora zaštiti bar lepkom i mrežicom, jer raznorazne štetočine, glodari i insekti, veoma vole da se gnezde u izolacioim materijalima te da ga koriste kao građevinski materijal za svoja staništa. Razumeju i oni prednosti savremenih građevinskih materijala. :p

I još jedna preporuka, ako ima mogućnosti, izolaciju je bolje stavljati spolja nego iznutra. Masa zidova i ploča naših objekata jeste (i treba da bude) akumulator toplotne energije. Jednom ugrejani, spolja izolovani kuća ili stan, zadržavaju toplotnu energiju i vrlo su inertni što se tiče promene unutrašnje temperature. U spolja izolovanom objektu, temperatura u unutrašnjosti je mnogo ravnomernija (naravno, ne kod kuća od 400+ kvm...). Naše grejanje treba samo da nadoknađuje gubitke (koje se trudimo da minimizujemo izolacijom).

Unutrašnja izolacija se postavlja kada nema drugog izbora, a i često je to mnogo jednostavnije. Kod spoljašnje izolacije, mora se voditi računa o toplotnim mostovima. Ako se objekat odmah od starta ne projektuje i ne planira da bude kvaliteno izolovan uz promišljenu zaštitu toplotnih mostova, unutrašnja izolacija može dati bolje rezultate.

NShappy

Potpisujem sve sto je rekao , s tim da cu prihvatiti da mozete gaziti po stiroporu , ali da je dobro , pa nije . I po vuni vi isto tako mozete gaziti , nece ni njoj biti nista ako par puta gazite po njoj , ali da je dobro , pa i nije , tako da i dalje ne vidim svrhu oko price stiropor vs vuna ako se tavan ne koristi . Vuna pobedjuje u svakom slucaju , samo zbog finansijskog ulaganja . Svako ima svoje misljenje , ovo je moje , nekom se svidja a nekom ne , neko misli da znam nesto oko klima , a Devil ne , i OK je to . I nazalost svaki forum ima bar jednog smaraca kao on , svuda ima po jedna Meduza :)
.

Nisu samo finansije na strani vune, ja sam stavio knauf koja je najskuplja koliko sam video, sve specifikacije su na strani vune. Mada ja zaista nisam gazio po njoj i stajala je bez pokrivke od osb ploca pa skoro godinu dana, nije se raspadala i slicno za to vreme a mnogo je bolja za izolaciju, kao sto vec rekoh, stiropor kada je bio poslagan, 2+2 cm zidovi su bili hladni na dodir, sada su mlaki, tacnije plafon te poslednje ploce... :)

Nisam ni po stiroporu gazio a bila je pokrivena ista povrsina kao i sa vunom.

Problem stiropora samo nabacanog na ploču jeste što je ploča stiropora kruta, te uvek postoji određeni zazor između betonske ploče (plafona naše sobe) i samog stiropora. Dovoljan je zazor debljine noža, te malecki zazori između tabli stiropora ili između krajnje table i poda, da počne da duva promaja između table stiropora i tavanskog poda. Time je takva izolacija potpuno obesmišljena. Izolacija mora ili da potpuno i pravilno naleže na površinu koju izolujemo (dakle, da se lepi celom površinom), ili da se nekako rub svake pojedinačne table stiropora celim obimom zalepi i zadihtuje, prvo prema susednoj tabli, a zatim i prema površini koju izolujemo. To se može raditi purpenom namenjenom za lepljenje stiropora.

Ogroman broj korisnika ima loša iskustva sa izolacijom demit fasadom, i gunđaju da je to srnj. koje se ne isplati, a u stvari je nestručno postavljena tako da imaju promaju između površine koju izoluju i te nalepljene izolacije.

Za vunu važi slična priča, ali samo bačena na pod, sama od sebe poprima oblik površine na koju se postavlja, te time smanjuje te probleme sa kretanjem vazduha između izolacije i podloge.

Vuna je takođe bolja jer omogućava veliku paropropusnost, tj. pravilno kretanje vlage kroz zid što se oseti kao prijatnija atmosfera u kući. Pogovoto na novim objektima kojima je potrebno veoma mnogo vremena da oslobode svu vlagu iz sebe nakupljenu tokom izgradnje.

Poslednja izmena:
Ja cu na kraju uzeti par rolni staklene vune u uradi sam radnjama i postaviti na plocu, a kad bude doslo vreme da se te sobe zavrsavaju onda cu je ukloniti, kad neko bude stanovao gore eto izolazije i ovima dole.

Ne bini neces tu vunu baciti , iskoristices je vec negde .. Gledaj da stavis bar 10cm , ako mozes ..

Sto nebi mogo 10 cm (mislis da ce biti velika razlika u izolaciji između 5 i 10cm, video sam u Uradi Sam 10m2 staklene vune vune u rolni 10cm debljine za 1700 i kusur dinara.
Samo me interesuje savet sta da stavim preko, najlon ili nesto drugo, takodje neznam da li ima rolovane vune sa alu folijom na jednom kraju.
Takodje nameravam da stavim po nekoliko cigli da drže sve to.

Poslednja izmena:
Problem stiropora samo nabacanog na ploču jeste što je ploča stiropora kruta, te uvek postoji određeni zazor između betonske ploče (plafona naše sobe) i samog stiropora. Dovoljan je zazor debljine noža, te malecki zazori između tabli stiropora ili između krajnje table i poda, da počne da duva promaja između table stiropora i tavanskog poda. Time je takva izolacija potpuno obesmišljena. Izolacija mora ili da potpuno i pravilno naleže na površinu koju izolujemo (dakle, da se lepi celom površinom), ili da se nekako rub svake pojedinačne table stiropora celim obimom zalepi i zadihtuje, prvo prema susednoj tabli, a zatim i prema površini koju izolujemo. To se može raditi purpenom namenjenom za lepljenje stiropora.
.

Moram da se ne slozim sa tobom u vezi ovoga.

I ja sam mislio da rupe u izolaciji uticu na ogromni gubitak toplote ali sam pre mesec dana se ipak uverio da to nije tako.
Kao sto si napisao (a i pre par godina smo o tome pricali na susednoj temi o grejanju i izolaciji) je da hladni mostovi i rupe jako uticu na efikasnost izolacije.
Ako pogledamo druge sajtove, pun ih je internet sa termalnim slikama hladnih mostova i zakljuccima da oni uticu na gubljenje toplote,
ali niko nije ostavljao tacna merenja za dobitke u kuci sa i bez hladnih mostova, sve se svodilo na slike sa termalnih kamera.

Evo sada mog zakljucka i merenja.

Naime, pre mesec dana sam resio da izolujem garazu.
Garaza ima 30m2(6mx5m) i napravljena je od metalne konstrukcije i oblozena sa spoljne strane sa rebrastim limom i sa jednom stranom je naslonjena na kucu,
a sa jedne strane su garazna vrata koja imaju 4cm stirodur izolacije (klasican sendvic panel).
Posto su nosece cevi 7cm ja sam izmedju postavljao 8cm stiropor kako bi ih presao i onda tu razliku popunio tako sto bih preko cevi zalepio 1cm tvrdog stiropora.

E sada, posto sam opsednut izolacijom i ustedom u grejanju, merio sam koliko utice izolacija na temperaturu.
Dok sam postavljao izolaciju (trebalo mi je par dana da je postavim) merio sam temperaturu posle svakog uradjenog zida i na kraju posle plafona.
Temperatura je bila oko 0 stepeni dok sam to radio.
Da podsetim garaza bila samo sa jednom stranom naslonjena na kucu i imala je garazna vrata koja pokrivaju vecinu jedne strane koja imaju 4cm izolacije, dve strane su bile cist lim ukljucucjuci i krov.

1.E pa sada, sa ovakvim neizolovanim objektom sam koristio 2 kalorifera po 2kw i oni su sa 0 stepeni spoljnih (3-4c stepena unutra) dizali do max 14c kada su oba kalorifera radila 2 sata.
2.Kada sam postavio jedan zid sa izolacijom (6mx2m=12m2) temperatura sa kaloriferima se popela na nekih 16c
3.kada sam postavio preostali drugi zid (5mx2,2m+1m2 oko garaznih vrata=12m2) temperatura se popela na 18c
4.kada sam na kraju zavrsio i uradio krov (6mx5m=30m2), temperatura je skocila na 24c

Sada na skroz izolovanom objektu temperatura bez grejanja je oko 7c kada je napolju oko 0c
Kada kada su bile ove temperature oko -15c (a sa vetrom osecaj i -21c) , garaza ne moze da zamrze tj temperatura je oko 1-2c.
Sada je dovoljan jedan kalorifer od 2kw da nagura oko 18c u garazi (sto je ekvivalent jednoj klimi 12-ici).

E sada kao sto se vidi na slici je da je ostalo gomila hladnih mostova u vidu cevi (koje su ledeno hladne i na kojima se rosi voda) i koje sam planirao da zalepim 1cm tvrdog stiropora.

Kao sto vidite ipak i pored toliko ociglednih i hladnih mostova temperatura se linearno povecavala kako sam povecavao povrsinu pokrivenu izolacijom,
stim da je posle krova dobijen mnogo veci dobitak (prakticno duplo) jer najvise temperature odlazi na krov.

Moj zakljucak je da ona formula koju sam pisao pre par godina o izolaciji da je debljina i povrsina izolacije direktno proporcionalna svojoj povrsini ispravna
i da hladan most na stubovima kuce ili neki mini propusti u redjanju izolacije uticu samo onoliko koliko im je procentualno ucesce u celoj kvadraturi sto je max 10% za neku normalnu kucu,
a ne da ponistavaju ceo efekat izolacije kao sto se po celom internetu spominje i dokumentuje.

Tako da sve te slike sa termalnim kamerama (ako se secas NSHappy bio sam ti trazio da mi das jednu da izmerim svoj objekat) su samo efektne slike a ne pravi pokazatelj koliko su stvarni gubici.,

Da napomenem sa sam ovde pricao o izolacionim rupama, a ne o rupama gde stvarno prolazi i produvava vazduh.

Pogledajte prilog 219219
Pogledajte prilog 219221
Pogledajte prilog 219222

Sto nebi mogo 10 cm (mislis da ce biti velika razlika u izolaciji između 5 i 10cm, video sam u Uradi Sam 10m2 staklene vune vune u rolni 10cm debljine za 1700 i kusur dinara.
Samo me interesuje savet sta da stavim preko, najlon ili nesto drugo, takodje neznam da li ima rolovane vune sa alu folijom na jednom kraju.
Takodje nameravam da stavim po nekoliko cigli da drže sve to.

Kluzo, da si slusao sta ovde pisem shvatio bi da ti je uzimanje vune da se ostavi na otvorenom u odnosu na stiropor velika greska.

Pre nego sto uradis to sa vunom kupi jednu rolnu vune i jedno pakovanje stiropora i probaj da ih poslazes i videces o cemu pricam.
Cim budes otpakovao vunu ima da se nadises tog kancerogenog materijala (koji se inace ne moze izbaciti iz pluca) i koji ce ti se vremenom kruniti i raspadati,
plus sto po njoj ne mozes da hodas i mnogo je teze sa njom raditi u odnosu na stiropor koji ipak ima neku cvrstinu i postojanost.
Vuna sluzi da se jednom negde ususka i da se vise nikada potom ne dira!

Da ponovim jos jednom i suprostavim se stavovima neznalica na ovom forumu (Nexteen):
VUNA SE NE OSTAVLJA NA OTVORENOM (DA SE PRITOM FIZICKI NE ZASTITI SA SVIH STRANA) !
TACKA!
MORA da se necim zatvori izastiti od vlage i spoljasnjih fizickih uticaja, tako da ti nikakav najlon tu nece pomoci.

@ Nexteen,
ocigledno je da nisi nikada imao stiropor u rukama jer majstori decenijama koriste stiropor da sede/leze na njima umesto na betonu/ladnoj stolici,
i ako njima stiropor ne puca koji godinama izdrzava svu njihovu tezinu koja se prenosi preko dva guza, onda ne znam koji drugi dokaz je potreban da se objasni da stiropor moze da izdrzi mehanicko opterecenje.

Kluzo, ne znam kako trenutno stojiš sa kintom, ali bih ti preporučio da to uradiš kako treba. Ispašće te jeftinije na kraju. Biće ti mnogo toplije i dobićeš odmah novi koristan prostor. Ovo sa gaženjem po stiroporu, stiroduru, goloj vuni, itd, zaboravi. Video ne preporučuje ništa konretno, nego samo opšti princip:

https://www.youtube.com/watch?v=y6ryhSxGpSI

Kluzo, ne znam kako trenutno stojiš sa kintom, ali bih ti preporučio da to uradiš kako treba. Ispašće te jeftinije na kraju. Biće ti mnogo toplije i dobićeš odmah novi koristan prostor. Ovo sa gaženjem po stiroporu, stiroduru, goloj vuni, itd, zaboravi. Video ne preporučuje ništa konretno, nego samo opšti princip:

https://www.youtube.com/watch?v=y6ryhSxGpSI

Za pod tavana ubedljivo najbolje je resenje stirodur plus kosuljica (mnogo jeftinije i lakse za uraditi nego ovo sa vunom i daskama),
pa tek onda na nekom petom mestu je vuna plus daske (totalno neprakticno jer i daske ce da rade tokom gazenja po njima, a da ne govorim o njihovom susenju tokom vremena).

Mada, ako se zeli izolacija plafona neke etaze, definitivno je najbolje resenje spusteni plafon sa 20cm vune.

Uff sad sam ispisao sta sam mslio i slucajno obrisao , jbni laptop .. Kako god , da ja ne smaram kao ti , svako ima svoje misljenje , i svako ima internet pa nek malo prosurfa i iscita se pre nego li ista preduzme . To iscitavanje i edukovanje vazi za sve , pa i za klime , nemojte se osloniti samo na ovo sto procitate ovde i sta vam se ovde preporuci , ne budite lenji jer vas to moze kostati zivaca kasnije . Niti ja znam sve , a kamoli Devil koji se greje na Midea klime , i zato je toliko i revoltiran Fujitsuom , i razumem ja njega , stvarno . Ali ne moras ti pljuvati neki brend samo zato sto imas losiji , nije fer prema ostalima , i nije Fujitsu jedini dobar , evo sad se polako pokazuje da se u tom jeftinijem rangu moze naci i Midea Mission , za koju eto tvrde da vredi nesto , iako jedna serija ne moze biti reper dobrog brenda . Tako da , izgleda ima i dobrih Midea ali nemas ih ti , *** .. Nemoj biti toliko mrzovoljan , nisam ti ja nista kriv , a pogotovo sto neke stvari ne znas , ali vidi , ni ja ne znam mnogo sta , nije to tako strasno , prihvatis to i naucis nesto iz toga . Ja ovu vasu pricu sa stiroporom tesko prihvatam samo zbog mnogo vece kolicine novca koju treba da ulozite u odnosu na vunu , u konkretno ovom slucaju . Ali eto , daleko od toga da je ovo jedina tema o grejanju sa klimama , kao i o izolaciji , ko zeli sve ce naci ..

I da , u prethodnim postovima si naveo da je na -15c , 2kw ekvivalent klimi 12-ki , e tu se ne bi slozio , jer ono sto ti ne shvatas nije svaka 12-ka ista . Ima onih koje ne mogu raditi na toj temp , pa sve do onih koje mogu dati skoro 4kw na -15c . Znam ja da je to nepojmivo za tebe , zato i tebi kao i ostalima koji zele da se edukuju o klimama preporucujem da iscitaju malo o tome , ako nekom treba link nek se javi , ne smem javno kaciti , sve ce vam biti jasnije .

Ono sto je lepo u celoj prici , a to je da je zazivela i ova tema :)

.

Ako nekog zanima podatak za Midea Mission , evo sad je lik na drugom forumu okacio ErP podatak ..

http://www.midea-electric.pl/documents/68329/ERP_ERP0018M062015_Mission_12k.pdf

Midea Misssion MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW

AVERAGE zona
Unutrasnja temp 20c ..

Pdesignh = 2.5
Tbiv tj bivlentna temp je na -7 = 2.27kw
Tol tj operation limit -15 = 2.13kw

na 12c daje 1.12kw sa COP 6.43
na 7c daje 0.94kw sa COP 4.78
na 2c daje 1.48kw sa COP 4.07
na -7c daje 2.27kw sa COP 2.75
na -15c daje 2.13kw sa COP 2.25

Poslednja izmena:

Pa bas na takve sajtove sam i ja mislio kada sam govorio o termalnim slikama mostova.
I ja sam slepo verovao u te slike i svoju kucu sam izolovao sa tim na umu da ih sto vise smanjim.

Ali svi oni imaju te slike na svojim sajtovima, a niko da napise tacno procenat koji se gubi sa tim mostovima.
Ako si procitao ceo moj post o izolaciji garaze video si da ti termalni mostovi ne prave veliku razliku u grejanju, a kamoli da sva toplota pobegne kroz te rupe u izolacijama.

Tako da sam se ja razuverio da je to cist mit ili preuvelicavanje ili reklama za majstore i proizvodjace izolacija.

Ali ipak da napomenem da ostavljanje hladnog mosta ipak pravi veliku stetu zbog kondenza i budji koji se javlja,
tako da neko ne pomisli da preporucujem da se ne obraca paznju na njih nego samo da to ne predstavlja veliki gubitak u odnosu na celu izolaciju (iako te slike hladnih mostova uz pomoc termalnih kamera zaista izgledaju efektno ).

I meni je nelogično da prave 'toliko' znacajne gubitke, pri čemu nikakav konkretan podatak nije prikazan na onim linkovima.
Slike sa termalnih kamera izgledaju efektno, a kad se pogleda tabela pored razlika između crvenog i ledeno-plavog je svega par stepeni.

Poslednja izmena:
kamoli Devil koji se greje na Midea klime , i zato je toliko i revoltiran Fujitsuom , i razumem ja njega , stvarno . Ali ne moras ti pljuvati neki brend samo zato sto imas losiji , nije fer prema ostalima ,
I da , u prethodnim postovima si naveo da je na -15c , 2kw ekvivalent klimi 12-ki , e tu se ne bi slozio , jer ono sto ti ne shvatas nije svaka 12-ka ista . Ima onih koje ne mogu raditi na toj temp , pa sve do onih koje mogu dati skoro 4kw na -15c . Znam ja da je to nepojmivo za tebe , zato i tebi kao i ostalima koji zele da se edukuju o klimama preporucujem da iscitaju malo o tome , ako nekom treba link nek se javi , ne smem javno kaciti , sve ce vam biti jasnije .
.

Prvo u toj kuci pored garaze mi zive podstanari i oni se greju na mideu model 12hrdn,
to su tri dvoiposobna stana od 45-50m2 i svaki stan u svakoj svojoj sobi ima po jednu 12-icu (dve 12-ice po stanu od 50m2 je sasvim dovoljno i za najvece zime).
Ovo je vec peta godina (zadnja godina garancije) kako rade ove mide-e (imam ih ukupno 7) i nijedan kvar nisam imao na njima, sto je dokaz da midea koju ti stavljas u 3 klasu nema nikakvih problema sa radom ili da se ugradjuju sh delovi (da ti kazem da se kompresori za vecinu klima rade u max dve fabrike u kini tj znaci isto sto dodje iz midea je i za fujitsu i daikin itd.)

Drugo nemoj me hvatati za poredjenje 2kw kalorifera i 12-ice klime to sam odoka rekao (iako sam znao da ces se ovoga prvo uhvatiti).

Trece, ja se grejem sa daikin 18-icama (pre toga sam imao 2x12-ice midea) i zato znam razliku izmedju midea i daikin brenda iliti jeftinijeg i skupljeg brenda (inace sam daikin-e uzeo na popustu pa mi je ispala cena kao da sam uzeo mideu).
Tako da tacno znam zasto ne treba davati tolike pare na skuplji brend i zato preporucujem da je bolje uzeti dve jeftinije mide-a klime ili jednu veceg kapaciteta nego brendiranu manjeg kapaciteta (za bolji fujitsu ispadne da mozes kupiti dve midea istog kapaciteta, sto je mnogo bolje da ih strateski rasporedis po sobama nego da ti jedna pokusava da zavuce vazduh u svaki kutak tvojeg stana/kuce).

Cetvrto, u jednom tom stanu na slici (gde su te dve mide-e 12ice) su mi neki "pirocanci" koji stede struju i njihov racun za grejanje je oko 2000din, sto je veoma slicno tvom, sto znaci da mnogo zavisi kako grejes i kada grejes.

Peto, neke nekretnine koje izdajem u centru NS su u zgradama i greju se na toplanu i te zgrade su starijeg tipa i one nemaju izolaciju na sebi i tacno znam razliku kada imas susedan zid sa komsijom kako je taj zid topao i situacije kada ti je soba na uglu zgrade pa imas dva zida koji vuku hladno, razlika je nebo i zemlja tako da ne razumem onog koji porice i ne moze da shvati da susedni stanovi (pogotovo oni ispod tebe) emituju toplotu prema tebi, pogotovo sto ti pregradni zidovi izmedju stanova nemaju nikakvu izolaciju i po obicaju su debeli max pola cigle.

@c-p-r
nisam lepio stiropor nego sam ga dobro ukrojio i ugurao izmedju metalnih cevi, hteo sam da ih lepim na lim sa purpenom za stiropor ali rekoh da probam kako se ne bi prljao (taj purpen je ko superlepak, a lako se umazati sa njim), preko stiropora ce ici neki rebrasti lim ili neka pvc obloga tipa lamperija ili laminat.

Pa bas na takve sajtove sam i ja mislio kada sam govorio o termalnim slikama mostova.
I ja sam slepo verovao u te slike i svoju kucu sam izolovao sa tim na umu da ih sto vise smanjim.

Ali svi oni imaju te slike na svojim sajtovima, a niko da napise tacno procenat koji se gubi sa tim mostovima.
Ako si procitao ceo moj post o izolaciji garaze video si da ti termalni mostovi ne prave veliku razliku u grejanju, a kamoli da sva toplota pobegne kroz te rupe u izolacijama.

Tako da sam se ja razuverio da je to cist mit ili preuvelicavanje ili reklama za majstore i proizvodjace izolacija.

Ali ipak da napomenem da ostavljanje hladnog mosta ipak pravi veliku stetu zbog kondenza i budji koji se javlja,
tako da neko ne pomisli da preporucujem da se ne obraca paznju na njih nego samo da to ne predstavlja veliki gubitak u odnosu na celu izolaciju (iako te slike hladnih mostova uz pomoc termalnih kamera zaista izgledaju efektno ).

Nisi ti nikakv razbijac mitova.Normalno je da kako izlorias objekat da temperatura u tvojoj garazi raste samo kada bi te cevi izolirao dobitak bi bio jos veci.Jos ako su cevi zatvorene noramlno da nije bas neki veliki gubitak kod tvoje garaze.Jer je vakumirani vazduh jedan od najboljih izlolatora.

Izgleda da ti nije poznato da beton "dise" pa su gubitci toplote kod veliki kod betonskih natprozornika, vertikalnih i horizontalnih serklaznih elemenata, spojeva temelja i zida... Sta mislis sto kod svake ukopane zgrade stavlja pored temelja stirodur, ili izmedju zida i temelja traka za sprecavanje prolaska kapilarne vlage.Daj ljudi ne mlatite, za termicke mostove se u gradjevini zna godinama mozda i vekovima sada si ti izjavio da si pobio taj mit tako sto si izolovao metalnu garazu.

Nisi ti nikakv razbijac mitova.Normalno je da kako izlorias objekat da temperatura u tvojoj garazi raste samo kada bi te cevi izolirao dobitak bi bio jos veci.Jos ako su cevi zatvorene noramlno da nije bas neki veliki gubitak kod tvoje garaze.Jer je vakumirani vazduh jedan od najboljih izlolatora.

Izgleda da ti nije poznato da beton "dise" pa su gubitci toplote kod veliki kod betonskih natprozornika, vertikalnih i horizontalnih serklaznih elemenata, spojeva temelja i zida... Sta mislis sto kod svake ukopane zgrade stavlja pored temelja stirodur, ili izmedju zida i temelja traka za sprecavanje prolaska kapilarne vlage.Daj ljudi ne mlatite, za termicke mostove se u gradjevini zna godinama mozda i vekovima sada si ti izjavio da si pobio taj mit tako sto si izolovao metalnu garazu.

Prvo ta garaza ima dva velika mesta (ako pogledas mala vrata na garazi i ima otvor 2cm puta 1m ispod garaznih vrata jer ne nalezu do poda celom svojom sirinom) koja trenutno nisam popunio tako da kroz njih produvava promaja samo tako i pored svega toga se povecala temperatura.

Drugo, to sto si napisao je samo tvoja prica i prepricavanje tudjih tekstova, daj mi molim te tacno dokaze i merenja sa hladnim mostovima i bez njih kolika je usteda, jel imas tako nesto, naravno da nemas jer jedino sto postoje su slike termalnih kamera.
Ja sam ovo licno merio a ti se pozivas na tudje tekstove.

Trece, da si dobro citao sta sam napisao video bi da sam rekao da se hladni mostovi trebaju sto vise eliminisati prilikom postavljanja izolacije zbog vlage i kondenza i budji, ali da je moj zakljucak da oni mnogo ne uticu na veliki gubitak toplote.
Uzmi i pogledaj formulu za izracunavanje toplotnih gubitaka i videces da se gubici linearno smanjuju kako se povecava debljina i povrsina izolacije.

Cetvrto, moras da se vratis u osnovnu skolu posle ove tvoje recenice "da se u cevima nalazi vakumirani vazduh", a mozda te stavim i u potpis.

Peto, da si pipnuo te cevi video bi da su ledeno hladne tj skoro isto kao spoljasnja temperatura tako da je za moju garazu veci gubitak nego neko ko ima neizolovano parce zida koji je ipak mnogo deblji od par mm tanke cevi).

Tako da malo bolje procitaj sta sam napisao pre nego sto krenes da komentarises.

Pozdrav,
Treba mi klima za stan da grije 2 sobe koje su po 16m2 i . Dakle sobe zid razdvaja. Mislio sam da uzmem dvije devetke sa inverterom ali vidim da je jako losa ponuda. Sto mislite u jednoj sobi da stavim 12sticu ovu GREE GWH12MA K3DNE2L. Kosta 310 EUR. Da li bi ona mogla da zagrije obije sobe ukoliko bi vrata od soba naravno bila otvorena. Ovo je najeftinija inverter klima koju sam nasao.
Sto mislite vi da li je izvodljivo sa jednom klimom sa obzirom da nije izolacija stavljanja, pvc je bravarija. Dakle hodnik i 2 sobe koje su sa desne strane https://postimg.org/image/yo008gbmb/
Klime bih kupovao odje:
http://www.tehnomax.me/klimatizacija-i-grijanje/klime
http://tehnoplus.me/klima-uredjaji-/klima-uredjaji

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Treba mi klima za stan da grije 2 sobe koje su po 16m2. Dakle sobe zid razdvaja. Mislio sam da uzmem dvije devetke sa inverterom ali vidim da je jako losa ponuda. Sto mislite u jednoj sobi da stavim 12sticu ovu GREE GWH12MA K3DNE2L. Kosta 310 EUR. Da li bi ona mogla da zagrije obije sobe ukoliko bi vrata od soba naravno bila otvorena. Ovo je najeftinija inverter klima koju sam nasao.

Nema teoretske sanse da ti jedna prosecna 12-ica ugreje 2x16m2 (cak i kada imaju vrata izmedju njih).
Tacnije grejace te ta jedna klima do nekih -5c, sve ispod toga ce se sve vise i vise muciti jedva naguravajuci temperaturu, kada bude -10c ti ces jedva imati 18c stepeni i to uz stalno odmrzavanje iste na svakih pola sata.
12-ica moze da greje max 30m2 (i ovaj podatak je jako nategnut, pre bih rekao max 25m2) i to govorim za jednu celu prostoriju, cim vazduh mora da prolazi kroz vrata racunaj da ces u drugoj (daljoj) sobi imati bar 2c manje (sto je 16c kada je napolju -10c).
A da naknadno koristis kalorifere kada su te velike zime onda nisi nista uradio tj pojesce ti tu ustedu.

Nisi napisao koju izolaciju imas ali bez 5cm izolacije ni ne razmisljaj o klimama.

Za tvoj slucaj je najbolje uzeti 18-icu ili dve 9-tke, ali se 9-tke po meni ne isplati uzimati jer mnogo kostaju kada se gleda cena po kapacitetu pa su 12-ice mnogo isplativije.
Ili da za malo vece pare (od 18-ice prosecnog brenda) uzmes (12-icu) fujitsu koju reklamira nexteen i djalf koja ce ti verovatno moci tu kvadraturu da izgura.

Ja licno preporucujem da uzmes 18-icu nekog prosecnog brenda jer ipak dobijas veci kapacitet nego brendirana 12-ica i jos ce ti ostati 100e u dzepu.

zola.mne

Jel vidis ti sta znaci lose iskustvo u grejanju s klimama , da ne mozes ugrejati jednom 12-kom 32m2 , to moze samo laik da lupi , a neko ko se navodno greje sa Daikinom takvo iskustvo ne bi smeo da ima . Aj ti nama lepo opisi gde tacno zivis, koje su ti najnize zimske temp , imas li izolaciju , kakva je stolarija itd .. Opisi ti nama malo taj prostor .. Ova njegova tvrdnja stoji samo u slucaju da zivis u neizolovanoj kuci .. i cuj , ne mozes kroz vrata da ugrejes susednu sobu :D

Poslednja izmena:
Editovao sam post gore i postavio sliku. Podgorica je u pitanju a temperature su najnize -10 ali to je rijetkost. Sad bilo par dana i proslo obicno do -2 ide. Izolacije nema :). Sta da radim onda? Dvije 12000 btu?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno