Šta je novo?

Win 10 ili Win 7 ????

• Začetnik teme Začetnik teme IvaVuk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
**** me dan kad sam dosao na ovaj forum, bolje da sam otisao srpske tutorijale da gledam

Startuj racunar u safe mode i vrati kako je bilo, ne drami odma' 😀 Je l' vise vjerujes srbima il' njemcima. Mene ne moras pitati, zna se... 🙂

I meni se to jednom desilo pa sam morao da se setim username-a i pass-a.

Selektovao si da ti ne izadje username koji je poslednje koriscen za logovanje, ima opcija za to.
Citajte ljudi pre nego sto radite nesto. Imas 2 opcije pri logovanju, local i microsofy akaunt. U zavisnosti sta si koristio, odaberi to sto treba i loguj se normalno kao i uvek...

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nijedan nalog nemam povezan, a lozinku nikad ne stavljam. Ne znam kako se zove lokalni nalog, nece nijedna sifra

U safe mode ne moze da se udje bez sifre kao i u ostale opcije.

Ne fali nista Windows 8.1 pegla se od 2012 kad je izasao Windows 8 pa do danas , skoro 5 godina , ispeglan je dosta cak je mozda brzi malo od Windows 10 , mada ja ipak za sada koristim Windows 10 posto mi on nadje sve drivere 90% skoro , nadam se da ce Windows 10 biti dosta izpeglan u 2017 godini i da ce do 2020 godine biti stabilan kao Windows 8.1.

Do 2025.god bice najbolji.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Nikbos probaj "Administrator" user bez sifre posto je nisi stavio.

Ako nr ima neki program koji se stavi na flesku i kad butujes preko nje dozvoli ti da vidis usere, da dodas Guest usera i da (ako platis) sklanjas sifre ili dodas admin nalog.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

ako radiš ozbiljan posao , win7 64bit, bez razmišljanja.
(nakon instalacije destoy windows spying,obavezno, jer apdejt uzurpira bezbednost i na 7ici)

ukoliko ti kompjuter služi za zezanje,igre i fejsbuk, na kompjuteru nemaš nikakve poverljive informacije, i možeš da preinstaliraš kad god hoćeš, stavi šta god izabereš, tvoja stvar .

Poslednja izmena:
Jel pročita neko prvi post ?
Razvila se diskusija koja može da se pročita na drugim mestima. Pitanje je jednostavno i navedeno čemu kompjuter treba pretežno da služi a od Ive ni traga do sada.
Ne bi bilo iznanađenje da je pitanje click-bait.

Poslednja izmena od urednika:
ubuduće pištolj i u čelo. bez pitanja.

@Mike

bolje bi mi legao neki džejl-bejt

Jel pročita neko prvi post ?
Razvila se diskusija koja može da se pročita na drugim mestima. Pitanje je jednostavno i navedeno čemu kompjuter treba pretežno da služi a od Ive ni traga do sada.
Ne bi bilo iznanađenje da je pitanje click-bait.
IvaVuk je Vuk40

Zavisi od osobo do osobe. Ako si gamer, Windows 10 zbog svoje DirectX 12 podrske mogao bi ti znaciti, ali gledajuci tvoj hardver, GTX 750, bas i nije trenutno dobra. Ako jos nisi kupio hardver, zameni GTX 750 za RX460 i na konju si. Sto se tice stabilnosti, trenutno Windows 7 je dovoljno okrpljen i Microsoft ga se odrice koliko sledece godine. Tako da ako ne zelis biti "legalni" pirat, onda Windows 10. Malo nestabilan Windows 10 ipak ima siru podrsku programa(aplikacija sa Store-a) a negde sredinom ove godine sve ispravke ce biti zavrsene. Ako planiras da koristis za Video Edit(Amaterski), sto cisto sumnjam, sve ti je jedno. Zasto? Windows 10 je prvenstveno izasao zbog njegove tabletske funkcije, koja popravlja Start "Metro" kod Windows 8.1 i 8, takodje zbog nove DirectX optimizacije sto ce Gamer-ima omoguciti stabilniji FPS tokom igara. Tako da tokom video edita sa tom grafickom kartom nece biti primetne razlike. Ako bi kompjuter koristio za razonodu, a pod tim mislim na ucenje programiranja, web design-a ili web developmenta, definitivno Windows 10, zbog Windows Store-a. U Windows Store-u mozes pronaci dosta pocetnickih kurseva programiranja, web developmenta, web design-a i slicnog, kao i alata koji mogu izvrsiti te funkcije. Pored toga Microsoft-ovo programersko okruzenje .NET 4.6 fabricki dolazi uz Windows 10, i takodje ima podrsku za F#, dok u Windows 7 verziji podrzava samo C#. Pored toga, stabilnost Driver-a je u Windows-u 10 strasno slabija nego u Windows-u 7, tako da sto se toga tice Windows 7 za Driver-e moze koristiti, ako imas neki malo stariji Wireless adapter, kao sto je AirLive WL-1600. Ako si planirao Dual-Boot bezi sto dalje od Windows-a 7, jer on i njegovi Registry Filovi jedu Hard-Disk, tako da Windows 10 je za Dual Boot odgovarajuci. Ako si planirao na neki manji SSD operativni sistem, razlika je nekih 5-6GB, sto eventualno moze znaciti kod instaliranja vecih igara. S tim sto svaku particiju treba stedeti, pa takodje Windows 10 odnosi pobedu.

Napisi u poruci odgovore na sledeca pitanja:

1. Da li si Gamer i koje igre si planirao da igras?
2. Bavis li se Video Editom?
3. Koristis li Dual Boot?
4. Koristis li Microsoft .NET okrucenje?
5. Bavis li se Web Developmentom?
6. Da li si vec sastavio racunar?
7. Koristis li starije uredjaje koji zahtevaju Driver Utility?

Nadam se odgovoru, tada cemo znati koji Windows tebi odgovara.

1. Igre: No man's sky, steep, gta V, ima ih jos dosta, uglavnom sa steam-a;
2. Video edit ne radim, ali imam u planu (kacenje nekih snimaka iz igrica na YT)
3. Dual boot ne- nisam bas toliko hrabra... jedva izlazim na kraj s jednim OS
4. Verovatno ce mi trebati posto imam u planu da ucim programiranje
5. I to imam u planu, u stvari web design, samo da instaliram neke programe i uzmem graficku tablu
6. Sastavila ga jesam, ali nisam instalirala OS, jos se troumim (w7, w8 ili w10)
7. Ne, drajvere instaliram jednom i ne petljam mnogo oko toga jer ne umem.

Da se zahvalim svima na savetima, znaci puno kad se konsultujes sa ljudima koji znaju znanje... Mada jos uvek ne znam koji OS da instaliram..... Bas sam u dilemi. Sekiraju me ti bagovi, ako se previse cesto desavaju, zahtevaju vreme i trud da se rese.... a ja i nisam nesto strucna.... Ovde na benchmarku postoji clanak directx12 vs directx11, pa bas i ne vidim da ovaj prvi ima neku znacajnu prednost.... Ne znam....
Al, hvala vam svima, bas ste super

1. Igre: No man's sky, steep, gta V, ima ih jos dosta, uglavnom sa steam-a;
2. Video edit ne radim, ali imam u planu (kacenje nekih snimaka iz igrica na YT)
3. Dual boot ne- nisam bas toliko hrabra... jedva izlazim na kraj s jednim OS
4. Verovatno ce mi trebati posto imam u planu da ucim programiranje
5. I to imam u planu, u stvari web design, samo da instaliram neke programe i uzmem graficku tablu
6. Sastavila ga jesam, ali nisam instalirala OS, jos se troumim (w7, w8 ili w10)
7. Ne, drajvere instaliram jednom i ne petljam mnogo oko toga jer ne umem.

Da se zahvalim svima na savetima, znaci puno kad se konsultujes sa ljudima koji znaju znanje... Mada jos uvek ne znam koji OS da instaliram..... Bas sam u dilemi. Sekiraju me ti bagovi, ako se previse cesto desavaju, zahtevaju vreme i trud da se rese.... a ja i nisam nesto strucna.... Ovde na benchmarku postoji clanak directx12 vs directx11, pa bas i ne vidim da ovaj prvi ima neku znacajnu prednost.... Ne znam....
Al, hvala vam svima, bas ste super

Stavi windows 7 i ne razmisljaj se.Ostale verzije nece da pobegnu.Jos ce njih da krpe,a win 7 je potpuno stabilan i sve igre rade na njemu.Ostali sitan sofver poput net-framework 4.6 moze da se skine i instalira.
Sto se tice fine optimizacije win 7,takodje mozemo da pomognemo.

Sa oba operativna sistema nisam imao problema, tako da ti oba preporucujem. Ukoliko ces skorije nesto menjati od hardvera na racunaru na nesto novije, onda Windows 10.

Pa zale se ljudi na win10, da ima bagova dosta, sa zvukom, sa drajverima, sa beskrajnim loadom.... ne znam da li je to ispeglano do sad... dosta je vremena proslo otkako je win 10 pusten u opticaj... Eto to me bas zanima.... znacilo bi mi da imam STORE, svasta ima tamo.... onda brzi je, a sto se spijuniranja tice to valjda moze da se pogasi....

nije ispeglano.

i ne, ne može da se pogasi (sve).

Sto se tice fine optimizacije win 7,takodje mozemo da pomognemo.

Moze li malo preciznije? Sta je fine optimizacija i da li je to tesko da se uradi? Izvinjavam se sto sam neznalica 🙂 , malo mi neprijatno kad vidim koliko su ovde na forumu svi daleko strucniji od mene....

Na desku imam w7 koji radi godinama bez problema, na lap sam stavio 8.1 koji sam dobio na poklon. Uz classic shell i par grafičkih podešavanja izgleda fino i radi stabilno već godinu dana. Istina više mi se sviđaju neka rešenja iz 7, ali me mrzi zbog toga da radim reinstall sistema. W10 probao, ne dopada mi se, mislim da treba još stvari da se ispegla. Tako da, ko neće 7 (za koju mislim da je najbolji win do sada napravljen), a neće ni 10, preporučujem 8.1 uz classic shell.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Pa zale se ljudi na win10, da ima bagova dosta, sa zvukom, sa drajverima, sa beskrajnim loadom.... ne znam da li je to ispeglano do sad... dosta je vremena proslo otkako je win 10 pusten u opticaj... Eto to me bas zanima.... znacilo bi mi da imam STORE, svasta ima tamo.... onda brzi je, a sto se spijuniranja tice to valjda moze da se pogasi....

7 i 8.1 su skroz ispeglani, a Win10 "kako kome" - sa jedne strane se dosta ljudi zale na neke gluposti i bugove a sa druge (kao npr. kod mene i jos dosta ljudi ovde) nikakvih problema.

Za spijuniranje, kao sto rece KOLOS, pomaze samo alu folija oko glave. :d

Pa verovatno i "masina" ima uticaj na rad windowsa 10, s obzirom na to da je ovaj win bas zahtevan u tom smislu.... pa otud toliki bagovi.... Ljudi se zale na win10, a niko ne pominje na kakvoj je "masini" instaliran. Prosto ne znam... Ne mogu da se odlucim, da sam malo strucnija verovatno bih isla na win 10... Ovako.... verovatno win7.

Moze li malo preciznije? Sta je fine optimizacija i da li je to tesko da se uradi? Izvinjavam se sto sam neznalica 🙂 , malo mi neprijatno kad vidim koliko su ovde na forumu svi daleko strucniji od mene....

Pod finom optimizacijom podrazumevam stelovanje i izvlacenje maksimuma iz rada operativnog sistema,prakticno da sve "klizi".
Tu podrazumevam povecanje protokola ka intenetu umesto u lokalnoj mrezi,povecanje protokola u usb portovima i prekidanje napajanja na usb-ovima prilikom odjavljivanja fleske ili prenosnog hdd-a i ostala znacajna ubrzanja.

Proba ne košta, stavi 10-ku i vidi. Preporuka je Home verziju. Ako se bojiš bagova, uključi System restore, pa uvek možeš vratiti na ranije stanje. Najveći problem je malo starije ploče, i drugi stariji hw nemaju drajvere za 10-ku i znaju da se jave problemi, ali kako vidim kod tebe to nije slučaj. Tako npr Intel, ne pruža podršku pre 3-će generacije Core procesora, tako da osuđen na Windowsove drajvere.

Sigurno se u 7-ci se očekuje manje problema, ako se baš bojiš tu i tamo nekog buga, onda sedmica.

Poslednja izmena:
Nemoj home nego pro, ako ćeš već da probaš... Zbog mogućnosti čačkanja sistema kroz gpedit.msc 🙂

Nemoj home nego pro, ako ćeš već da probaš... Zbog mogućnosti čačkanja sistema kroz gpedit.msc 🙂

Pa to je sad nebitno za njenu konfiguraciju,mozda je bolje da stavi Ultimate zbog bolje podrske sa multijezickim interfejsima.

u tu vurunu nikad !

Nazad
Vrh Dno